Одити показаха високи хонорари и вероятно източване на Свищовската академия

Величко Адамов

© Асен Тонев

Величко АдамовНад 1 млн. лева допълнително възнаграждение за двама преподаватели, сред които доскорошният ректор Величко Адамов, за 14 години и половина. Това е едно от заключенията в проверка на Инспекцията по труда в Стопанската академия в Свищов, както и във вътрешен одит на Министерството на образованието.


Данните са били представени пред преподавателите при отчет на временния ректор проф. Иван Върбанов по-рано тази седмица. Пред Би Ти Ви Величко Адамов заяви, че няма спомен колко точно са били хонорарите, но получените суми били законни и са отчетени пред данъчните, а проверки на Сметната палата не открили нарушения.


Върбанов днес заяви, че в началото на ноември се очаква да бъде проведен и избор на нов редовен ректор, като той няма да се кандидатира.
"В доклада на Инспекцията по труда - Велико Търново са посочени 17 нарушения на трудовото законодателство и са отправени 16 препоръки", посочи пред "Дневник" временният ректор. Сред основните нарушения са свързани с работното време, както и с плащането на хонорари на преподавателите на дистанционни програми за магистри и докторанти.


"Инспекцията на труда е открила нарушение на чл. 1, ал. 2 на Кодекса на труда. Били са сключвани граждански договори, извън подписаните трудови договори, за един и същи труд", прочете част от доклада Върбанов и уточни, че е препоръчана промяна на вътрешния правилник. Общата сума на тези хонорари е малко над 1 млн. лева, платени на двама преподаватели, единият от които Величко Адамов, за 14 години и половина. В сумата влизали и авторски възнаграждения.


Във вътрешния одит на Министерството на образованието има десет констатации, от които три са с висок риск. Първата е за хонорарите по гражданските договори, втората - с липсата на контрол на изпълнението на трудовото законодателство, а третото - предполагаеми нарушения на Закона за обществените поръчки.


Пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков е използвана печатницата на Стопанската академия за издаване на учебници, които после се продават пак на Стопанската академия, но на 10 пъти по висока цена. "Тук има сериозни притеснения за злоупотреби. Всичко това е оформено като доклад и е изпратено към Агенцията за държавна-финансова инспекция", добави зам.-министърът. Временният ректор посочи, че не може да съобщи кои са поръчките, защото те са изпратени за разследване от прокуратурата.


Бившият ректор Величко Адамов заяви пред Би Ти Ви, че според него изнасянето на тези данни е отклоняване на нещата от истинските проблеми в Стопанската академия. За хонорарите заяви, че ставало дума за магистърското обучение, "където съвсем по друг начин се начисляват нещата, не съм го измислил аз този механизъм". "Не съм единственият, който изкарва такива часове, недейте се центрира само върху мене. Позволете ми да кажа кой е истинският проблем в Стопанската академия", продължи Адамов.


На въпрос лично той  каква сума хонорари е получил за 14 години и половина, заяви: "Вижте не си спомням. Каквото съм получавал съм декларирал. Многократни проверки на Сметната палата не са констатирали нищо нередно както по отношение на хонорарите, които са получавали и другите преподаватели, така и по отношение на командировките." След това заяви, че изнасянето на данните е тенденциозно.


През юни Величко Адамов беше отстранен от поста ректор на Свищовската академия, беше назначен временен ректор. През октомври протичат избори за излъчване на представители на различните университетски общности в общото събрание на университета. След това ще бъде избрано ново академично ръководство, а в началото се очаква избор на нов ректор.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Въпросът е кой е крепил този Адамов през тези години.

 2. 2 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Весело

  Тоя бие Митьо Пищова по бройки. Законно.

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  1 000 000 лева за 14 години на двама професора прави по малко от 3000 лв/месе!!!
  Какво се очудвате, та всеки втори говорител по ТВ-то, взема в пъти по 3000 лв/месец, без даже да знае къде е Свищов на картата!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Виновни и осъдени - естествено, както винаги, няма.

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#1] от "stedim":

  Отговорът на въпроса
  [quote#1:"stedim"]...... кой е крепил този Адамов през тези години.[/quote]
  е лесен, "Законът за висшото образование и практиката на трудово-правните тоношение в "капиталистическа" рИформирана България....

  При Бат Тошо нямаше и да помислят за такава цифра и на сън.... а образованието беше къде по стойностно от днес!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 262 Весело

  Абе тая "äкадемия" още ли не е закрита?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Както сте тръгнали,продължавайте с проверките и по другите университети.Навсякъде има злоупотреби.

 8. 8 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  [quote#3:"boby1945"]1 000 000 лева за 14 години на двама професора прави по малко от 3000 лв/месе!!! [/quote]

  Добър математик сте, но не сте добър читател. Ето още едно изречение от статията.

  "
  Били са сключвани граждански договори, извън подписаните трудови договори, за един и същи труд
  "

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Истинският проблем на Свищовското училище е държавната субсидия. Тази субсидия трябва да бъде прекратена веднага и то само ще се закрие.

 10. 10 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поне 2/3 от митничатите в България са завършили задочно в Свищов. Знам от мой близък приятел как е ставало това и какви са тарифите. Лична среща с Адамов, той ти казва - толкова ти е тарифата за година, изпитите са формалност.

 11. 11 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 393 Весело

  До коментар [#3] от "boby1945":
  явно не 4етеш малкия текст...а само заглавието...?!?

  Били са сключвани граждански договори, извън подписаните трудови договори, за един и същи труд

 12. 12 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Ку-ку?! Боби, разбирам, че жалиш за онова време
  Какво му беше стойносното на образованието при бай ти Тошо?!
  Щото имаше рабфак (работнически факултет), за партийни функционери, които влизаха в Университета без всякакъв конкурсен. Някой от тях нямаха даже средно образование.
  Да не говорим за привилегиите на АБФК (активен борец против фашизма и капитализма), привилегии, които тези некадърници със закон прехвърлиха и на децата си...имаше специална буква в Закона за висшето образование...мисля, че беше буква "ж"!
  Но ти продължавай да пишеш глупостите си тук, никой не ти вярва. Защото тези, които могат да ти вярват са в някоя селска кръчма и не са докосвали компютър. А твоите приятели, комунистите се преименуваха в капиталисти и изпращат децата си на Запад. Даже дъщерите на Путин живеят едната в Холандия, а другата в Германия, а не в Русия...

  The best way out is always through Robert Frost
 13. 13 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 227 Неутрално

  6 хилки на месец и то допълнително към месечната заплата. Колко такива случаи имаше и из министерствата, но се усетиха и ги спряха, ама Свищов е далеко, кой да ти контролира там.

 14. 14 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 591 Гневно

  Като разделя сумата 1 милион лева на месеците се получава приблизително 5952 лева месецчно допълнителни възнаграждения! Е силно се съмнявам да е чак толкова добър преподавател този!

  Драконови закони ще оправят държавата!
 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "galapagas":

  Е, да, ама само със стискане на палци няма да стане. А и много "кадри" на свищовския вече са във властта и само дори от сантименталност ще си има лоби

 16. 16 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Подобни одити трябва да се направят и в УБИТ, ЮЗУ, ВтУ и ШУ. А там какво също ще излезе.

  Миша
 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  ВУЗ-овете у нас са независими, но нали разчитат основно на държавно финансиране? Как се получава така, че в Стоп. академия повече от 14 години не е правена проверка от Министерството на образованието? Въпреки смените на министри?
  Няма как човек да бъде оптимист за развитието на държавата.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bramasole":

  Защото е "елитно" учебно заведение и всички му "вярваят". Пък че няколко човека са от "нашите" не е проблем.

  Леко обезчовечен...
 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#18] от "Безуспешно чакащ промяна":

  И аз си помислих, че всичко опира до вярата в институцията, в ректора, в едни приятелчета от типа Красьо Черничкия; даже кандидат-кмета на РБ на Свищов е от тази локва, за съжаление.
  По-важното е ще последва ли нещо от констатациите на проверяващите...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Закривайте я тази академия, България няма нужда от повече висшисти, имаме си достатъчно.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#1:"stedim"]Въпросът е кой е крепил този Адамов през тези години. [/quote]
  ДПС

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Плюеха Танев но само той събра смелост за толкова години да разрови нещата. И за моя изненада има и резултати.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 23. 23 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Стигнах до първото изречение....
  14.5 години, 2 преподаватели, 1 милион.
  Това прави по 30 хил на година, на преподавател.
  Или по 2500 лв месечно - единия от преподавателите ректор.....
  Ха Ха
  Голямо източване..........
  При сигурно 1000 основна заплата..........тамън ректора на университета си е докарал заплатата на начинаещ пикльо програмист с 3 месеца трудов стаж в живота си още незавършил.
  Икономедия излагате се

 24. 24 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Накрая пак няма да има виновни и наказани.

 25. 25 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 239 Неутрално

  И какво следва?
  Нищо, но от сърце. Всичко е наужким.

 26. 26 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bramasole":

  Финансови проверки на вузовете у нас се правят редовно от Сметната палата. Въпросът е как не са разбрали досега за нарушенията и защо всичко се размириса едва след като Адемов бе махнат.

  Imagination is as important as knowledge.
 27. 27 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#26] от "Columbus":

  Според мене, всичко се е знаело, но проверяващите са имитирали дейност. А защо чак сега - явно "чадърът" над академията е затворен, обърнахте ли внимание на ком. # 21?

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1039 Весело

  Били са сключвани граждански договори, извън подписаните трудови договори, за един и същи труд"
  =========

  Инак казано писАл си е троен надник баш по стопански почин.
  Ако му е нека оди бос !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Този Величко си беше л@йно и преди 30 години...но гледам, сега се разраснал до цял нужник...

  Форумът е в будна кома...
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#11] от "swinging_pigs":
  "Граданските договори" са разрешена практика....

  Договори, включая и "граждански"
  [quote#11:"swinging_pigs"]за един и същи труд[/quote] можеш да сключиш колкото решиш, според искания обем, качество и време.... включително и с едно и също лице!
  Решава имащия правото да е "Възлоител"....по гражданския договор.....
  Не ги разбирате, прасенца на люлката, по добре се люляйте ....
  Като отхвърли съда подобни обвинения ще има да квичиш че съдията е платен и корумпиран!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#12] от "Realistka":

  Не пиши глупости за работи от които явно не отбираш.... имаше качествено образование най-малкото щото обучи хора като Кристалинка които стигнаха до върховете на Световната банка и ЕК.... това е достатъчно....

  А привилегии винаги има, ако не по линията АБПКФ, по времето на Тато, то по портфела на тато на ученика днес..... ако въобще във вашето "населено" място е останало училище..... и учители......
  Щото и да има, виж резултатите от конкурсните изпити.....
  А и мерака за учене днес, по малко кондидати от обявените места.... Смях в залата!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#31] от "boby1945":
  Боби, ти съвсем откачаш
  КриСТАЛИНа бшла дакаязателството...Е, може ли така?! На 7 милиона българи се пръква една комунистка, която знае таблицата на умножение...Смях! Ами случва се...природата прави грешки!

  The best way out is always through Robert Frost
 33. 33 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Чичко Величо паричко.
  Сърбели са го ръчичките тоя хубосник.

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#32] от "Realistka":

  Таблицата за умножение, може би, и ти я знаеш!
  Кристалина достигна до поста Директор на Световната банка а сега е един от главните комисари на ЕК.....
  Тези постове не се дават на необразовани хора.... определено....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK