Бързане, пренебрегване на експертите и липса на публичност за Ларгото още от 2011 г.

Бързане, пренебрегване на експертите и липса на публичност за Ларгото още от 2011 г.

© ДневникБързане. И то сериозно. Това се вижда от документите за съгласуване и прокарване на реставрацията и консервацията на откритата част на "Антична Сердика" до Ларгото и пред ЦУМ в центъра на София, с които "Дневник" разполага (виж прикачените документи). Покрай това пришпорване всяко едно от "неудобните" мнения на експерти и опити за по-сериозно оглеждане на нещата просто отпадат. А за обществено обсъждане, каквото и вчера от Министерството на културата също сметнаха за неособено полезно, съвсем пък не е било мислено.


Да е готово до пет дни!


На 26 октомври 2011 г. министърът на културата Вежди Рашидов разпорежда на Националния институт за недвижимо културно наследство да изготви първичната документация за проекта при Ларгото - задание за проектиране за осъществяване  на консервация, реставрация и експониране на археологическите останки в обхвата на проект "Антична Сердика". И в писмото си иска изготвянето на заданието за обекта да стане до пет работни дни.
Няколко дни по-късно - на 1 ноември, от НИНКН - тогава с ръководител арх. Йорданка Кандулкова - отговарят подробно на министъра, че няма как да са готови за пет дни. "Това е отговорна  и сложна задача, която изисква голям набор от изходни данни, технологично време и екип от експерти от различни специалности", пише Кандулкова до министър Рашидов. Тя смята, че работата може да бъде свършена за около 45 дни.


Липсват ключови документи


Заданието може да бъде готово за месец и половина, но ако преди това в института постъпят необходимите документи. От института ги посочват - да се изяснят собствеността и начинът на ползване и стопанисване, да има цялостно геодезично заснемане на археологичните структури, обобщена научна оценка на ръководителите на археологическото проучване. НИНКН се нуждае от становища от доста институции като археологическия институт, общината, общинското предприятие "Стара София" и др. Кандулкова иска и всички протоколи на работните групи, коментирали възникналите проблеми и санкционирани решения, пояснения за намеренията за процедурата, по която ще се избере проектант/изпълнител на консервацията и реставрацията и др.
"Считаме, че заданието е основна фаза в процеса на проектиране и предвид огромния обществен интерес същото следва да бъде подложено на широко обществено обсъждане преди разглеждането му в МК", пишат от НИНКН още през 2011 г. до Вежди Рашидов. Предлагат и експертно обсъждане на среща между представители на културното министерство, на регионалното ведомство, института, столичната община и др.


Всичко това обаче явно не се харесва и не работи за придвижване на документацията в поисканите от Рашидов пет работни дни. И комуникацията с НИНКН по този въпрос спира за известно време. Междувременно в средата на декември арх. Кандулкова е и уволнена като директор на института.


СПЕШНО!


Това не означава, че задание вече се не иска бързо, просто то е било възложено на друг, не на института. В НИНКН така и не постъпват посочените от експертите голям брой документи. Нито има някакво обсъждане - било обществено или между специалисти от различните компетентни структури.


Но пък още в един от първите работни дни на 2012 г. - 4 януари, в НИНКН постъпва за съгласуване самото задание. Писмото е с разпореждане за "СПЕШНО!" разглеждане.


Пред "Дневник" запознати с документацията коментираха, че и до днес не знаят кой точно и как е направил самото задание. И то в тези кратки срокове - между ноември и Нова година. Те се питат и как изобщо са били събрани толкова бързо препоръчаните от НИНКН материали, без които според тях изготвянето на заданието не би било достатъчно професионално.


"Дневник" попита Министерството на културата за това кой е направил заданието. Малко по-късно получи отговор: питането да бъде отправено по закона за достъп до информация. Срокът за отговор по този закон е 14 дни.


Без значение е какво мислите


Така в края на 2011 г. и началото на 2012 г. още при изготвяне на самото задание без значение се оказват както мнението на обществото, така и професионалните изисквания на експертите, оторизирани и компетентни именно по тези теми.


Тази практика - на бързане и несъобразяване с критиките, на липсата на дискусия и публичност, обаче продължава и след това при изготвяне на самия проект за реставрация и консервация. На 13 февруари 2013 г. от Министерството на културата искат от НИНКН да изрази мнение и да излезе със становище по вече готовия проект за откритата част на "Антична Сердика". А институтът се произнася за около седмица и е изпратил становището си на 20 февруари 2013 г.


Както "Дневник" вече писа, експертите отправят редица забележки по проекта, наричат го непрофесионален, възразяват срещу големите нови надзиди, планираните арки... смятат за нужни още доста документи. И пак настояват за дебат и повече публичност.


Само седмица по-късно обаче от Министерството на културата с подпис на тогавашния зам.-министър Георги Стоев излиза документ, в който проектът бива одобрен. Без забележки. Писмото лаконично гласи: "Съгласувам". Единствената препоръка е в хода на реализацията на проекта да се изготвят необходимите детайли като стъклените витрини между покритото и откритото пространство, стълбищата и достъпа. Нищо не се споменава за предизвикалите сериозни спорове и критики днес надзиди, градежи, арки.


Седмица по-късно от НИНКН пишат и до Стоев - "държат да отбележат", че забележките и изискванията им не са били отразени.


Министерството: Мненията на експертите не са задължителни, общественият дебат занемарява експертизата


Вчера от Министерството на културата пожелаха да уточнят изрично, че не са длъжни да се съобразяват с мненията на НИНКН, макар че те са упълномощената държавна институция именно да дава такива мнения. И посочиха, че все пак крайното решение е след съгласуване с инспектората на министерството и при финален подпис на министъра или негов упълномощен заместник.


От думите на зам.-министър Бони Петрунова пък излезе още, че мнението на обществото също не е особено важно, за да бъде търсено. "Тогава (2013 г. - бел. ред.) не е имало обсъждане заради падането на правителството, дали е нямало време, не знам какво е станало. А сега не се е налагало, преди да бъде поставен въпросът. Не смятам, че всяко нещо може да се решава с обществено обсъждане, малко занемарихме експертизата. Даже съм давала такъв пример, че ако се налага да се вземе спешно решение дали да ви се направи операция от апендисит например, надали ще чакате обществено обсъждане", каза Петрунова.


Така от документите, но и от действията и думите на ръководството на Министерството на културата още от 2011 г., та до момента се разбира, че нито мненията на експертите (или т. нар. занемарена експертиза по определение на Петрунова), нито становището на некомпетентното общество, не е било от значение.


Бързане, пренебрегване на експертите и липса на публичност за Ларгото още от 2011 г.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Бутафория, такова е и цялото управление на ГЕРБ - Няма мисъл, няма професионализъм, само корупция.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#1] от "soave":

  А видимите кафяви резултати от тях ли са?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 402 Любопитно

  И при все тази очевидна некомпетентност уважаемият г-н Рашидов продължава да бъде министър, да взема отговорни решения и да разполага с оргомни парични ресурси!

 4. 4 Профил на Mr. K
  Mr. K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Галфони, от министъра до заместник-министъра, че и надолу

 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Бързаха, защото трябваше да извадят античната терца за Столица на културата, че да парират конкуренцията. Сега ще си го бият в главата. Нищо хубаво не може да излезе от една дупка на пъпа на София. Да не говорим това перчене със старини колко е анахронично - историцизъм в действие = 19 век максимум.

 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Въпиющата некомпетентност, корумпираност и простащина водят до ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ!


 7. 7 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 233 Неутрално

  След толкова векове разрушения и повторно използване на голяма част от каменния материал за други строежи от Древна Сердика наистина са останали само основите и малко настилки. Археологическите проучвания са едно ,съвсем друго е смисъла от скъпо струващо експониране само за напълно запазената част от основите. Има стандартни методики, по които се прави частична възстановка с комбинация от наличен разрушен материал и съвременни елементи . Например маркиране на контура на арките с ажурна метална конструкция ,без зидарии и облицовки ,които дават представа за оригиналната визия на строежа.Реставрации се правят и в Италия ,по подобни определени правила. У нас ,по традиция ,подобни културни и исторически обекти служат за политическа реклама и усвояване на пари. Не ,че скандала е някаква огромна изненада ,по-скоро се потвърждава народната мъдрост : Бързата кучка ,слепи ги ражда.

 8. 8 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 527 Неутрално
 9. 9 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#7] от "fvi03474382": +++++

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Визитна картичка на ГЕРБ -"усвоявания" на огромни суми, некомпетентност и др.

 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  Вежди разходи ли Клаудия? разходи. показа ли? показа. толкова...

 12. 12 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#7] от "fvi03474382":

  Именно! А не ад докажат обратното: "Бързта кучка планина повдига" както са се опитали на практика.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  [quote#6:"manu_chao"]Въпиющата некомпетентност, корумпираност и простащина водят до ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! [/quote]

  Гарантирано от ГЕРБ

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#1:"soave"]Бутафория, такова е и цялото управление на ГЕРБ - Няма мисъл, няма професионализъм, само корупция. [/quote]
  Безхаберието беше най-показно с претупването Лъвов Мост !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всъщност беше редно да добавя и снимки от такъв БЪЛГАРСКИ обект . Не твърдя ,че това е върха на реставрационното изкуство ,но е един много добър пример за експониране ,което има естетическо и информационно съдържание и по никакъв начин неуврежда или македонизира автентичния материал :
  http://www.chambersz.com/a/images/stories/antichen-forum-otkrivane/IMG_9438.jpg
  http://imagesfrombulgaria.com/d/36888-4/P1060967.JPG
  http://lubara.blog.bg/photos/48222/original/IMG_5405.jpg

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "soave":

  Какво искаш да кажеш с това "бутафория"?
  Акрополът в Атина е възстановен по рисунки и легенди, като ходиш да се снимаш там, знаеш ли го това?
  Античния театър в Пловдив също е вдигнат от земята.

  Аман от професори по всичкология.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 18. 18 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Дали тези действия на Рашидов и сие могат да бъдат подведени под отговорност в съда?

  До коментар [#17] от "sherekhan":
  [quote#17:"sherekhan"]Античния театър в Пловдив също е вдигнат от земята. [/quote]
  Значи театърът се рее някъде из въздуха?

 19. 19 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "shilliew":

  Не, не може да бъде подведен под съд, защото има международни правила и закони за реставрация и възстановяване на културно-исторически обекти, наречен Венецианска конвенция от 1972г.
  По правилата на тези закони всичко е законно, само според професорите тук не е...

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 20. 20 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не помня колко поста съм пуснал за този кичозен Лъвов мост.Аз вече наистина се съмнявам дали проблема не е в мен и разбирането ми кое е кич и кое не!Дълбокото ми убеждение е ,че ако не се вземат мерки до десет години София ще е архитектурна развалина.Еклектиката която се наблюдава на всяка улица ме влудява.

 21. 21 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "sherekhan":

  Дали?

  яка бутафория, това е измама, подмяна, както всичко произведено от герп.
  както ерзац министъра, ерзац зам.министрите, ерзац професора и баш главния архитект.
  кич и половина и върху кича пак кич.само пари да падат.

  но нищо не е за винаги, кофти само, че промиват съзнанието на нестабилните и неуверени хорица.Осъзнатите отдавна са се оттеглили на разумно разстояние от набедените за културтегери./ама па как им утива думичката - баш на професора и на министъра./

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Е така е като "мултаци" се напъват да бъдат културтрегери...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#22] от "rapidfire":

  и обратното също, нали?

 24. 24 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 611 Гневно

  Когато имаш простак от такъв калибър за министър на културата, резултатите не закъсняват.

  Докато не си опечем акъла, ще берем горчиви плодове.

  www.zaednovchas.bg
 25. 25 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "Maradona":

  извинявам се за минуса - грешка!
  То да беше само Лъвов мост.Всичко е преднамерено и показно и фасадно.само на видими места се лустросват елементи, за да се показват по телевизора на бабите на село и малкото хора останали по провинцията.Как се кривне извън центъра и картина губи цвят.
  Колко приказки се изприказваха за 20 метра релси върху трева на Руски паметник!Витошка прилича на провинциална "главна", да се харесва на новите софиянци.Руши се култура и дух за да се строят супер грозни бизнес центрове.Строи се в паркове и градинки, ама за хората, сичкото е за хората.

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Весело

  [quote#24:"истинският.груйчо"]Когато имаш простак от такъв калибър за министър на културата[/quote]
  А началникът му на Веждичката от какъв "калибър" е? Май XXL

 27. 27 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#26] от "stenli1":

  съгласен.

  www.zaednovchas.bg
 28. 28 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "sherekhan":


  До коментар [#18] от "shilliew":

  Има достатъчно компромисни варианти за да се постигне комплексен ефект от находките : например ,ако е открит капител и база на една колона с малка част от стеблото е напълно допустимо да се изработи копие на липсващата част ,за да се експонира целия елемент. Безмислено и скъпо е да изграждаш толкова скъпи стоманобетонни съоръжения в централната част на София ,за да гледаш после полуразрушени каменни основи и разхвърляни секции от стени. Реставрацията има смисъл ,ако дава адекватна представа за историческото наследство и ,разбира се, стимулира туризма. В Гърция са стигнали дотам ,че дори не си дават труда да реставрират като хората - реклама ,митове ,легенди и сувенири и туристите идват.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Шиб@ният Божо и Муптака толкова могат.Не стреляйте!

 30. 30 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Що за $#$^@# трябва да си, за да изискаш и най-вече да очакваш, че подобен проект може да се изготви в рамките на 5 календарни (четири работни) дни?

  Това е липса на каквато и да е представа за реалността и как се случват най-елементарните процеси и дейности в държавата.

  И този човек е министър???

 31. 31 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Недоумявам какво е това учудване. Нима очакваме нещо друго от един тъпокултурен пияница?

 32. 32 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Работа през пръсти. Това е емблемата на тези, дето се рекламират, че градят България.

  Бързане, бързане, правене на проекти на всяка цена, за да не заминат парите и накрая резултатът е видим - строим само, за да построим нещо и то некачествено в много от случаите. И така е при магистралите с бабуни, залата-колодрум, дето стои заключена в Пловдив и не знаят какво да я правят, през софийските шосета и ремонтите на тротоарите.
  През куп за грош. За усвояването на едни пари.

 33. 33 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#10:"stenli1"]Визитна картичка на ГЕРБ -"усвоявания" на огромни суми, некомпетентност и др. [/quote]
  Да важеше само за тях, да ги заменим с други и решаваме проблема. За огромно съжаление това е системен проблем и партиите просто нямат значение, системата позволява, даже още по-лошо, предразполага и насърчава подобно безчинство.

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#33] от "Хелиана":

  Не, тези нямат равни! Просто, като тези няма други!

 35. 35 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#17] от "sherekhan":

  Въпросът е: Кога?
  Защото нищо съвременно няма в тези възстановки и в откритото експониране на разкопки, дори. Самата практика е друговремска.
  А вече, там където ги има, е друго. Там трябва да се пази и това минало, което ги е изложило или възстановило, не само миналото на обектите.

 36. 36 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#15] от "fvi03474382":

  Сниманото изглежда по-добре отколкото е наистина. Особено оградата, която тук се вижда като част от възстановката, а всъщност не е, си е доста неприятна.

 37. 37 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 652 Неутрално

  И кое е налагало тази спешност?
  Желанието да се подмажеш на началството?
  И сега, след всичкото бързане, се набързахме.

 38. 38 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "znaya":

  Веднага след освобожднието и обявяването на Атина за столица на новата гръцка държава, започват да възстановяват Акропола, който е една купчина от камъни. Издирвани са картинки, легенди и предания за това как е изглеждал, това не е ли бутафория?
  Днес това е един от най-прекрасните туристически обекти в света. Амфитеатърът в Пловдив също е пример за нещо вдигнато "бутафорно", без да се е знаел как е изглеждал само от останките, но днес събира хиляди туристи, нали?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#17] от "sherekhan":

  Реконструкцията на Античния театър в Пловдив безспорно е направена добре. Използвани са съществуващи колони, новият материал е ясно отбелязан и т.н. Може би ако имаше такова отбелязване и в разглеждания тук случай, нещата щяха да са по-защитими.

 40. 40 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#38] от "sherekhan":

  Именно - Атина: 19 в.
  Пловдив - социалистическа грандоманщина.
  София - мутро-барок, явно. Защо за не му противопоставим поне аргументи.

 41. 41 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Всички повтарят едно и също с възмущение или отрицание!И вероятно са искрени. Но аз да попитам: има ли археологически обект, който в някаква степен да не се нуждае от консервация, реставрация и подходящо експониране.И кой да го направи?Аз мисля специалистите! И друго: когато се дава оценка "за" или "против" приетия подход на реставрация, защо не се питаме на КАКВО и за КОГО се прави и с КАКВА ЦЕЛ. Отговора за мен е прост- обекта е малка, незначителна за археологията, част от градска антична улица и постройките около нея (дето ги има със стотици и хиляди от Сирия и Тунис до Шотладския вал), а целта е да привлече и представи пред ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТУРИСТИ историческото наследство на Сердика във вида в който ТЕ са СВИКНАЛИ да виждат в големите антични туристически дестинации. Наблюдавал съм недоумението, с което групите японци, холандци, скандинавци, англичани, китайци, израелци, американци и др. надзъртаха в траповете на ларгото към с покритите с прокъсани найлони, килнати зидове(повечето нямащи нищо общо с античността , а с много по-късни културни пластове) и разхвърлени потънали в кал, сняг и жабурняк, купища обрушени камъни и тук там някой и друг ред почернели тухлени фундаменти, високи 40-80 см. Само консервация и дренажи нямаше да свършат работа!
  Така, че нека не търсим само автентична археологични артефакти ( частите от колони, капители, архитрави, мозайки, каменна орнаментика са много добре експонирани отстрани в галериите над метрото), а и направена с добър вкус и мярка ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ! Ако това не е отправна точка, не виждам смисъл от дебата! И онзи ден дадох пример как са изглеждали някои от най-важните антични сгради в София само допреди 130 г. и днес.
  Който не знае да види и да сравнява с днешния им облик!

  http://stara-sofia.com/sledosvcurkvi.html

 42. 42 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#38] от "sherekhan":

  Дълги години Римският стадион в Пловдив се наричаше Дражина дупка. Сега стои прилично, но на лайна миришеше десетелетия.
  Театърът е друга песен - не разбира центъра на града, каквото практически са направили разкопките на Джумаята и каквото ще направи Ларгото.

 43. 43 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#38] от "sherekhan":

  ++++ Аз отново постнах текста си от завчера, защото никой не иска да приеме, че това не е прецедент и че е неприемливо да си само против, без да си информиран или въпреки това!

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Гневно

  ".............Бързане, пренебрегване на експертите и липса на публичност за Ларгото още от 2011 г.................."

  Бързат да усвоят едни пари,т.е. да ги откраднат....................!И после защо нещата у нас не вървят.....................?!

 45. 45 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#36] от "znaya":

  Така и написах : не е пример за перфектно изпълнение ,а вариант за коректно отношение към находките. В Египет съм виждал и двете крайности : професионална реставрация в Дейр Бахри и пълна бутафория в Саккара.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Всичко да става бързо,едни наши хора да исвоят едни пари,даже и да присвоят,а сега ,като се издъниха,никой не поема отговорност и никой не е виновен.

 47. 47 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 516 Весело

  Останки от укрепленията на антична Сердика, довършени по времето на Цар Бойко 1. Всичко е автентично.

 48. 48 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Усвоиха" парите за САМСИ-то, за Националната художествена галерия (Двореца), за Квадрата, та за едното Ларго ли няма да ги "усвоят"? Вече бая опит са натрупали, а и не само опит.

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Как беше... ВИДИМИ резултати...

  И тук две герберчета са впрегнати в кризисен ПР, ама не се получава...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#17] от "sherekhan": "Акрополът в Атина е възстановен по рисунки и легенди..."

  Да смятам ли, че имате предвид "от основи", по рисунки и легенди за вече несъществуващ паметник?!

 51. 51 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#19] от "sherekhan": "По правилата на тези закони всичко е законно..."

  Това явно е любимия сборник закони на г-н Рашидов...но, за негово съжаление, докато на много други места нещата се "приеха и забравиха", то това Лего в центъра на София изглежда дойде в повече.

 52. 52 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 915 Неутрално

  С министър на културата като Вежди и с премиер като Бойко какво очаквате? Фандъчка няма да я коментирам, тя е на разпореждане на главния.
  Добро утро! Да те достроиха останките на толкова древни крепости в страната с нелепа бутафория. И това е поне от 2 години. Трябваше да стане в центъра на София за да се сетим.

 53. 53 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 806 Любопитно

  До коментар [#16] от "B52":

  ИДИЛ вече е тук и управлява. И няма даже и нужда да бомбардира!

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Що някои хора не искат да разберат, че за да се представят оскъдица от древни зидове е нужно да се пооформят и позаздравят. Да не мислите, че средновековните замъци на запад са просто съхранени и останали такива, каквито са били? Поне стотина пъти са ремонтирани и преправяни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK