Главният съдебен инспектор поиска повече съдии в инспектората

Теодора Точкова

© Надежда Чипева

Теодора ТочковаГлавният съдебен инспектор Теодора Точкова поиска при предстоящата смяна на състава на инспектората в него да попаднат повече съдии. Това стана известно от писмо на Точкова до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


Точкова представя профил на институцията, в която да влязат седем съдии и трима прокурори, които да работят активно и след мандата си да се върнат в съдебната власт. 


"В качеството си на главен инспектор, пряко носещ отговорността за реализиране на поставените пред Инспектората цели, свързани с провеждането на съдебната реформа, моля да имате предвид при номинирането на кандидати за инспектори следните съображения, свързани с качествата, които следва да притежават и изискванията, на които следва да отговарят номинираните лица", пише Точкова.
До края на годината парламентът трябва да избере 10 нови членове на институцията. Предложенията правят партиите, а изборът става с квалифицирано мнозинство. Срокът за издигане на кандидати е до 10 ноември.


В писмото си Точкова припомня двете изисквания в закона за съдебната власт за избора на съдебни инспектори - да са юристи, чиято професионална компетентност е била доказана чрез резултатите от работата им и високи нравствени качества.


Към тях Точкова добавя, че е подходящо 7 от общо 10-те бъдещи инспектори да бъдат юристи, чийто специфичен юридически стаж е придобит като съдия на окръжно или по-високо ниво. Трима да имат специфичен юридически стаж като прокурор в окръжна или по- висока по степен прокуратура, или като следовател", пише главният съдебен инспектор.


Тя иска също така стажът във върховните инстанции да не бъде приеман като изключително предимство, а в инспектората да влязат и хора със стаж в по-ниските нива на съдебната система.


"Наличието на реална перспектива за завръщане в органа на съдебната власт, където е работил магистрата след изтичането на мандата на инспекторите в ИВСС, би осигурило минимална гаранция, че кандидатите за инспектори ще бъдат пряко ангажирани с поетите от тях отговорности и ще  имат необходимата мотивация за "проактивна" работа в рамките на дейността на ИВСС", пише Точкова.


На финала Точкова моли Цачева да запознае народните представители с предложените критерии и изисквания към кандидатите за инспектори, които да бъдат съобразени при издигането на номинации. И напомня, че единствено успешното и в срок завършване на избора на новите инспектори, ще гарантира нормалното осъществяване на правомощията на ИВСС. 

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на today
    today
    Рейтинг: 788 Неутрално

    Но мафията се бори с всички сили да се запази статуквото в съдебната система, сегашните корумпирани и послушни магистрати си е перфектно за бруталното ограбване на държавата, общините и хората, че и еврофондовете,

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK