Срокът за предложения за съдебни инспектори ще бъде удължен

Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия

© Анелия Николова

Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисияПарламентът ще удължи срока за издигане на кандидати за членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет с близо месец и депутатите ще могат да предлагат номинации до 10 ноември. Първоначално приетият срок от парламентарната правна комисия беше 5 октомври, но днес председателят й Данаил Кирилов внесе предложение за това. Най-вероятно това ще бъде гласувано утре в пленарната зала.


До края на годината целият състав на Инспектората - 10 души, който в началото на 2015 година се сдоби с титуляр след близо двегодишна сага, трябва да бъде подменен. В момента текат разговори между партиите за разпределение на кандидатите между партиите. От Реформаторския блок и БСП са искали да имат по по две номинации.


Според Закона за съдебната власт "За инспектори се избират лица, които имат и най-малко 12 години юридически стаж, като за петима от инспекторите в рамките на този стаж се изискват и най-малко 8 години, а за останалите петима - най-малко 5 години като съдия в окръжен или апелативен съд, във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурор в окръжна или апелативна прокуратура, във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура или следовател в Националната следствена служба или в окръжен следствен отдел". Изборът става с мнозинство - две трети от народните представители, а мандатът - пет години.
С промените в конституцията, които бяха приети на първо четене, ролята на Испектората ще бъде засилена и той ще прави проверки за интегритет на магистратите, както и сигнали за корупция. Това прави избора, който ще се проведе вероятно през декември и след второто четене на промените в основния закон, особено важен.


Още при обсъждането на правилата в правната комисия беше отбелязано, че срокът за издигане на кандидати е прекалено кратък. Въпреки възражението и на заместник-министъра на правосъдието Петко Петков депутатите гласуваха първоначалния вариант. Днес от най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, отбелязаха, че краткият срок не дава възможност за откритост и прозрачност на процедурата и създава усещане, че текат договорки, които ще останат скрити.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK