"Алфа Рисърч": Сред решилите да гласуват на референдума 77% са "за"

"Алфа Рисърч": Сред решилите да гласуват на референдума 77% са "за"

© Юлия ЛазароваАко кампанията за местните избори е приглушена, тази за националния референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път е почти заглушена. Над една трета от избирателите не знаят за него, като в малките селища, сред хората с ниско образование и младежите от провинцията този дял нараства до над 50%. 74% от избирателите на ДПС също не са чували за него.


Това показват данните на социологическата агенция "Алфа рисърч" от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи преди местните избори и допитването.


Независимо от слабата информираност 71% от българите смятат, че е важно гражданите да изразят мнението си по въпроса "за" или "против" електронното гласуване.
Основните достойнства на електронното дистанционно гласуване се виждат в: по-голяма достъпност на гласуването, особено за българите в чужбина и хората с увреждания (48%), намаляване силата на купения вот (47%). 43% от българите са убедени, че партиите, които не купуват гласове, искат електронно гласуване, срещу само 8%, които смятат, че печеливши ще бъдат онези политически сили, които купуват гласове.


Към момента на провеждане на проучването 49.3% заявяват, че ще гласуват на Националния референдум. Този дял е изчислен на база реално живеещите в страната българи, а не въз основа на твърде раздутите избирателни списъци. За да бъде валиден референдумът, в него трябва да са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори през 2014 г. - 3 500 585 души. На този референдум право да гласуват имат и българите зад граница.


Сред решилите да изразят волята си по този въпрос позицията "да" (77%) доминира значително над "не" (13%). Ако референдумът успее да привлече нужното участие, парламентът ще трябва да приеме въвеждането на електронно дистанционно гласуване в изборния процес, което би намалило значително тежестта на купения вот в българските избори, коментират социолозите.


Като цяло всички аргументи "в полза" на дистанционното електронно гласуване срещат много по-висока подкрепа от аргументите "против". За 40% от хората слабата ангажираност на партиите с каузата за електронното дистанционно гласуване е израз на стремежа им за запазване на статуквото. Затова те гледат на този референдум като на шанс да заставят политиците да се съобразяват с мнението на гражданите. Шанс, който, ако бъде пропилян, ще заглуши енергията и за други всенародни допитвания.


Негласуващите са основно неинформирани избиратели, а не такива, които съзнателно се отказват от участие. Възможно е в този отговор да има известно самопредставяне, тъй като участието в референдума се смята за важно и престижно. Показателно е, че едва 2% твърдят, че референдумът трябва да се бойкотира.


Мобилизацията сред потенциалните участници на референдума е обратно пропорционална на тези на местния вот – най-слабо мотивирани са възрастните, жителите на селата, ромите и симпатизантите на ДПС, а най-голяма е готовността за участие сред висшистите, средното поколение, симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и на "Движение 21".


Сред сигурните, че ще пуснат своята бюлетина на Националния референдум, вотът "да", категорично доминира над "не" в съотношение 77% на 13%.


Общият извод, който се налага от националното представително проучване на "Алфа рисърч", е, че най-важната за политическите партии кампания, тази за местния вот, е структурирана така, че да предизвика минимално гражданско участие. Състезанието се ограничава до твърдите ядра и групите, над които местните играчи имат гарантирано влияние. Поради това и кампанията за националния референдум, която по същността си е гражданска и при успех ще създаде условия за по-високо участие на хора, които не биха продали гласа си, е сериозно неглижирана от партиите.


Независимо от това, ако се реализират заявените към момента намерения за гласуване и при съществуващия категоричен превес на отговора "да", за първи път в най-новата ни история може да бъде постигнат значим резултат с пряко народно волеизявление. Което само по себе си би било победа над стила за печелене на избори, налаган от партиите на настоящия местен вот, коментират социолозите.
 


Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 октомври 2015 г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
Проучването е възложено и финансирано от Института за развитие на публичната среда.
"Алфа рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.
Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK