До края на седмицата се чакат кандидатурите за нов ректор на СУ, две имена вече са известни

До края на седмицата се чакат кандидатурите за нов ректор на СУ, две имена вече са известни

© Георги КожухаровСофийският университет "Св. Климент Охридски" си избира нов ректор през ноември. До 17 ч. този петък (16 октомври) е срокът за издигането на кандидатури за новия ръководител на най-стария университет в България. Изборът на нов ректор се налага, защото изтича вторият мандат на настоящия ръководител - проф. Иван Илчев. Наследникът му ще бъде избран с Общо събрание в средата на следващия месец.  


От пресцентъра на висшето училище коментираха за "Дневник", че до този момент няма подадени заявления и ще се изчака крайният срок преди да се обявяват кандидатите. "Дневник" обаче знае първите две имена в надпреварата, потвърдени от самите кандидати - един от настоящите зам.-ректори - проф. дфн Анастас Герджиков от катедрата по класически филологии и чл. кор. проф. дхн Тони Спасов, ръководител на катедрата по приложна неорганична химия. 


В подготовка за избора на нов ректор група преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски" направиха списък на проблемите в университета и на исканията си към следващото ръководство. Сред тях са цялостна финансова ревизия на управлението на вуза в последното десетилетие и изготвянето на стратегия за финансовото му оздравяване, въвеждане на по-ефективен модел на управление, на модерни западни практики и степени, както и ремонт на остарялата база. Групата настоява за публично обсъждане на необходимите мерки с кандидатите за ръководния пост и по план то ще се осъществи до края на месеца.  
Според сегашния ректор проф. Иван Илчев липсата на повече държавни средства за висшето образование е най-сериозната пречка за развитието на университета, но въпреки нея той продължава да постига добри резултати. В Деня на славянската писменост и култура ректорът даде за пример това, че стопанският факултет на СУ е надминал Американския университет в България като предпочитано място за икономическо образование, а в началото на академичната година подчерта, че университетската библиотека се радва на голямо внимание.  


Въпреки тези твърдения, престижът на университета доказано спада. В тазгодишната световна класация на университетите на QS единственият класиран български вуз е изпаднал с повече от 50 позиции надолу спрямо миналата година и вече е извън топ 700. На сравнително високо ниво е останал единствено по отношение на филологическото образование, което предлага, като се нарежда в сегмента между 250 и 300-но място по това направление. 


В последните месеци ръководството на университета понесе критики след вътрешна проверка, при която се установи, че е сключвал договори за хранителни стоки без да провежда обществени поръчки и на цени, които са го ощетили с около 90 хиляди лева. Министърът на образованието Тодор Танев коментира по въпроса единствено че "Нападенията срещу Софийския университет са ежедневни и целенасочени. Има огромен проблем в ръководството, но убийството на този университет е огромно престъпление". 


Проф. Анастас Герджиков (архив 2001 г.)

© Валентина Петрова

Проф. Анастас Герджиков (архив 2001 г.)


Проф. Анастас Герджиков


Първият от кандидатите - Анастас Герджиков - е издигнат на 5 октомври с единодушие на Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии. Той е заместник-ректор в СУ от шест години и отговаря за учебната дейност за докторанти и продължаващо обучение. Професор е по римска литература и доктор на филологическите науки в направление антична и средновековна литература, завършил е Хумболтовия университет в Берлин и е специализирал в Австрия и Германия. От 2001 до 2003 г. е заместник-министър на образованието и науката в кабинета на Симеон Сакскобургготски, от 2008 до 2009 г. е управител на Фонд "Научни изследвания". 


За "Дневник" Герджиков коментира, че е приел кандидатурата, защото смята, че има идеите и енергичността, за да помогне за развитието на университета и за преодоляването на проблемите, пред които е изправен - особено финансовите. За това ще му помогне и 15-годишния му стаж в администрацията и особено последните шест години, в които наблюдава управлението на университета отблизо, но също и опита му в изпълнителната власт. Според него Иван Илчев е положил големи усилия, но проблемите са системни, не само в този университет.


По отношение на исканията на преподавателите, Герджиков няма възражения, защото всъщност голяма част от тях се припокриват със собствената му програма. Има обаче две-три точки от общо около 70, които са "неприемливи, защото или са незаконосъобразни или са невъзможни за изпълнение", но не пожела да уточни кои преди да изложи аргументите си пред колегите си.


Проблемите на Софийския университет според професора са и вътрешни и външни. Мерките, които държавата може да вземе са постижими - отчасти с вече внесения законопроект за изменение на закона за висшето образование, но и с още идеи, които трябва да бъдат предложени. Вътрешните проблеми пък идват оттам, че университетът няма достатъчно приходи, а разходите не са оптимизирани.


В плана, който е изготвил Герджиков и ще представи в края на тази седмица, са записани например мерки за увеличаване на приходите чрез чуждестранни студенти и проекти, както и за оптимизиране на разходите чрез промени в структурата, администрацията и начина на работа. Една от идеите му е в управлението да има взаимен контрол чрез единна административна и финансова система, в която много бързо ще се вижда какво правят останалите по различните нива. Така факултетите и централната администрация ще могат да виждат как се харчат парите в реално време, вместо накрая на годината, когато вече е късно. Това ще позволи и диференцирано заплащане, което ще е по-стимулиращо и справедливо. 


Проф. Тони Спасов (архив 2009 г.)

© Георги Кожухаров

Проф. Тони Спасов (архив 2009 г.)


Проф. Тони Спасов


Член-кореспондент проф. Тони Спасов е ръководител на катедрата по Приложна неорганична химия във Факултета по химия и фармация на СУ. От 1999 до 2002 е зам.-декан на факултета, а през 2008 става декан. Завършил е същия факултет през 1984 г. в специалност "Индустриална химия". Специализирал е в неорганична химия и е защитил докторантура отново в Софийския университет през 2003 г. Очаквайте коментар и от проф. Спасов за кандидатурата му за ректор.


Преди предстоящия избор "Дневник" ще публикува поредица от мнения на преподаватели в университета за това какви са очакванията към новото ръководство и какви са актуалните проблеми на вуза. Поредицата започна този понеделник с мнението на Стефан Попов от катедра "Социология" и директор на фондацията "РискМонитор", също и със списъка от 13 искания към бъдещия ректор на Софийския университет, събрани от група преподаватели от различни факултети.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Герджиков:
  Така факултетите и централната администрация ще могат да виждат как се харчат парите в реално време, вместо накрая на годината, когато вече е късно.[/quote]
  Не е безпочвено твърдение, поне ти остава време за адекватна реакция.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Донякъде си прав, но тези са от новите комунисти! Има нещо странно за член кореспондента! За 20 години докторантура, за десет член кореспондент!

 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Въпреки тези твърдения, престижът на университета доказано спада. В тазгодишната световна класация на университетите на QS единственият класиран български вуз е изпаднал с повече от 50 позиции надолу спрямо миналата година и вече е извън топ 700."
  А старият заместник ректор и нов кандидат ректор А .Герджиков залага като приоритет "мерки за увеличаване на приходите чрез чуждестранни студенти"Такава е ВИЗИЯТА за ИЗДИГАНЕ ПРЕСТИЖА на Университета на управленец с петнадесет годишния административен стаж .ЖАЛКО!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2

  За съжаление, си прав. Под черупката е гнилоч, смрад... Синът ми с огромен хъс се кандидатира и бе избран в Студентски съвет на СУ. Имаше огромно желание и енергия да се бори за промени. След десетина месеца подаде оставка, отвратен от всичко, и от преподаватели, и от повечето колеги в СС. Сега с приятелката си (също подала оставка от СС) се борят сами с вятърни мелници, протестират, пишат писма до ректор, за да спрат безумни решения и наредби. Дано с новия ректор нещата потръгнат...

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Дано да се оправят нещата в СУ. Много инерция и соц. манталитет има там, но съм оптимист, заради непрекъснатото обновяване на студентите. Двамата кандидати са относително млади хора - дано да внесат нещо свежо в университета.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "tvi63":
  Тони е сериозен учен и не бива да се гаврите с него.
  Малката дисертация му е от 1988 г., а голямата дисертация е от 2003 г.

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Още един ректор-хуманитар след Биолчев и Илчев ще затрие университета. Разликата между СУ и УНСС/НБУ/УБИТ е в науката, т.е. природните науки и математиката. Световно забележими хуманитари в СУ на първо четене липсват. Световно известни учени в природните науки и математиката обаче има много и Тони Спасов е един от тях.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Както вчера писахте - Ректорите може и да се сменят - Университета си трупа загуби,което се считало за нормално.

 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 793 Весело

  Да поправя колегата от първия пост, това не е комунистическа кочина, а ченгесарска кочина. Трудно е да си представите. Има и много кадърни хора, но те нямат думата. Просто трябва време да се сменят поколенията.

  agent
 11. 11 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "prirodata":

  Ами съжалявам, ама от написаното нищо не става ясно, явно журналистите не правят разлика между докторантура и докторат!

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#3] от "tvi63":

  "Има нещо странно за член кореспондента! За 20 години докторантура, за десет член кореспондент!"

  Няма нищо странно - просто обикновено невежество, съчетано с намеци и недомлъвки. Става въпрос за т.н. "голям доктор" или "доктор на науките". А иначе изборът ще е много показателен. СУ ще трябва да избира (ако не се появи друг) между главен асистент по български език, станало по линия НДСВ професор само за година-две, докато беше зам. министър, един от съсипниците на фонд Наука и назначен от ректора за зам.-ректор като отплата за даден без конкурс договор за 25 млн лв. (документирано) от една страна и уважаван у нас и в чужбина учен от друга. За сравнение просто поискайте да се запознаете с научната им дейност, включително цитиранния на техни работи - отворете Scopus, например и им напишете имената.
  Изборът ще е много показателен.

 13. 13 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#8:"galapagas"]Разликата между СУ и УНСС/НБУ/УБИТ е в науката, т.е. природните науки и математиката. Световно забележими хуманитари в СУ на първо четене липсват.[/quote]

  Браво, браво ето едно мнение с разгромяващ impact factor! Вечно ухиленият като зелка Лалов като беше от "правилните" науки, какви ги свърши? Всъщност, тук за кандидати за Нобел ли ще си говорим или за подходящи кандидати за ректор?!?

  #killwhitey
 14. 14 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Бъдещето е в (приложната и не само) математика, физика, химия, ако щете инженерство. Докато СУ бълва философи, социолози и администратори, ще стои под 700-то място. Та този филогог, човек на царя, не ми се вижда как ще обърне тенденцията.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  "Вечно ухиленият като зелка Лалов като беше от "правилните" науки, какви ги свърши?"

  Не съм адвокат на Лалов, но доколкото си спомням по негово време СУ беше на "+". При това през 90-те години финасирането на СУ беше доста по-ограничено.

  "Всъщност, тук за кандидати за Нобел ли ще си говорим или за подходящи кандидати за ректор?!?"

  Противопоставянето на Нобеловите лауреати и кандидатите за ректор на СУ като взаимноизключващи се личности ме кара да се въздържа от дискусия с вас.


 16. 16 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Въпрос - колко цитирания са нужни за да може новият ректор да уволни Елена Петрова?

  #killwhitey
 17. 17 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  За да се уволни Елена Петрова не са нужни цитирания. Цитирания са нужни за друго и въпросът ви издава, че не схващате един голям, ако не и най-големия проблем на СУ. Един университет не е университет ако в него не се прави наука (тук в никакъв случай не изключвам хуманиратните науки). Науката е само една, няма българска, няма американска. Броят цитирания в международни списания на ректора показва, че той е видима личност, позната и уважавана сред специалистите в неговия кръг науки и, нещо по-важно, знае как се прави наука и може да поведе СУ в тази посока. Ако никой не те цитира в науката ти си никой. Не бихме искали господин Никой да е ректор на СУ, поне аз. И тук разликата не е между хуманитар и учен в еспествените науки, а между учен и господин Никой. За да подкрепя един кандидат за ректор той първо трябва да е учен от международна величина и второ - трябва да ме убеди, че може и иска да работи за СУ.

 18. 18 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  По-точно ще гледаш в реално време как парите ти изчезват.

 19. 19 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "grajdanin1":

  Аз пък си мислех, че университет е И висше УЧЕБНО заведение и ректора оглавява администрацията. Явно греша, моите искрени извинения.
  Ще си позволя да споделя и личното си убеждение, че голяма част от хуманитерните науки са иманентно неконвертируеми и в тези случаи е обективно невъзможно да се измерва международната величина на изследователите.
  Ако се върнем на въпроса за ректорите - на г-н Илчев му липсват морално-волеви качества (извинения за клишето). Тази липса е добре известна на колегите му от ИФ още от времето му като декан. Необходимостта от опит на административна длъжност обаче води към един друг пробем - поради лавината от бюрократични изисквания ръководител на катедра или декан ще "изгубят" значителна част от времето си за наука (приемаме, че изпълняват на 100% задължениета си като преподаватели). Така, тези които се жертват за общото благо сами се постяват в неизгодна позиция. Ситуацията много напомня политическият ни живот. Иначе казано - прекалено често до върховете стигат посредствени, но амбициозни и пробивни хора.

  #killwhitey
 20. 20 Профил на Awake
  Awake
  Рейтинг: 225 Неутрално

  СУ е свърталище на едни дедковци с техни фирми, които се занимават само с техните си неща. Всички проекти минават през тези фирми, като понякога се стига до скандали заради пари и кой кого прецакал. СУ се ползва само за кражби и за визитка, но явно нещата и там ще си дойдат на мястото. 10 години изкарах в СУ, като си мислех, че е най-добрият университет. Оказа се не съвсем така! Това тъмно място, смърдящо на старост с допотопна техника, отживели методи на преподаване и преподаватели не може да се сравни с един НБУ например. Да - ФАКТ - в НБУ таксите са високи, но и нивото е сравнително по-високо от това в СУ. Радвам се, че не се подведох да карам втора магистратура в СУ.

 21. 22 Профил на Peter Vasilev
  Peter Vasilev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  „Покойний Евлогий Георгиев..., не е искал, щото с неговия завет да се създаде един университет, който да изкарва адвокати, лекари, философи, теолози, литератори и поети, но той е смятал да създаде една висша школа, дето ще бъдат преподавани положителните науки, приложени към индустрията, една школа, която да изкарва млади механици, електрици, геолози, агрономи и други производители на богатства, а не консуматори... Намерението на Евлогий Георгиев никак не е било да създава един умствен пролетариат, който, ако не заема някаква длъжност или няма възможността да досегне бюджета, става агресивен, вреден за обществото, разпространявайки идеи и начала, угрозяващи публичния ред, отечеството и династията, израждащ се понякога в социалисти, благозвучна дума, зад която се крият анархисти и нихилисти... За да бъде неговото велико дело точно изпълнено, той му е наложил двойния контрол на ефорията и на изпълнителите, неоставяйки го върху българското правителство, за да го запази от политическите страсти, за да го направи независимо от сменяването на политическите партии, които се изреждат в управлението на всяка държава... Покойний не е искал да остави нито стотинка на българското правителство по съображения, че от дългогодишния му опит той се беше убедил, какво поверените на правителствата фондове са често използвани за цели и разходи, различни от ония на завещателите...‛"


  Тук е обяснението защо нещата около СУ не вървят - университетът е заченат в грях, чрез де факто одържавяване на парите на един велик българин и в разрез с идеята му бълва именно "адвокати, философи, теолози, литератори и поети"...

 22. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  Приходите могат да се увеличат от научни разработки,предлагани и продадени на български и чужди фирми и на спонсорства от частния бизнес.

 23. 24 Профил на Stephan Vlae
  Stephan Vlae
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз се надявам новият ректор да е иновативен и просперитетен. Да цели преструктуриране на университета и модернизиране. Имам поглед върху проф. Герджиков и смело мога да кажа, че е умен, проницателен, толерантен и диалогичен човек. Не е злобен и не съм чул да прави мърсотии. Според мен би бил добър ректор и почтен. Освен това много важно нещо, не е агент на ДС, като тези от Технически Университет например, а това си е крачка напред.

 24. 25 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "grajdanin1":

  [quote#12:"grajdanin1"]главен асистент по български език, станало по линия НДСВ професор само за година-две, докато беше зам. министър, един от съсипниците на фонд Наука и назначен от ректора за зам.-ректор като отплата за даден без конкурс договор за 25 млн лв. (документирано) [/quote]

  Заблуждаващ коментар, тъй като фактологически е съвсем неиздържан:
  1. Анастас Герджиков никога не е бил преподавател по български език. От самото начало на кариерата си, та до днес работи като преподавател по латински.
  2. Длъжността на заместник министър в кабинета Сакскобургготски изпълнява в периода 2001-2003 г. Хабилитира се през 2005 г. (очевидно след оттеглянето си от министерството). Професор става през 2008 г. Между 2003 и 2008 г. са изминали не "една-две", а цели пет години...
  3. Намесването на личността му в скандалите около Фонд научни изследвания е клевета. Всеки, който безпристрастно проучи случая, ще се убеди, че става въпрос за недостойно разчистване на сметки посредством интриги. Още нещо: жълти публикации като книгата на Емил Хорозов не могат да се смятат за достоверен източник.
  4. Всеки ректор на Университета иска да има сред заместниците си хора, на които спокойно да може да повери всякаква административна или представителна задача. Затова изборът на Иван Илчев е напълно разбираем.

  Включих се, само за да изложа фактите такива, каквито са – без медийна "украса". Похвално слово за професора няма да пиша, защото на него това не му е нужно. Всеки, който е общувал с него поне малко, го познава като достоен във всяко отношение човек.

 25. 26 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  УНИВЕРСИТЕТЪТ е състояние на духа, а не канцелария. По-малко администрация и повече НАУКА! Нали се говореше за периодична атестация на преподавателите, където основен критерий са публикации и научна дейност? Има преподаватели, които си прекарват целия стаж без никакви публикации и научна работа, без докторати. Нали им се дадоха цели 4 години да напишат! Защо ги държат? Но това се толерира, защото на СУ е нужна евтина работна ръка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK