Пълна проверка за Ларгото и махане на нови зидове поиска Фандъкова

Пълна проверка за Ларгото и махане на нови зидове поиска Фандъкова

© Юлия ЛазароваДосегашният кмет на София и кандидат за кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова смята, че част от зидовете, които са били изградени като част от проекта за възстановяване на разкопките на Ларгото, не отговарят на изискванията и трябва да бъдат премахнати. В отговор на въпроси на неформалната група "Право на град" Фандъкова пише още, че ще бъде направена пълна проверка на проекта, който се осъществява от Министерството на културата.


"По отношение на реставрацията на Ларгото съм поискала Министерство на културата, които са собственици на обекта и негови възложители, да направят пълна проверка на всички дейности. Моето лично мнение е, че при реставрацията и консервацията на археологическите структури трябва да се спазва принципът за минимални намеси", пише Фандъкова и добавя: "Целта е да се защитят останките от античните сгради. Експертите на Столичната община ще бъдат включени в работната група, която се сформира. Видно е, че има изпълнени зидове, които не отговарят на проекта и моето мнение е, че трябва да бъдат премахнати."


По-рано тази седмица министърът на културата Вежди Рашидов временно спря изпълнението на проекта за Ларгото, който е на стойност около 16 млн. лева, заради жалби на граждани, че изграждането на руините е бутафорно.
"Право на град" изпратиха 11 въпроса (всички въпроси) до претендентите за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, от БСП Михаил Мирчев, от Реформаторския блок Вили Лилков, от "Сердика" Георги Кадиев, от "Зелените" Иван Велков и от ДЕОС Виктор Лилов.


Следват пълните им отговори на въпроса "Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?".


Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова


Йорданка Фандъкова: Законовата процедура е тромава


В последните няколко години са възстановени 130 стари сгради на териториите на районите "Средец" и "Възраждане". Това става с активна дейност от страна на общината и районните кметове.


В правомощията на общината е да налага глоби на собствениците, когато те доброволно отказват да поддържат своите обекти. Аз лично съм наложила глоба от 100 хил. лв. на собствениците на къщата-музей на П. Яворов, които отказват да я възстановят. Още през 2009 г. наложих глоба от 100 хил. лв. на собствениците на Захарна фабрика, която те обжалваха в съда и от съда беше намалена на 50 хил. лв. След това решение на съда, предвид факта, че не се предприеха последващи действия за опазване на паметника на културата, наложихме още 2 санкции по 100 хил. лв. Това е най-високата възможна санкция. Следващите действия минават през действия на прокуратурата и решения на съда.


За съжаление законовата процедура за действия при такива случай е изключително тромава и неясна. Такива наказателни постановления са налагани и за други обекти на културно-историческото наследство, при които е създадена опасност от увреждане. С три решения на СОС успяхме да убедим собственика на къщата на Яблански (бившето Китайско посолство) да възстанови сградата. През 2006-2008 г. множество стари къщи в София са лишени от правна защита по предложение на Националния институт за паметници на културата (тогава), сега НИНКН.


И до момента ние отказваме да разрешим на собственика на къщата на Фингов да изпълни разрешението за премахването на къщата, което е получил от Националния институт за паметници на културата през 2008 г. На всички многократни заявления, той получава категоричен отказ от Столичната община.


Друг такъв случай от тази година е за къщата с кулата в кв. "Лозенец". За нея съм поискала от специализираната комисия към Министерство на културата да изготви становище. Опазването на архитектурното наследство на София е основна задача и едни от новите приоритети в работата ни. Затова разработваме план за възстановяване на старите сгради в центъра. Българо-френски екип ще разработи план за възстановяване на сградите между бул. "Т. Александров", бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Хр. Ботев" и ул. "Екзарх Йосиф". Разработва се градоустройствен план и специална наредба, която стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София.


По мое лично настояване Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече подготвя специална финансова схема за подпомагане на частните собственици на сгради, които са паметници на културата. В последните години започнахме последователните инвестиции в разкриване на археологическото наследство на града. В момента финансираме проучванията до църквата Св. Неделя – там археолозите разкриват най-голямата сграда, която до момента е открита от Древна Сердика. Направихме подземен музей под базиликата "Св. София", в който се виждат останките от 4 предходни църкви. Със собствени средства възстановяваме намерените там мозайки, които вече се връщат на местата си. Реализираме и проектът за разкриване на неолитното селище "Слатина", при който предстои да направим образователен и детски център, където столичните училища да провеждат и открити уроци. Работим по експонирането на Западната порта, на манастира "Св. Мария Магдалина", на античния амфитеатър на Сердика и др.


Георги Кадиев

© Георги Кожухаров

Георги Кадиев


Кадиев: Общината има правомощия, но не ги използва


Контрол, контрол, контрол. Общината има широки правомощия по отношение на рушащите се паметници на културата от безстопанственост. Може да предупреждава и дори да отнема рушащи се сгради-паметник на културата, но не използва правомощията си. В голямата част от случаите собствениците на такива сгради в центъра на София са оставили сградите си да се рушат с идеята в даден момент да им се разреши да ги съборят и да построят нови. Няма да позволя това да се случи. Законът ги задължава да изградят идентична сграда с разрушената. Смятам, че и при предупреждение от Общината за отнемане на сградата, че повечето собственици ще влязат в задълженията си.


Мирчев: Нужна е програма за възстановяване на къщите-музеи


Добър регистър на всички съществуващи паметници и паметни плочи в София. Специален режим на охрана и видеонаблюдение за паметниците в София, предотвратяване на вандалски прояви. Специална инициатива и програма за възстановяване на къщите-музеи на велики българи в София.


Лилков: Всички паметници на културата трябва да бъдат в регистър


Всички сгради - паметници на културата, ще бъдат въведени в публично достъпен регистър с описание на текущото състояние, препоръки и предписания към собствениците и наложените санкции за неподдържане. Ще налагам сериозни глоби за неподдържане на сгради-паметници на културата. Ще се разработи електронен регистър на паметниците с конкретни отговорници за поддържането и охраната им. Ще се преразгледат и всички неизпълнени решения на СОС за изграждане на паметници и ще бъде предложена за гласуване общинска концепция за изграждане на паметници и емблематични паметни знаци, с особена грижа за войнишките паметници. Ще бъдат възстановени паметните плочи на I и VI полк пред НДК.


Вили Лилков

© Надежда Чипева, Капитал

Вили Лилков


Лилов: Решение са и съдебните ипотеки върху занемарени паметници


Паметници на културата са защитени от закона и в момента. В ДЕОС смятаме, че е нужен по-строг контрол и по-ефективна комуникация със собствениците на подобни сгради. Ако е необходимо, общината трябва да настоява пред законодателя за промяна в закона, така че историческото наследство да бъде съхранено. Друго възможно решение, според нас, е добиването на съдебни ипотеки върху занемарени паметници на културата според Закона за културно историческото наследство и инвестирайки във възстановяването им.


"Право на град" е задала и въпроса "Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи?".


Фандъкова: Започнахме работа по регистър на паметниците


През последните месеци проведохме мащабен консултативен процес с представители на творческите среди и неправителствените организации. Благодарение на това направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община. Възложихме на Музея за история на София да започне създаването на публичен регистър на всички паметници, паметни знаци и елементи с художествена стойност на територията на града. От началото на следващата година започваме и дигитализирането на регистъра и качването му в интернет, за което сме осигурили финансиране.


С промяната създадохме Експертно-художествен съвет, в който влизат художници, архитекти, скулптури, социолози, културолози, изкуствоведи, еколози, ландшафтни архитекти и специалисти от области, свързани с темата. Този съвет има задача да разглежда всички постъпили предложения както от институции, така и от инициативни комитети. Становищата са част от задължителната документация, която Столичен общински съвет трябва да разгледа преди взимане на своето решение. Подготвяме цялостна промяна в Наредбата за обществени обсъждания, като целта е да имаме механизъм за ефективно взаимодействие с експертите, творците и гражданите.


Михаил Мирчев

© Юлия Лазарова

Михаил Мирчев


Мирчев: Изход са конкурсите


Има различни представи за това що е кич. Изходът е обявяването на конкурсите, оценките на проектите и приемането на изпълнените проекти да се осъществява от експертни съвети в широк формат и след съответно гражданско обсъждане. Така ще бъде пресечен пътя на откровения и бездарен кич.


Лилков: Ще сформирам художествен съвет


Ще сформирам художествен съвет от експерти и граждани, който ще дава мнение по всички предложения за изграждане на паметници. Становища от съвета и ще се изискват, както преди внасяне на предложението в общинския съвет, така и впоследствие при представяне на проектите за тяхното изграждане. Публичното обсъждане на предложените проекти е задължителен елемент от процедурата преди започване на изграждането на паметника.


В София липсва автентично градско изкуство, придаващо жизнерадост и лекота на градското пространство. Акцентът все още е върху паметниците, а културното наследство на столицата не се възприема като цялостна система. Ще възложа на специалисти разработването на схема за разполагане на градско изкуство и ще утвърждавам конкурсите за избор на автори. Ще наложа практика известни международни творци да бъдат канени за създаване на знаково градско изкуство.


Кадиев: Не бива да посягаме на паметниците си


Паметниците са символ на времето си и трябва да ги пазим. Не е задължително да ги харесваме, не е задължително да ги приемаме еднозначно, но за да помним историята, не бива да посягаме на паметниците си.


Виктор Лилов

© Юлия Лазарова

Виктор Лилов


Лилов: Необходими са конкурси


Чрез международни конкурси провеждани по прозрачен и открит начин, които ще предложат по-добри и убедителни алтернативи. В ДЕОС сме убедени, че най-добрият начин за запазване и подобряване на града ни е активното участие на хората в живота и решенията на града. Ето защо във всичките ни предложения се съдържа елементът "прозрачност" и "отвореност към гражданите". Убедени сме, че участието на гражданите в обсъждането и вземането на решения, касаещи общата ни памет и бъдеще, е не само начин те да са автори на града си, но и да се избегнат някои от грешките и недоразуменията, на които станахме свидетели напоследък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  как да има минимални намеси, когато години наред приоритет е Метрото? ясно е, че там се е ръчкало и копано. т.н. реставриране започна тихичко и, ако не бях видял загражденията и мургавата тълпа вътре лично, нямаше и да разбера! щяхме да си осъмнем един ден с Помпей с метро!

 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  А Фъндъчето къде беше досега?

  Тя кмет ли е що ли?

 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1003 Весело
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1815 Весело

  Даскалицата по Руски шЪ вика ли Созополският Вампир да ги освети със светена вода ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Фандъчке, а сега министрът на кОлтурата - ще плаща ли със заплатите си - ако стигнат - докато е министър - за развалянето на зидовете ???

  BIG AL
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Някой да зададе въпроса за МОЧА, хубаво е че има паметник на националнато предателство, но мястото му е в Масква, предателите хем ще ходят на Красньй майдан да видят мумията и да запалят свещ за негово здраве, хем ще поднесат свежие цветя на пияния агресар

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Бавно било, тромаво било...
  Нали за това сте по разни постове, да зависят от вас нещата, другарко Фандъкова?
  Ами не е като да редиш тротоари и да полагаш фин, тънкослоен асфалт с голяма печалба.

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ми 10 дни преди избори ........така се набират точки

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  "Кадиев: Не бива да посягаме на паметниците си"

  Съгласен! Но след като се премахне паметника на една "братска" армия - завоевателка!

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Хайде, пак гласувайте за даскалицата по руски и за ГЕРП.

  За да докажете отново, че сте на Боко "мат'ряла"

 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  През последните месеци проведохме МАЩАБЕН консултативен процес с представители на творческите среди и неправителствените организации. : хахахаааа.......
  ............
  Ами трябваше ОЩЕ ПО- мащабен да е :))
  В стил Боко - мащабно , де :))

  BIG AL
 12. 12 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  и какво от това?
  поискала проверка - направо им е разтретерала партакешите на проверяваните, направо от страх ще си вземат бележка

  като е поискала проверка много важно!Кво ще се промени?

 13. 13 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално
 14. 14 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А ремонт на сградата на ъгъла с Пиротска?

 15. 15 Профил на svlaykov2013
  svlaykov2013
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Явно непубликуваната социология води до всякакви панически проверки - току виж Данчето решила да поиска пълна проверка на строежа на метрото на Черни Връх, ПУП-а на Диков и управлението на Градска Мобилност.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Любопитно

  Оказа се ,че и Фъндъкова има мнение, след като се раздуха скандала.Какво ли не става преди избори? Сега е времето да я питат за МОЧА.

 17. 17 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  [quote#16:"hodounski"] Сега е времето да я питат за МОЧА. [/quote]

  И за петохуйника...!!!

  Форумът е в будна кома...
 18. 18 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#2] от "stenli1":

  и.д. кмет

 19. 19 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Защо левите писатели в тоя форум писукат по адрес на Фандъкова, а не на Рашидов?
  А да, изборите.. забравих

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 20. 20 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#19] от "Канасубиги":

  Леви ли сме, десни ли сме, обратни ли сме - няма значение.
  Тук коментираме безпомощността на Фандъкова.

 21. 21 Профил на it
  it
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Писах аз вчера, че е най-добре да си ги засипят тези камънаци и да възстановят паркинга, ама ми насвяткаха минусите...

 22. 22 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#20] от "azmatahari":

  Безпомощност по отношение на кое?
  Това не е нито собственост на Софийска община, нито проекта е възложен от нея, още повече пък на нея (на общината, да не се правите на неразбрали).

  Все едно да ме държиш мен отговорен за твоите проблеми. Елементарно.

  пп: Мата Хари? Ти сериозно ли? Искаш ли да споделиш какво те привлича в тази личност, че чак си се кръстил/а на нея?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Фандъкова досега не е ли минавала край гениалното строителство,че сега ще иска.

 24. 24 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#22] от "Канасубиги":


  [quote#22:"Канасубиги"]Безпомощност по отношение на кое? [/quote]
  Трудно ми е да изброя по отнощение на кое по-напред.
  Всичко е кич, "шадравана" на "Витоша" продължава да дразни,въпреки обещанията за премахването му, по пресечките в центъра при дъжд си безпомощен да преплуваш локвите, шахтите на новите тротоари са +-10 см. от нивото на плочките.Подлезите - миазми. Голяма селяния.
  За всичко отговорът е - ще назнача комисия и ще направим проверка.Ето затова за мен е безпомощна.

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  КАДИЕВ, е първостепенен комуноид и МОЧА е свързан кръвно с партизанските му пристрастия, затова, как благодарим на окупанти, поставили неговите съзаклятници на марионетни позиции, управлявали България в интерес на една петоколонна блюдолизна върхушка в ущърб на държавата ни.

  Затова няма да гласувам за него!

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#23] от "rosiraycheva50._":

  Как да не е минавала, минавала е десет пъти поне, но тя е некомпетентен педагог, гимназиален преподавател по руски език в Самоков.
  Кога е предполагала, че ще отговаря за столицата на България, дори и на сън, това не и се е случвало!

  Интересното обаче е къде спи професионалиста Рашидов?

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  НЕ МОЖЕ да се изобразява съветски войник с шпагин, размахан над главите на българите, по-високо от Софийския университет, и е с един метър по-висок, от едно умопомрачено блюфолизно антибългарско семейство, поведено да заеме властови управленски длъжности!
  Това е унизителен позор за България и отдолу да пише, че сме благодарни за тази дейност от името на целокупния български народ.
  Това е подигравка с националните ни приоритети, демокрацията и свободата, за която България дава своите свидни стотици хиляди жертви и във войните, както и в цивилния живот на гражданите и'.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Хахахаха, жалките милиционери взеха да си прехвърлят горещия картоф...
  Така става, като се бърза предизборно..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Тия умници да идат да попитат кой нотариус ще направи принудителна ипотека на порутената къща на някоя самотна бабичка и кой кмет ще й я отнеме и ще я изхвърли на улицата, ако не си я ремонтира. Защото точно така пише в закона. Или ще вдигнат данъците на хората в Обеля, за да ремонтират фасадите по Шишман, за да им е по-комфортно на протестърите, когато правят "градско изкуство". На кандидатите за кмет трябва да се правят два теста - дали са реалисти и дали са лъжци.

 30. 30 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 717 Весело

  Мурзилаж, колкото и да се напъвате в нефелни драскочи, няма как да бутнете кметицата.
  Къде бяха тези антични руини до преди 2-3 години???
  Единствената ми критика към нея и й го казвам винаги когато мога, е че се огъва по въпроса за премахването на МОЧА и другият партизански комплекс в Борисовата градина. Няма как да угоди на всички. По-добре да ги маха и да се свършва.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 31. 31 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Фъндъкова свърши наистина много за разлика от много нейни колеги от партията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK