Съд ще гледа второ дело срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев

Веселин Георгиев.

© Велко Ангелов

Веселин Георгиев.Софийският градски съд днес ще заседава по второто дело срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев.


След като той бе оправдан на първа инстанция по мегаделото, станало известно като процеса  "Батко", за сключване на 8 договора за обществени поръчки за общо 120 млн. лв. с фирми на братята си Емил и Бойко Георгиеви, в началото на годината прокуратурата повдигна ново обвинение срещу него. То е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени договори с пет юридически лица.


Фондът по времето на Веселин Георгиев е давал големи суми, не само за ремонт на пътищата, а също така и за проверка на обществените нагласи към водената от него политика. Дружествата, с които са сключвали тези договори обаче имат съвсем друг предмет на дейност.
Подсъдими заедно с Георгиев са Радослав Колев, който е председател на студентското читалище "Св. Георги" – Пловдив, и Емилия Тончева, която оглавява сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98". Договорът с Колев е за проучване на общественото мнение по отношение на ремонтите на пътните мрежи, на стойност около 20 000 лв. С Тончева договорът е за 6 фокус групи за по-задълбочен анализ на нагласите в обществото към политиката на поддържане на републиканската пътна мрежа, също на стойност от 20 000 лв. Двата договора са сключени в периода между 28 февруари и 26 май 2006 г. Следват още няколко договора със сходен предмет и сума.


Обвиненията към Радослав Колев и Емилия Тончева са, че не са декларирали получените средства, за да не заплащат данъци по тях.


Второто дело срещу Веселин Георгиев бе връщано на няколко пъти на прокуратурата. Досъдебното производство се води от 2009 г., а първият опит делото да бъде внесено в съда бе през март 2012 г. Тогава съдът върна делото на прокуратурата за попълване на пропуски от досъдебната фаза и последва повторен опит за старт на процеса. Заради грешки в хронологията на обвинителния акт обаче делото отново бе върнато в разследващите и от третият опит през декември 2014 г. прокуратурата вече внесе успешно делото в градския съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK