Данък "вредни храни" ще бъде официално предложен от правителството до дни

Данък "вредни храни" ще бъде официално предложен от правителството до дни

© Мария СъботиноваДо няколко дни правителството ще предложи въвеждането на данък "вредни храни". Това е идеята на здравния министър Петър Москов да се облагат допълнително стоките, които са с високо съдържание на захар, сол или трансмазнини и са считани за непитателни и причина за затлъстяване. Целта е да се променят вредните навици на българите, пише в. "24 часа".  


Министерството на здравеопазването е включило четири групи стоки в списъка на "вредните храни" - тези, които съдържат добавена захар; тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм; които съдържат трансмастни киселини; и кофеинсъдържащи храни и напитки. Специално изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата е по-голяма от вредата от голямото количество сол.


Данъкът ще засегне не само пакетираните стоки, но също хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. На прицел са храни с висока "енергийна плътност", постигната с добавяне на захар и трансмазнини. Ще се облагат и храните, които съдържат трансмазнини, включително и частично хидрогенирани. Това са практически всички форми на маргарин, но не и натуралното палмово масло.
Както и министърът беше обявил, експертите са се концентрирали върху храни, без които може, т.е. не от основното меню. В същото време не се предвижда допълнителен данък върху пакетираната захар, сол или трансмастни киселини, както и върху кафето. Текстът е подготвен съвместно от здравното и финансовото министерство и се очаква Москов да го представи с повече подробности скоро.


Размерът на допълнителната такса все още се обсъжда. Засега експертите са заложили минимални нива от 1,51 лв. за килограм храна със солно съдържание над 10 грама на килограм. За едно пакетче чипс от 40 грама, това прави оскъпяване от 6 стотинки. При безалкохолните напитки, които се продават в литър и повече цената може да се вдигне с 80 стотинки. 


Окончателният размер на данъка ще бъде определен след обсъждане и при гласуването в парламента. Експертите смятат, че повече от двойния размер на споменатите по-горе суми ще има наказателен характер и не препоръчват прекалено високи такси.


Изчисленията на кабинета показват, че общият фискален ефект ще е около 170 млн. лева допълнително в бюджета на година. Бизнесът обаче е на мнение, че новият данък ще има негативен ефект върху икономиката, особено върху малките и средни предприятия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK