"Къщата с ягодите" е на косъм от разрешение да бъде съборена

"Къщата с ягодите" е на косъм от разрешение да бъде съборена

© Юлия ЛазароваПотайно, тихомълком и при системно криене на информация компетентните институции се канят да дадат крайно разрешение за събаряне на една от емблематичните къщи-паметници на културата в София – тази на ул. "Сан Стефано" 6, по-известна като "Къщата с ягодите". Експертият съвет към Министерството на културата е разгледал инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на "Лукойл" Валентин Златев. И въпреки съпротивата на някои от участниците, мнозинството е гласувало одобрение на намерението за събаряне и "преизграждане" на къщата, научи "Дневник" от няколко независими източника, участвали в срещата.


Неофициално от Министерството на културата потвърдиха, че такова заседание е имало. Все още обаче нямало официално решение, защото то не било минало на подпис през всички участвали. Така се разбра, че все пак някакво гласувано решение има, макар и още неподписано. С това, че няма и финален документ, от ведомството обясниха, че вероятно ще забавят за известно време отговорите на въпросите на "Дневник" по темата (виж карето).


Сякаш "мачът е свирен" въпреки възраженията на експерти
"Дневник" се свърза с участници в срещата, които разказаха, че по-скоро "мачът е свирен" и Златев ще получи желаното разрешение да събори сградата. С идеята после да я преизгради. Независимо от възраженията на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), изложени за пореден път на срещата, при гласуването повечето членове на експертния съвет са били да се събори и да се допусне "преизграждане". Единици били "въздържал се".


Участвали в разговора твърдят, че почти всички са се подписали на място в протокол от заседанието и гласуването. Те допуснаха умишлено то да се бави и пази в тайна, за да не се създава напрежение около наближаващите местни избори.


Каквато и да е причината за забавянето обаче, вероятно протоколът и решението ще станат факт съвсем скоро. Следваща и последна стъпка към разрешението Златев да срути сградата е само финалният подпис за одобряване на инвеститорското намерение от министъра на културата Вежди Рашидов. След това общината трябва да издаде разрешение за строеж. Дали там ще се решат и ще намерят основания да спрат събарянето обаче е неясно.


Становището на специалистите "потъва"


Очаквано от НИНКН така и не е излязло като официален документ и не е заведено в Министерството на културата мнението на експертите, разгледали проекта и отхвърлили с няколко страници мотиви срутването на къщата-паметник на културата. "Дневник" публикува това становище, прието още на 30 юни. От тогава до сега обаче то не е било подписано от директора на НИНКН Даниела Джуркова и на практика "потъва" някъде из архивите на института, тъй като подписът на директора е ключов и без него не може да се официализира нито един документ.


Затова и становището на експертите, натоварени с разглеждането на казуса, не било докладвано официално на срещата в Министерството на културата. Все пак на разговора присъствали експерти от НИНКН, които запознали макар и устно участниците с препоръките на специалистите.


Загуба на автентичност


Според становището, с което "Дневник" разполага, къщата не трябва да бъде разрушавана, тя не е в аварийно състояние и се нуждае само от консервационно-реставрационни работи и конструктивни мерки за повишаване на сеизмичната й осигуреност.


В документа, подписан от шестима от общо осем души в експертния съвет, се казва, че пълното разрушаване на къщата ще доведе до тотална загуба на нейната автентичност. Според специалистите има несъответствие между заключението на експертизата за техническото състояние на къщата, която е инициирана от инвеститора и внесена към проекта му, и фактическото състояние на сградата.


Без нова експертиза


Както в становището, така и на срещата, специалистите предложили да се възложи изработването на нова независима техническа експертиза и да не се издава положително становище за срутване и препострояване на къщата.


Преди време и от екипа на Валентин Златев коментираха пред "Дневник", че са склонни на нова независима експертиза, тъй като са уверени в това, че сградата е опасна и няма друг начин тя да бъде пригодена за живот, освен да бъде преизградена. Те коментираха, че ако някой оспорва това заключение, би трябвало да даде конкретни решения за укрепването стъпка по стъпка и да се подпише с компетентното си мнение под подобен документ.


До такава нова оценка обаче така и не се стигна.


Липса на ключови документи


Според протокола от заседанието на експертите в НИНКН, към проекта, предвиждащ срутване на сградата, инвеститорът не е внесъл няколко ключови заснемания. В решението от 30 юни се посочва, че в архивите на института няма геодезично заснемане на имота, внесени към инвеститорското намерение, няма детайли на оградата, вертикална планировка, детайли и шаблони от интериора, фотодокументиране на интериора, технологичен проект за видовете градежни материали и др.


Това обаче оказва се не е единствената липса в архивите на института. Запознати с документацията разказаха пред "Дневник", че преди време изчезнало на практика и цялото досие на сградата. Това не е прецедент за НИНКН, където документите не са дигитализирани, съхраняват се лошо, губят се, унищожават се при инциденти и т.н. В следствие на загубата за къщата на "Сан Стефано" 6 имало доста малко архивни материали, различни ксерокопия, сканирани документи и др.


Според текст от закона за културното наследство, действащ от 2011 г., ако някой повреди или унищожи паметник на културата, трябва да го възстанови в оригиналния му вид. За оригиналния вид обаче държавата трябва да извади официален документи, с които да докаже какъв е бил той първоначално и как е повреден.


За "Къщата с ягодите" има различни видове свидетелства, публикации, материали, снимки. Тя фигурира и в учебници по архитектура. Дали обаче тези документи, заедно с остатъците от архивите в НИНКН, ще са достатъчно доказателство при евентуални пропуски при преизграждането на сградата и загуба на елементи от автентичния й вид е спорен въпрос.


Що е то "преизграждане"


Преизграждането означава, че къщата на практика ще бъде съборена до основи. И след това построена на ново със съвременни материали и технологии. При преизграждането се очаква крайният вид на къщата да е идентичен със стария. И все пак тя няма да е старата сграда, перживяла редица истории в миналия над век. Затова и експертите в случая говорят за сериозна загуба за столицата и за България, за загуба на автентичност.


В случая къщата е паметник не само заради архитектурата си, но и заради уникалния интериор. При нейното препострояване всеки един детайл е от значение – от оградата и вратите, дограмата и витражите, външните орнаменти, до стълбището, камината от червен мрамор.


От екипа на инвеститора коментираха преди време за "Дневник" че всички тези неща ще бъдат запазени, те са заснети и ще бъдат препостроени така, както са изглеждали преди това.


Световна практика обаче е към подобни действия за събаряне и преизграждане да се пристъпва в краен случай, когато няма никакъв друг шанс за укрепване на паметникът. Именно заради автентичността. И се допускат различни минимални отклонения от съвременните норми за градеж. Това е така, защото в противен случай голяма част от сградите в центъра на София, Виена, Рим, Париж...при проверка за степен на риска по съвременните правила биха се оказали за събаряне.
 


Упорито мълчание


На 12 юни "Дневник" изпрати писмо с въпроси до института за паметниците на културата. На предоставения на сайта адрес, "Дневник" попита:


- На какъв етап в момента е проектът за реконструкция на къщата-паметник на културата, намираща се на ул. "Сан Стефано" 6 в София?


- Допуска ли проектът преизграждане на сградата?


- Какви са констатациите за нейното техническо състояние, тя конструктивно опасна и застрашена ли е?


- Какво е мнението на експертите в института, работещи по проекта?


Отговор от института по тези въпроси все още няма – повече от четири месеца по-късно. Изпращането на такова писмо е и един от малкото начини за връзка с института. На сайта му е предоставен и телефон на деловодството, където пак молят питащия да изпрати въпросите си в писмена форма. "Дневник" все още чака отговор на други въпроси, които изпрати след изпълнение на тази процедура, препоръчана на телефона за контакти.


С входящ номер СО15-94-ВДОИ-18 от дата 11.06.2015 16:27:56 през виртуалното деловодство на Столична община и по бланката по Закона за достъп до информация, предоставена на сайта, "Дневник" поиска  достъп до протоколите, отразяващи работата на постоянно действащата комисия към СО по чл. 73 от Закона за културно наследство, свързани с бъдещата реконструкция и ремонт на сградата на "Сан Стефано" 6. И в момента – отново повече от четири месеца след искането, справката във виртуалното деловодство казва: "Документът не е приключен". Отговор също няма.


Наскоро "Дневник" поиска и информация от Министерството на културата, които са принципал на НИНКН. Оттам коментираха първоначално, че не са получили писмото по някаква причина. Редакцията отново изпрати въпросите си в петък и ще чака отговори на следното:


- На какъв етап в момента е проектът за реконструкция на къщата-паметник на културата, намираща се на ул. "Сан Стефано" 6 в София?


- Има ли готово становище на НИНКН, заведено в Министерството? С какви препоръки и консататции е то?


- Имало ли е заседание в експертния съвет в Министерството по въпроса и какви са резултатите от него, ако е имало?


- Одобрява ли се инвеститорското намерение от НИНКН? А от експертите в Министерството на културата? Има ли забележки и препоръки?


- Ако има препоръки на експерти към НИНКН - какви са те?


- Допуска ли проектът преизграждане на сградата? Това одобрява ли се от НИНКН и от Министерството на културата?


- Ще има ли нови експертизи, които ще се правят за състоянието на сградата?


От министерството предупредиха, че тъй като няма все още нищо финално и официално след заседанието на експертния съвет към ведомството, вероятно отговорът ще се забави, докато няма някакво решение, за което да бъде съобщено.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Феодалите и техните кучета в действие!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Бачо Златев ще си построи по-кипра къщурка на същото място. Него такива неща като архитектурни паметници не го вълнуват. Да живее държавата на мафията и на забравата!

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  има толкова малко автентични къщи от преди девети, които да напомнят как е изглеждал градът тогава и няколко подобни "бизнесмени" само мислят как да ги разрушат или превърнат в публичен дом и скрият зад огради и дебеловрати охрани. добре че има все още няколко оригинални посолства, за пореден път чужденците пазят по-добре българското

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Гневно

  Този ще събаря паметник на културата, Ветко реже вишните, за да сади палми ...... Общо взето, при такъв посредствен "елит" защо изобщо се учудваме, че някой някъде ще подпише съответното разрешение?

 8. 8 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бойковите началници нямат спиране !

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Гневно

  Тази сграда има историческа стойност, а "преизграждането" и е подигравка с историята на родината ни.
  Тази къща трябва да бъде отнета от Валентин Златев, защото бездействието му е целенасочено. То има чисто търговска цел. Той не мисли за България и нейната история, а единствено и само за задоволяване на егото си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Да живее пролетарската революция! Когато е съветско-правешка, още повече!

 11. 11 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Кога ли най-после ще започне съд за тези, които заграбиха държавни имоти и паметници на културата? Толкова неща съсипаха тези алчни хора. Всички тези комисии..партии..всичко затриват и оставят само дълговете. Без основна реформа на правосъдието няма да се оправим. Аз предлагам за корупция, крадене и злоупотреба със служебното място да ги бесят да видим колко ще останат до годинка две...или поне да им режат ръката да няма с какво да пъха в джоба, а при повторно провинение - бесилото. Само така ще се оправим, няма какво да се залъгваме. За 25 години, което е страшно много време, не си промениха мисленето. Едно въже и един стол може малко да ускори този катарзис. Така добре ли е?

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#11] от "студенамусака":

  Така е по-добре. Колкото до съденето - нужна е радикално нова политическа класа, защото сегашната се е сраснала с мафията и няма да позволи никакви реформи в ущърб на нейните интереси. Нужен е и по-голям граждански натиск, но апатията става все по-разпространена, предвид липсата на алтернатива на статуквото, която се наблюдава за момента.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Златев е пета колона, факт.
  Ако се абстрахираме от това, че той е собственикът, какво се получава - държавата сама не може, но не разрешава и на собственика ?
  Какъв е проблема за възстановяване в първоначалния вид ?
  Да я заснемат, каквато е, и да дадат разрешение за същото.
  Губел се интериора - та тя не е музей в момента, отворен за посетители, кой освен собственика може да се радва на стария интериор ?
  Регламентите в момента са само едно - рекет на собствениците, и корупция - докато издадат "бележката".
  Познавам един друг случай - държавата след 9-ти национализирала сградата, естествено, не похарчила и стотинка за поддръжката, къщата доведена до пълна разруха, буквално коптор, но не дава разрешение за нищо. В хода на процедурата се установи в един момент, че сградата според кадастъра даже не съществува , а е била блестяща и знакова, в центъра на София ... прави се нов план на квартала, и това, че някой през три улици нещо не харесва парцела си, вкарва целия план в съда ... пълни безумия !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Във Варна си спомням преди години точно ей така, без проблем събориха точно на центъра къща-архитектурен паметник.
  Бих се учудил ако ягодовата къща има по-добър късмет..

  Fail with honour then succeed by fraud
 15. 15 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Руската мутра действа по мутренски!

 16. 16 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Май ще трябва да бъдат замеряни и с ягоди, не само с домати.

 17. 17 Профил на bookworm
  bookworm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да се чуди човек защо му е на Валентин Златев да събаря къщата. Ако иска да си построи идентична (каквото намерение е заявил), може да го направи на доста други терени в София. Аз не мога да повярвам, че къщата не може да се възстанови и укрепи - естествено че може, ще струва пари, но би било по джоба на хора, доста по-бедни от Златев. Жалко!

 18. 18 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Бурена трябва да се изкорени. В този случай ние сме цветята, те са бурените. Апатията съществува не само поради липса на алтернатива, а защото силовите органи се сраснаха с тях. Също така такъв култ към мутрите и мутренския живот в други държави не съм виждал. В България трябда се се смени всичко свързано със съдебна система и най-после някой политик да го вкарат в затвора. Съседна Румъния, които преди гледаха по час на ден българска телевизия вече вкараха маса народ за корупция. Над 80 съдени политици, бивш президент с обвинения, настоящ премиер и кмет на Букурещ с обвинения, даже бившия капитан на Барселона излежава присъда!!! Т.е. там дават ясно да се разбере, че не е важно кой си ако си виновен - законите са за всички. В България всички гледат като бебе у лампа и няма виновни. Всичко е мед и масло, за това напусна половината държава и заплатите са по 500 лв.

 19. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Гневно

  Толкова малко автентични и красиви сгради останаха в столицата, че това си е престъпление. И Златев както и останалите селендури. Идиота има достатъчно възможности да реновира къщата и да я направи едно "бижу". Захдребните мръсничета от разни комисии не ми се и говори.

  chavo64
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  "И въпреки съпротивата на някои от участниците, мнозинството е гласувало одобрение на намерението за събаряне и "преизграждане" на къщата"

  Мнозинството, явно е било мотивирано с материални блага. Трябва да им се казват имената на тези хора, не че ще ги спре

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Пълен потрес! Развилняли се самозабравилите новобогаташи и никакъв закон не може да спре желанието им за "лаченко"...
  Няма държава която да ги спре, реално няма общество, което да защити своя интерес.
  Който не е замесен директно в далаверата или е купен, или мълчи.
  Без история и без памет - това "бъдеще" искат да ни скроят "лидерите и строителите" са съвременна БГ.
  И накрая - мултакът "културтрегер" Вежди Р. подписва разрешението - мачът е свирен!
  СМРАД!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 535 Гневно

  Бих възкликнал:"Казах ли ви, че ще я събори!" но не ми е до това...комунягите носят само разруха след себе си...

 23. 23 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Автентичното се разрушава, римските зидове се дострояват...
  Бойко-Борисовите палаши управляват...

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#18] от "студенамусака":

  Така е. И със сериали като "Под прикритие" националната телевизия усилено величае мафиотите и техния стил на живот. Съответно това са моделите за подражание за подрастващите. Няма сериали като "Синята лампа", където да бъдат величани полицаите, пък и те - последните - доста немощни и без това. Определено са нужни промени в съдебната система и в манталитета на нацията. Иначе си оставаме гето, където няколко хиляди баровци с тъмно минало и доходи ще мачкат останалите по чудо тук милиони.

 25. 25 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е щом е за Вальо Златев ще го преживеем. Сигурно слънцето е загубил облог на сантасе.
  Не бе, гроб въобще не са свързани с олигарсите и бившето бкп/дс/, а учителница въобще не е Софиянски с пола.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#21:"B52"]Няма държава която да ги спре, реално няма общество, което да защити своя интерес.
  Който не е замесен директно в далаверата или е купен, или мълчи. [/quote]За какво спиране говориш, след като държавата (в лицето на управляващите милиционери) не може, или не иска да влезе в суверенна българска територия на пристанище Росенец за да осъществи контрол на Лукойл.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Златев от години чака това да се случи... Тъжна картинка!

 28. 28 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Правешкият простак едва ли осъзнава културното и историческо значението на тази сграда за гражданите и облика на София. Едва ли знае, че къщата е била собственост на банкера Димитър Иванов, както и че паметникът е проектиран от един от най-кадърните архитекти, завършили, не в Москва, а във Виена. Срам ме е, че подобен шедьовър на архитектурната мисъл е попаднал в ръцете на един селяндур.

 29. 29 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това е просто покъртително! Има ли възможност това решение да се оспори/обжалва, да се направи подписка от граждани; ако трябва - ще се включа и в жива верига, но това не можа да бъде допуснато!

 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И какво сега? Ще забраним на Златев да си я направи както му е кеф, той на инат ще я остави да падне...

 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Росенец отдавна е суверена руска територия.

 32. 32 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 426 Неутрално

  чудо голямо, по-добре ли е да стои като развалина. ще я съборят и ще я направят наново.

 33. 33 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Похвала за смелостта, Юлияна!

 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Парцелът на Сан Стефано е по-скъп без къща отколкото с къща...

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "Индиана":

  Не толкова отдавна. Откакто на власт дойде негово величество, последван от тройни и гнойни коалиции

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Колко изненадващо... В страната на Боце, Златев е бог. А гербавите тук, съвсем очаквано ще защитят дори това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Trevor
  Trevor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Подобни къщи много често стават жертва на мандраджии и техните наследници. Дали от простащина или пък защото противоречат на налагания носталгизъм, който "странно" се ограничава до периода 1944-1989?

 38. 38 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#11] от "студенамусака":

  То всичко хубаво, ама тия дето ще ги бесят кои са !? Пак ще са от тях! Или истински народен съд или нищо. Без силов преврат анархия линч и геноцид на олигарси нищо никога няма да се промени на тази територия!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  Стратегически терен за Руските служби да слушат и следят БНТ досущ както къщтата на Яворов до цетралата СДС.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  трябва да се изиска цялата документация
  по случая и ще се види, че безобразията
  на златев не са от днес по тази къща.
  освен това има един член в закона за
  устройство и застрояване на столична община:

  Чл. 179а. (1) Собствениците на недвижими имоти - паметници на културата, са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхраняване и поддържане в добро състояние при спазване на разпоредбите на Закона за паметниците на културата и музеите и на този закон.
  (2) При аварии или други обстоятелства, застрашаващи обект по ал. 1 с увреждане или разрушаване, собственикът на обекта е длъжен да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване на причинените увреждания и възстановяване на обекта, както и да уведоми Националния институт за паметниците на културата и кмета на общината.
  (3) В случай че обект по ал. 1 не се поддържа в добро състояние, както и при възникване на обстоятелствата по ал. 2, кметът на общината издава предписание на собственика му да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности. Състоянието на обекта и необходимите ремонтни и възстановителни дейности се установяват от комисия, назначена от кмета на общината, в която задължително участва и представител на Националния институт за паметниците на културата.
  (4) В случай че предписанието по ал. 3 не бъде изпълнено в указания срок, кметът на общината може да разпореди необходимите ремонтни и възстановителни дейности да се извършат от общината за сметка на собственика на обекта. След издаване на заповедта върху недвижимия имот се вписва ипотека в полза на общината за обезпечаване събирането на направените от нея разходи. Общината се снабдява с изпълнителен лист за направените разходи по реда на § 2, ал. 1 от допълнителните разпоредби.
  (5) Собствениците на обекти по ал. 1 са длъжни да осигурят достъп за извършване на ремонтните и възстановителните работи въз основа на заповедта по ал. 4. В случай че те откажат, достъпът се осигурява принудително със съдействието на полицията."

  та подпукване по този член и чао.

 41. 41 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Е то за Златев вероятно е въпрос на (селска) чест да събори "буржоазния бардак"

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Абе, някаква къща...! Паметник била, голяма работа! Нали Златев е обещал да направи същата, какво толкова?!
  По-важното е, че ГЕРБ няма алтернатива, Данчето е най-успешния кмет в галактиката, резултатите са видими! Глупаците искат, да са управлявани от простаци! Няма сила, която да ги спре! Гарантирано..., знаете от кого!
  А-а-а, да не забравя! Костов е виновен!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Разстроено

  Жалко, такава хубава къща, а ще си отиде! Или някой вярва, че няма да я съборят!? Едва ли...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 44. 44 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  тъй като са уверени в това, че сградата е опасна и няма друг начин тя да бъде пригодена за живот, освен да бъде преизградена.
  -------------------------------------------------------------------------
  Чудесно, направете го.
  Само че като в Германия, Италия и т.н.
  НЕ пипате фасадите, вътре изтърбушвате всичко и си го преизграждате както си искате.
  Е, "малко" по-скъпичко ще излезе....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 45. 45 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Много се надявам да не се стигне до събарянето на тази уникална къща. Ще бъде много жалко да бъде съсипана заради алчонстта и личните интереси на Златев.

 46. 46 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#19] от "chavo64":

  Мислете като гласувате! Фънди и Диков са симпатичното лице на мутробарока. Сламен човек е кмета.

 47. 47 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#43] от "CINZANO":

  Или някой вярва, че няма да я съборят!?
  -----------------------
  Ами аз например мисля , че няма да я съборят.
  Разшумя се, няма да посмеят.
  Ако пък посмеят - протестче.
  Сгради по на 5-600 години по белия свят се реконструират, като се оставят само фасадите висящи, вътре всичко се преизгражда.
  Като толкова иска Златев - да му разрешат деа направи точно това.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 48. 48 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Гневно

  Долу ръчичките мръсни по тази къща!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 49. 49 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  *от

  Предразсъдъците са за ограничените.
 50. 50 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Комунистите продължават поголовно да разрушават Родината ни, а ние стоим и лапаме муите.

 51. 51 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Разстроено

  [quote#42:"tww09306483"]А-а-а, да не забравя! Костов е виновен! [/quote]
  Уф, олекна ми! Най-сетне някой да посочи причината на всички злини в страната ни....
  Майтапа на страна, тъжното е че "неусетно почти" се отдалечаваме от Европата (с нейните ценности, правила, върховенство на закона, разделение на властите и... и...) вместо да се доближаваме.
  Затъваме е една кочинка, но хората като да са загубили сетивата си за да го "регистрират".
  ДС и издънките и печелят по всички фронтове! Калпаво племе се оказахме...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "sa6":

  Реално да имаш парцел с "културна забележителност" в центъра е проклятие

  Не ти дават да го сабориш за да вземеш добри пари от него. Не ти дават да му смениш фасона. Не можеш да му сложиш климатик. Не можеш да му сложиш изолация. Дограма само каквато разреши културния гуру към общината. Реално ти разрешават само да го подържаш в автентичен вид. Което пак е уловка, защото за всеки ремонт трябва да искаш не само разрешение - трябва да го правят фирми, които ти посочат от общината. Ти само вадиш кеш и плащаш.

  Като и е толкова мило на София и/или държавата тоя имот да го изкупят на пазарна цена и да си го направят на паметник. Но сега в момента закона е безумие - собствениците носят единствено и само негативи от това, че имат културна забележителност.

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тишо":

  В случая не рушат родината ти, а техен си имот. Или имаш претенции за собственост някакви?

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#44] от "qwertqwert":

  Ти ще платиш ли? Ако ви е толкова мила тая сграда - съберете кеш и я платете, после си я дръжте за паметник. Едва ли Златев би отказал да ви я продаде на пазарна цена.

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#40] от "mihail_p":

  Хубаво е, че си цитирал закона. Забелязваш ли, че собственика на такъв имот по този закон носи единствено и само пасиви. Той е длъжен всичко и няма право на нищо

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#52] от "niakoi_si":

  Аз имам такъв имот и му се радвам, не го приемам като проклятие. Да не забравяме, че Златев никой не го е принуждавал да го купува с пистолет в челото, а сам така е решил.

  Колкото до общината - ми да, да го купи, добра идея. Ма с Фандък начело как да стане?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#54] от "niakoi_si":

  Ти ще платиш ли?
  --------------------------
  Нямам навика да си купувам сгради- паметници на културата.
  Който е бил глупак, мислещ се за тарикат да си купи такава - да си носи последствията......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#57] от "qwertqwert":

  Абе това, че не е глупак е ясно И, че последствия едва ли ще има е ясно. Аз не говоря конкретно за този случай, просто казвам, че ако си обикновен човек наследил такъв имот... закона ще ти стъжни живота.

 59. 59 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Колкото до общината - ми да, да го купи, добра идея.
  -----------------------------
  Ъхъм, супер гениална просто.............................
  "Незасисима " експертна оценка и се купува 2-3-n пъти над пазара.....
  Вярно няма как да стане с Фънди начело...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 60. 60 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#55] от "niakoi_si":

  Забелязваш ли, че собственика на такъв имот по този закон носи единствено и само пасиви. Той е длъжен всичко и няма право на нищо
  -----------------------------------------------------
  Ами да не е купувал имота.
  Ако пък е наследствен - има пълното право да се откаже от наследството.
  Или пък да го дари, като толкова му тежи....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#59] от "qwertqwert":

  Твойто гербаво приятелче горе говореше за пазарна цена, ти за такава двойно над нея.. Явно си знаеш стоката.. И да, няма да го купи, щото Златев има интерес там, иначе на секундата ще го направи, ако му стане излишен имота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Как този простак се оказа собственик на тази къща точно?
  Навсякъде по света който и да е собственика на тази къща ще се опита да я реставира защото цената и ще бъде по-голяма ако е оргинална. Само в Абсурдистан кръгъл простак ще събори къщата и ще построи поредната недомислица. Народа ще се нервира а "елита" ще се подсмихва.

  California Über Alles
 63. 63 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Весело

  Демокрацията иска жертви! Хи хи хи! 1/3 от населението отиде фира от демокраДцията, вий тук за някаква къща с ягодите го правити на въпроЗ !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 64. 64 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Тази наистина много интересна в архитектурна гледна точка , а и като част от културното наследство, винаги последните 25 години когато съм минавал покрай нея, е будила чувството на възмущение и съжаление , че стои празна , тъмна и в немара! И винаги съм искал да тегля една майна на собствениците и' .За нищо не стават българските богаташи и алчни наследници!
  Вчера минах покрай къщата в стил сецисион на арх. Георги Фингов на "Шипка" - същата история! Падащи мазилки, занемарено, нашарено.Някакъв клошар довлякъл чифт стари ски с обувките и с други боклуци захвърляни по външното стълбище, допълваха "красотата" . Безобразие!

 65. 65 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#62] от "Pontif А":

  И защо реши, че като е реставрирана, цената и ще по-голяма? Това е абсолютна глупост.

  Като е реставрирана, нито можеш да я пуснеш за офиси, нито става за живеене. Такива къщи от вътре са адски нефукционални. Не можеш даже един климатик да и сложиш.

  Чиста сметка е, че на тая площ можеш да вдигнеш поне 5-6 етажа офис площи с подземни паркинги. И ще печелиш 10 пъти повече от имота.

  Не казвам, че трябва да се събаря! Просто казвам, че културните забележителности са ПАСИВ, някой трябва да плаща за тях, те рядко носят директни приходи. Освен ако не си собственик на терена под Акропола

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#64] от "glaxo":

  Чекай бе, нали тук някой ни убеждават, че да имаш подобен имот е супер изгодно. Как пък на никой не му хрумва да вади пари от тия ценности?

  За да е в автентичен вид тази къща, трябва някой ежемесечно да набутва в нея МНОГО пари. Които не се връщат обратно по никакъв начин. Това е положението. Затова и пустеят и падат - чист пазарен механизъм е това.

  Като паднат сами, вече ще си построят каквото са си наумили. Дано само не претрепе някой междувременно.

 67. 67 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Законът е добър. В други страни се смята, че богатият или знатният има и мисия в обществото, не само привилегии..

  Само дето при тях има приемственост, дядото успял, внуците дават на обществото и то не само пари за топла супа по Коледа. Ама у нас всяко поколение е принудено да започва отново (ако не броим червените с куфарчетата, ама те не са си ги заработвали със собствен труд).

  Как беше - фракът лежи добре чак в третото поколение.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 68. 68 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Извинете, ще купувате ли къщата?

  Има и други проблемни обекти, но не пишете за тях...

  Нещо ми намирисва...

  Хайде да бъдете обективни.

  Вижте какво става в града ни.

  keep calm and carry on
 69. 69 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Държавността продължава да е на тотална разпродажба в кварталния хоремаг. И, пак, ни лъжат и удрят в кантара. Този път се поругават освен със законността и с лицето на София и паметта ни.

 70. 70 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  После ще бодне по една бариерка от двата края и работата ще заспи.

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#51] от "B52":

  Отдалечаваме се от Европа казвате...! Да, ама докато ни управляват едни граждани, за европейско развитие!
  За Костов се присетих, покрай едни хора, които вчера се бяха запенили да ми обясняват, как РБ и всичко свързано с него, като се почне от Костов, та се стигне до Кънев, било много лошо и, че нямало никакъв шанс на избори, за каквото и да било! Същите хора не можаха да обяснят, защо Луканов, Виденов, Станишев, Доган, Борисов, Първанов и така нататък, са много хубави, ама на видиш ли Костов все им пречел...!
  Без да съм от върлите фенове на РБ, друг някакъв смислен и логичен избор, поне за момента не мога да определя... И макар никога да не съм пропускал да гласувам, сега съм на две дали да го правя...!

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Не, това е един от най-стойностните постове, които са се появили в последните години. Пълна истина, в хармония с рекламата от Холивуд, пред която Ангелакова благоговее . Пълен провал и резил на всякакво ниво...

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 73. 73 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#47] от "qwertqwert":
  Дано да си прав, но аз не съм такъв оптимист като теб.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 74. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  [quote#65:"niakoi_si"]И защо реши, че като е реставрирана, цената и ще по-голяма? Това е абсолютна глупост. [/quote]

  До коментар [#65] от "niakoi_si":
  Реших защото знам какъв е пазара на такива къщи в Америка и западна Европа. Модерни 6 етажни кооперации има навсякъде. Такива къщи има само определен брой. Такава къща в Сан Франциско ще струва над $3 милиона.
  А под реставрация се разбира - нова ел инсталация, нов водопровод с медни тръби, нови изолации, нови основи, нови прозорци.
  Ето ти снимка на Викториански къщи в Сан Франциско. В целия град има такива, чудесно реставрирани. И .. обещавам ти Сан Франциско е много по-красив град от София и в него живеят много по-богати хора от тоя смотан мутрак.
  http://images.f169bbs.com/content/2015-10/a-brief-tutorial-on-american-residential-architectural-styles-25926.jpg

  California Über Alles
 75. 75 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да съборят "Червената къща" и моля да не я преизграждат!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 76. 76 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "Световна практика обаче е към подобни действия за събаряне и преизграждане да се пристъпва в краен случай, когато няма никакъв друг шанс за укрепване на паметникът. Именно заради автентичността"

  Тук обаче не се съобразяват със световната практика, по-важен е Златев и парите му. Това е една от най-красивите къщи в стара София, заради които София е наричана "Малката Виена". На нейно място парвенюто ще издигне вероятно бизнес сграда и ще съсипе автентичността на целия квартал. Дори и да изгради семейно жилище, то няма да бъде същото. Корумпетата от Министерство на културата и от СОС полека лека ще съсипят облика на старата част на София и ще и придадат желания от новобогаташите парвенюшки вид.

 77. 77 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#46] от "hodounski":

  Не е на магарето работа, за кого ще гласувам.

  chavo64
 78. 78 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#74] от "Pontif А":

  Аз мисля, че говорим за София. Реалностите тук са такива и това е положението. Тук пари за старинна архитектура никой не иска да дава! Народонаселението от друга страна си мисли, че тия старини някой друг е длъжен да им плаща съхранението и те така...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Кой е бил собственик преди Златев и как я е придобил? Това също са интересни въпроси, защото отгорността е и на предишния собственик да забие клаузи по въпроса. Така би трябвало да работи системата. Златев е собственик, селяндур и гъст с всяка власт (Гербаджии, ще отречете ли? ) и като такъв си търси интереса. Нека му попречим, според мен къщата е красива и не трябва да пада просто така.

 81. 81 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#62] от "Pontif А":

  Не разбирам учудването ти. Простаци станаха собственици на цялата държава, така че защо простак да не стане собственик на тази къща?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 82. 82 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 577 Любопитно

  Има ли нещо, което може да се направи, на практика от гражданите, които искат къщата да не се разрушава, а да се ремонтира и запази?

 83. 83 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Явно собственик е била Държавата, тоест Партията и след '89 са я купили хора с връзки, както обикновено става. А наследниците ... или са измрели или не знаят, но отдавна са проучени от съответните служби за да стане далаверката.

 84. 84 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Разстроено

  Преизграждане хубава дума а и хубав пример си имаме баш в нашата столица.
  Старата градска библиотека срещу министерството на транспорта беше успешно съборена и "преизградена" като фасадата и е схематично представена с плочки на новият хотел и бизнес център.
  А бате Стефчо усмивката като я събаряха друго говореше.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 85. 85 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Той и да я построи наново няма да може. Да сте виждали идеолозите и спонсори на мутро-барока да са построили нещо читаво, дори в съвременен вид за последните 20+ години?

  Всички обаче сме свидетели и съучастници в една национална трагедия. Във всеки един град се събаря по някаква архитектурна перла в централните части на града, и всички вдигат рамене. Тук се поругава всичко свято, обезличава се паметта на възрожденци, родолюбци и филантропи изградили онази България за която днес можем само да си говорим и да гледаме на картинки. На картинки защото скоро няма да остане нищо да ни напомня за нея. Народа се оказа безсилен срещу мафията!

 86. 86 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Яко плащане е падало. Престъпници!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 87. 87 Профил на Емилия Цанкова
  Емилия Цанкова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Тази къща за мен е част от "махалата". От деца сме спирали пред оградата и сме фантазирали на тема "Кой живее там?" Тайнсвени принцеси или почти невидими джуджета..
  От тази дискусия разбирам, че днешният собственик е "лицето Златев", който е позор за нацията ни. За такива като него Христо Ботев е казал: "мекерета". Ужасното е, че десетки са свели глави пред нашенските мекерета. И те си мислят, че всичко им е позволено. "Не е луд който изяда два зелника, луд е, който му ги дава". До кога ще раздаваме по два зелника? Добре си изливаме гнева тук. Но какво от това? Кучетата си лаят, керванът си върви. Хайде да спрем кервана! Мисля, че му е дошло времето. Гласувайте, не си стойте по къщите! Може би не наведнъж, но трябва да се опитаме стъпка по стъпка да сменяме статуквото. Мисля, че можем да избереме по-читави хора за София и 24-те района. Време е за действие!!!

 88. 88 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По цял свят, таккива сгради се реконструират основно като се запазват външните стени които реално дават екстериора, а всичко вътрешно се изгражда според съвременните строителни норми. Едновременно, ако е нужно се прави и доукрепване на носещите елементи на сградата. А след като трябва да се запази и интериора, той се възстановява максимално точно. Прави са авторите на статията, че пълно събаряне и новоизграждане се прави на абсолютно грохнали и неподлежащи на консервация сгради, а очевидно случаят не е такъв.

  шуменско пиво
 89. 89 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  сега....от паметник до паметник има голяяяма разлика. Културата може да я разрушиме и "преизградим" по наш облик и подобие, но паметника отсреща е свят. Цяла армия в мирно време вече охранява монумента на окупационната червена армия да не би случайно някой да го "преизгради" с боички.

 90. 90 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Щом е Златев, смятайте, че си е направил каквото си иска Т.е съборена е

 91. 91 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тоя човечец изобщо не може да проумее, че това е нещо много скъпо и много по-ценно от всичко което ще построи или което може да си купи. За "бизнесмен" гонещ само бързи схеми това е непосилно за проумяване. Такъв човек и приятелите му са слепи за автентичните детайли по тази къща, но ценят имитациите им и кичат къщите си с тях, за да имитират аристократичност.

 92. 92 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Весело

  [quote#17:"bookworm"]Да се чуди човек защо му е на Валентин Златев да събаря къщата.[/quote]

  Защото унищожаването на културата и историята на една нация я прави по-лесно уязвима. След време могат да ти пренапишат историята както си искат.

 93. 93 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Силните на деня си правят каквото искат...

 94. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1710 Гневно

  Видими резултати...

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Да решават по бързо и да почват работа, за да не се случи случката от "паметника на културата " намиращ се на ул Алабани № 39 насред София, от преди няколко години....
  Не сме забравили, нали?
  Вярно тук къщата има двор и няма да затрупа минаващи коли, но все пак не е готино!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Тази къща не може и не бива да бъде съборена!

 97. 97 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#17] от "bookworm":

  [quote#17:"bookworm"]Аз не мога да повярвам, че къщата не може да се възстанови и укрепи - естествено че може, ще струва пари, но би било по джоба на хора, доста по-бедни от Златев[/quote]
  Ако е можело и за хора [quote#17:"bookworm"]......., доста по-бедни от Златев[/quote] отдавна да са го направили.....
  Явно че не може ....... Щото ако може богаташите спасаяват, както спасиха къщата на Яблански насред София.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#96] от "s0f1a":

  Така се запъваше преди 10-на години прогресивната обещественост и когато трябваше да се срине зарязаното старо кметство на София на ул. Гурко....
  А вижте какъв хотел направиха хората, м/у впрочем с "вписано" в сградата и "старото" кметство, като архитектура, разбира се....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Весело

  [quote#97:"boby1945"]Щото ако може богаташите спасаяват[/quote]

  Ако, целта беше спасяване, защо Златев допуска този черен ПР? Всичко можеше да е прозрачно и ненията на специалистите и достъпа до информация... Когато правиш нещо за обществото нужано е да го убедиш, че е най-доброто. Не става с криене на информация. Още 25 години преход ли трябват за да го разбере елита?

 100. 100 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#66] от "niakoi_si":

  За да видите за какво става дума и за да разширите хоризонта на мисленето си извън категорията"печалба - загуба" прочетете коментара # 67 на Алф!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK