Цветан Василев: Не се знае колко от министрите на Борисов са под контрола на ДПС и Пеевски (допълнена)

Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Цветан ВасилевЦинизмът на това правителство е толкова голям, че не знам коя част от министрите са на Бойко Борисов и коя част от тях са под контрола на ДПС и Делян Пеевски. 


Това заяви в интервю с Люба Кулезич, излъчено по ТВ7, мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който пребивава в Белград в очакване да бъде екстрадиран в България по обвинение в длъжностно присвояване на 206 млн. лв.


По думите му финансовият министър Владислав Горанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски не случайно пият кафе заедно и се чуват по телефона по няколко пъти на ден, а и шефът на НАП Бойко Атанасов е бил назначен с активните протекции на Делян Пеевски. 
Цветан Василев отново защити дейността на КТБ и призова премиера Бойко Борисов да потърси начин за намаляване на щетите след фалита й.


"В Корпоративна банката има активи за минимум 2 млрд. евро и те могат да бъдат осребрени, при доброто желание на държавата и кредиторите. Опустошенията след корпоративна банка могат да се окажат като тези в Германия след Втората световна война", каза Василев. 


Той настоя, че с обединяване на усилията на вложителите и с негова помощ могат да бъдат изплатени голяма част от средствата на фонда за гарантиране на влоговете - чрез изкупуване на работещите активи на банката. "Не говоря за възстановяване на КТБ, а за намаляване на щетите. Владислав Горанов заблуждава, че не може да се възстановят повече от 30% от КТБ. Ние имахме контрол върху работещ, активен бизнес", заяви Василев.


Според него в момента най-сериозният бизнес в България е брокерският бизнес, свързан с КТБ. "Брокерска компания Пеевски", "брокерска компания Сталийски"... И пред очите на сляпото общество и пред очите на сляпата прокуратура. Да се види, че точно онези оръдия на прокуратурата са сред основните, разграбващи активите. Чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва от правителството, активите отиват в някой джоб. Оказва се, че всички са продавачи, всички са собственици. Всеки продава нещо от активите и всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена", обясни Василев и подчерта, че ще продължава да отстоява истината за КТБ докрай.


"Няма да ме спрат нито репресиите, нито заканите, нито докладите на странно съюзилите се кредитори на статуквото. Трябва да докажа невинността си. Въпросът е, че аз нямам гаранции за справедлив процес", заяви Василев и добави, че прокуратурата проявява безправие спрямо него.


На уточнението, че премиерът публично е казвал, че гарантира за сигурността му, Василев коментира: "Борисов по принцип гарантира за всичко в България, дори за сфери, в които няма правомощия. Освен това Борисов миналата година гарантира, че банката ще бъде възстановена и тя не беше възстановена, а след това подигравателно се отнесоха към писмото на цял държавен фонд. Затова нямам основание вече да вярвам на никого, освен на писани документи, защото аз не съм избягал и не се крия от никого."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK