За "Антична Сердика" се предвиждат и две нови арки

Разкопки Антична Сердика пред ЦУМ, археология

© Георги Кожухаров

Разкопки Антична Сердика пред ЦУМ, археологияДве арки да бъдат построени в "Антична Сердика". Това предвиждал проектът за консервация и реставрация, чието изпълнение днес беше временно замразено заради критики, че древните останки в центъра на София се унищожават и загубват под бутафорни зидове от по над два метра и ново строителство.


Това научи "Дневник" от специалисти, работещи в момента по проекта. Самият проект пък се оказа, че не е на покойния вече арх. Васил Китов, който е проектирал подземната част на "Антична Сердика", а е изцяло на поелия след това обекта арх. Юлий Фърков. Според документацията, която "Дневник" видя, проектът за откритата част при Ларгото е съгласуван в началото на 2013 г.


След смъртта на Китов неговата дъщеря преотстъпва авторските права на Фърков и сега той е проектант и консултант на целия обект за "Антична Сердика". Именно с двамата различни архитекти си обясниха специалисти разликите между новия реставриран и консервиран облик на подземната част и тази, която е на открито пред пространството на ЦУМ.
Реставрацията и консервацията на "Антична Сердика" при Ларгото се предвижда да бъде обсъдена утре в ранния предиобед в Министерството на културата. Макар работата по останките от антична Сердика на това място да тече от около година и да предизвиква остри обществени реакции, все пак днес Министерството на културата изненадващо реши да замрази проекта. По неофициална информация на източници на "Дневник", запознати с темата, директивата за това дошла от "най-високо държавно ниво" заради полемиката през последните дни около реставрацията и критиките, че поредните старини ще бъдат изгубени и разрушени сред бутафорно надградени нови зидове.


Пред "Дневник" ангажирани с проекта на място казаха, че всъщност е спряла работата само по една част от откритите разкопки на Ларгото - Перистилния двор. Което всъщност била и основната недовършена част от реставрационно-консервационните работи.


На обекта казаха, че очакват веднага след срещата утре работата им да бъде възстановена. Вече сме подготвили почти всичко за арките до перистила, остава ни само да ги поставим, коментираха там. Те се надяват утре на срещата на експертите в Министерството на културата да се постигне съгласие, че проектът е минал през всички необходими съгласувания и да се продължи с работата по него.


Ръководители на обекта посочиха, че ако до 10 декември той не бъде завършен, ще трябва да бъдат загубени евросредства по програма "Регионално развитие", които били около 15 милиона лева.


Заявките, че "замразяването" на обекта ще е само до утре следобед влиза в противоречие с надеждите на специалистите и експертите, получили обаждания, за да присъстват на разговора утре, че ще се стигне до задълбочен анализ и дебат на проекта и случващото се. Те очакват да се разгледат подробно плановете, какво и как е било одобрено, какви препоръки са правени впоследствие. И дори да се стигне до сериозни намеси и промени в досега изграденото.


Те се надяват поне да видят в цялост документацията, тъй като били единици хората, които са запознати в детайли с проекта. Кой е планирал високите надзиди, арките и други по-сериозни намеси се оказа информация, с която разполагат съвсем малък брой хора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK