Фандъкова за главния архитект: Направила съм оценка, но кампанията не е време за пиар

Фандъкова за главния архитект: Направила съм оценка, но кампанията не е време за пиар

© Мария Съботинова, СГ/ИИДосегашният кмет на София и кандидат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова има човешкото разбиране, че предизборна кампания не е време, в което да си прави пиар с решения, които засягат други хора. Отговорът й е на въпрос на неформалната група "Право на град" "Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект?".


"Направила съм оценка за работата на всеки член на екипа ми и съм взела своите решения", приключва отговорът си Фандъкова.


В интервю за миналия брой на в. "Капитал" досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) посочва, че със сигурност управляваното от Петър Диков направление "Архитектура и градоустройство" търпи критики за темповете, а може би и за качеството на работата си.
"Но аз искам да започна от доброто, все пак. Започна се нещо, което не съществуваше. В момента направлението отчита пред нас, че са влезли в сила 93 устройствени планове, с които е покрита 60% от територията на София. Това е статистика – до тук е свършена някаква работа, която със сигурност трябва да продължи с по-бързи темпове и със сигурност ще се наложи промяна на общ устройствен план. Ние сме наясно, че този общ устройствен план не е съвършен. Но идеята е да се съберат колкото се може по- голяма част от несъвършенствата му и в сътрудничество с гражданските организации да се прави промяна, а не инцидентно заради един или друг обект."


"Що се отнася до бъдещето на самия архитект Диков, то ще бъде решено от следващия Общински съвет и от кмета. Аз не мога да отговоря на въпроса дали той ще продължи да бъде главен архитект. Единственото, което мога да ви кажа със сигурност е, че той е назначен за главен архитект в резултат на конкурс и следващият главен архитект ще бъде назначен чрез конкурс", смята Елен Герджиков.


"Право на град" изпратиха 11 въпроса (всички въпроси) до претендентите за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, от БСП Михаил Мирчев, от Реформаторския блок Вили Лилков, от "Сердика" Георги Кадиев, от "Зелените" Иван Велков и от ДЕОС Виктор Лилов.


Ето целите отговори на останалите кандидати на въпроса "Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект?".


Георги Кадиев

© Георги Кожухаров

Георги Кадиев


Георги Кадиев: Ако Борисов ще назначава главния архитект, за какво ни е кмет


Арх. Диков е символ на лошото планиране на града, на презастрояването, на лошите практики. Когато се строи огромен комплекс в Борисовата градина зад "Софияленд", разрешен от него, и проектът е на архитект, който е бил управител на частната архитектурна фирма на Диков до 2008- какво повече да говорим? Когато в София още 2009 трябваше да има приети ПУП-ове на 24 района, а 2015 са приети само на два района - "Младост" и "Студентски град" - какво повече да говорим?


Искал съм оставката му многократно, внесох сигнал срещу него в Комисията за конфликт на интереси още през 2013г. Винаги съм се чудил защо Фандъкова продължава да го държи. Знам, че не е нейно назначение и нейно решение, ама толкова ли не може да се справи? Ако Борисов ще назначава главния архитект и ще върти общината, за какво ни е кмет?.


Михаил Мирчев

© Юлия Лазарова

Михаил Мирчев


Михаил Мирчев: Диков е отговор за деформирането на зелената система на София


Първият човек, който трябва да напусне общината е арх. Петър Диков. С неговото име са свързани огромно количество съмнителни възлагания на обществени поръчки, спиране на големи проекти и замяна с други. Той е виновен за огромно количество скандални частични промени в устройствения план на София. И така изчезват много квартални градинки, детски площадки и паркинги, за да се строят блокчета и офис сгради.


Арх. Диков е пряко отговорен за деформирането и орязването на зелената система в София, за орязването на парковете и междублоковите зелени пространства.


Арх. Диков е пряко отговорен за липсата на регулация в парк "Витоша", за спирането на старите лифтове и ски влекове, за да не може Витоша да се ползва от столичани пълноценно.


Арх. Диков е пряко отговорен за бавното строителство на магистралната инфраструктура на София. Довършването на околовръстната магистрала вече е забавено с около 20 години.


Вили Лилков

© Надежда Чипева, Капитал

Вили Лилков


Вили Лилков: Налага се провеждането на конкурс за нов главен архитект


Състоянието на града и градската среда показва, че София се нуждае от коренно преосмисляне на ключови градски политики за своето бъдещо развитие, в това число и урбанистични. Това налага провеждането на конкурс за главен архитект.


Виктор Лилов

© Юлия Лазарова

Виктор Лилов


Виктор Лилов: Длъжността главен архитект трябва да е с мандат


Ние сме убедени, че Петър Диков доказа че нито има визия, нито отговорност както към миналото, така и към бъдещето на града. Както и при решаването на другите проблеми на града, подходът ни не спира до отделната личност, ние търсим системни решения. Ето защо, позицията на ДЕОС е, че длъжността главен архитект на София трябва да е мандатна, при това с достатъчно дълъг мандат, който да гарантира независимост от изборите за кметове и общински съветници и отговорност към концепцията с която новият главен архитект ще бъде избран.


Отговорите на кандидатите за кметове по въпроса за паметниците на културата - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  За съжаление наистина по никакъв начин не можем да твърдим, че там има добри практики, няма съмнения за корупция, конфликт на интереси и изобщо всичко лошо, за което можете да се сетите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Петър Диков е символ на управлението на столицата - корумпирано, с много лош вкус и качество. Това няма нищо общо с изборната кампания. Това е софийското ежедневие вече от много години.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 806 Разстроено

  Всичко е за пари , за много пари .А пък градът и хората живеещи в него да го дух............, това е посланието на госпожа кметицата , за което учтиво благодарим

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Глупаво е да се пита Фандъкова далище задържи Диков. Правилно е да се пита защо го е държала толкова време. И въобще кой кого държи.

 5. 5 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Фандъкова отдавна доказа, че не е способна да озапти корупцията от времето на Софиянски и Борисов.

  А от това за ПР-а, със сигурност сме чували и по-големи глупости, но все пак е достоен бисер.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Аз пък от първо лице казвам, че ако не беше Диков, детето ми сега нямаше да има къде да се учи да кара колело, понеже площадката зад блока трябваше да бъде застроена, обаче спретнахме един съвет на хората от близките блокове, ходихме при Диков и мераците на реститутите да правят каквото си искат с детската площадка бяха пресечени.
  А вие си говорете каквото си искате!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  ДикОФФ е съсипал всичко до което се е докоснал. Индивид без морал и неспазващ дори решения на съда !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Фандъкова ме изгуби, защото е държала този корумпиран и некадърен архитект, за да прави своеволията си. Сори, вече не я подкрепям. Всичко, което Фънди направи изглежда евтино и се скапа преди края на мандата й. Велоалеите са абсурдни, някои от проектите - също. Ремонтът на трасето на трамвай 7 е непълен. Чао, Фънди!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Ф. в пенсия а Д. при бай Ставри !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ами, Данче, да го беше разкарала преди кампанията, бе!
  Тоя човек за повечето софиянци е символ на корупция и безхаберие. Много от архитектурните недомислия в София са негово дело.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Поредното нищоказване от кралицата на празния изказ...
  Видими резултати, нали така беше..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#8] от "pulchinela":

  Това, "чао" защо го казваш, ще си тръваш ли?

  Нека минат изборите и тогава да се изпращаме, а?

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 891 Неутрално

  " ...кампанията не е време за пиар".
  Но винаги е време ДА ВИ ВКАРАМЕ В ПАНДИЗА.
  Алчни, некадърни и корумпирани ГРОБари.

 14. 14 Профил на kras4o
  kras4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  Напълно сте прав, но да попитам. Виждате ли в снимките от статия някой по-достоен? Ако да, моля споделете с какво е по-добър, че да гласуваме за него.
  С най-добри пожелания
  Кр.

 15. 15 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Попарата, която я надробиха Дикоф И Любомир Христов софиянци ще я кусат десетилетия напред. Тия двамката съсипаха крада и го превърнаха в шумна, мръсна и задръстена магистрала...

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Диков съсипа облика на София, за сто години напред, ама Данчето била много успешен кмет! М-да...! Кротка жена е Данчето, говори тихичко, бърше си очите с кърпичка..., ама някой да не вземе да си помисли, че не е алчна и крадлива, колкото всеки един друг ГЕРБ-ер на висок пост?!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Ама Фъндъче,

  Петър Диков е назначен от Боко Т (шефа ти), в началото на мандата му като кмет на София.
  Изкара и цял мандат при теб, изкара 10 г. при управлението на ГЕРБ и ти сега ли му правиш оценка??????

 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  диков си е номенклатурен градостроител.
  поръчков архитект.
  огъва се на мафиоти като фиданка.
  не прави обществени поръчки за плановете,
  дават се на определени хора.
  абе пошлостт, алчността и безхаберието са
  се настанили на сердика 5 от десет години.
  мандатност.
  заедно с кмета.

 19. 19 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И ние си направихме изводите Данче. Недей да си правиш пиар.

 20. 20 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "kras4o":

  Виждаме, че тя е достойна, но не управлява. Виждам поне двама по-достойни от нея, следователно.

 21. 21 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Здравейте, електорални единици! Аз съм столичният кмет Йорданка Фандъкова и точно в навечерието на изборите мен ме няма никаква.


  Защото от ГЕРБ стигнахме до извода, че най-досадното на предизборната кампания е предизборната кампания, затова кандидатите ни за кметове не ходят по дебати и не се занимават много-много. И все пак ще ни изберете, което е оптимистично!


  В София виждаме еволюция. Улиците сами пропадат, за да се превърнат в платна на две нива, така че да се облекчи трафикът и градът да може да поеме нови 6 милиона автомобила.


  В София виждаме еволюция. Древните руини се кипрят с най-нови и модерни строителни материали, защото са в крак с времето.


  В София виждаме еволюция. Великото преселение на народите се осъществява по Пиротска и Симеон, а цивилизацията е в непрекъсната еволюция.


  Хайде, оставям ви да еволюирате и да бъдете оптимисти. Няма ме!


  Фандъкова

 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  [quote#21:"Радио Плутон"]Аз съм столичният кмет Йорданка Фандъкова и точно в навечерието на изборите мен ме няма никаква.[/quote]
  То да беше само в навечерието на изборите, с мед да я намажеш

 23. 23 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 525 Гневно

  Защо отговаря така лицемерно? Всъщност Фънди изобщо НЕ отговаря. Ще го махне ли или не? Щом не отговаря, очевидно ще ни сервира още от същото следващите 4 години.
  Офффф

 24. 24 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 749 Неутрално

  С тази лоялност и мишкуване Фандъкова може и до кандидат за президент да стигне.

 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1319 Гневно

  "Направила съм оценка за работата на всеки член на екипа ми и съм взела своите решения", приключва отговорът си Фандъкова.

  Напротив, чакате нареждане !

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":

  Благодарение на Диков и Фандъкова, аз и моите деца няма къде да караме колело. Тука "велоалеята" започва от булевард и завършва в булевард. А благодарение на вътрешния министър, улиците са пълни с камикадзета. А сега, пусни си детето да пресече, че и да кара по въпросните "велоалеи". Тук го има тоя момент, да му качиш колелото в колата, за да го закараш до някъде в града, че да кара на спокойствие.

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Георги Кадиев: Ако Борисов ще назначава главния архитект, за какво ни е кмет

  Арх. Диков е символ на лошото планиране на града, на презастрояването, на лошите практики. Когато се строи огромен комплекс в Борисовата градина зад "Софияленд", разрешен от него, и проектът е на архитект, който е бил управител на частната архитектурна фирма на Диков до 2008- какво повече да говорим? Когато в София още 2009 трябваше да има приети ПУП-ове на 24 района, а 2015 са приети само на два района - "Младост" и "Студентски град" - какво повече да говорим?

  Искал съм оставката му многократно, внесох сигнал срещу него в Комисията за конфликт на интереси още през 2013г. Винаги съм се чудил защо Фандъкова продължава да го държи. Знам, че не е нейно назначение и нейно решение, ама толкова ли не може да се справи? Ако Борисов ще назначава главния архитект и ще върти общината, за какво ни е кмет?.

 28. 28 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Янев и Диков барабар с районните архитекти= 25 години , грабеж, корупция и пълно безхаберие. Вече е късно, трябва да се срути половината град за да стане нещо смислено

 29. 29 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 552 Разстроено

  Тъжното е, че новостоличани ще си я изберат пак. На тях им трябва безплатен тротоар за трошката. Корупция в детските градини, където срещу 200 лева не е проблем да набутат детето си без да отговарят на нито един критерии. Свинщина, кочина, хаос и пр. не ги притесняват - само от понеделник до петък им е. Вече си имат стъргало в лицето на Витошка. Презастрояването ги устройва-падат наемите. Щом критерия за лукс квартал е Манастирски ливади и Младост 4 не можем да очакваме повече. Да не мислите, че тези хора са чували за Диков?
  П.П. Продължам да твърдя, че не познавам човек, гласувал за Данчето и нямам обяснение за "рейтинга" й....

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  До коментар [#23] от "red.mary":

  Тя е сламен човек.От нея нищо не звиси и се чудя как приема тази роля.Зависимости или пари ,,,не може да е глупост само.

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Гневно

  Погледнете си тортоарите! Погледненте си МРЪСНИТЕ улици! Полгеднете си неизмитите НИ ВЕДНЪЖ през лятото кофи за боклук! Погледнете на места хаотичното и грозно строителство! Полгеднете запустелите паркове!
  Мийте улиците и оправете тротоарите! Погледнете колко пари харчите за чистене, и какви са резИлтатите! Погледнете задръстванията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 233 Весело

  "Направила съм оценка за работата на всеки член на екипа ми и съм взела своите решения", приключва отговорът си Фандъкова.

  А моята оценка е че ТОЧНО заради Диков НЯМА да гласувам за Фандъкова. Дай боже повече гражданида си дават оценката на изборите ...

 33. 33 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "Silence":

  ШАПКА ТИ СВАЛЯМ, точно така е

  На въпроса, защо по дяволите паркират по тротоарите, отговорът е- ами те и другите така...

 34. 34 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Аз казвам , че Диков ще го разкарат от кумова срама , който и да поеме кметството .
  Което няма да промени нищо ........

 35. 35 Профил на radunski80
  radunski80
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фандъкова е независима персона......от нея нищо не зависи.

  Относно Диков - той е Софийския символ на прехода.....корупция, наглост, лобизъм, показна безвкусица, чалга, късогледство и изобилие от непрофесионализъм.....

  За съжаление, в сила е тезата: какъвто Диков - такава София

 36. 36 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#15] от "tvr18355030":

  Много близко съм до това мнение! +

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 37. 37 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мести му се ДИК-а от такива приказки - от единия в другия. Все едно, че от Фандъкова нещо зависи. А пък на селяндурите какво толкова им харесва, че всички са се втурнали да стават софиянци. Мръсотия и хаос.

 38. 38 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenli1":

  Цялата истерична кампания срещу главния архитект ми прилича на лично отмъщение на някой, който има свои цели и намерения. Естествено е, че никой не обича прокурорите, съдиите, данъчните, главните архитекти и други длъжности, които са длъжни да прилагат закона такъв, какъвто е, а не да се заиграват наляво и надясно с мераците на разни НПО-та и политици. Би трябвало, обаче, интелигентните медии да насаждат друг тип култура.

 39. 39 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 293 Неутрално

  [quote#15:"tvr18355030"]Попарата, която я надробиха Дикоф И Любомир Христов софиянци ще я кусат десетилетия напред. Тия двамката съсипаха крада и го превърнаха в шумна, мръсна и задръстена магистрала...[/quote]
  Да бе, те ги карат всичките тези коли по улиците, те паркират по тротоарите, те направиха реституцията между блоковете, те не щат да бръкнат в джоба на софиянци с 20-30 милиарда за отчуждаване на върнатите земи в парковете, те ги написаха тия закони, с които всяко нещо може да се държи в съда сто години, те направиха приватизацията на Софиянски на цялата общинска собственост... Още какво?

 40. 40 Профил на glawonog
  glawonog
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разбира се, че ГЕРБ ще изчаква! Като знае Диков какво го чака ако друг спечели, земята ще изрине за изборна победа на ГЕРБ. То няма да са гласове от фирми и лобисти, спонсорство, реклама. И всичко това, без грам усилие от ГЕРБ. Как няма да изчаква ГЕРБ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK