Пълна проверка за Ларгото и махане на нови зидове поиска Фандъкова

Пълна проверка за Ларгото и махане на нови зидове поиска Фандъкова

© Юлия ЛазароваДосегашният кмет на София и кандидат за кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова смята, че част от зидовете, които са били изградени като част от проекта за възстановяване на разкопките на Ларгото, не отговарят на изискванията и трябва да бъдат премахнати. В отговор на въпроси на неформалната група "Право на град" Фандъкова пише още, че ще бъде направена пълна проверка на проекта, който се осъществява от Министерството на културата.


"По отношение на реставрацията на Ларгото съм поискала Министерство на културата, които са собственици на обекта и негови възложители, да направят пълна проверка на всички дейности. Моето лично мнение е, че при реставрацията и консервацията на археологическите структури трябва да се спазва принципът за минимални намеси", пише Фандъкова и добавя: "Целта е да се защитят останките от античните сгради. Експертите на Столичната община ще бъдат включени в работната група, която се сформира. Видно е, че има изпълнени зидове, които не отговарят на проекта и моето мнение е, че трябва да бъдат премахнати."


По-рано тази седмица министърът на културата Вежди Рашидов временно спря изпълнението на проекта за Ларгото, който е на стойност около 16 млн. лева, заради жалби на граждани, че изграждането на руините е бутафорно.
"Право на град" изпратиха 11 въпроса (всички въпроси) до претендентите за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, от БСП Михаил Мирчев, от Реформаторския блок Вили Лилков, от "Сердика" Георги Кадиев, от "Зелените" Иван Велков и от ДЕОС Виктор Лилов.


Следват пълните им отговори на въпроса "Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?".


Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова


Йорданка Фандъкова: Законовата процедура е тромава


В последните няколко години са възстановени 130 стари сгради на териториите на районите "Средец" и "Възраждане". Това става с активна дейност от страна на общината и районните кметове.


В правомощията на общината е да налага глоби на собствениците, когато те доброволно отказват да поддържат своите обекти. Аз лично съм наложила глоба от 100 хил. лв. на собствениците на къщата-музей на П. Яворов, които отказват да я възстановят. Още през 2009 г. наложих глоба от 100 хил. лв. на собствениците на Захарна фабрика, която те обжалваха в съда и от съда беше намалена на 50 хил. лв. След това решение на съда, предвид факта, че не се предприеха последващи действия за опазване на паметника на културата, наложихме още 2 санкции по 100 хил. лв. Това е най-високата възможна санкция. Следващите действия минават през действия на прокуратурата и решения на съда.


За съжаление законовата процедура за действия при такива случай е изключително тромава и неясна. Такива наказателни постановления са налагани и за други обекти на културно-историческото наследство, при които е създадена опасност от увреждане. С три решения на СОС успяхме да убедим собственика на къщата на Яблански (бившето Китайско посолство) да възстанови сградата. През 2006-2008 г. множество стари къщи в София са лишени от правна защита по предложение на Националния институт за паметници на културата (тогава), сега НИНКН.


И до момента ние отказваме да разрешим на собственика на къщата на Фингов да изпълни разрешението за премахването на къщата, което е получил от Националния институт за паметници на културата през 2008 г. На всички многократни заявления, той получава категоричен отказ от Столичната община.


Друг такъв случай от тази година е за къщата с кулата в кв. "Лозенец". За нея съм поискала от специализираната комисия към Министерство на културата да изготви становище. Опазването на архитектурното наследство на София е основна задача и едни от новите приоритети в работата ни. Затова разработваме план за възстановяване на старите сгради в центъра. Българо-френски екип ще разработи план за възстановяване на сградите между бул. "Т. Александров", бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Хр. Ботев" и ул. "Екзарх Йосиф". Разработва се градоустройствен план и специална наредба, която стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София.


По мое лично настояване Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече подготвя специална финансова схема за подпомагане на частните собственици на сгради, които са паметници на културата. В последните години започнахме последователните инвестиции в разкриване на археологическото наследство на града. В момента финансираме проучванията до църквата Св. Неделя – там археолозите разкриват най-голямата сграда, която до момента е открита от Древна Сердика. Направихме подземен музей под базиликата "Св. София", в който се виждат останките от 4 предходни църкви. Със собствени средства възстановяваме намерените там мозайки, които вече се връщат на местата си. Реализираме и проектът за разкриване на неолитното селище "Слатина", при който предстои да направим образователен и детски център, където столичните училища да провеждат и открити уроци. Работим по експонирането на Западната порта, на манастира "Св. Мария Магдалина", на античния амфитеатър на Сердика и др.


Георги Кадиев

© Георги Кожухаров

Георги Кадиев


Кадиев: Общината има правомощия, но не ги използва


Контрол, контрол, контрол. Общината има широки правомощия по отношение на рушащите се паметници на културата от безстопанственост. Може да предупреждава и дори да отнема рушащи се сгради-паметник на културата, но не използва правомощията си. В голямата част от случаите собствениците на такива сгради в центъра на София са оставили сградите си да се рушат с идеята в даден момент да им се разреши да ги съборят и да построят нови. Няма да позволя това да се случи. Законът ги задължава да изградят идентична сграда с разрушената. Смятам, че и при предупреждение от Общината за отнемане на сградата, че повечето собственици ще влязат в задълженията си.


Мирчев: Нужна е програма за възстановяване на къщите-музеи


Добър регистър на всички съществуващи паметници и паметни плочи в София. Специален режим на охрана и видеонаблюдение за паметниците в София, предотвратяване на вандалски прояви. Специална инициатива и програма за възстановяване на къщите-музеи на велики българи в София.


Лилков: Всички паметници на културата трябва да бъдат в регистър


Всички сгради - паметници на културата, ще бъдат въведени в публично достъпен регистър с описание на текущото състояние, препоръки и предписания към собствениците и наложените санкции за неподдържане. Ще налагам сериозни глоби за неподдържане на сгради-паметници на културата. Ще се разработи електронен регистър на паметниците с конкретни отговорници за поддържането и охраната им. Ще се преразгледат и всички неизпълнени решения на СОС за изграждане на паметници и ще бъде предложена за гласуване общинска концепция за изграждане на паметници и емблематични паметни знаци, с особена грижа за войнишките паметници. Ще бъдат възстановени паметните плочи на I и VI полк пред НДК.


Вили Лилков

© Надежда Чипева, Капитал

Вили Лилков


Лилов: Решение са и съдебните ипотеки върху занемарени паметници


Паметници на културата са защитени от закона и в момента. В ДЕОС смятаме, че е нужен по-строг контрол и по-ефективна комуникация със собствениците на подобни сгради. Ако е необходимо, общината трябва да настоява пред законодателя за промяна в закона, така че историческото наследство да бъде съхранено. Друго възможно решение, според нас, е добиването на съдебни ипотеки върху занемарени паметници на културата според Закона за културно историческото наследство и инвестирайки във възстановяването им.


"Право на град" е задала и въпроса "Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи?".


Фандъкова: Започнахме работа по регистър на паметниците


През последните месеци проведохме мащабен консултативен процес с представители на творческите среди и неправителствените организации. Благодарение на това направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община. Възложихме на Музея за история на София да започне създаването на публичен регистър на всички паметници, паметни знаци и елементи с художествена стойност на територията на града. От началото на следващата година започваме и дигитализирането на регистъра и качването му в интернет, за което сме осигурили финансиране.


С промяната създадохме Експертно-художествен съвет, в който влизат художници, архитекти, скулптури, социолози, културолози, изкуствоведи, еколози, ландшафтни архитекти и специалисти от области, свързани с темата. Този съвет има задача да разглежда всички постъпили предложения както от институции, така и от инициативни комитети. Становищата са част от задължителната документация, която Столичен общински съвет трябва да разгледа преди взимане на своето решение. Подготвяме цялостна промяна в Наредбата за обществени обсъждания, като целта е да имаме механизъм за ефективно взаимодействие с експертите, творците и гражданите.


Михаил Мирчев

© Юлия Лазарова

Михаил Мирчев


Мирчев: Изход са конкурсите


Има различни представи за това що е кич. Изходът е обявяването на конкурсите, оценките на проектите и приемането на изпълнените проекти да се осъществява от експертни съвети в широк формат и след съответно гражданско обсъждане. Така ще бъде пресечен пътя на откровения и бездарен кич.


Лилков: Ще сформирам художествен съвет


Ще сформирам художествен съвет от експерти и граждани, който ще дава мнение по всички предложения за изграждане на паметници. Становища от съвета и ще се изискват, както преди внасяне на предложението в общинския съвет, така и впоследствие при представяне на проектите за тяхното изграждане. Публичното обсъждане на предложените проекти е задължителен елемент от процедурата преди започване на изграждането на паметника.


В София липсва автентично градско изкуство, придаващо жизнерадост и лекота на градското пространство. Акцентът все още е върху паметниците, а културното наследство на столицата не се възприема като цялостна система. Ще възложа на специалисти разработването на схема за разполагане на градско изкуство и ще утвърждавам конкурсите за избор на автори. Ще наложа практика известни международни творци да бъдат канени за създаване на знаково градско изкуство.


Кадиев: Не бива да посягаме на паметниците си


Паметниците са символ на времето си и трябва да ги пазим. Не е задължително да ги харесваме, не е задължително да ги приемаме еднозначно, но за да помним историята, не бива да посягаме на паметниците си.


Виктор Лилов

© Юлия Лазарова

Виктор Лилов


Лилов: Необходими са конкурси


Чрез международни конкурси провеждани по прозрачен и открит начин, които ще предложат по-добри и убедителни алтернативи. В ДЕОС сме убедени, че най-добрият начин за запазване и подобряване на града ни е активното участие на хората в живота и решенията на града. Ето защо във всичките ни предложения се съдържа елементът "прозрачност" и "отвореност към гражданите". Убедени сме, че участието на гражданите в обсъждането и вземането на решения, касаещи общата ни памет и бъдеще, е не само начин те да са автори на града си, но и да се избегнат някои от грешките и недоразуменията, на които станахме свидетели напоследък.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK