Министрите обсъждат бивши летища да се използват за законни гонки

Министрите обсъждат бивши летища да се използват за законни гонки

© Анелия НиколоваПравителството обсъжда възможността вече неизползвани летища да се използват за писти, на които любителите на високите скорости да провеждат състезания. Това се разбира от стенограма от правителственото заседание, на което за поредна седмица премиерът Бойко Борисов и министрите дискутират темата за пътните нарушения и санкциите за неспазващите закона.


"Искат да им се направят писти, да карат бързо, Но те, пистите, нали струват пари?! И всеки, който иска нещо да му се случи, ние сме длъжни да отидем, защото така му се правело", казва първо министър-председателят. След като министърът на отбраната Николай Ненчев обяснява, че има няколко летища с отпаднала необходимост, които може да бъдат предоставени за състезания, Борисов казва "да им дадем възможност да ги ползват".


Ненчев обяснява, че такива летища има в Добрич, около Тенево и около Ямбол, а премиерът поръчва за заседанието на кабинета следващата сряда да бъде представена информацията за възможностите.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1055 гласа

  1. Да, за да се избегнат инцидентите с невинни хора (20.47%)
  2. Да, за да могат желаещите да карат безопасно (19.34%)
  3. Да, ако си плащат (20.47%)
  4. Не, това няма да спре незаконните състезания (10.24%)
  5. Не, терените трябва да се използват по-смислено (7.68%)
  6. Не, това трябва да е частна инициатива (20.47%)
  7. Друго (1.33%)

Иначе Борисов за пореден път подчертава необходимостта от строги санкции и незабавни действия срещу нарушителите по пътищата.
"Не спорете кое е гонка, кое не е. В момента, в който ги задържат патрулите – има дежурен прокурор, има дежурен съдия. За превишена скорост има санкции в Закона за движение по пътищата, за хулиганството – също има. Ако искате да има превенция, то може да се направи. Не спорете за това, а го направете", обръща се той към министрите.


"Другото е разковничето – веднага съдопроизводство, незабавно и сваляне на колата от движение. Така ще ги заболи и ще разберат, че това не е правилно. Иначе не може да им надделеете. Само ще констатирате все по-ужасни и по-ужасни работи", казва той.


На заседанието министърът на здравеопазването Петър Москов изнася данни, от които се разбира, че около една трета от пострадалите в произшествия по пътищата получават трайни увреждания.


"От 3752, които са преминали през болниците за лечение от пътнотранспортни произшествия, 1200 са трайно инвалидизирани. Това значи без крак, без ръка, с трайна инвалидност, в продължителни коми и т.н. Средният разход е 5500 лева на човек, който българските болници изразходват за жертви на пътнотранспортно произшествие", заявява Москов.


Борисов обяснява, че освен тези разходи следват и направените по бюджета на Министерството на труда и социалната политика, които се правят за пенсии за инвалидност. "Тук не може да се включи и колко се губи от производителността на труда, че тези хора не са там", допълва той.


От думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова пък се разбира, че при проверка на министерството са установени 3 хиляди души, шофиращи без книжки.


"И 300 хиляди да констатирате, няма никаква превенция. Аз искам да хващате по един на нощ и на другия ден да се озовават без кола за една година. Ефектът ще е сто пъти по-голям, отколкото да констатираме 3 хиляди души, каращи без книжка. Хващайте във всеки град по един пиян, по един без книжка, по един с над 60 километра… Безкомпромисно! Днес това да е факт и да го знам", поръчва Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK