Прокуратура спря делото за инициалите в тефтерите на Филип Златанов

Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - Филип Златанов.

© Анелия Николова

Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - Филип Златанов.Отговорът на въпроса кой стои зад инцициалите ББ, ЦЦ, ИФ от тефтерите на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси - Филип Златанов, вероятно ще остане без отговор. Поне това става известно от действията на прокуратурата по случая до момента.


Разследването срещу неизвестен извършител по случая, е било спряно в сряда миналата седмица, показа проверка на "Дневник" на сайта на прокуратурата. По него преди близо година тефтерите, на които трябваше да се направи графологична експертиза изчезнаха от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Малко след това стана известно, че инициалите Д.П в тефтерите са били преправени на 10, а частите, в които има ДПеевски дори не са били показани.


След шумното начало през юли 2013 година, когато държавното обвинение прожектира извадки от бележниците на Златанов и обяви, че комисията е превърната в бухалка, тихомълком прокуратурата разделя случая на две. В съда бързо се внася обвинение за неизпълнение на служебните задължения на Златанов, но само за три преференциално задвижени от него преписки. Като доказателства по делото не са предоставени тефтерите, а техни заверени копия..
По това дело Златанов беше осъден на две инстанции на три години и половина затвор. Един от съдиите от апелативния съд - Иван Стойчев беше с особено мнение, силно критично към действията на прокуратурата. Той обяви, че "съдът трябва да повярва в седем случайности, за да изключи версията за манипулация, която би могла да преследва най-различни цели".


От март във Върховния касационен съд отлежава и се бави окончателното решение по този случай.


По отделено разследване, което трябва да установи кой точно стои зад иницидалите, през есента на миналата година, прокуратурата решава да назначи експертиза, за да провери дали това е почеркът на Златанов, дали записките му са били направени под натиск.


Така тефтерите се оказват у вещото лице Стефан Бенчев и през ноември 2014 година изчезват при странни обстоятелства от колата му. Прокуратурата тогава назначи проверка за действията на разследващите по случая, но през февруари тази година не откри виновни. "Следва да се посочи, че няма законово изискване и специални правила за приемането и предаването на писмени доказателства", заявиха тогава от Софийска градска прокуратура.


Разследването може да бъде възобновено, след като отпадне основанието за спирането му. 
При изчезването на тефтерите главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая така:


"Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това, дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма – значи ли че кръгът на хората, които са дърпали конците на председателя на комисията се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците или пък че КПУКИ е единствената държавна институция, в която това се е случвало? Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално "Политбюро", което е определяло кой "да има конфликт" и кой да няма – подсъдимият е само изпълнител на чужда воля. Д. и Ц. , или А, Б, В ...Ю и Я не са в този "клуб" защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там? Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З. Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал е удари част от политическата класа, защото ще постави "в пакет" Д. до Б"


По думите на Цацаров тефтерите са символ на определен властови механизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK