Държавата да финансира частни социални домове и хосписи предвижда законопроект

Държавата да финансира частни социални домове и хосписи предвижда законопроект

© Георги КожухаровНуждаещите се хора да имат възможността да избират социалните услуги, които да ползват, и мястото, където да става това, а държавата да финансира и предоставящите ги частни фирми. Това предвижда концепция за създаването на нов закон за социалните услуги, върху която работи Министерството на труда и социалната политика, съобщава в. "24 часа".


"Предвиждаме да въведем и при социалните услуги принципа "парите следват клиента", коментира зам. социалният министър Лазар Лазаров пред "24 часа". Законопроектът ще е готов в средата на следващата година и се предвижда той да влезе в сила през 2017 г.


Идеята е държавата да осигурява финансиране и за частните социални услуги, ако те бъдат избрани от нуждаещите се. Така например възрастните хора ще са свободни да изберат в кой дом да отидат и държавното финансиране ще се насочва към него. В момента услуги консултациите, домовете за хора с увреждания, сиропиталищата, старческите домове и т.н., са с три вида финансиране - държавно, общинско или частно. Възрастните хора се насочват от Агенцията за социално подпомагане за това коя услуга и от кой доставчик да ползват.
Нуждаещите се хора ще са свободни и да избират точно коя социална услуга да ползват.


Лазар Лазаров каза още, че ще бъде създадена система за контрол на качеството на социалните услуги, както и карта на нуждите от конкретни социални услуги в зависимост от демографския профил на населението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK