ООН: Дълбоко сме шокирани от инцидента, при който загина имигрант в България

ООН: Дълбоко сме шокирани от инцидента, при който загина имигрант в България

© Георги КожухаровВърховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъди остро случая със загиналия имигрант край Средец, който беше прострелян от граничен полицая, заяви Борис Чеширков, говорител на ВКБООН пред БНР.


"Във ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо", заяви той.


Според него е грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат, в коментар за идеите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора.
"Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те са изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи."


Чеширков напомни, че тази година има най-голям брой загинали имигранти в опита им да достигнат Европа, но това е първия случай на застрелян имигрант на граница на Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK