Одити показаха високи хонорари и вероятно източване на Свищовската академия

Величко Адамов

© Асен Тонев

Величко АдамовНад 1 млн. лева допълнително възнаграждение за двама преподаватели, сред които доскорошният ректор Величко Адамов, за 14 години и половина. Това е едно от заключенията в проверка на Инспекцията по труда в Стопанската академия в Свищов, както и във вътрешен одит на Министерството на образованието.


Данните са били представени пред преподавателите при отчет на временния ректор проф. Иван Върбанов по-рано тази седмица. Пред Би Ти Ви Величко Адамов заяви, че няма спомен колко точно са били хонорарите, но получените суми били законни и са отчетени пред данъчните, а проверки на Сметната палата не открили нарушения.


Върбанов днес заяви, че в началото на ноември се очаква да бъде проведен и избор на нов редовен ректор, като той няма да се кандидатира.
"В доклада на Инспекцията по труда - Велико Търново са посочени 17 нарушения на трудовото законодателство и са отправени 16 препоръки", посочи пред "Дневник" временният ректор. Сред основните нарушения са свързани с работното време, както и с плащането на хонорари на преподавателите на дистанционни програми за магистри и докторанти.


"Инспекцията на труда е открила нарушение на чл. 1, ал. 2 на Кодекса на труда. Били са сключвани граждански договори, извън подписаните трудови договори, за един и същи труд", прочете част от доклада Върбанов и уточни, че е препоръчана промяна на вътрешния правилник. Общата сума на тези хонорари е малко над 1 млн. лева, платени на двама преподаватели, единият от които Величко Адамов, за 14 години и половина. В сумата влизали и авторски възнаграждения.


Във вътрешния одит на Министерството на образованието има десет констатации, от които три са с висок риск. Първата е за хонорарите по гражданските договори, втората - с липсата на контрол на изпълнението на трудовото законодателство, а третото - предполагаеми нарушения на Закона за обществените поръчки.


Пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков е използвана печатницата на Стопанската академия за издаване на учебници, които после се продават пак на Стопанската академия, но на 10 пъти по висока цена. "Тук има сериозни притеснения за злоупотреби. Всичко това е оформено като доклад и е изпратено към Агенцията за държавна-финансова инспекция", добави зам.-министърът. Временният ректор посочи, че не може да съобщи кои са поръчките, защото те са изпратени за разследване от прокуратурата.


Бившият ректор Величко Адамов заяви пред Би Ти Ви, че според него изнасянето на тези данни е отклоняване на нещата от истинските проблеми в Стопанската академия. За хонорарите заяви, че ставало дума за магистърското обучение, "където съвсем по друг начин се начисляват нещата, не съм го измислил аз този механизъм". "Не съм единственият, който изкарва такива часове, недейте се центрира само върху мене. Позволете ми да кажа кой е истинският проблем в Стопанската академия", продължи Адамов.


На въпрос лично той  каква сума хонорари е получил за 14 години и половина, заяви: "Вижте не си спомням. Каквото съм получавал съм декларирал. Многократни проверки на Сметната палата не са констатирали нищо нередно както по отношение на хонорарите, които са получавали и другите преподаватели, така и по отношение на командировките." След това заяви, че изнасянето на данните е тенденциозно.


През юни Величко Адамов беше отстранен от поста ректор на Свищовската академия, беше назначен временен ректор. През октомври протичат избори за излъчване на представители на различните университетски общности в общото събрание на университета. След това ще бъде избрано ново академично ръководство, а в началото се очаква избор на нов ректор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK