"Алфа Рисърч": Сред решилите да гласуват на референдума 77% са "за"

"Алфа Рисърч": Сред решилите да гласуват на референдума 77% са "за"

© Юлия ЛазароваАко кампанията за местните избори е приглушена, тази за националния референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път е почти заглушена. Над една трета от избирателите не знаят за него, като в малките селища, сред хората с ниско образование и младежите от провинцията този дял нараства до над 50%. 74% от избирателите на ДПС също не са чували за него.


Това показват данните на социологическата агенция "Алфа рисърч" от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи преди местните избори и допитването.


Независимо от слабата информираност 71% от българите смятат, че е важно гражданите да изразят мнението си по въпроса "за" или "против" електронното гласуване.
Основните достойнства на електронното дистанционно гласуване се виждат в: по-голяма достъпност на гласуването, особено за българите в чужбина и хората с увреждания (48%), намаляване силата на купения вот (47%). 43% от българите са убедени, че партиите, които не купуват гласове, искат електронно гласуване, срещу само 8%, които смятат, че печеливши ще бъдат онези политически сили, които купуват гласове.


Към момента на провеждане на проучването 49.3% заявяват, че ще гласуват на Националния референдум. Този дял е изчислен на база реално живеещите в страната българи, а не въз основа на твърде раздутите избирателни списъци. За да бъде валиден референдумът, в него трябва да са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори през 2014 г. - 3 500 585 души. На този референдум право да гласуват имат и българите зад граница.


Сред решилите да изразят волята си по този въпрос позицията "да" (77%) доминира значително над "не" (13%). Ако референдумът успее да привлече нужното участие, парламентът ще трябва да приеме въвеждането на електронно дистанционно гласуване в изборния процес, което би намалило значително тежестта на купения вот в българските избори, коментират социолозите.


Като цяло всички аргументи "в полза" на дистанционното електронно гласуване срещат много по-висока подкрепа от аргументите "против". За 40% от хората слабата ангажираност на партиите с каузата за електронното дистанционно гласуване е израз на стремежа им за запазване на статуквото. Затова те гледат на този референдум като на шанс да заставят политиците да се съобразяват с мнението на гражданите. Шанс, който, ако бъде пропилян, ще заглуши енергията и за други всенародни допитвания.


Негласуващите са основно неинформирани избиратели, а не такива, които съзнателно се отказват от участие. Възможно е в този отговор да има известно самопредставяне, тъй като участието в референдума се смята за важно и престижно. Показателно е, че едва 2% твърдят, че референдумът трябва да се бойкотира.


Мобилизацията сред потенциалните участници на референдума е обратно пропорционална на тези на местния вот – най-слабо мотивирани са възрастните, жителите на селата, ромите и симпатизантите на ДПС, а най-голяма е готовността за участие сред висшистите, средното поколение, симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и на "Движение 21".


Сред сигурните, че ще пуснат своята бюлетина на Националния референдум, вотът "да", категорично доминира над "не" в съотношение 77% на 13%.


Общият извод, който се налага от националното представително проучване на "Алфа рисърч", е, че най-важната за политическите партии кампания, тази за местния вот, е структурирана така, че да предизвика минимално гражданско участие. Състезанието се ограничава до твърдите ядра и групите, над които местните играчи имат гарантирано влияние. Поради това и кампанията за националния референдум, която по същността си е гражданска и при успех ще създаде условия за по-високо участие на хора, които не биха продали гласа си, е сериозно неглижирана от партиите.


Независимо от това, ако се реализират заявените към момента намерения за гласуване и при съществуващия категоричен превес на отговора "да", за първи път в най-новата ни история може да бъде постигнат значим резултат с пряко народно волеизявление. Което само по себе си би било победа над стила за печелене на избори, налаган от партиите на настоящия местен вот, коментират социолозите.
 


Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 октомври 2015 г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
Проучването е възложено и финансирано от Института за развитие на публичната среда.
"Алфа рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.
Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Да!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 2. 2 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 340 Весело

  Дааа. На следващите парламентарни избори би трябвало да можем да гласуваме по електронен път, стига т.н. депутати да не ни извъртят някой к...венски номер.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да ама не. Няма да мине 50% активността по рефрендума, защото най-активните (ДПС и БСП) няма да гласуват по тази точка.

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Весело

  Аз съм наистина "ЗА"! Твърдо "ЗА!" и трябва да се гласува масово и мощно "ЗА!", за да бъде референдумът валиден!
  Ако хората гласуват и референдума е валиден, депутатите ни и управляващите ни ще бъдат принудени по волята на хората да има електронно гласуване още на следващите поред избори, в случая президентските - догодина на есен. Това си казва закона и той трябва да се изпълнява.
  Пък иначе, ако не е валиден референдума, най-много да "метнат" този проблем в парламента и да го забият в някоя комисия. Тогава електронно гласуване я имаме след 10 години, я не.
  В края на краищата г-н Плевнелиев и реформаторски настроените депутати защо се решиха да се допитат до нас? За да ни питат, това означава, че имат техническа готовност за незабавно изпълнение. Не мога да допусна, че се отнасят с нас, с редовите избиратели като реформаторско мнозинство към конституционният съд и да ни задават идиотски въпроси от рода:
  "Ако си сменя пола ще ме обичаш ли или ще ме гониш като травестит на площад "Македония"?"

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хората не знаят, защото не се прави реклама. За цифровизацията на ТВ колко тъпъна се биха.

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Много е важно хората да участват в референдума не заради партийната си мотивация, а да осъзнаят, че въвеждането на електронното гласуване, паралелно с хартиено-бюлетинното разширява легитимността на и без това определено нелегитимните ни изборни представители. /Президент, народни представители, кметове, общински съветници/. Повече легитимност-повече демокрация, а не това, което е в момента...

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Неутрално

  за мен този референдум не трябваше да се пришива за тези избори. може и да греша, но все ми се струва, че заради политическите ръчкания по места ще бъде не заглушен, а просто няма да се случи, освен в големите градове.
  стратегическа грешка!

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#3:"niakoi_si"]Да ама не. Няма да мине 50% активността по рефрендума, защото най-активните (ДПС и БСП) няма да гласуват по тази точка.[/quote]

  Тук не си прав. Именно ДПС и БСП ще гласуват твърдо и масово "ЗА" като наказателен вот, защото знаят, че ако е валиден този референдум, технически не може да се изпълни. Сам я знаеш процедурата - на 25 октомври референдум, обявяване на резултати - средата на ноември. Тече тримесечният срок за промяна на изборният кодекс - до края на февруари. Следва подготовка на подзаконовите актове в Министерски съвет, както и обявяване на "обществена поръчка" за доставка на софтуер и хардуер - още три месеца - става края на май. Обявяване на резултата на "обществената поръчка" и определяне на спечелилият я. Следва обжалването и... и изборите са дошли. Провеждат се избори, и се обявяват за невалидни, защото не е осигурено изпълнението на Изборният кодекс - липса на дистанционно гласуване по електронен път.

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Любопитно

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  И #КОЙ смяташ, че ще е виновен за неизпълнението на закона? ))

 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]74% от избирателите на ДПС също не са чували за него.[/quote]
  Кащяло да са чували, като за партията им референдумът представлява истинска заплаха!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Ами след 2 седмици, ще видим кой е прав. Според мен няма да се натрупат достатъчно гласове за да се признае валидността.

 12. 12 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Партиите, всички без изключение, ужасно се страхуват от този референдум. За съжаление, мисля че ще успеят да го провалят. Един реален шанс да променим нещо и те, чрез мълчанието си, го бойкотират неистово. Дори не смеят да кажат "Не!", защото това е вид гласност. Хората спят и политиците всячески се опитват да не ги събудят точно сега...

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "дедо Андро":

  Точно обратното. Ако има електронно гласуване, гласувате за ДПС ще се увеличат! Голяма част от техните избиратели са зад граница.

  Реално от електронно гласуване, най-много печелят ГЕРБ и ДПС. Погледнете гласовете от чужбина на последните избори!

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Неутрално

  На този референдум трябва да се гласува масово и мощно "ЗА!", най-малкото да си оправдае парите, които се похарчиха за провеждането му!
  Въпросът е наистина много важен, и запитването му е скъпо. Не мога да допусна, че г-н Плевнелиев реши да се допита до НАС, само за да си направи PR, като и че не е запознат с правната страна на референдумите. Дори и да е възможно да не е запознат, то вицепрезидента му не може да не е запознат. Все пак тя е юрист, бивш министър на правосъдието. Не може да не е на ясно!
  Но дори и тя да се е объркала нещо, е при толкова реформаторски настроени депутати, решили да се допитат до нас, да им свършим работата, и те да не са наясно, това би било безобразие! Че тогава може ли да се доверим на тези хора, да ни правят законите, при положение, че незнаят как се спазват сега действащите?!?!
  И помислете за похарчените "наши пари" за провеждането на този референдум! Хайде, няма да казвам като някой популист - ми можеха да ги дадат на пенсионерите, за здравеопазване, за децата... Това са популистки приказки. Но Бате Борисов можеше да НИ построи с тях поне още 5 километра магистрали, дееба!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  [quote#5:"man_un"]Хората не знаят, защото не се прави реклама. [/quote]
  А защо не се прави реклама?
  Освен някакво тъпо клипче смотано към рекламите по талавизуръ?

  Щото е мошеническа работата, затова!
  Първо - самият референдум е изсмукан от пръстите за чисто политически, но други цели.
  Второ - поради този си генезис "бащите му" я карат колкото да се отчете "мероприятието".
  Трето - самият въпрос е подменен. Електронното гласуване е чиста проба технология и подлагането му на референдум е нонсенс! Смисълът е скатан дълбоко отдолу - има ли мат'рялът вяра в "изборите" и политическите си предводители, че честно се "съревновават" или няма. И заради този "смисъл" много-много не "натискат", че току виж мат'рялът се присетил. Не, че не си усеща ... То и затова не му е направил впечатление "референдумът" ...
  Я да направят един референдум за избирателната система, за отделянето на гласовете от чужбина в отделен, техен си избирателен район с техни си дупетати, па да видим дали мат'рялът ще дреме ...

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#11:"niakoi_si"]Ами след 2 седмици, ще видим кой е прав. Според мен няма да се натрупат достатъчно гласове за да се признае валидността.[/quote]

  Няма, разбира се. Нали виждаш, че вносителите - Реформатори и Граждани за европейско развитие, та те бойкотират рекламирането на този референдум, пък и гласуването, като му дойде времето. После резултата ще е ясен - 75% "бабички" искат електронно гласуване. "Младежка" не се интересува от такива неща Но за това Алфа Рисърч нищо не казва, за да не плаши електората

 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Зорът е с евентуален положителен резултат от този референдум да се накарат родните емигранти по света да гласуват , но резултата ще е ,че ще се увеличат сериозно единствено гласовете от Турция .
  Колко им пука на емигрантите е ясно от регистрирания брой избирателни секциии-почти колкото на ПИ2014.
  А за откриване на секция за референдума се искаше да се изпратят заявления /и по поща , и по електронен път/ от 40 лица, а в места с консулства и посолства даже 20.
  На стотици ,даже хиляди места сред родните задгранични патриоти не можаха да се намерят по 40 човека които да пратят един имейл.

  На родна почва електронен вот би донесъл единствено увеличение и то рязко на купения/етнически/ и особено корпоративния вот.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на blusprite
  blusprite
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Беше много по-важно да се въведе задължително гласуване и образователен ценз! Това щеше действително да обезсмисли купения вот. А сега, електронното гласуване само ще го улесни, колко сляп трябва да си, за да не го виждаш? Ако не беше така, партиите нямаше да подложат само и точно този въпрос на референдум, а другите въпроси да отпаднат. Затова - бойкот на референдума.

 19. 19 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това ще е първият истински, национален и свободен референдум в историята на България. Положителният резултат ще отвори път към решаване на повече въпроси чрез пряко допитване до хората.
  Дано покажем гражданска доблест и отговорност. Поне малка стъпка към швейцарските си мечти.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Любопитно

  [quote#19:"Bulgerman"]Това ще е първият истински, национален и свободен референдум в историята на България. [/quote]

  Първият или вторият? За мен това е вторият. Разликата с първият е, че той поне беше реалистичен за изпълнение, дори и да беше валиден, задължителен за изпълнение.
  А този.... На този дори и официалните "пропагандатори" си признават, че "По принцип са "ЗА"", но по принцип. И че най-рано може да се въведе 2018 - 2020 година. За по-рано не е реалистично. От това идва въпросът ЗАЩО по дяволите правим референдум тогава? Ей така, за кефа на Плевнелиев и Близнашки? Или държавата да финансира най-скъпото в историята социологическо проучване?

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Пичове и мацки, ако ще си говорим "по принцип", ми аз много искам. Все пак съм човек, който с удоволствие и ежемесечно използва електронните услуги, предоставяни от държавата. И съм много доволен, особено като се сетя за времето, когато карах "офлайн". Кеф ви данъчни, кеф ви търговски регистър, пък и дори едната проста услуга - "електронно свидетелство за съдимост" - къде е да си го получиш за 15 минути, къде е да бия 500 км отиване и връщане, и да ми го "отпечатат" на хартия в продължение на седмица.
  Та тогава защо да не гласувам електронно? Да си седна на дивана, в едната ръка чашата кафе, в другата цигарката и пепелника, между краката мишката, и така да гласувам цяла седмица. Всеки ден по три пъти. Нали все пак последният вот по време се признава.
  Единственото, което ме притеснява е т.нар. "тайна на вота". Не че някой ще ми виси на главата и ще ме гледа. По ми е важно, да не се знае как съм гласувал, за да не ми скапят след изборите бизнеса.
  Техничарите казват, че "техническо решение има" и за мен въпросът е приключен. Хич не ме интересуват сървъри, сертификати, облаци и т.н. "девелопмънт" дивотии. За това си има хора, които ги разбират тези неща. Какво повече да го мисля?
  Та нормален човек, ще е "ЗА", като удобство. По същият начин нормален човек ще е "ЗА" и офлайн дистанционното гласуване - по пощата. Тогава на лафовете от рода "Е тогава със сигурност ще са манипулируеми изборите", как да не отговориш с контравъпрос - "На Мегалан, Виваком и НЕТ1 вярваш, а на Спиди и Еконт не вярваш? Защо така?" ))
  Но това са приказки "по принцип". А същността е сегашният референдум и евентуалното му изпълнение. В края на краищата ние сме призната правова държава, членка на ЕС и НАТО нали?
  Не може да очакваме, че депутатите ни ще правят закони, които са невъзможни за изпълнение

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Като се вдигне нивото,ще се вдигнат и процентите.

 23. 23 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 691 Весело

  Аз пък викам да гласуваме на Референдума с Да, като за последно (с хартиена бюлетина)!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK