Окончателно: Двама са кандидатите за ректор на Софийския университет

Проф. Тони Спасов (ляво) и проф. Анастас Герджиков са двамата кандидати за ректор на СУ

© Дневник

Проф. Тони Спасов (ляво) и проф. Анастас Герджиков са двамата кандидати за ректор на СУДнес в 17 ч. изтече крайният срок за подаване на кандидатури за ректорския пост на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кандидатите за мястото останаха само двама - същите, с които "Дневник" вече разговаря - проф. Анастас Герджиков от катедрата по класически филологии и проф. Тони Спасов, катедра "Приложна неорганична химия". Това съобщи пресцентърът на университета след края на срока.


Кандидатурата на проф. дфн Анастас Герджиков е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии, а тази на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов - от Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация, посочват от университета. Изборът ще е на 17 ноември на Общото събрание на Софийския университет, като ще бъдат избрани еднолични и колективни органи на управление и контрол на висшето училище.


За "Дневник" двамата кандидати коментираха плановете си, ако получат поста. На фокус са финансовите проблеми на вуза, като и двамата предвиждат да затегнат контрола по разходването на средства. Единодушни са и в подкрепата си към промените, заложени в проектозакона за изменение на закона за висшето образование - смятат че качеството на образованието и изследователската дейност трябва да са определящите критерии за размера на държавната субсидия, вместо броя на студентите.
Кандидатите обаче се разминават в планираните подходи. Герджиков предлага по-сериозна административна реформа, докато Спасов би заложил на капацитета на университета и би дал повече отговорност на сега съществуващите структури в управлението му.


В подготовка за избора група преподаватели от университета изготвиха списък на проблемите и исканията си към новия ректор. Следващата седмица ще се организира широк дебат по тези точки с двамата кандидати. Следете с "Дневник" в темата "Университетът: идеи за промяна", където се публикува и поредица от мнения на преподаватели и студенти за състоянието на вуза.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Жалко - никой от двамата не е мениджър, а СУ е едно огромно предприятие ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тук резонният въпрос е: Кой от двамата е кандидатът на Америка за България?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Задълженията на ректора трябва да се разделят,ректор за академичната работа и мениджър за финансовата.

 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Харесва ми, че има дебат...

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Определено!! Не може ректора да се занимава едновременно с научната работа на СУ и едновременно да определя заплатата на чистачките.

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 784 Разстроено

  Проф. дхн Тони Спасов е разпознаваем със своите публикации. Проф. дфн Анастас Герджиков е световно неразпознаваем. Имаше съмнения по отношение на Фонд научни изследвания.
  При нас това няма значение. Важното е, че проф. дфн Анастас Герджиков е кандидат на статуквото и ретроградното управление и ще спечели изборите. СУ след няколко години няма да го има и в топ 5000 на университетите. Важното е правилните хора да лапат.

  Миша
 7. 7 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":


  До коментар [#6] от "Миша":

  От систематичното тълкуване на двата поста разбирам, че Тони Спасов е човекът на фондацията )

 8. 8 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Анастас Герджиков беше управител на Фонда по времето на скандалните сесии през 2008- 2009 г.

 9. 9 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Одобрявам Тони Спасов. Само да внимава със залитанията науката да се измерва с пари/финансиране/грантове. Като се мине една граница, в академията парите са база както за морален, така и за финансов конфликт на интереси.

 10. 10 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#6] от "Миша":

  И аз така мисля за тенденцията. Но все пак, хуманитарите не са ли повече в числото на тези, които ще гласуват?

 11. 11 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#6:"Миша"]Проф. дфн Анастас Герджиков е световно неразпознаваем.[/quote]

  Какво значи "световно неразпознаваем"? Областта, в която са неговите публикации е много тясно специализирана и не може да се сравнява с приложната химия по "приложимост" в грубо прагматичния смисъл на думата. Нормално е да го четат и познават по-малко хора. В днешно време почти никой не учи класически езици, камо ли да се занимава подробно с текстовете, създадени на тези езици (което е вредно, но това е друга тема.) Това, че малко хора проявяват интерес към публикации като неговите, не обезценява труда му.

  [quote#6:"Миша"]Имаше съмнения по отношение на Фонд научни изследвания. [/quote]

  Това, че медиите вдигат шум по даден въпрос, не означава, че прогласяват истината. Който подробно е проучвал случая знае, че нищо от спекулациите на Хорозов не се доказа в съда.

  [quote#6:"Миша"]Важното е, че проф. дфн Анастас Герджиков е кандидат на статуквото и ретроградното управление и ще спечели изборите. [/quote]

  Точно той може да бъде наречен всякак другояче, но не и "кандидат на статуквото". През всичките години, в които е бил на високи административни позиции, не е спрял да работи за подобряването на нормативната уредба на Университета в частност и на висшето образование като цяло. Точно защото познавам качествата му не само на учен, но и на управляващ, се съмнявам да спечели изборите... Именно заради страха на поддръжниците на статуквото от неговата енергия и решителност. Ако все пак, по някакво чудо, успее да спечели, най-вероятно ще бъде подложен на още по-голям тормоз и от този, който го застигна, когато се опита да сложи ред във Фонд научни изследвания. Пожелавам му много сили, защото няма да му е никак леко!

 12. 12 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#11] от "a.":
  брр
  Какъв достоен другар е Герджиков - напук на враговете
  Спонтанни ръкопляскания, преминаващи в бурни овации ..


 13. 13 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ох, от това се опасявах, Герджиков все пак се е кандидатирал. Тук няма никакво значение колко са ти публикациите, има обаче значение дали името ти е свързано с тежка, доказана, документирана корупция. Не може за две години 2008 и 2009 да раздадеш безконтролно и отвъд всякакви правила норми и стандарти около 100 милиона непрозрачно на свои хора, да си вземеш комисионната и да си дговориш поста на зам-ректор на СУ, защото си го "нахранил" с проекти и след това да се кандидатираш и за Ректор. Това се нарича липса на морал, този човек, Анастас Герджиков, няма срам.

 14. 14 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Милионите 100 ли станаха? Нали бяха 60, 80... До 17. ноември очаквам да станат милиарди. Тази история с Фонда си е чиста инсинуация, която всички повтарят като обезумели, придържайки се към Гьобелсовия принцип, че "една лъжа, повторена 100 пъти, става истина". Това, че човекът е бил оклеветен, не означава, че няма право да работи за Университета, на който е посветил живота си. Вижда се срещу кого се води медийна война. Това би трябвало нещо да говори на разумния читател.

 15. 15 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "a.":

  Да бе, най-вече "се опита да сложи ред във ФНИ" Вижте в докладите на АДФИ и в книгата на Е. Хорозов и в списание Нейчър, как Анастас Герджиков слага ред. Това си е виц! Хаха!
  А на Вас пък, защо да вярваме, че Анастас Герджиков е и добър литератор и добър мениджър и всякакъв, но задължително добър? Драга "а", простете, но не успявам да се въздържа: следйки постовете Ви в статиите за университета, вече си мисля че сте някоя от "чуждестранните рецензентки" на проекти, които Герджиков беше осигурил за конкурсите на фонда.

 16. 16 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "province2001":

  Вече имах повод да спомена, че не вярвам на публикациите на Хорозов и сродните им. За да не бъда голословна:

  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=681&aid=15575


  [quote#15:"province2001"]А на Вас пък, защо да вярваме, че Анастас Герджиков е и добър литератор и добър мениджър и всякакъв, но задължително добър?[/quote]

  Защото го познавам. Че е добър литератор личи както от публикациите му, така и от лекциите му. Че е добър мениджър съм се убедила многократно наблюдавайки начина, по който изпълнява задълженията си на заместник-ректор. И за двете неща имам лични впечатления, а не преразказвам пресата.

  [quote#15:"province2001"]вече си мисля че сте някоя от "чуждестранните рецензентки" на проекти, които Герджиков беше осигурил за конкурсите на фонда. [/quote]

  Тук, признавам, разсмях се През 2008 бях студент в първи курс. Няма дори теоретична възможност предположението Ви да бъде вярно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK