Христо Иванов: Надявам се становището на Венецианската комисия да хигиенизира дебата за съдебната реформа

Христо Иванов заедно със заместник-министъра на правосъдието Петко Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Иванов заедно със заместник-министъра на правосъдието Петко Петков"Надявам се становището на Венецианската комисия да има  хигиенизираща роля върху дебата у нас за съдебната реформа, да се фокусираме върху това, което трябва да свършим и да го свършим по най-добрия възможен начин, а това ще стане с усилията и идеите на всички в парламента."


Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов, помолен за коментар на предварителните информации, че вече е излязло становището на Венецианската комисия и тя е подкрепила неговите идеи за съдебна реформа.


Преди дни неофициално се разбра, че Венецианската комисия - орган на ПАСЕ за демокрация чрез право, не само подкрепя разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, които да решават самостоятелно въпросите на съдиите, прокурорите и следователите. Но и смята, че реформата в съдебната власт е можела да бъде и по-радикална, за да се гарантира независимостта на съда, и че подкрепя замяната на тайното гласуване с явно във Висшия съдебен съвет.
От комисията  смятат също, според предварителнана информация, че гаранциите за независимостта на съда са задължителни, тъй като в "бившите социалистически държави са наследени мощни прокуратури, които застрашават независимостта на съда". И макар че се посочва, че няма общ универсален модел на самоуправление на съдебната система, предложената нова структура на Висшия съдебен съвет, целяща да раздели съдии от една страна и прокурори от друга, без те да се месят в решенията си, е "значителна стъпка към укрепване на независимостта и прозрачността на съдебната власт".


Едва на 23 октомври ще узнаем становището на Венецианската комисия


предупреди министърът. За тогава е насрочена сесията на комисията, на която то ще бъде обявено и той ще присъства. Освен това "не са моите идеи за реформа", отбеляза Христо Иванов: "Защото огромната част от реформите, които предлагаме, следват от многократни препоръки на самата  Венецианска комисия и от международни стандарти, и в този смисъл изненади не може да има".


Христо Иванов очаква документът да даде тласък и увереност на политическите сили, че структурната реформа на модела е необходима


И да помогне да приключи "белият шум", който съпътства дебата за промените.


"Чуха се какви ли не мнения и опониране… "Не това, друго трябва"… Каквото и да си говорим, авторитетът на Венецианската комисия би трябвало да накара тези говорители да се фокусират около това, че реформата, която предлагаме, е изключително важна. Тя може да не е всичко, което трябва да се случи - ние далеч не смятаме, че трябва да се изчерпи само в тези области - но структурната реформа на модела на управление на съдебната власт е абсолютно фундаментална за това да имаме доверие в правосъдието,  качествено управление на всички процеси, качествен кариерен процес, мотивирани хора..."  Той изрази надежда, че становището на Венецианската комисия ще накара "говорителите, които превърнаха в свое амплоа  да подлагат под съмнение необходимостта от предложените промени", да се убедят че са неотложни.


Министърът  посочи като пример за похабяване на огромна публична енергия атаките срещу премахването на тайното гласуване във ВСС. Предложението за явно гласуване беше обявено едва ли не за атентат срещу демокрацията и цивилизацията, припомни министърът за острите нападки срещу тази конкретна идея за промяна.  А може би не е - обобщи той.


Христо Иванов коментира това при откриването на пресконференцията на тема "Реформата на юридическото образование". На нея с участието и на заместник-министъра Петко Петков бе представено свършеното досега от МП по тази тема, която е залегнала и в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Прокуратурата трябва да е извън Съдебната система понеже е страна в процеса.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "похабяване на огромна публична енергия"-Това е целта на противниците на реформата, както беше с премахването на чл.1 ,петолъчката от партийният им дом и т. н..Губене на време и максимално протакане.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Винаги трябва някой от вън да ни учи какво да правим! Ама като от Окръжен съд и нагоре всичко се е клело във вярност на БКП! Не се дават лесно тия комунисти и това е! ...Ама ще се дадат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  ...... а това ще стане с усилията и идеите на всички в парламента."Лошото е,че Венецианската комисия не гласува в нашия Парламент.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Лошото е,че Венецианската комисия не гласува в нашия Парламент. [/quote]

  Да си "внесем" депутати! И министри! И съдии! И следователи! И катаджии! И ...!

  Британците си "внесоха" управител на централната банка от Канада!

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#2] от "mamuncho":

  Министърът трябва да е гл. прокурор.В много от нормалните държави е така.

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  """ . . Надявам се становището на Венецианската комисия да има хигиенизираща роля върху дебата у нас за съдебната реформа, . . ."""
  -----
  Дай им сапун и вода да си измият очите ,
  та да прогледнат!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Гневно

  Видео показа кандидат на реформаторите с Красьо Черния и Величко Адамов, -заглавието е от дневник, днес! Докато символи на ДЕМОКРАЦИЯТА като Красьо Черния са на слобода, каквито и да било рИформи са преливанеОТ ПУСТО В ПРАЗНО!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "mamuncho":
  Нещо повече - мястото на прокуратурата е в рамките на Министерството на правосъдието. Така както е във всички цивилизовани страни. Структурата й е децентрализирана - гл. прокурор е главно с методически функции, а колкото по-надолу по йерархията се отива, толкова повече власт имат прокурорите. И след като разполагат с безспорни факти, висшестоящите нямат право да им се месят, защото редовите прокурори могат да изнасят случая на по-висши нива, независимо от мнението на прекия им шеф. И още нещо - прокурорите не могат да действат произволно, самоволно и самостоятелно, както у нас да търсят под вола теле и зад преместени катерушки престъпление, а в съответствие от подадените им от полицията и следствието факти. И колкото голяма е властта им, толкова е голяма и отговорността им за евентуална злоупотреба с власт.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И аз се надявам Христо този форум да се хигиенизира, че троловете са го омазали яко...хигиена нулева - все едно съм бил с Алб.....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Да хигиенизира..."
  Що за евфемизъм за изриването на Авгиевите обори?

 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Цитат:"Христо Иванов: Надявам се становището на Венецианската комисия да хигиенизира дебата за съдебната реформа"

  И аз се надявам, но за хигиенизиране на Държавата на Мафията, са необходими много по-силни от дебати средства!

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Венецианската комисия за съжаление не е в състояние да наложи задължителни норми.У нас и съдебната система и прокуратурата са като в Äлиса в огледалния свят".Трябва да има пълно съгласие и подкрепа на народа,за да се случи това.Горещо пожелавам на Министър Христо Иваннов да успее в реформата,защото ще е дълга,но посоката е вярна.

  Tony
 15. 15 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  +++++++++++++++++++++
  Ами да! В САЩ е Attorney General !

  Какво са се разревали - независим та независим главен прокурор! Така още повече ще бъде под контрол! И пред очите на всички!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Добре де...ама що тогава, Венецианската комисия отлага решението си...???

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Весело

  [quote#14:"Free person"]Венецианската комисия за съжаление не е в състояние да наложи задължителни норми.[/quote]
  Те не,но ние да.Парламентът,обграден от "почитатели" е хубава гледка и може да свърши това,което ни съветват:
  "Но и смята, че реформата в съдебната власт е можела да бъде и по-радикална, за да се гарантира независимостта на съда, и че подкрепя замяната на тайното гласуване с явно във Висшия съдебен съвет."

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Венецианската комисия за съжаление не е в състояние да наложи задължителни норми.У нас и съдебната система и прокуратурата са като в Äлиса в огледалния свят".Трябва да има пълно съгласие и подкрепа на народа,за да се случи това.Горещо пожелавам на Министър Христо Иваннов да успее в реформата,защото ще е дълга,но посоката е вярна.

  Tony
 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  [quote#12:"tily_lily"]"Да хигиенизира..."
  Що за евфемизъм за изриването на Авгиевите обори?[/quote]
  Хигия е богиня на здравето,та може да помогне на полусестра си Темида да заздрави разклатената си позиция.Оздравяването е оптимистичния изход от криза,другия е смърт на пациент,система,държава.

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1833 Весело

  [quote#12:"tily_lily"]Отговор
  "Да хигиенизира..."
  Що за евфемизъм за изриването на Авгиевите обори? [/quote]

  Момчето ни е възпитано, за разлика от някои други!

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Не че нещо, ама тия неща гербавите ги спряхте. Понеже гледам ви е трудно, това е шамар върху Герб и потупване по рамото за РБ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  МОЧА на секи км

  Компартийни държави - сегашни и бивши, това е ясно.
  Кои са бивши социалистически???

  Иначе има известен резон.
  Камион да е (примерно), на всеки 100 хил. км
  се нуждае от основен ремонт.

  Не стои така въпроса (а трябва) с нeкои столетни партии.

  "От комисията смятат също, според предварителнана информация, че гаранциите за независимостта на съда са задължителни, тъй като в "бившите социалистически държави са наследени мощни прокуратури, които застрашават независимостта на съда".

  И макар че се посочва, че няма общ универсален модел на самоуправление на съдебната система, предложената нова структура на Висшия съдебен съвет, целяща да раздели съдии от една страна и прокурори от друга, без те да се месят в решенията си, е "значителна стъпка към укрепване на независимостта и прозрачността на съдебната власт"."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK