След ожесточен спор депутатите оставиха престъпленията на комунизма извън учебната програма

Янаки Стоилов

© Анелия Николова

Янаки СтоиловРазгорещен дебат се получи днес в пленарната зала около предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров престъпленията на комунистическия режим да се изучават като част от учебната програма по история. Идеята беше отхвърлена с равен брой "за" и "против" - 23, и 45 въздържали се. Депутатите днес приключиха с второ четене на преходните и заключителни разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование и така оформиха окончателния вид на изцяло новия документ за образованието.


Текстът на Станимиров гласеше, че "Принципите на демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи, включват и информираност за престъпленията на тоталитарните режими в Европа, включително на комунистическия режим в България по смисъла на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен (Обн. ДВ. бр.37 от 5 май 2000 г.)". Той получи подкрепа от депутати от РБ, Патриотичния фронт и деветима от ГЕРБ, но беше отхвърлен с гласовете на БСП и ДПС.


Идеята беше "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма", обясни от трибуната реформаторът. По думите му тази промяна е подновяване на инициативата на народните представители от 40-ото и 41-вото Народно събрание и е унисон с приетия Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.
Най-остър отпор срещу идеята дойде от депутатите на БСП. "Трябваше да предложите да се изучават и архивите на комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", заяви подигравателно депутатът от левицата Янаки Стоилов. "Вие не искате да се опознае историята в нейната яснота. Искате да насаждате клишета и да промивате мозъците на младежите. Вие сте изостанали", обвини той. По-късно Стоилов се скара и с Патриотичния фронт след като намеси в спора темата за отцепването на Пиринска Македония.


Мартин Димитров от РБ контрира, че "Понеже всички ние не искаме комунизъм или фашизъм в България, не можем да кажем кое е по-лошо. Затова престъпленията на тези тоталитарни режими трябва да влязат в учебниците, за да може учениците да не се подвеждат по инсинуации". Независимият депутат Велизар Енчев пък предложи по същата логика и рецидивите на демократичния процес в България - групировките СИК и ВИС, финансовите и строителните пирамиди също да бъдат включени в учебниците, но не се стигна до гласуване на идеята му.


Глоби от 5  до 10 хиляди за частни учители за предучилищна без регистрация


В преходните и заключителните разпоредби на закона бяха приети няколко детайли днес. Бяха определени глоби в размер от 50 до 150 лв. за родители, ако не запишат децата си в детска градина или училище или не ги водят. От 5000 до 10 000 лв. пък ще е глобата за лица, които без регистрация организират и провеждат дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка.


Глоба ще има и за автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения от МОН вариант. Санкцията за това ще е между 1000 и 5000 лв. Със същия размер ще се глобява автор или издател, който разпространява произведение, което по някакъв начин заблуждава, че е одобрено от министъра на образованието и науката.


От 2022 г. завършен 10 клас ще е задължително условие за шофьорска книжка


Друга новост впреходните разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование е обвързана с промяна в Закона за движение по пътищата. По предложение на народния представител от ГЕРБ Станислав Иванов беше гласувано считано от 1 август 2022 година свидетелство за МПС да се дава срещу завършен 10 клас. В момента условието е единствено основно образование. От опозицията имаха единствено възражение срещу 7-годишното отлагане на условието. "Колко жертви ще има по пътя до тогава?", попита риторично Таско Ерменков от БСП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK