Събарянето на ромски къщи във Варна и Гърмен е сред темите на изслушване в Европейския парламент

Варненското гето "Максуда"

© Спас Спасов

Варненското гето "Максуда"Проблемите с насилственото събаряне на ромски къщи във Варна и Гърмен през лятото на тази година ще бъдат след темите на изслушване в Европейския парламент в Брюксел, насрочено за 14 октомври.


Тема на изслушването ще бъдат проблемите с разрушаването на ромски гета в България, Франция, Унгария и Италия.


"Около 160 ромски къщи са били разрушени през лятото на т.г. в България, а
Повече от 50 семейства - насилствено лишени от домовете им


В това число много деца и самотни майки", се казва в предварителната информация за предстоящото изслушване.


Според публикуваните данни във Франция 3947 роми са били принудително изведени от домовете им през първата половина на 2015 г., а селището "Льо Самаритен" (Le Samaritain) в Париж е било разрушено от полицията през август без предварително предупреждение. Така на улицата без дом са останали около 80 ромски семейства.


Близо 70 насилствени изселвания са били извършени през тази година и в Италия. В Рим те са засегнали повече от 1000 души.


През юли около 450 предимно ромски семейства са били информирани, че трябва да опразнят домовете си в Мишколц, Унгария.


В предстоящото изслушване в Европейския парламент ще участват евроедепутати, правителствени представители от България, Италия, Унгария и Франция, както и членове на правозащитни организаци от тези страни. С доклад, касаещ проблема с разрушаването на ромски къщи в България в изслушването ще участва адв. Даниела Михайлова, от неправителствената аргонизация "Равни възможности".


Близо 50 ромски къщи бяха съборени


Варненското циганско гето "Максуда"


на 20 август т.г. без преди това на ромите да бъде осигурено алтернативно жилище.


При тази акция на улицата останаха неуточнен и до този момент брой ромски семейства и децата им, в това число бебета на няколко месеца. Друга част от ромите бяха настанени в общински бази за срок от два месеца, който изтича след дни.


В друга община – Гърмен, пак през лятото на тази година бяха съборени къщите на 10 цигански семейства.


В средата на септември т.г. Европейският съд за правата на човека уведоми българското правителство, че ще изиска спиране на събарянето на ромски къщи, ако преди това не бъде поет "твърд ангажимент" за осигуряване на алтернативен подслон.


След това предупреждение, акциите по разрушаването на още цигански домове, предвидени за периода до изборите за местна власт на 25 октомври, бяха спрени.


В началото на месеца


Циганското гето в Гърмен


беше посетено от представители на Американското посолство в София, Фондация "Отворено общество" и ромски неправителствени организации.


В публикацията, изготвена след посещението, кметът на Гърмен Минка Капитанова (ДПС) е цитирана да казва, че независимо от намесата на правозщитни организации и становището на Европейския съд по правата на човека тя е твърдо решена да събори още 16 ромски къщи до датата на предстоящите избори.


За разлика от Капитанова още на 27 август варненският кмет Иван Портних информира чрез Министерството на правосъдието Съда по правата на човека, че "към момента община Варна не планира разрушаване на нови къщи в ромската махала "Максуда".


Въпреки поетия ангажимент обаче, темата за предстоащото разрушаване на нови ромски домове и изгонването на останалите без дом през лятото на т.г. от общинските бази за настаняване усилено се експлоатира в


Предизборната кампания във Варна


Само преди дни кандидатът за нов кметски мандат в градския район "Младост" Христо Христов (ГЕРБ) се похвали в профила си във Фейсбук, че на всички 66 роми, които след събарянето на домовете им през август са били временно настанени в приюта към Социален учебно-професионален център в кв. "Победа", са връчени заповеди да го напуснат. "Младост" е районът на чиято територия се намира гетото "Максуда".


"Предложен беше алтернативен вариант да отидат, също временно, в общинска база извън града, където да изкарат зимните месеци. Те обаче отказват и това е отразено в протокол", съобщава още на потенциалните си избиратели Христов.


Темата с настаняването на ромите в бази извън града беше коментирана в медиите още през лятото на тази година. Тогава представители на неправителствени организации коментираха, че това е неудачен и дори "лицемерен" подход към проблема на принудително изведените от домовете им.


Аргументите им бяха, че повечето от семействата се изхранват със събирането на вторични суровини, което ще бъде невъзможно ако са настанени извън града. Освен това сумата, която заработват на ден по този начин рядко достига 10 лв. Това прави невъзможно поемането на транспортни разходи от и до мястото на настаняването им.


Независимо от това обаче темата явно продължава да е аргумент в привличането на изборни гласове и преди поредните избори за местна власт в страната.


Експлоатацията на проблема с бездомните роми по време на избори у нас беше включена и в анализа на Фондация "Отворено общество" след посещението на нейни представители в Гърмен през септември. Текстът, изготвен по този повод, е озаглавен "Политици – опортюнисти в България насилствено лишават роми от домовете им за повече гласове".

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тези ромски НПО-та да не е БХК?

 2. 2 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Да ги пишем "сирийци" и да ги пращаме в Германия, и без това на цвят го докарват... Там и домове ще имат, и социални по няколкостотин евро на месец.
  Документи не са нужни - просто да кажат, че са си изгубили паспортите, бягайки от войната, както казват всички.

 3. 3 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 527 Гневно

  Хубава тема са намерили да бистрят! Ако искат хуманно отношение - даваме всички роми на Германия подарък! Даже безплатно ще ги транспортираме!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  А да разискват незаконното строителство, кражбите на ток и жилезо биенето на лекари и полицаи кога ще разискват, ще има ли изслушване и за това

 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  Седи си ромът Асан, клекнал във Варна, и плюе на земята през дупка в зъбите си. Изведнъж една фея се появява и казва:
  - Аз съм либералната фея! Долетях да ти изпълня три желания!
  - Вижте, имам дупка в устата си! Искам да ме излекувате и да имам всички зъби!
  Преди Асан да изрече тези думи, излезе веднага закона за безплатно лечение и протезиране за социални слаби роми, а на устата му блесна белоснежна холивудска усмивка.
  - Искам да живея в луксозна вила, да имам скъпа кола и дрехи, както и да имам много пари!
  Веднага Асан се оказа в красива вила! Отпред паркирана скъпа кола. Къщата е напълно обзаведена и оборудвана с електроуреди, в съответствие със Закона за подпомагане при покупката на мебели и домакински уреди за социално слаби роми.
  Щастливият Асан не знаеше какво да иска повече, затова каза:
  - Искам да бъда истински българин. Не само по гражданството. Аз искам да бъда бял и името ми да е Асен Асенов!
  Преди да успее да довърши изречението си, всичко изчезна и той се озова сам отново седнал и плюещ на земята през дупки в зъбите.
  - Какво се случи? - попита той феята.
  - Как не ви е срам, г-н Асенов, да просите от държавата! Вие трябва да се грижите за себе си! Идете и си търсете работа!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#5] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Е, вариант на немския за Мохамед "бежанеца"?

  А сега ако свържеш и събарянето на ромските къщи във Варна с тези на арабите в Сирия, то Амнести ще долетят на минутата от Лондон.

 7. 7 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да им ги изпратим на западняците и тези 700 хиляди! След като приеха толкова мюслита, какъв им е проблема да приемат толкова евроримлянина? Ако трябва и паспорти сирийски ще им купим!

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  И циганите ни гламави. Бежанците ги настаниха в хотели в Германия и пари правят без да работят, те тука седят и се тръшкат за колиби

 9. 9 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе как някой, който наруважа законът на една държава може да е предпазван от Европейския парламент. Че той Путин трябва да бъде назначен за официално божество на Европа (заради редовните нарушения на почти всички закони) и да създадем нова религия, която е концентрирана около него. Трябва и да е задължителна!

  Ако аз си построя къща някъде, ей така на, няма да мога да спра да плащам глоби и най-вероятно ще ме цанят за затвора. Как така едни хора, които нито искат да се интегрират, третират децата си като добитък, не искат да научат дори езика на държавата, в която се намират от поколоения и живеят извън закона незнависимо от последствията, са по защитавани от мен, данъкоплатеца, който не може да грам резултат да види от данъците си, защото явно няма кой да защитава моите интереси! ИСКАМ СИ ДЪРЖАВАТА!

  Леко обезчовечен...
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  [quote#6:"daskal1"]Е, вариант на немския за Мохамед "бежанеца"?[/quote]

  Да, същият. Просто го пооправих малко, да пасва на темата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 233 Весело

  Хамериканското посолство, спите ли? Днеска 50 незаконни бараки ше бутнат, образец за модерно европейско строителство, символ на евроатлантическите ценности, утре и целия незаконен ЕС ше замине! Как тъй, нали си браните националните интереси по целия свят!?

 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#2] от "Камен":

  Те сами се пишат вече, мислеха, че са намерили на баницата сладкото, но не би. И за това иска работа, защото като им довели преводач заверата се разпаднала - и за тази позиция се иска владеене на чужди езици

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...Освен това сумата, която заработват на ден по този начин рядко достига 10 лв...."
  Ами тогава защо отказват работа, предложена им от общината, за 400 лв. на месец?

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Кът нямам работа ши крада.Дай ми къща.Къде да ида сега с тез деца.Ромовете не се чувстват длъжни да изпълняват задълженията си към държавата,те имат само човешки права.Дай.Всички нужди за циганина са естествени,а законите ги чувстват като неестествени.

 15. 15 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Насилствено е построяването и несъбарянето на тези коптори а не събарянето им!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 16. 16 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 238 Гневно

  Еми Европейския съд щом иска нека от там да осигурят алтернативен подслон ,щото аз не мисля че съм длъжен с моите данъци да се хранят паразити!

 17. 17 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Меркел съвсем наскоро директно обвини Орбан и други лидери в ксенофобия че спирали свободното движение на хора, а това било визша ценност на ЕС, за това предлагам да засилим всичките роми към Германия.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 18. 18 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Повече от 50 семейства - насилствено лишени от домовете им

  В това число много деца и самотни майки", се казва в предварителната информация за предстоящото изслушване.

  Е, не се казва колко пенсионера са били насилствено лишени от живота си, колко хора по селата -блъскащи се от тъмно до тъмно за единия хляб за децата - са лишени от реколта, покъщнина.

  Карай, нали не е политкоректно и нелиберастко.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всяка държава се вълнува от проблемите пред своя износ и внос ...
  Та и ние - кой с каквото ...

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  [quote#18:"dgd"]В това число много деца и самотни майки", се казва в предварителната информация за предстоящото изслушване. [/quote]
  т.нар. "самотни майки" си имат някакви привилегии (получават пари), и ромките май масово не сключвали брак само по тази причина. Отново някакво недоразумение в социалната ни политика.

  [quote#18:"dgd"]Е, не се казва колко пенсионера са били насилствено лишени от живота си, колко хора по селата -блъскащи се от тъмно до тъмно за единия хляб за децата - са лишени от реколта, покъщнина.
  Карай, нали не е политкоректно и нелиберастко.[/quote]
  Нелиберастко не знам, но със сигурност неполиткоректно към партиите, разчитащи на гласа им - ДПС холдинг, а вече и ГЕРБ. И което е по-неприятно - мангалите го знаят, и случаите на издевателствата спрямо неромите (наскоро с юмрук в окото на учителката) ще се увеличават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK