ДПС: Куршумите на месо убиват не само бежанците, а идеята за Европа

ДПС: Куршумите на месо убиват не само бежанците, а идеята за Европа

© Велко АнгеловДПС излезе с декларация за смъртта на имигранта по-рано днес и възрази срещу липсата на официална реакция от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова или правителството. Същевременно от Движение България на гражданите (ДБГ), част от Реформаторския блок, поискаха да бъде свикана извънредно парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.


"Буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова", заявяват от ДПС. От партията припомнят, че вече са поискали да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента по проблема с нелегалните мигранти.


"Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент.", се посочва в декларацията. В нея се осъжда и позицията на партия "Национален фронт за спасение на България", част от подкрепящият кабинета Патриотичен фронт, която заяви, че трябва да се стреля на месо по нарушители на границата.
"Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия", казват от ДПС. Според тях инцидентът днес говори за необходимостта от нова стратегия на Европа за справяне с бежанската вълна.


Същевременно ДБГ призова Народното събрание да свика извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред, независимо че депутатите са в отпуска заради изборите на 25 октомври.


Според депутата Димитър Делчев трябва да бъдат изслушани министрите на вътрешните работи и отбраната, както и главният секретар на МВР и шефът на "Гранична полиция" за инцидента и мерките, които се предприемат.


"Държим отговорните лица да запознаят лично комисията за всички детайли около инцидента и да се вземе информирано решение за действията, които да се предприемат и то на базата на факти, а не на версиите и хипотезите, които се разпространяват в публичното пространство от няколко часа", заяви Делчев. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK