Дуално обучение, по-малко повтаряне и още новости в закона за образованието

Дуално обучение, по-малко повтаряне и още новости в закона за образованието

© Анелия НиколоваЗаконът за предучилищното и училищното образование на ГЕРБ, който е отдавна чаканата основа на реформата в образованието, вече е факт. Той беше приет изцяло на второ четене миналата седмица, но предстои същинската работа по него - прилагането му. Документът трябва да влезе в сила още от следващата учебна година, макар че някои от промените ще станат по-бавно по чисто технологични причини - например написването и издаването на нови учебници.


Миналата седмица публикувахме обобщение на по-основните административни промени, които идват с новия закон, а ето и някои от тези, които ще се отразят пряко на учениците, родителите и издателите:  

До 4 клас няма да се повтаря дори със слаба оценка за годината


Учениците от първи до четвърти клас няма да повтарят, дори да приключат годината с оценка "слаб (2)". Вместо това за тях задължително ще се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция при условия и по ред, определени със заповед на директора на училището. При необходимост допълнителното обучение може да продължи и през следващата учебна година. Няма да повтарят и децата със специални образователни потребности през цялото си обучение, както и учениците в последна година в гимназията (12 клас), които ще имат право да се явяват на изпити за промяна на оценката неограничен брой пъти.


Обучение чрез работа 

Формата на дуалното обучение или учене чрез работа беше записана в новия закон. С това в българското образование се внася германския модел, при който ученици усвояват занаят като работят в реална трудова среда и за целта професионалните гимназии си партнират с местни работодатели. Според новия закон обучението чрез работа може да се организира за цели паралелки, групи или за отделни ученици от професионална гимназия, задължително във втория гимназиален етап (11 и 12-ти клас), които са навършили 16 години.


Използването на мобилни телефони в час вече е забранено и със закон


В закона изрично беше записано, че на учениците им е забранено да използват мобилни устройства по време на час, а също и употребата на тютюн и тютюневи изделия, алкохол и наркотични вещества на територията на училището. Нямат право също и да участват в хазартни игри, да носят оръжие и други предмети, които са източник на повишена опасност. Досега спазването на тези забрани беше предмет на вътрешни наредби и правилниците на училищата. 


Глоби от 5  до 10 хиляди за частни учители за предучилищна без регистрация
 
В преходните и заключителните разпоредби на закона бяха приети няколко подробности - например глоби в размер от 50 до 150 лв. за родители, ако не запишат децата си в детска градина или училище или не ги водят (каквито имаше и досега), но също и глоба за лица, които без регистрация организират и провеждат дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка. Глобата за тях ще е от 5000 до 10 000 лв.
 
Глоба ще има и за автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения от МОН вариант. Санкцията в този случай ще е между 1000 и 5000 лв. Със същия размер ще се глобява автор или издател, който разпространява произведение, което по някакъв начин заблуждава, че е одобрено от министъра на образованието и науката.
 
От 2022 г. завършен 10 клас ще е задължително условие за шофьорска книжка
 
Друга новост в преходните разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование е обвързана с промяна в Закона за движение по пътищата. По предложение на депутат от ГЕРБ беше гласувано считано от 1 август 2022 година свидетелство за МПС да се дава срещу завършен 10 клас. В момента условието е единствено основно образование. 

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  От всичко най-одобрявам изискването за завършен 10-ти клас, за получаване на шофьорска книжка! Обаче, какво правим с неграмотниците, които вече са взели книжки? Някои от тях даже не могат да четат! Книжки се раздаваха срещу 200-300 лева на конвейр! Май трябва проверовъчни изпити за всички, взели книжки след 10.11.89 год.!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "От 2022 г. завършен 10 клас ще е задължително условие за шофьорска книжка"

  т.е.? след 7 години избирателите на ДПС ще се возят предимно с такси?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Наглостта не зависи от образованието за съжаление! Има много " състезатели " на пътя с висше образование. Изпити при всяко подновяване на книжката и строги санкции за нарушителите- това му е майката.

 4. 4 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "полувишис":
  Еее, що?! Имат на разположение 7 години да изкарат 9 и 10 клас.
  Значи единствения стимул, който може да задържи особено умните и надарените ученици от едно специално малцинство (с тенденция да стане мнозинство) да постои още малко в училище, вместо да се жени и плоди, остана книжка след 10 клас.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Не е ли късно 22.8.2022? Дотогава ще се нароят хиляди убийци! Трябваше това да стане задължително веднага!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Любопитно

  [quote#3:"liberamente"]Наглостта не зависи от образованието за съжаление! Има много " състезатели " на пътя с висше образование. Изпити при всяко подновяване на книжката и строги санкции за нарушителите- това му е майката. [/quote]
  Е колко висшисти слушайки чалга на маХ участваха в самоубийствени мисии на пътя?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Любопитно

  Хубава статия ама водещото заглавие трябва да е:
  ГЕРБ ВЪВЕДОХА ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Това, с усвояването на знания, като се работи в реална трудова среда, е добре, къде обаче ще се намерят тези местни производители? Германският модел е такъв, защото там дори около мъничките градчета има по няколко различни производителя!

 9. 9 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Глоби от 5 до 10 хиляди за частни учители за предучилищна без регистрация"
  "Глоба ще има и за автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения от МОН вариант."


  Остава да ни убедят в компетентността и добрата воля на МОН.

 10. 10 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Късно е, освен това закона до тогава може да се промени няколкостотин пъти. Чист ПР

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 11. 11 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 488 Неутрално

  По света дигитализират класните стаи - ние забраняваме смартфоните...НАПРЕД И НАГОРЕ!

 12. 12 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Бих искал да питам десните ГЕРБ и още по-десните Реформатори, дали и с новия закон ще продължи практиката с държавни пари да се субсидират частни училища.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 13. 13 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "vinetu":

  С държавни пари се субсидират умни български деца. Всичко останало е демагогия.

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  [quote#12:"vinetu"] дали и с новия закон ще продължи практиката с държавни пари да се субсидират частни училища.[/quote]
  Да не би децата, които учат в частни училища да не са български граждани?!Държавата не субсидира училищата а учениците. Спрете с тоя комунизъм, че побъркахте и Европа с простотии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#11:"vojdek"]По света дигитализират класните стаи - ние забраняваме смартфоните.[/quote]
  Дигитализират ги посредством смартфони?
  Не думай !

 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 668 Любопитно

  До коментар [#3] от "liberamente":

  По твоята логика ако взема Ц категория и трябва да си подновявам книжката трябва да имам изпит така ли,или ако се преместя в друг град трябва пак да ходя на изпит?

 17. 17 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#13] от "tokkay":

  Пълни глупости и демагогия,училището трябва да бъде за всички,не като в щатите,а по-умните деца да им се дава възможност да учат повече!

 18. 18 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#16] от "gembirdkz":

  Други са хората, които решават промените в закона. Ние просто си обсъждаме. Вижда ми се правилно , ако някой има многократни нарушения като превишена скорост, отнемане на предимство , употреба на алкохол или опиати, да полага изпит при подновяване на книжка.
  Шофьорите С категория са неправилно посочвани за чести нарушители. Изпреварват и карат с малко над разрешената скорост, но това са водачи , които шофират 9-10 часа на ден и са придобили голям опит на пътя. Освен това носят отговорност за камион и превозвана стока.

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  ...и още новости в закона за образованието...

  Образованието е разгромено. Нищо не може да помогне. Едва ли ще помогне и новият закон (хе-хе-е, на ГЕРБ?)
  Ако нещо можеше да се направи, то досега щеше да се направи:

  ...Закон за народната просвета
  ...Обн. ДВ. бр.86 от 18 Октомври 1991г., изм. ДВ. бр.90 от 24 Октомври 1996г., изм. ДВ. бр.36 от 31 Март 1998г., доп. ДВ. бр.124 от 27 Октомври 1998г., изм. ДВ. бр.153 от 23 Декември 1998г., изм. ДВ. бр.67 от 27 Юли 1999г., изм. ДВ. бр.68 от 30 Юли 1999г., изм. ДВ. бр.90 от 24 Септември 2002г., изм. ДВ. бр.95 от 8 Октомври 2002г., изм. ДВ. бр.29 от 31 Март 2003г., изм. ДВ. бр.71 от 12 Август 2003г., доп. ДВ. бр.86 от 30 Септември 2003г., доп. ДВ. бр.114 от 30 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.40 от 14 Май 2004г., изм. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.94 от 25 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.41 от 19 Май 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.50 от 30 Май 2008г., изм. ДВ. бр.35 от 12 Май 2009г., изм. ДВ. бр.36 от 15 Май 2009г., изм. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.78 от 5 Октомври 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.23 от 22 Март 2011г., изм. ДВ. бр.99 от 16 Декември 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.102 от 21 Декември 2012г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.84 от 27 Септември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.
  Какви титанични усилия на законотворци? В резултата получихме неграмотно стадо.

 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "gembirdkz":

  По-умните деца затова са такива, защото учат повече, благодарение най-вече на вложенията на родителите, без да чакат някой чиновник да се сети за тях.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#20] от "tokkay":

  Това което казвам е че за по-умните деца трябва да има задължително финансиране с което да се ходи по олимпиади,да се ходи на курсове при хора които знаят какво правят и които носят медали,тези хора може да са 10-15 за цялата държава,не трябва повече,но обучението да се поема от държавата,това се казват гении,те не могат да виреят в нормална среда!

 22. 22 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Драги ми смехурко, по комунизма имаше една привилегирована каста на която всичко и беше безплатно, с новият закон точно тази каста пак ще може да учи децата си безплатно в частните училища.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Будистката мъдрост казва,че когато ученикът е готов,учителят сам идва при него.Но като гледам ,повечето от нашите ученици никога няма да са готови.

 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"полувишис"]"От 2022 г. завършен 10 клас ще е задължително условие за шофьорска книжка" [/quote]
  А от 2122 г. няма да е нужна такава книжка?!!!

 25. 25 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#19:"Мърмор"]Образованието е разгромено..... [/quote]
  Много са тези знайни и незнайни синове и дъщери на майка България дето неуморно се трудиха и за сега все още не са съвсем успели, но са на път да го довършат!!!!

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  [quote#22:"vinetu"] по комунизма имаше една привилегирована каста на която всичко и беше безплатно, с новият закон точно тази каста пак ще може да учи децата си безплатно в частните училища.[/quote]
  Дори така да е, не може да разделяш децата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  А ти какво предлагаш, да живеят в комуна ли

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  Родителите само ги разделят, избирайки частните училища.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK