Рашидов замрази проекта за Ларгото

Вежди Рашидов на инспеция на Ларгото през август.

© Цветелина Белутова, Капитал

Вежди Рашидов на инспеция на Ларгото през август.Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията  и  реставрацията на открития музей на столичното Ларго, съобщиха днес от пресцентъра на институцията.


Също така министърът събира работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи. Рашидов предприе това действие след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките, продължава съобщението.


През последните няколко месеца реставрацията на разкопките в центъра на София търпи критики, че е бутафорна, че надгражда и изгражда с чисто нови материали старини, като последните критики бяха отправени от Манол Глишев под заглавие "Как не се прави реставрация". Отговор вчера през медиите даде и зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов, макар че не Столичната община, а Министерството на културата изпълнява проекта. "Сегашните реставрационни дейности след няколко години ще са трудно отличими от оригиналите", каза той и даде за пример сграда в Помпей.
Така изглежда Ларгото в момента.

© Юлия Лазарова

Така изглежда Ларгото в момента.


Проектът за Ларгото се изпълнява на три етапа за общо 16 млн. лева по европейската програма "Регионално развитие". Първият започна през 2012 г. в първия мандат на Вежди Рашидов, като през 2013 и 2014 г. по времето на министър Петър Стоянович от кабинета "Орешарски" последва пауза заради серия от жалби, които блокираха кандидатстването по европейски фондове. Тогава разкопките се наводниха и от Столичната община помогнаха с найлони за покриването и запазването им.


През април тази година проектът продължи на следващ етап, който включва устройването на двете археологически нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост" с обща площ 8 хил. кв. метра като "комплекс за провеждане на съвременни културни, културно-образователни и културно-развлекателни събития от възможно най-широк културен спектър, разположен сред консервирана, реставрирана и експонирана уникална и автентична археологическа среда".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK