Кабинетът прие стратегически документ за развитието на армията до 2024 г.

Кабинетът прие стратегически документ за развитието на армията до 2024 г.

© Юлия ЛазароваБългарската армията ще наброява най-малко 37 000 души, бюджетите за отбрана в следващите 3 години ще са не по-ниски от 1.33% от брутния вътрешен продукт (БВП), а разходите за личен състав ще намаляват за сметка на инвестициите в нови бойни способности. Това предвижда "Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020", която днес правителството одобри и предлага за приемане на Народното събрание.


Програмата определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. и ще послужи като основа при разработване на "План за развитие на въоръжените сили 2020", уточнява правителствената информационна служба.


Относителният дял на бюджета за отбрана към БВП до 2018 г. се запазва на ниво, не по-ниско от достигнатото със Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. (1.33% - бел. ред.) и ще нараства до 2024 г. при благоприятни икономически условия съгласно решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс (2014 г.), е записано в документа. На срещата в Уелс държавните лидери поеха ангажимент за постепенно нарастване на разходите за отбрана на 2% от БВП в продължение на 10 години. В хода на изпълнението на годишните закони за държавния бюджет могат да се одобряват допълнителни разходи по реда и условията на Закона за публичните финанси, се посочва още в програмата.
Предвижда се и разходите за отбрана да бъдат преструктурирани до 2024 г. В момента сегашното положение е 73:21:6 – разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи (за закупуване на въоръжения, бойна техника, екипировка и оборудване, включително за изследвания и развитие). Целта е то да стане 60:20:20. Съотношението отразява средните норми за страните от Европейския съюз, а постигането на 20% капиталови разходи е в съответствие с Декларацията от Уелс.


Програмата залага и рамките за числеността на армията. "Въоръжените сили ще поддържат обща численост, не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души", е записано в документа, който казва, че към 2015 г. числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои основни задачи. От програмата се разбира, че целта е числеността да се движи в долните граници.


"Чрез модернизация и придобиване на нови платформи въоръжение и техника, както и при освобождаване от излишъци, числеността на въоръжените сили поетапно ще се намалява от горния праг до не по-малко от 37 000 души. По този начин ще се намаляват разходите за издръжка на личен състав", пише в проекта на документа.


От пресцентъра на Министерския съвет посочват, че са отчетени промените в геостратегическата среда за сигурност в непосредствена близост до българска територия, които пораждат нестабилност, рискове и заплахи, и определя областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  След 25 години икономически крах, олигархия, грабежи и подарък на национален доход, е повече от ЛОГИЧНО друг да пази небето ни! Не можем да си позволим нови самолети! Защо? Виж от къде идват т. нар. "чужди" инвестиции-от Австрия и холандски офшони острови-пералня за червени пари. "Икономиката е в офшорни ръце"-Божидар Данев, БНР! Структурна безработица-над 1,5 млн.! Докато сръбските гурбетчии носят над 2 млрд €, нашите носят на половина. Природните богатства се ПОДАРЯВАТ за смешни суми! Яко се източват здравната и образователите системи. За обществените поръчки и €врофондовете не искам да започвам!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По стратегиите сме първи.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "Чрез модернизация и придобиване на нови платформи въоръжение и техника"

  Това разбира се ще си остане само на хартия...

 4. 4 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Весело

  Разпускааай... Уво!

  Батальона се строява, за последен път
  Старото се уволнява, зайците реват

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  "План за развитие на въоръжените сили 2020" е бюрократична проформа....При ситуацията през 2015 , няма да е лошо в бюджет 2016 да се включи подготовка поне 6 месеца на момчетата,които завършват 12 клас и не продължават да учат - предполагам , че са около 20 000 така че разходът няма да е непосилен - а полза ще има....

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Армията ни не може да напълни един стадион!
  Ако стане нещо ще бъдем като опълченците на Шипка!
  Никакви стратегии няма да ни помогнат!

 7. 7 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 395 Весело

  Следващата година ще бъде приет план до 4075 година. Ще има развитие на междупланетните бомбардировачи, като Бойко Борисов ще бъде назначен за консултант доживотно на БАБКА(Българска Армия за Борба с Космическите Араби), като хонорарът му ще започне да тече от сега и ще се предава по наследствен път.

  Реформаторският блок ще настояват за реформа в двигателната система на междугалактическите превози и в плана за 5669 година ще искат по-екологично чисти горива да се ползва и заменянето на антиматерийните двигатели със двигатели на трабант, като преди това случайно ще се окаже, че единствените притежатели на трабант са реформаторите.

  ДПС ще иска джамии на всеки космически кораб, както и командите да се предават на майчин език, макар и никой да не го разбира.

  БСП ще останат в опозиция, което по тяхна стратегия означава, че няма да са съгласни с нищо, независимо за какво става дума.

  Докато тече цялата бъркотия Бареков ще се окаже единственият българския маршал, макар и да не знае що е то война и при пълно отсъствие на българска армия. Ще говори основно на английски и никой няма да го разбира.

  Българския народ ще си е все така беден.

  Леко обезчовечен...
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Все в приемането на документи се състоят нашите реформи и дотук.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Дайте на бистришките тигри по едно пуцало и с фалкона ще обикалят и ще плашат наред.

 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Проблемът не е в парите , проблемът е в хората .
  Няма патриотично възпитание на поколения българи , като се започне от 1944 г. та до наши дни .Няма възпитание в семейството , няма възпитание в училищата и университетите да не говорим за медиите .Поколения наред ни се внушава колко нищожни и малки сме ние , и колко велики и големи са преди СССР сега САЩ .А истината е че България я е имало и преди Россия и САЩ и ще я има много след като тези така наречени държави изчезнат от картата на света .
  Въпросът с отбраната и националната сигурност не се свежда до наличие на голяма армия "пример Израел " , а най вече до желанието на гражданите на тази държава да я защитават с цената на всичко .Както се казваше в един стар български филм "Всичко е любов " , любов към родители , любов към роднини и съграждани , любов към държавата България .

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Реално ще е няколко стотин човека, предимно полковници и генерали които да поканят чужда армия и авиация да ни пази докато те ще слушкат срещу големи заплати

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Що стратегии, що Бели книги, що концепции...а пари нема - действайте...
  Не става така - НАТО каза - 2% от БВП...

 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  1.33% просто не е достатъчно!
  В тези размирни времена не трябва толкова да се пести от отбрана.2% както е изискването са задължителни.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Щом не връщат казармата - никаква реформа не е това.

  Сегашните ни метросексуални младежи... ше припикат ако им плесне някой едно шамарче...

  Липсва им закалка - нито тялом ги бива, нито духом са издържливи...

  Гледам онзи ден в метрото - едно момче(нце) - че то ръчичките му и пръстенцата му по-нежни от моите... аз нали съм здрава селянка...

  Ето - в Израел - мъже, жени - сичкото отиват на казармата... да се научат малко на ред и дисциплина...

  А то тука... разграден двор.. сами свалят гащите... без покана.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK