Кандидатите за ректор на СУ предлагат различни подходи за решаване на проблемите

Ремонтираната аудитория 272 в Ректората на Софийския университет

© Георги Кожухаров

Ремонтираната аудитория 272 в Ректората на Софийския университетОстават два дни до крайния срок за кандидатиране за ректорското място на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Засега известните имена, които са се включили в надпреварата, са само две. Това са проф. Анастас Герджиков от катедрата по класически филологии и проф. Тони Спасов, катедра "Приложна неорганична химия".


"Дневник" разговаря и с двамата за плановете им, ако заемат поста, както и за списъка от искания към бъдещия ректор, който са изготвили част от преподавателите в най-елитния университет в страната. Оказва се, че вижданията им за решенията на проблемите в университета се разминават. Герджиков би заложил на значителна реформа в администрацията, докато Спасов би подходил с по-малко промени и повече делегиране.


проф. Тони Спасов

© Георги Кожухаров

проф. Тони Спасов


Чл.-кор. проф. д.х.н. Тони Спасов 


Кариерата на проф. Спасов започва в Химическия факултет на Софийския университет през 1984 г. и там защитава всички академични титли, включително професура през 2005 г. През 1999 г. оглавява катедрата по "Приложна неорганична химия", която и сега е под негово ръководство.
От 1999 до 2002 г. е зам.-декан на Факултета по химия и фармация на СУ, а от 2008 до средата на 2015 г. изкарва два последователни мандата като декан на факултета. 

Специализирал е в Дортмундския университет и е гостувал като изследовател и лектор в университети в Англия, Испания, Германия и Австралия. През 2012 г. Спасов става член-кореспондент на Българската академия на науките.

"Ако ме питат с една дума каква е мотивацията ми, най-кратката и точна дума е дълг. Всичко друго е завоалиране. Имам подкрепата на факултета си, също на природните и на много от хуманитарните факултети. Получих много истинска подкрепа и това е причината да се кандидатирам, иначе никога не бих го направил", каза Спасов за "Дневник". Уточни, че не е имал амбиции за административна или политическа кариера, но вярва, че за преодоляване на инерцията от остарялата система на университета сега му трябват ентусиазирани и отдадени хора, които са добре запознати с особеностите му. Той самият има дългогодишен опит там, не само от осемте си години като декан, но и от управлението на многобройни международни научни изследвания през годините. 


Проф. Спасов е съгласен с групата преподаватели от университета, че е необходима реформа на различни нива в управлението и работата във висшето училище, защото динамиката на околния свят го изисква. В същото време обаче не смята, че трябва да се мисли за "смели големи промени" в структурата, а по-скоро за това как да се оползотвори капацитетът, който има университетът в момента. Спасов би дал форум на преподавателите и учените в университета, където да обсъждат идеи и стратегии за подобряването му. Трябва да се засили и ролята на съвета на деканите и на академическия съвет, убеден е той.


Друга амбиция за него, ако стане ректор, ще е по-строго да се следи ефектът от разходването на средства и да има по-справедливо разпределение на бюджетите по факултети - да не е обвързано толкова с броя студенти, колкото с качеството на обучението и изследователската дейност. Според проф. Спасов готвените промени в Закона за висшето образование поставят добри основи в тази посока, но от университета ще зависи значително да осъвремени програмите си. Сътрудничеството с БАН и други изследователски университети също ще е сред приоритетите му.


Спасов предлага в структурата на университета да има и едно звено, което да бъде фокусирано върху възможности по европейски и други международни проекти и да подпомага преподаватели и изследователи, които пък така да имат възможността да се концентрират върху труда си вместо върху административните подробности. Освен това като ректор би делегирал стопанската дейност на помощник-ректор или мениджър икономист, защото "не е по силите на ректор учен едновременно да представлява университета, да организира важни обсъждания, анализи, стратегии и да проследява всеки разход на институцията".


По тази причина не вини сегашния ректор проф. Иван Илчев за финансовите проблеми на университета. По думите му той е "човек с много висок морал и почтеност" и "ако му е липсвал известен административен опит". Спасов е убеден, че критиките към университета от последните седмици са силно преувеличени и медиите постъпват непочтено, като преекспонират темата. "Да се поставят на една везна постижения на нашия университет и финансовите проблеми – нещата не са равностойни и е неправилно да се гледат по този начин."


проф. Анастас Герджиков

© Валентина Петрова

проф. Анастас Герджиков


Проф. д.ф.н. Анастас Герджиков


Анастас Герджиков е завършил класическа филология в Софийския университет през 1985 г. Има магистърска степен от Хумболтовия университет и специализации в Австрия и Германия със стипендии от службите за академичен обмен. През 2001 г. добива научна степен доктор в специалност "Римска литература", през 2008 г. става професор по антична и средновековна литература.


Започва да преподава в СУ през 1991 г., а от 2010 г. досега е заместник-ректор по учебната дейност в направление "Докторанти и продължаващо обучение". Бил е управител на Фонд "Научни изследвания" за кратко (2008 г.), също и заместник-министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.).

Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше издигната след общо събрание на Факултета по класически и нови филологии на 5 октомври. За "Дневник" той коментира, че е приел номинацията, защото смята, че има идеите и енергичността, за да помогне за развитието на университета и за преодоляването на проблемите, пред които е изправен - "особено финансовото състояние, което пречи на развитето на всички дейности в университета". За това ще му помогне и 15-годишният му стаж в администрацията и последните шест години, в които наблюдава управлението на университета отблизо, но също и опитът му в изпълнителната власт и участието му в актуализирането на Стратегията за развитие на висшето образование.


Проблемите на Софийския университет според професора са и вътрешни, и външни. Мерките, които държавата може да предприеме, са постижими - отчасти с вече внесения законопроект за изменение на Закона за висшето образование, но и с още идеи, които трябва да бъдат предложени. Вътрешните проблеми пък идват оттам, че университетът няма достатъчно приходи, а разходите не са оптимизирани.


В плана, който е изготвил Герджиков и ще представи в края на тази седмица, са записани например мерки за увеличаване на приходите чрез чуждестранни студенти и проекти, както и за оптимизиране на разходите чрез промени в структурата, администрацията и начина на работа. Според него Иван Илчев е положил големи усилия и отговорността е споделена с всички останали управленски звена в структурата, а проблемите като цяло са в системата, не само в този университет.


Една от идеите му е в управлението да има взаимен контрол чрез единна административна и финансова (в оптималния случай - електронна) система, в която много бързо ще се вижда какво правят останалите по различните нива. Така факултетите и централната администрация ще могат да виждат как се харчат парите в реално време вместо накрая на годината, когато вече е късно. Това ще позволи и диференцирано заплащане, което ще е по-стимулиращо и справедливо.


По отношение на исканията на преподавателите Герджиков няма възражения, защото всъщност голяма част от тях се припокриват със собствената му програма. Има обаче две-три точки от общо около 70, които са "неприемливи, защото или са незаконосъобразни, или са невъзможни за изпълнение без решение от държавата", но не пожела да уточни кои, преди да изложи аргументите си пред колегите си.


В петък след 17 ч. ще стане ясно има ли още желаещи да станат ректори на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дебатите за бъдещето на университета и предизвикателствата пред новия ректор ще се проведат до края на месеца. Следете в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Не прочетох,45 милиона дълг,как ще го нулират.

 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 887 Весело

  Ако при ректорите трябва да се редуват представители на точните и на хуманитарните науки, то е дошло времето на химиците.

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  никак , ще ги дотира пак държавата ,за нищо , всички университети са така , дотирани ,а завършилите или безработни или в чужбина ,сметката я плащаме останалите ,дето си даваме безропотно данъците

 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 589 Гневно

  Основният проблем на някои факултети са кадрите- изключително некомпетентна администрация, преподавателските кадри са с огромно самочувствие, "преподават" в пет университета едновременно, държат се със студентите като с долна паплач, която е дошла да им губи безценното време. Събират се такси за какво ли не, целта е студентът да не може да завърши максимално дълго, за да си плаща отново и отново. Още в първи курс един професор ни каза, че никой в университета няма изгода ние да завършим и че ще направят всичко възможно да ни попречат...

 5. 5 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#4] от "newgenerations":

  според мен поне в софийският не е толкоз трудно да се взимат изпитите... даже бих казал че трябва доста да не ти пука за ученето че да не си взимаш изпитите с 5 или 6... толкоз е лесно в 90% от случаите

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Преди да искаме каквото и да било от бъдещия ректор нека поискаме той, неговото име, никога да не са били замесвани в корупционни скандали. Проф. Герджиков, както и Дневник е написал беше управител на фонд "Научни изследвания" за две години и беше свален от този пост, заради разкрития за злоупотреби. Това е документирано и публично известно от докладите на АДФИ, от книгата на проф. Хорозов, списание Нейчър писа също за това и т.н. За две години управление 2008-2009 той успя да разпредели ужасно много пари (60 милиона - никога преди това или след това ФНИ не е разполагал с такъв бюджет!) по непрозрачен начин на ужасно много хуманитари в СУ и в НБУ. Той си ги "купи" и въпреки че всички знаят, че е корумпиран, че получи зам-ректорското място като благодарност за многомилионния проект за центъра "Диалог Европа" към Исторически факултет, който подари тогава на проф. Илчев, този човек има реални шансове да бъде избран. Две са причините: 1. че си купи в буквален смисъл хуманиратните специалности с разпределяне на проекти; 2. че в хуманитарните среди на СУ непрекъснато се твърди, като "самосбъдващо се пророчество", че ако "точните науки" вземат властта в университета, хуманитарните специалности ще бъдат натикани в ъгъла. Някой има интерес, политически интерес, да разпалва враждата между хуманитари и нехуманитари - това е стара интрига в СУ, но да се кандидатира за Ректор човек, който е публично известен с корупционната си дейност.... това минава всички граници. Връх на наглостта е този човек да твърди, че опитът му в публичната администрация (разбирай зам. министър и управител на ФНИ) щели да му помогнат да управлява по-добре СУ. Как по точно - като го доокраде и преразпредели на своите, за да си издейства след това пост на министър??? между другото, той също следва да даде отчет - какво свърши за науката в СУ по време на зам-ректорстването си?

 7. 7 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#5] от "serpico":

  Аз имам опит в Юридическия факултет и там е доста трудно, особено за студент- задочно обучение.

 8. 8 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Я кажете комунисти и ченгета ли са? Другото не е толкова важно, кой къде какво бил учил, а и този роднина ли е на един друг герджик и по-любопитното с тази безсмисленеа специалност как си представя да управлява университет - сигурно како и досега...

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Анастас Герджиков е всеизвестен кариерист, който се гласеше за министър в тройната коалиция, но Баце му прецака плановете на изборите през 2009-та, когато НДСВ бяха изхвърлени на бунището. Световните бази данни мълчат като риби за научните му приноси. Нима изследванията му по римска литература са публикувани само в неизвестни български списания, скрити от критичния поглед на световната наука? От друга страна, Тони Спасов има около 90 научни публикации в световни списания с около 1000 цитирания. Ясно е кой е по-достоен за ректор. Но както провинс2001 каза по-горе, навремето Герджиков нахрани хуманитарите с милиони левове и те може да наклонят избора в негова полза. Не са изключени и изненади в последната минута, носят се слухове, че друг известен царист, сега активен реформатор - Даниел Вълчев - може да се кандидатира.

 10. 10 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#7] от "newgenerations":

  е задочно сигурно е по трудно.... всичко накуп за малко време а и преподавателите нямат време да си изградят представа (т.е. успешно да ги заблудиш колко много им харесваш предмета )

  Pure Chewing Satisfaction
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Подхода е един, това което са откраднали да се върне и да вкарат лапачите в затвора. За съжаление при нас само тоя подход не ги вълнува

 12. 12 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "galapagas":

  Добре де а защо трябва да е учен ректорът? В цял свят е мениджър... то затова и висшето ние на това дередже

  Pure Chewing Satisfaction
 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#12] от "serpico":
  [quote#12:"serpico"]Добре де а защо трябва да е учен ректорът? В цял свят е мениджър... то затова и висшето ние на това дередже[/quote]

  В кой свят? В нашия свят ректорът навсякъде е учен с висок авторитет. За бизнес делата и управлението си има заместник-ректор. Но президентът е УЧЕН. Ето някои линкове за президенти на елитни университети:

  http://www.ucl.ac.uk/provost

  https://www.imperial.ac.uk/about/leadership-and-strategy/president

  http://www.en.uni-muenchen.de/about_lmu/introducing-lmu/president-s-welcome/index.html

  Добре е да не говорим ей така, колкото да кажем нещо.

 14. 14 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  я провери в щатите как е... Все пак там са най-богатите и най-добри университети в света като цяло... явно не са тъпи

  Pure Chewing Satisfaction
 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#14] от "serpico":

  http://www.harvard.edu/president

  Хайде стига ми губи времето, вземи се информирай. Аман от всезнайковци.

 16. 16 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "province2001":

  Самият факт, че не крие работата си във Фонд научни изледвания, показва, че няма от какво да го е срам. Просто се чудя как е възможно толкова хора да вярват на интригите на БАН-номенклатурата, която през всичките години от 2009 до сега не спря да хвърля кал върху репутацията на този човек, само защото дейността му във Фонда беше на път да развали комфортната им среда на взаимни услуги на шуробадженашки и клиентелистки принцип.

 17. 17 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "a.":

  Извинете "а", но в коментара ви има нон сенс: как така не криел работата си във Фонда? Та това е публична длъжност, ФНИ не е частна фирма, той не може да я скрие, дори и да иска. А и едва ли иска, нали с тази си длъжност си купи хуманитарите и мястото на зам-ректор. Не зная каква е връзката тук с БАН и не става дума за никакво хвърляне на кал по "горкия човек", а за факти и данни, които станаха известни дори на чуждестранната общност. Само в България, някой който е свързан с корупция, заемайки публична длъжност ще има, простете за израза, наглостта да се кандидатира за нова, друга публична длъжност.

 18. 18 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "province2001":

  Връзката с БАН е най-общо следната: те "пострадаха" най-сериозно от мерките, които той взе, за да функционира Фонд Научни изследвания по-нормално. Фондът, от самото си създаване, е бил използван не толкова за финансиране на сериозни научни проекти, а за взаимно разпределяне на пари между представителите на въпросната номенклатура. Как става това? Кандидатите и рецензентите се познават помежду си и си правят услуги от типа: "ти на мен, аз на теб". Големият "грях" на Герджиков беше, че, за да премахне тази порочна практика, успя да привлече чуждестранни рецензенти (около 400), които да оценяват проектите не по познанства, симпатии и/или антипатии, а по качество. В следствие на тази негова намеса, много от гореспоменатите номенклатурчици са загубили право на финансиране. Когато засегнеш финансовите интереси на тази каста, това не се прощава. Набързо успяха да предизвикат оставката му, а след това започнаха и медийна кампания срещу него. Много хора, които не са се занимавали подробно да проучат случая, вярват, че той действително е тежко корумпиран. Аз не го познавам в такава светлина. Имам наблюдения върху работата и личността му и по никакъв начин не мога да свържа реалния човек с демоничния образ, който му се изгражда в пресата. Единственото, за което се тревожа е, че ако го изберат за ректор, интригите срещу него ще се разразят с още по-голяма сила, защото със съвестната си работа той отново ще даде много поводи за такива.

 19. 19 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "a.":
  Моля, не измествайте дискусията встрани. Главното е че името на кандидат за Ректор е бикло замесено в корупционен скандал. С какъв морал е човекът, който си мисли че може да сложи този скандал "под покривката" и да се кандидатира за Ректор? Ами няма морал.
  А иначе фактите са си факти - да, чуждестранни рецензенти, но без научни степени и един такъв чуждестранен рецензент рецензира 300 проекта от всички клонове на науката. Благодарая, за рецензентите, осигурени от порф. Герджиков. А, какво свърши този човек за науката в СУ, тя му беше ресор?

 20. 20 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "province2001":


  [quote#19:"province2001"]Главното е че името на кандидат за Ректор е бикло замесено в корупционен скандал.[/quote]

  Той няма вина за това. Скандалът беше създаден от други хора, не от него. Той не може да бъде държан под отговорност за това, че е бил жертва на нечии интриги. Отговорен е за делата си, а сред тях нечисти няма.

  [quote#19:"province2001"]С какъв морал е човекът, който си мисли че може да сложи този скандал "под покривката" и да се кандидатира за Ректор?[/quote]

  Точно с това започнах в първия си коментар по темата – той не крие нищо "под покривката", защото съвестта му е чиста. Това, че медийноактивните му зложелатели го поставят в положение "да доказва, че няма сестра" е съвсем отделен въпрос.

  [quote#19:"province2001"]А, какво свърши този човек за науката в СУ, тя му беше ресор? [/quote]

  Вие как точно си представяте това "вършене на нещо за науката" от страна на един заместник ректор? Даваш брилянтна идея и всички ти ръкопляскат? Не става така. Работи се ден след ден, през ръцете ти минават купища папки и документи, администраторките се вървят една през друга в кабинета ти: "Подпиши това, ела за онова"... Бориш се със системата. Въпреки множеството усложнения в стил "Параграф 22", този човек направи пътека до Министерството на образованието и науката докато се потготвяше новият закон за висшето образование. Със сигурност е успял поне малко да повлияе за това, законът да е наистина полезен.

  Още нещо: ресорът му са докторантурите и следдипломната квалификация. Неведнъж му се е налагало да оправя сложни казуси в тази връзка.

  Пиша всичко това не заради спора с Вас. Ясно ми е, че няма да Ви убедя. Вие имате едни впечатления, аз – други. Включвам се, тъй като смятам за несправедливо върху един съвестен, честен и наистина подготвен човек да се изива медийна кал, само защото е настъпил нечии интереси. Искам чрез мен да се чуе и другата страна. Нека безпристрастният читател реши кому да вярва.

 21. 21 Профил на Stephan Vlae
  Stephan Vlae
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Уважаеми съмишленици,

  Искам да Ви споделя моят личен опит, като дългогодишен член на Студентският съвет и човек образован от няколко висши учебни заведения в България и чужбина.

  Смятам, че и двамата кандидати са достойни и почтени хора, които наистина искат да помогнат с каквото им е по - силите.

  Искам да споделя моите възгледи и опит с всички вас, а именно, че за нас вътрешно не е важно, но за хората на запад е важно да имаме документ, който е издаден и без съмнение показва академичните, а и личните качества на човека. Тук говоря за дипломата в Германия. Аз знам, че нашето образование е много добро и на високо ниво, но за съжаление нашата държава се е компрометирала и понякога има сянка хвърлена върху него.

  Освен това е много важно, когато се заема пост, който е на високо административно ниво, човека да има богат опит там. Казвам ви го, защото ние много подценяваме тези качества. Едно е да си брилянтен учен, друго да си добър мениджър. За да си мениджър, трябва да си иновативен, креативен, да усещаш хората! Да имаш позиции както в България, така и извън нея. От скромният ми опит в момента в Германия, искам да споделя, че немците не признават лесно. Няма да се уморя да повтарям това, ние трябва да се доказваме на родна, но и на чужда почва, защото така всички виждат колко реално сме добри.

  За финал искам да пожелая и на двамата ректори - да бъдат почтени и нека по - добрият спечели, за да доведе образованието и най - старата ни институция към просперитет.

 22. 22 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/…/2628718_absoljutnata_nepodvijnost_…/

  УНИВЕРСИТЕТЪТ е състояние на духа, а не канцелария. По-малко администрация и повече НАУКА! Нали се говореше за периодична атестация на преподавателите, където основен критерий са публикации и научна дейност? Има преподаватели, които си прекарват целия стаж без никакви публикации и научна работа, без докторати. Нали им се дадоха цели 4 години да напишат! Защо ги държат? Но това се толерира, защото на СУ е нужна евтина работна ръка.

 23. 23 Профил на nikola.petkov
  nikola.petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам достатъчно надеждна информация, че Анастас Герджиков е протежиран от ДПС. Това, че беше техният зам. министър в МОН по времето на Сакскобурготски, е известно на запознатите.

 24. 24 Профил на erejnion
  erejnion
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "a.":
  [quote#20:"a."]Той няма вина за това.[/quote]
  Фактуално невярно твърдение! Но ако не сте си направили труда да проучите положението, мога само да кажа че всички честни хора, които познавам, изпитват непреодолимото желание да се изкъпят след всеки път в който им се е наложило да са в една стая с Герджиков. Но виж, той е много полезен за всеки, който се опитва да врътне някаква далавера и да скрие някакви пари. Така че може и да бъде избран накрая? Че кой знае. Струва ми се че честните хора все пак са мъничко повече от слузестите даже и в преподавателския състав на СУ, така че химикът би бил избран заради липсата на алтернатива.

 25. 25 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "erejnion":

  Колко злоба и завист има по тоя свят... След като неприятелите на Анастас Герджиков се увериха с очите си, че не са в състояние да го провокират с нахалното си поведение (нещо повече – те стават за смях, а неговият авторитет нараства), увеличиха интернет-злословията срещу него. Логична реакция, но не и достойна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK