Свидетели по делото срещу русенски съдия потвърдиха, че е поискал подкуп

Свидетели по делото срещу русенски съдия потвърдиха, че е поискал подкуп

© Анелия НиколоваСлед малко повече от седем часа приключи заседанието в Софийски градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу русенския съдия Николай Стефанов. Днес бяха разпитани основните свидетели по делото – адвокатът и бивш прокурор Свилен Стефанов, както и други свидетели на обвинението. 


Съдията беше задържан през февруари след съвместна акция на специализираното звено към Софийска градска прокуратура за борба с корупцията и ДАНС в центъра на Русе. Обвинението срещу него е за искане и опит за получаване на подкуп от 1000 лв., за да одобри споразумение по дело срещу непълнолетни, откраднали 35 лв. Опит, за който последователно СГС и Софийски апелативен съд не намериха достатъчно доказателства, че е налице, разглеждайки мярката за неотклонение на обвиняемия. 


По разкази на свидетелите днес, в които почти нямаше противоречия, подсъдимият е задържан в колата на адвокат Свилен Стефанов, след като той подава сигнал до окръжния прокурор на Русе за искани от него пари. По данни на окръжния прокурор Георги Георгиев, това не е първият сигнал срещу съдията, има дори и писмени сигнали. Повечето обаче остават устни и не се протоколират, защото подаващите ги се страхуват и "не искат да залагат кариерите си на карта". 
"Айде чао, че гаджето ме чака" - това е било уговорената реплика, след която е трябвало да бъде арестуван съдия Николай Стефанов в момента след евентуалното вземане на предварително маркираните пари. Момент, до който не се стига, тъй като Димитър Влахов, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС "изскача с разперени ръце пред колата и вика "Стой! ДАНС!". Така маркираните пари остават в джоба на адвокат Стефанов и той по-късно ги връща в полицията, макар да са негови лични средства. Те стават веществено доказателство по делото.


Основният свидетел разказа и как е бил предварително оборудван от служители на ДАНС с микрофони и камера върху тъмните си дрехи - те са били замаскирани като копчета.


Последва опит за бягство от попадналия под засада съдия, когото адвокат Стефанов увещавал да спре. Той бива задържан, гледат мярката му за неотклонение, като е пуснат под гаранция от 1000 лв. с определение на Софийски апелативен съд, а днес започна съдебната сага по изясняване на фактическата и правна страна по делото. 


Според разказа на на адвокат Стефанов той се е обърнал лично към директора на дирекция "Вътрешна сигурност" Димитър Влахов, за да му каже за искания от него подкуп, по съвет на окръжния прокурор. Влахов е бил в  Русе по повод международно събитие за съдействие с Румъния. Липсата на достатъчен кадрови потенциал принуждава Влахов лично да участва в акцията по задържане на съдията. 


Хронологията на целия случай разказа днес и свидетелят - адвокат Свилен Стефанов. По думите му, след като е поел защитата на единия от тримата обвинени в грабеж непълнолетни, е постигнал споразумение с прокурора по делото Христо Матев за 2 години условно с 3 години изпитателен срок, през който да бъде наложена и пробационна мярка "ограничаване на свободното предвижване", като прокурорът държал на използване на електронна гривна за срок от 6 месеца.


Прокурорът изразил обаче притеснения при кой съдия ще бъде разпределено делото. Към този момент дежурни са били двама съдии – Пламен Ченджиев и Николай Стефанов. По спомени на адвокат Стефанов, прокурорът го е предупредил за съдия Стефанов, че "Много се лигави с нас, връща споразумения за щяло и нещяло."


С разказите си днес адвокат Стефанов разкри фрапираща за съдия Ралица Манолова практика от крайдунавския град, при която адвокати се свързват със съдия предварително, за да видят настроението му дали би бил склонен да одобри готвено споразумение. Съдията тогава отвръща, че първо трябва да види дали ще се падне на него делото и да се запознае с казуса. По-късно през деня адвокатът получава обаждане от съдиятата, с което го информира, че делото се е паднало при него и иска да говорят.


Двамата се срещат в градинка до съдебната палата в града. Съдията казва, че е склонен да одобри споразумението, но само след като получи "поне 1000 лв." Адвокатът му обяснява, че семейството е бедно и няма откъде да намери тези пари, дори своя хонорар от 500 лв. ще получи на части. Съдията обаче остава непреклонен, парите му трябвали за болното му дете. Двамата се разбират делото да се разгледа същия ден, тъй като тогава изтича срокът от 72-часовото задържане на обвинените, а парите да бъдат дадени до четвъртък.


По думите на адвокат Стефанов съдията му има доверие в адвоката и знае, че ако трябва, ще даде свои пари, за да се спази уговорката. Последват няколко дни на звънене от страна на съдията до защитника, който са игнорирани от него. Така се стига до петък, когато Свилен Стефанов се свързва с окръжния прокурор и до събота, когато обвиненият е арестуван.


Следващото заседание е насрочено за 22 октомври, когато ще бъдат разпитани нови петима свидетели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK