Проектът за Ларгото е непрофесионален, пише Институтът за паметниците на културата още през 2013

Проектът за Ларгото е непрофесионален, пише Институтът за паметниците на културата още през 2013

© Дневник...НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от обществено обсъждане", "...публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК...", "Предложението за пластична изява на силуета на сградата с ниши чрез иззиждане на тухлени арки е неприемливо...", "Проектът за КРР е напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част и подчертаване на принадлежността им към едно цяло...".


Това са само част от забележките и коментарите на експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по проекта за реставрация и консервация на откритата надземна част на "Антична Сердика" пред ЦУМ, придобила известност в публичното пространство като Ларгото.


Вчера Министерството на културата реши временно да замрази проекта заради критики, че античните останки биват унищожавани под бутафорни реставрации.


Според документите, с които "Дневник" разполага - становището на НИНКН по проекта и скици от самия проект (виж прикачените файлове в страни и отдолу), обаче се вижда, че


министерството е било предупредено и е знаело още в началото на 2013 г. за проблемите около проекта


И въпреки това го е одобрило без забележки.


Становището на еспертите от НИНКН, с което "Дневник" разполага от свои източници с достъп до документите, е до тогавашния зам.-министър на културата арх. Георги Стоев и е с входящ номер в министерството 26-00-1750/13.02.2013г. (това все още е в мандата на първото правителство на Борисов, който подаде оставка на 20 февруари, а министър на културата беше Вежди Рашидов. - бел.ред.)


Препоръките и забележките са на общо 5 страници. Те обаче "потъват" някъде и изобщо не биват взимани предвид. По информация на "Дневник" крайното решение на министерството на културата по проекта е, че той бива съгласуван. Нищо от забележките на института за паметници на културата не бива отразено във финалното одобрение на проекта.


Още през февруари 2013 г. от НИНКН сигнализират, че представената проектна документация не отговаря на изискванията - чертежите са формални, липсва коректна периодизация, анализ на състоянието, изследване на връзката със структурите в покритата част и оценка на стойността. Липсва аргументиран избор на "оптимална дата за експониране", както и решение за подовите нива на помещенията.


"Отчитайки, че констатираните непълноти, липсата на достатъчно информация по планове и фасади и


недостатъчно професионалното (спрямо стойността на обекта и местоположението му в центъра на столицата) качество


на проектните предложения като цяло се дължи на непосилно кратките срокове за изготвяне на документацията, както и на обективно наложилата се смяна на проектанта и невъзможността за оглед на структурите поради зазимяването им; НИНКН предлага на Министъра на културата да съгласува проекта за консервация и реставрация като идеен проект".


И поставя други изисквания - коригираната съгласно констатациите проектна документация в следваща фаза на проектиране да се представи за ново разглеждане и съгласуване от Министерството на културата. А възложителят да осигури упражняването на неотлъчно методическо ръководство, постоянен авторски надзор и даване на указания и допълнителни работни детайли, свързани с изпълнението на проекта.


"НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от изготвянето на общ, привързан геодезичен план на всички разкрити археологически структури, във всички открити и покрити сектори на археологическото проучване; както и на необходимостта от обществено обсъждане, независимо от напредналата фаза на проектиране и сроковете за възлагане на изпълнение на КРР и СМР, както и публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК. Това особено важи за начина на покриване, или отказа от покриване на сектор пл. "Независимост", се казва още в становището.  


Експертите от института критикуват още предложението за осъществяване на достъп, което "е нелогично, необмислено, не се подчинява на концепция за експониране, не е функционално, не е съобразено и обвързано в цялостен маршрут за достъп заедно с този в покритата част".


"В серията чертежи – разрези по оси и фасади – липсва необходимата текстова и графична информация – липсва оразмеряване, не са показани настилки, не е отразено нивото на пасарелата спрямо археологическите структури, както и друга съществена информация", коментират още от НИНКН.


Критикува се и различния подход между подземната и надземната част на обекта при експонирането на направленията на главните улици в античния град.


От института


не са били съгласни и с покриването с прозрачна остъклена част на разкопките на Ларгото пред Министерския съвет


"НИНКН поддържа мнението си, че това решение е недостатъчно аргументирано от гледна точка на небоходимостта му, неестетично и неподходящо като обемно-пространствено оформление и на практика невъзможно за изпълнение на място без това да се отрази негативно на консервацията и експонирането на археологическите структури", се казва в становището.


От документа се вижда, че от института са имали сериозни проблеми с получаване на необходимата информация и данни от проектантите. "Въпреки нееднократно изразената молба, до този момент все още не е предоставено копие от съгласуваната проектна документация за попълване Националния документален архив на НИНКН, което възпрепятства преценката за съответствието на актуално внесената проектна документация с вече съгласуваната такава", се казва в становището.


"Бяха представили само един екземпляр и искаха да си го приберат обратно. После се наложи да се обясняваме с тогавашния зам.-министър защо в нашия архив трябва да остане документация", разказаха запознати пред "Дневник".


Всички тези критики и притеснения обаче не биват отразени. А взелият крайното решение -


Министерството на културата, само одобрява проекта без забележки


съобщиха на "Дневник" запознати с процедурата. 


Днес групата експерти, повикани от министерството да обсъждат отново проекта, се очаква да се събере в ранния следобед. Доколко обаче разговорът ще е формален тепърва ще се разбере. Вчера пред "Дневник" ръководители на обекта по консервация и реставрация идразиха очакване работата им да бъде възстановена още днес или най-късно утре.


Те изтъкнаха и че обектът трябва да бъде приключен до 10 декември, иначе трябвало да се връщат европари.


Така не става ясно в този кратък срок и при почти завършени дейности какво всъщност тепърва може да се направи. Според някои експерти все пак корекции са постижими. Според други, наясно със сроковете и проектите, това е твърде малко вероятно, а и може да доведе до щети за оригиналните антични пластове.


По-скоро срещата ще е колкото да се хвърли прах в очите, да се легитимира свършеното досега и да се запуши устата на недоволните, коментираха специалисти, наясно с процедурите до момента. И изтъкнаха, че ако министерството е искало да спре и коригира нещата, е имало немалко възможности до момента. Включително и още при одобряването на проекта.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Почвате да ставате смешни с тези "експозиции"!!!
  Не трябваше да ровят разни археолози, след като нямат пари за сериозна реставрация и експозиция!!

  Но станалото, станало, сега направете дъждовна канализация да не се заблатява "експозицията", Общината да чисти редовно, защото кой от където мине ще си хвърля боклука в "експозицията", както обикновено и друг път внимавайте!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Явно са подписали с някой техен човек да вземе някой лев за реставрации.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2684 Весело

  Българска работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 557 Весело

  Наприказва ги Бойко пред американците едни ,и сега спретнаха скандал на Веждичката да отнесе черния пиар!

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Някой "правилен" човек е следвало да се налапа.
  Европейски пари, усвояване пада, видите ли

  И селтаците да си получат "лачен" обект - арки, пасерела.
  Специалистите - те да си мълчат и да са доволни че въобще заплата взимат.
  Такава мъка и посредственот на "пъпа на София" - просто не е истина!
  Затъване в блато....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Наистина, на пъпа на София направиха тази грозотия. Представям си по по-отдалечените краища какво чудо е, какъв кич е.

 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Само един епизод от мутренско-ченгесарското ни битие.
  Докога ще ги търпим?

 8. 8 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Щом имитацията е възможна защо чистят от боята паметниците made in USSR?

  Това е част от руската пропаганда, която цели гавра с латинската култура и западната цивилизация.

  Между другото паметника на пантеона в морската градина е идеален за оцветяване, така белички с двете героични фигури. Жокер: Батман vs. Супермен... Нали България е мястото....

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Имам чувството, че А. Хекимян е написал няколко поста тук

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  Сега кой ще връща парите.

 11. 11 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Сблъсквал съм се лично с работата и бюрокрацията на този "институт" и нямам думи. Прав беше Дянков за "феодалните старчета", че даже много мека е квалификацията му.

 12. 12 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Абе да води туристи и приходи, пък ако ще и от цирконий с пластмаса и олово да го реставрират

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 13. 13 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 483 Гневно

  Веждичката обича да играе "Сечено" на НИНКН. Същата е и ситуацията при ремонта на САМСИ-музеят за съвременно изкуство. От НИНКН не одобряват проекта за външна изолация на сградата, но какво от това? Важното е да се усвояват евро-средства х5, другото е ала-бала. Жив и здрав да си Вежди!!!!

 14. 14 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#11] от "паралепипед":

  явно си поредният аграр който е опитал да събори паметник на културата или нещо подобно.

  Pure Chewing Satisfaction
 15. 15 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Отново минах оттам току що... Тече трескаво редене на павета, като остатъците от процеса се замитат върху руините, които уж така грижливо пазим поне за пред медиите.
  Все повече се убеждавам, че всички тези дейности пред ЦУМ целят да му върнат атракивния вид и да привлекат нови наематели, за да бъде щастлив г-н Гергов...

 16. 16 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мутрите превърнаха строителната професия в БГ най-мразена - всичко след тях се чупи, лющи, пропада, ремонт след ремонта, глупост след глупост. Плиска, ларгото, бутафория след бутафория, мутра-милиционер-мутра-милиционер

 17. 17 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#11] от "паралепипед":

  Този институт не е част от системата на БАН. Други простотии?

  #killwhitey
 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  най-накрая да бъдат включени
  хората на НИПК, които имат
  експертния потенциал и опит.
  наслушах се на глупости от
  некомпетентни и користни хора, като божидар димнитров,
  вежди рашидов и ко. НИКН, както и е името сега
  е отговорната и легитимна институция,
  която се съгласува проекти за консервация, реставрация
  и експозиция.
  вежди рашидов и божидар димитров иззеха функциите и
  започнаха да ползват експерти за съгласуване на проекти.
  това се прави за да се задоволи от една страна разпасаното его
  на димитров и сребролюбието на рашидов от друга.

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#11] от "паралепипед":

  нещо приказваш глупости.
  знаеш ли дирекциите, структурата му.
  не.
  не знаеш работата.
  знаеш само бюрокрацията.

 20. 20 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  От института за недвижимо културна наследство на възразяват срещу реставрацията и доизграждането на древните зидове. Ето срещу какво възразяват:
  "Още през февруари 2013 г. от НИНКН сигнализират, че представената проектна документация не отговаря на изискванията - чертежите са формални, липсва коректна периодизация, анализ на състоянието, изследване на връзката със структурите в покритата част и оценка на стойността. Липсва аргументиран избор на "оптимална дата за експониране", както и решение за подовите нива на помещенията." Край на цитата. Възразяват и срещу начина на достъп, липса на необходима текстова и графична информация, възразяват срещу покриването на обекта между МС и президентството и пр. Възмутените граждани възразяват по принцип срещу дооформянето и реставрацията и желаят древните зидове да останат така, както са разкрити. Което означава някакъв изкоп пред ЦУМ, на дъното на който има камъни и неясни зидове от по половин метър максимум. Със заблатясало пространство помежду им. И тъй като това е неприемливо, по-добре да се зарови изкопа и да се върне паркинга.

 21. 21 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра."
  Радой Ралин

 22. 22 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не съм специалист, но това което е направено не ми харесва. От друга страна погледнато пък, и само някакви развалини (макар и хилядолетни) едва ли биха представлявали някакъв кой знае какъв (освен тясно професионален) туристически интерес. Очевидно е, че не могат да бъдат оставени в сегашния си вид. Дано се намери най разумното и бързо решение.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Вчера недоразумението Фърков и още по-голямото Рашидов натъртваха, че проекта е минал през иглени уши и е одобрен от всички институции по закон. А оказва, че е минал покрай дебелите уши на свинете по герберски - има мнение значи е съгласувано. А, че е отрицателно - кой ще гледа?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  Като толкова много им се "строят" "старини" защо не се позиционираха на някоя гола поляна - пък кеф им арки, кеф им базилики и изворчета...

 25. 25 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#19] от "mihail_p":

  Ами имам личен опит с този "Институт". За козметичен ремонт на един корниз месеци на ред не можем да получим становище от тези бюрократи!? Сега се налага да направим сериозен харч за предпазна мрежа, защото иначе може да пострада някой минувач на улицата, докато чиновниците благоволят да излязат със становище. Така че, въобще не ме интересуват структурите и процедурите им, в моя случай е факт безумната им бюрократщина.

 26. 26 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  Да съм написал някъде в поста си, че са от системата на БАН?
  Но ги сравнявам индиректно, защото смятам, че са със същия манталитет на мислене и работа. И го твърдя от личен опит!

 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#25] от "паралепипед":

  повече настоятелност.
  и аз срещам всеки ден трудности
  с администрацията, но не се отказвам.
  не мрънкай, ами увеличи активността.

 28. 28 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "паралепипед":

  НИПК като държавен орган натоварен с осъществяването на държавната политика за опазване на недвижимото културно наследство е по необходимост силно бюрократична организация, друг е въпроса, че от години е подложен на заслужени и незаслужени атаки от куцо, кьораво и сакато което е тръгнало да строи където си иска. Обезличаването, а не заздравяването на тази институция е постоянна цел на т.нар. инвеститори, корумпирани чиновници и политически играчи усвояващи големите пари по големи проекти. Така държавата като събирателен образ напълно е абдикирала от задълженията си към културното наследство и по един перфиден начин с бавни, но сигурни темпове прави напрактика същото като изродите от ИД.

  #killwhitey
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  И сега никой не си признава ,че е виновен.

 30. 30 Профил на ducho.ducho_
  ducho.ducho_
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#11] от "паралепипед":

  И понеже никой не слуша тези "феодални старчета" се получават всички простотии, на които ставаме свидетели.

 31. 31 Профил на Божидар Азманов
  Божидар Азманов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "паралепипед":

  А аз като човек, тясно свързан с Института, Ви казвам, че самите служители не са виновни за тромавите процедури. Освен това непрестанните опити да се затрие Института и съкращенията там са довели до това съвсем малък брой експерти да пишат огромен брой становища, което няма как да не влияе на работата. Пък и колкото на Вас да ви се струва, че един ремонтът е незначителен, не е така. За всяка сграда и всеки район нещата са доста специфични, нормите са различни, има много неща, които да усложнят един наглед елементарен случай. И когато например колегата, който е работил дадена област, вече не е в института и на теб ти дадат да гледаш проект за град, който никога не си работил, нещата не стават така лесно и бързо. Трябва да се запознаеш с доста документация, да прецениш и прегледаш много неща, дори за един елементарен козметичен район. Защото една малка грешка в становището после ти струва хиляди главоболия. Но разбира се, на всеки работата на другия му изглежда елементарна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK