Бивш конституционен съдия критикува министъра на финансите за съдебния бюджет

Владислав Горанов, министър на финансите

© Надежда Чипева

Владислав Горанов, министър на финанситеЗакон за държавния бюджет, в който не е финансово подсигурена дейността на съдебната власт, може да бъде обявен за противоконституционен, напомни за решение на КС Владислав Славов, председател на Съюза на юристите в България и бивш конституционен съдия.


Той взе участие в дискусията по  представянето на новия брой на "Юридически барометър", който акцентира върху промените на конституцията в контекста на реформата на съдебната власт. Славов разкритикува пренебрежителното отношение на министъра на финансите Владислав Горанов спрямо актуализирането  на заплатите в съдебната система, което е изискване на Закона за съдебната власт, а не е искане на магистратите или Висшия съдебен съвет.  Съдебната власт никога не е била в толкова неблагоприятно положение относно нейния бюджет, каза още Славов. Той заедно със сегашния член на КС Румен Ненков бяха гости на форума на "Юридически барометър", който се ръководи от Даниел Вълчев.
Относно предстоящите поправки в конституцията Славов коментира, че те не можели да запълнят съществуващите дефицити в модела на съдебната власт.  Според Славов готвените промени са "непоследователни, хаотични, конюнктурни и политически оцветени". Тези констатации бившият конституционен съдия направи на представянето на новия брой на "Юридически барометър", акцентиращ върху промените в конституцията в контекста на реформата на съдебната система.


Да се върнем към двуинстанционния модел, а също и да се намали броят на съдилищата, предложи Владислав Славов. Сега има 112 районни съдилища и 28 окръжни, посочи той, които могат да се обединят в една инстанция от 50 - 60 съдилища. Така ще се намали бюджетът на съдебната власт с една четвърт и ще се позволи да се гарантира по-високо качество чрез специализация на магистратите. Административните съдилища също са повече от необходимото, смята Славов. Той обаче заяви, че реформа в това отношение би била трудна поради причини от политически характер.
Бъдещите промени в конституцията са само първа крачка към по-сериозна реформа, легитимират се с одобрението на външни авторитети като Венецианската комисия и биха били по-успешни, ако не беше практиката на Конституционния съд (КС). Това са "мантрите", които се повтарят в публичното пространство по време на дебата за промени в съдебната власт, смятат Славов и ръководителят на проекта проф. Даниел Вълчев.


Промените в съдебната власт не трябва да се ограничават до промени в конституцията, трябва да се обърне внимание и на не по-маловажни неща, изтъкна Даниел Вълчев. Необходима е процедура, която персонифицира отговорността, трябва да е ясно кой взима решенията и кой кадрува в съдебната система. Ако някой предложи неподходящ магистрат, той трябва да понесе последствията от решението си, каза Вълчев.


Новият ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова се изказа положително относно обсъжданите допълнителни правомощия на съдебните инспектори. Възможността инспекторите да проверяват данъчните декларации на магистратите, както и да следят за конфликт на интереси и спазване на етичните норми са гаранции за независимост и интегритет. Точкова смята още, че тези правомощия ще помогнат за пресичането на корупционните практики в съдебната власт.


Само професионалисти със специални познания могат да установят корупционни проявления по дадено дело. По този начин Точкова отговори на твърдението на Владислав Славов, според когото тази дейност трябва да се извършва от външен орган спрямо съдебната власт, подобно на този в законопроекта на Кунева, "за да не се каже, че те сами си упражняват контрол". Проверките обаче трябва да се извършват периодично и само при съмнение за незаконосъобразна практика, заяви Точкова. В момента съдебните инспектори следят за решаването на делата в срок, както и за  законосъобразността на дейността на магистратите във връзка с делата.


Дискриминация към съда е положението, в което той е лишен от възможността да сезира КС, заяви професор Пенчо Пенев, бивш министър на правосъдието и конституционен съдия. "Съдът може да се обръща към Люксембwрг и да иска преюдициално запитване, а не може да се обърне към собствения си КС", отбеляза той. Индивидуалните жалби се раждат в Европа точно като възможност на съда да се обръща към конституционен съд, напомни той. Думите му бяха в ответ на конституционния съдия Румен Ненков, който се обяви против индивидуалната жалба, тъй като това би довело до претрупване с дела на КС.


Проф. Пенев възрази и на твърдението на Снежана Начева, професор по конституционно право, че европейска практика било и адвокати и прокурори да участват в кадруването на съдиите, той като те също имат поглед над тяхната дейност. Пенев ръзрази и на тезата на проф. Начева, че пленумът на ВСС трябва да одобрява кадровите решения на отделните колегии. Това би обезсмислило промените, тъй като така "само ще се подпечатват" решенията на колегиите.


Не се обсъжда достатъчно състоянието на прокуратурата, която има най-сериозна нужда от реформа, каза Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика.Това е най-централизираната прокуратура в Европейския съюз, от съветски тип, заяви той. Недопустима е формулировката в закона, според която всеки прокурор е подчинен на горестоящия му, както и на главния прокурор. Един магистрат може да е подчинен само на закона, отбеляза той.


В дискусията се чуха противоречиви позиции относно детайлите на готвената съдебната реформа, но участниците бяха категорични, че промени са необходими.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Владислав Славов да мълчи, да не се изказва неподготвен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Гневно

  Не мога да схвана, какво общо би могъл да има "Бивш конституционен съдия..." с финансите на страната!
  Колко му разбира главата на това пичлеме та се бута там където не му е работата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър":
  Как какво, нерви понеже е бивш

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "не е финансово подсигурена дейността на съдебната власт"
  Тя дейността е подсигурена,не е подсигурено увеличението на заплатите им.Но след като Горанов каза,че няма да има увеличение за държавните служители догодина,защо трябва да се увеличават на съдиите?

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Любопитно

  [quote#3:"shileto"]..нерви понеже е бивш [/quote]
  Като е бивш, кво го брига?
  Нали него не са го лишили от нещо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако се съди по резултата от работата на съдиите, трябва сериозно да се ореже бюджета им

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  [quote#1:"Нефертити"]Владислав Славов да мълчи, да не се изказва неподготвен.[/quote]

  И аз съм на вашето мнение. Този човек е напълно неподготвен. Това че е бил зам.главен прокурор, бил е член на ВСС, както и че е първият председател на ВАС, преди да бъде номиниран от "Синята коалиция" за конституционен съдия показва неговата пълна, крайна и категорична некомпетентност

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Весело

  [quote#7:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Това че е бил зам.главен прокурор, бил е член на ВСС, както и че е първият председател на ВАС, преди да бъде номиниран от "Синята коалиция" за конституционен съдия показва неговата пълна, крайна и категорична некомпетентност [/quote]
  Ъ?
  Да ти имам логиката!
  А можеш ли така...по-подробно... да обясниш тук, как стигна до доказателството за неговата "категорична некомпетентност"?
  Щото горното писание е една образец на глупостта! Хем се опитваш да кажеш нещо, хем нищо не казваш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#8] от "Храбър":

  Ами псулютно е некомпетентен като бивш конституционен съдия да казва кога един Закон за бюждета на съдебната власт ще е неконституционен, защото противоречи на Закона за съдебната власт, а останалата му биография достатъчно показва, че изобщо си няма никаква представа как стоят нещата и в Съда, и в Прокуратурата, пък и в Следствието.
  Още повече като бивш член на Висшият съдебен съвет никога, ама никога не се е занимавал с финансите на Съдебната система. Това не му е влизало изобщо в правомощията.
  Дали станах по-ясен?

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  [quote#5:"Храбър"]Като е бивш, кво го брига?
  Нали него не са го лишили от нещо?[/quote]

  Колкото до това, има един термин - "професионална солидарност", но той не е приложим за него. Общо взето професионалната солидарност се отнася само за лекари, адвокати и строителни работници. Възмутително е такава да се опитва да проявява бивш висш държавен служител

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK