До понеделник експерти ще решават как да се преработи реставрацията на Ларгото, арките вероятно ще отпаднат

До понеделник експерти ще решават как да се преработи реставрацията на Ларгото, арките вероятно ще отпаднат

© Георги КожухаровРаботна група след работната група. Да се видим пак и да обсъдим отново. Това е решението, до което достигнаха днес експертите, събрали се в Министерството на културата, за да обсъдят реставрацията и консервацията на "Антична Сердика" край Ларгото и ЦУМ в София. Срещата беше спешно свикана от ведомството в отговор на критики, че античният обект се разрушава и губи под бутафорни нови строежи.


Заради критиките министър Вежди Рашидов замрази временно обекта по реставрация. По информация на "Дневник" това станало след инструкция от най-висото държавно ниво. След временното спиране на работата по реставрация на античния град, министерството извика експерти, които да кажат какво да стане вбъдеще. А на срещата днес те решиха, че ще направят нова работна група.


Конкретните разговори в детайли предстоят
На разговора днес, продължил около час и в отсъствие на Рашидов, не били чути нито проектантът на обекта арх. Юлий Фърков, нито мнението и критиките на единствената оторизирана институция в България, компетентна да дава становища по подобни проекти - националният институт за недвижимо културно наследство. Това се очаквало да стане на следващите срещи.


Новата работна група, която тепърва ще бъде формирана и ще е от археолози, архитекти, реставратори и представители на гражданския сектор, протестиращи срещу случващото се на Ларгото, ще трябва да излезе със становище до понеделник. По думите на зам.-министър Бони Петрунова експертите ще обсъждат, анализират и "рецензират" реставрациите до момента.


Арките отпадат, вероятно ще се налага и събаряне на вече готови зидове


От изявленията след срещата се разбра, че вероятно от крайния проект ще отпаднат вече одобрените две нови арки, които досега се предвиждало да бъдат изградени в "Антична Сердика". Зам.-кметът на столицата по култура Тодор Чобанов пък каза, че общината настоява освен това и за намаляване на вече изградените сериозни зидове в частта на обекта откъм подлеза на ЦУМ.


"Тази по-голяма тухлена сграда е голям проблем. Столична община категорично смята, че нейното надзиждане в такъв голям обем е неподходящо за тази зона, защото измества фокуса от оригинала. Оригиналът е на 20-30 метра от това, той е в отлично състояние и така с възстановки се измества вниманието от структурите, които са оригинални, големи и значими", заяви Чобанов. "Сградата мачка визуалният хоризонт, води до това вместо да се насочи мисленето на посетителите към отлично запазените оригинали в подземната зона, им насочва вниманието към тази доста свободна интерпретация на римски градеж. Освен това влиза в доста остър контраст с околните сгради, които са доста по-рпилично консервирани. Тази сграда в този вид не бива да се позволи да остава и да се коригират надзидите", допълни той.


Ще се състаряват ли сега новите градежи и фуги?


Петрунова и Чобанов обаче влязоха в противоречие дали е възможно и дали е подходящо префугирането на античните зидове, което им е придало доста по-нов, лъскав и бял вид, както и новите консервационни надзиди, да бъдат сега патинирани и състарени. Според Чобанов това трябва да се случи. А Петрунова се изказа твърдо против. "Лично аз не съм привърженик на това нещо, защото времето ще си свърши работата. Нали се сещате, че когато римляните са изградили своите сгради, те са били с чисто нови тухли, камъни и са придобили този вид, който сега намираме, в резултат на стотици години престояване под земята и разруха от времето и последващи периоди. Концепцията решава дали да покажем тази съборетини, тази рушевина или да го покажем как е изглеждало. А то е изглеждало новичко тогава", заяви Петрунова.


Самият реставратор на тази част е казал, че подобно потъмняване може да се случи без проблем. Въпросът е работната група какво ще реши.


Защо никой не е взел предвид критиките на експертите още от 2013 г.


На срещата днес изобщо не станало дума за това, че още през 2013 г. в края на първия мандат на Вежди Рашидов институтът за паметниците на културата е изразил критики към проекта и е дал препоръки, които стават актуални днес. Но становището им не е било взето предвид. Бони Петрунова обаче потвърди за съществуването на такова мнение, което в крайна сметка не е било отразено в крайното решение за съгласуване на проекта.


На въпрос защо становището не е станало известно, Петрунова попита риторично: "На кого не е станало известно това становище, на нас ни е известно". После обаче демонстрира незапознатост със становището и най-вече със съгласувателната процедура по него. Тя се обърна към стоящите около нея експерти от министерството с въпроса кой в крайна сметка е одобрил крайния проект - екипът на министър Вежди Рашидов или това е станало след оставката на кабинета на ГЕРБ и с подпис на наследника му Петър Стоянович. Доколкото знам това е станало при Стоянович, обърна се тя въпросително към стоящите наоколо експерти.


Не ме карайте да говоря за вина назад във времето


А после обяви: "Готова съм да отговарям на всички въпроси, които касаят мен, не ме карайте да говоря за това кой носи вина назад във времето преди мен. Нека да оправим това, което е сега".


Въпросите кой и защо в крайна сметка е одобрил проекта, без да се вземат предвид критиките на НИНКН, обаче все още не са намерили отговор от отсъстващия от пресконференцията Вежди Рашидов. По информация на "Дневник" проектът е одобрен именно в неговия мандат, макар и в края му. Съгласуването е станало с подпис на заместника му Георги Стоев. Това потвърдиха след пресконференцията пред "Дневник" и представители на министерството на културата.


Помолена за подробности около забележките на НИНКН, Петрунова само каза, че те не са някаква дълбока тайна, но все пак това е служебна информация. Не знам кой как намира начин да си я измъква, допълни тя. "Препоръките, които са направени, не са драматични, биха могли да бъдат съобразени. Не съм аз човекът, който трябва да каже, защо в окончателния проект те не са били взети под внимание. И това ще се обсъди в работната група", допълни тя.


Попитана практика ли е да не се взимат под внимание становищата на НИНКН, зам.-министърът каза: "Не мога да кажа, че не се взимат под внимание, всяко становище се взима, но невинаги то е одобрявано". И отбеляза, че крайното решение е след становище на инспектората в Министерствот она културата, а финалният подпис - на министъра.


На кого е нужно изобщо обществено обсъждане


По същия обтекаем начин беше отговорено и на въпроса защо не е проведено обществено обсъждане и не е дадена необходимата публичност на проекта, за които са настояли още 2013 г. от НИНКН. "Тогава не се е случило обсъждане заради падането на правителството, дали е нямало време, не знам какво е станало. А сега не се е налагало преди да бъде поставен въпросът. Не смятам, че всяко нещо може да се решава с обществено обсъждане, малко занемарихме експертизата. Даже съм давала такъв пример, че ако се налага да се вземе спешно решение дали да ви се направи операция от апендисит например, надали ще чакате обществено обсъждане", каза Бони Петрунова.


Така от думите й се разбра, че дори за такива проекти като "Антична Сердика" не са задължителни обществени обсъждания. Но също така и мнението на експертите, "занемарената експертиза", всъщност също е въпрос на окончателна преценка от министъра на културата.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Меко казано "занемарена" експеритза!Това направо си е кощунство към историческата памет на София.

  Tony
 2. 2 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От много обществени съвети и граждански квоти пълни с измислени експерти навряли се там само за някаква кирия и играещи рекетьорска роля не могат да се осъществят много нормални проекти в приемливи срокове.

 3. 3 Профил на it
  it
  Рейтинг: 472 Неутрално

  На никой не му дреме за зидове, арки и други "старини"; едни пари трябва да се усвоят...

 4. 4 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Добре, но кой ще плаща милионите за досегашната реставраторска некомпетентност и вредите, които са нанесени от досегашните специалисти, или пак няма виновни, пак ще заметем под чергата, народа има пари, държавата няма за нищо, а да разпилява -дал Бог!!!

 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много държа "експертите" да са расли на чисто, подредено и приятно място, в първите си 17 години.

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 910 Любопитно

  НЕ само трябва да бъдат спряни а и да има наказани калинки и поискани оставки заради този грандиозен гаф ,като се започне естественно с онова недоразумение божю д

 7. 7 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 452 Разстроено

  ще се намери ли някой не съвсем неадекватен евро-чиновник да спре тия грешни евро-пари. колко билдъри на антична култура се навъдиха...

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Някой добре си поминува покрай тези старини.

 9. 9 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Как така арките ще отпаднат?
  Къде ще прави Баце триумф като се върне от някоя победа на "Бистришките тигри"?

 10. 10 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#6] от "Stewie": "като се започне естественно с онова недоразумение божю д..."

  Слагам ти +, но в интерес на истината божю д няма пряко отношение към случая, освен в ролята си на пламенен агитатор...за други си мисля аз.

 11. 11 Профил на it
  it
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Аз пък не виждам нищо толкова "ценно" в тези разкопки. 2-3 реда каменна зидария, тук-там някой дялан камък и толкова. Поне една мозайка или някоя и друга делва да имаше, да кажеш че има нещо за разглеждане. Май най-добре ще е да си ги засипят и да възстановят паркинга пред ЦУМ - поне общината ще е на плюс!

 12. 12 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В цял свят реставрират така, стига сте плюли. Дано да идват повече туристи и парички в София

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#4] от "pepco":

  "вредите, които са нанесени от досегашните специалисти"

  Много сме близо още до времето преди около 65 години, когато при строежа на трите сгради около Ларгото е имало пълно разрушаване на находките, без каквато и да е реставрация. Или когато после са бетонирани много находки от Абритус, или когато Севтополис е останал под язовирните води. Ами нали само преди 10-15 години все още се строяха сгради върху Амфитеатъра, където май се намира и самият Национален институт за недвижимото културно наследство? Интересен въпрос е дали някога ще има възможност да се спаси нещо от всичко това?

 14. 14 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Мислих си, че е клика, че е лоби или археологическа простотия,а то било строителна мафия която на всяка цена иска да си прибере тия обещани и 15 милиона.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2972 Любопитно

  Кой го интересува мнението на специалистите и обществеността.Решението са взели Божо и Веждю /сигурно на софра/ за да усвоят парите и да си начешат егото.

 16. 16 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Драги управници, ние не сме слепи! Това, което сте сътворили с Ларго-то е безумие, кощунство , престъпление... Престанете да се подигравате с интелекта ни.

 17. 17 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#12] от "sherekhan":

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Esquilino_-_acquedotto_Anio_Vetus_1000968.JPG
  Акведукт , построен около 270 г. пр.ХР.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Verona_Arena#/media/File:Verona_arena_2009.JPG
  Арена ди Верона, построена около 30 г пр.Хр.
  Открийте разликите!

 18. 18 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Нищо чудно,тия тухли да са поръчани по някоя много специална тарифа,да им ги изработват уж ръчно и да им ги продават по 20-30 лева на тухла,а зидарите да се чудят кой зид да омаскарят повече та да оправдаят надника.

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "sherekhan":

  виждал ли си как реставрират в Германия. Има много сгради, включително замъци и църкви в Германия, които като ги погледнеш ще кажеш, че сигурно са на няколкостотин години, а са построени наново след войната, по запазени планове и с нови материали, но състарени. Така че може, само да се желае!

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Весело

  Дай на гербери да реставрират и им гледай сеира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Реставраторите не трябва да са зависими от мандатни властващи.

 22. 22 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "liberamente":
  Италианците са имали за какво да се хванат и са продължили с цялото си чувство за реалност и красота,а нашите на гол темел арка слагат,може и да греша,но на български,арка май беше свод?

 23. 23 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 706 Неутрално

  ка подметна може би очевадното - а на Запад как го правят?...

 24. 24 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Гневно

  За 15 милиона,особено ако са €,могат да бъдат построени чудеса,но за строителните мутри тия пари са дребни стотинки и извършват само дребни ремонтчета.

 25. 25 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Реставрацията е бавна ,трудоемка и сравнително скъпа дейност .а при нас се реставрира бързо и много скъпо

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#8:"rosiraycheva50._"]Някой добре си поминува покрай тези старини[/quote]

  Един от тези е арх. Фърков, който е направил един куп ''реставрации'' в цялата страна.

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Министерството на културата, за да обсъдят реставрацията и консервацията на "Антична Сердика" край Ларгото и ЦУМ в София. Срещата беше спешно свикана от ведомството в отговор на критики, че античният обект се разрушава и губи под бутафорни нови строежи."

  Преливане от пусто в празно от недоучили експерти . Няма да стане никаква РЕСТАВРАЦИЯ . За справка - Речник за чужди думи . Който казва че реставрацията е възстановяване на каквото и да било в ПЪРВОНАЧАЛНОТО му състояние . Другото е Македонски подход .

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "На кого е нужно изобщо обществено обсъждане"

  Близо е до акъла - на некомпетенцията . За да се оправдава за липсата на собствено мнение . Имаше нещо за комисиите и желанието да се свърши работата.

 29. 29 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ох,загорчава ми ,от техните "Андрешковски номера"...Спомням си за подобен случай,по времето ,когато Министер на културата беше "Другарката" Людмила Живкова /Дъщерята на "Другарят" Тодор Живков,Първи Секретар на БКП/,а Генерален секретар на "ЮНЕСКО" беше някакъв Японец:тъй като тогава бяхме в много добри ,приятелски отношения с Япония,нали се "компютъризирахме" в Правец /??/ ,с "помоща" на Братята Емил и Огнян Дойнови ... Поканиха този японски Ръководител на ЮНЕСКО,да посети България ,град Велико Търново ,и по точно Разкопките на хълма Царевец...Японецът със сдържен оптимизъм похвалил "Българите за направеното" и тъкмо да започнат да слизат обратно към града,към него се приближил един "зализан Другар" и на добър Английски език ,в прав текст Му казал следното:"... Господин Професоре,голяма "работа" свършихме поради Вашата визита...Погледнете само,каква красива,нова стена изидаха за Вас "Строителите"."...Когато Японецът си понаместил и избърсал стъклата на очилата си,с ужас установил,че казаното от това Софийско Парвеню било на "100%" вярно! Тогава Японецът,заедно с цялата Делегация от ЮНЕСКО , си събрали багажите и без да се спре никъде повече, направо от Летището отпътували за Централата на ЮНЕСКО....А трябвало да включат "Обектът Царевец",във Велико Търново ,като "СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО" , поради което България трябваше да получи солидна финансова помощ от ЮНЕСКО....В Министерството на Културата се получило Обяснение от същият този Японски Професор,че ЮНЕСКО дават пари само за АВТЕНТИЧНИ ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТИ" , а не за разните му там ИМИТАЦИИ И БУТАФОРИИ,ДОСТОЙНИ САМО ЗА ПОКАЗВАНЕ КАТО ДЕКОРИ В ИСТОРИЧЕСКИ ФИЛМ....Сега ситуацията е подобна, май...Само дето начело на ЮНЕСКО стои "квалитетната" Българка, Госпожа Ирина Бокова,а Министерът на Културата,Господин В. Рашидов,се надява /??/, да получи финансиране от някой-друг Европейски фонд по културата....И в подлезът ,в София по "Разкопките" е кипяла голяма строителна дейност ,май ?? "ПАЗИ МЕ БОЖЕ ОТ СЛЕПИТЕ ДА НЕ ПРОГЛЕДНАТ" ! Да!

 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  "Работна група след работната група. Да се видим пак и да обсъдим отново."

  Не е ли редно това да се прави преди, а не по време на реставрацията

 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Браво бре, за 4 дни някакви хора събрани по неясен принцип ще решат как да изглежда "пъпът" на София следващите 100 години......Поне да дали софиянци тези експерти или са селяндури, които разсипаха София в последните години...

 32. 32 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Гневно

  НИЩО НЕ ПИПАЙТЕ, НЕКАДЪРНИЦИ!!!

  SAVE EUROPE!!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK