Борисов: България се доказа за Шенген, обидно ми е да поставям темата (видео)

Борисов: България се доказа за Шенген, обидно ми е да поставям темата (видео)

© Пресслужба на МС



България доказа, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа и темата дори ми е обидно да я поставям." Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с  председателя на Европейския съвет Доналд Тукс във Варна, коментирайки поредното отлагане на членството на страната в Шенген.


"Тя е обидна, при положение че половината държави в Европа се провалиха като шенгенски граници, ние да я поставяме", продължи министър-председателят и уточни, че дори не настоява темата за членството на страната в Шенген да бъде влиза в дневния ред на европейските лидери. "Очаквам те самите да разберат колко са били несправедливи към българите", заяви Борисов.


Като аргумент в полза на казаното той посочи, че напредъкът на страната е видим по приходите от контрабанда в бюджета, които вече надхвърляли 2 млрд. лв.




Борисов заяви, че България не планира изграждане на нови бежански центрове, тъй като благодарение на всички мерки по границата ни - сухопътни и морски такава мярка на този етап не е необходима.


Борисов припомни още веднъж казаното от него по време на последното заседание на Европейския съвет, за солидарността, от която България има нужда за справяне с евентуална бежанска вълна.
"Казах на колегие, припомни той – ние сме потенциално застрашени. И искам да чуя вашето мнение - ако (думичката "ако" е много важна, сигурно и на английски я има) се случи това (нова бежанска вълна през България, бел. ред.), не да правим извънреден съвет! Искам да знам, разцолагам ли с вашата солидарност, така, както Гърция, Италия, Австрия, Германия, Унгария... И отговорът беше: "Да, разбира се! Имаш ли нужда идвай, ще ти помагаме!". Интерпретацията на всичко това беше плод на хора, които нямат какво да кажат друго?", обясни Борисов.


България защитава изключително добре границата си с Турция и Гърция. За това сме дали много средства и признаваме усилията на правителството на Борисов за опазване на границите, каза Доналд Тукс в изявлението си сред срещата. Той заяви още, че България е готова за Шенген.


"България ще има подкрепата ми за влизане в шенгенското пространство, аз ви уверявам ви в това", каза още председателят на Европейския съвет.


Според него обаче страната ни трябва да реформира съдебната си система и да гарантира борбата с корупцията не само защото такова е желанието на Европа, защото така ще стане по-силна.

Борисов: България се доказа за Шенген, обидно ми е да поставям темата (видео)

© Пресслужба на МС


Във Варна Тукс съобщи също, че бежанския проблем и миграционният натиск ще бъдат тема на предстоящо заседание през следващата седмица. На него щели да бъдат обсъдени и нови мерки за сътрудничество с Турция.


В изявлението си след днешната среща с Туск Борисов напомни също, че очаква "един аршин за проектите Северен и Южен поток и стриктно спазване на третия енергиен пакет на ЕК". Той отново повтори мнението си, че че "подходът към всички европейски държави - на Север и на Юг трябва да е еднакъв".

Борисов: България се доказа за Шенген, обидно ми е да поставям темата (видео)

© Пресслужба на МС


Диверсификацията на енергийните доставки за Европа и създаването на надеждна мрежа за пренос на газ, също са били тема на днешния разговор между Туск и Борисов, се разбра от изявленията им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK