Председателят на ВАС предлага само десетина съдии да решават финално делата във върховната инстанция

Георги Колев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КолевПредседателят на Върховния административен съд Георги Колев свиква днес в 15 ч. на пленум съдиите и им предлага да приемат идеята му за нова организация на върховната инстанция, при която група от десетина съдии да решават само касационните жалби по делата.


Според предложението, разпратено до всички административни съдии, идеята означава да се формира трета колегия в рамките на ВАС, която да се състои от два постоянни петчленни състава, които да се произнасят окончателно (като касационна инстанция) по всички спорове, които се обжалват.


Критерий за влизане в елитната "група" ще е старшинството
според предложението на председателя, а във върховните съдилища стажът определя старшинството. Така в най-висшата инстанция ще влязат съдиите с най-много години стаж, без да се прилага друг показател.
Това е единият проблем, който идеята ще създаде, коментират от петък насам съдии.


От този проблем произтича вторият и най-важен:  че съвсем се опорочава принципът за случайното разпределение на делата, тъй като само 10 съдии от целия съд (състоящ се от около 90) ще се произнасят финално за актовете на министрите и ще обобщават практиката на ВАС.


И досега съмненията във връзка със случайния принцип на разпределение на делата са съпътствали дейността на ВАС, най-вече при формирането на петчленните състави. Регламентът, въведен от председателя Колев, който действа сега, е да се избира на случаен принцип докладчикът по делото, а останалите четирима съдии - по старшинство от същото отделение, от което е докладчикът, като се изключват които са решавали като първоинстанционен състав. Но немалко медийни публикации посочваха съмненията по спазването на този регламент, като в някои случаи той биваше открито нарушаван /случаят Ситнилски/,  а Георги Колев не позволяваше да бъде извършена проверка от ВСС и мнозинството в съвета приемаше волята му.


Следващият проблем, който предложението на Колев създава,  е, че преструктурирането, каквото се предлага,


руши специализацията на съдиите по теми /закони/


. Сега във ВАС действат две колегии, като отделенията във всяка колегия са обособени тематично, а тричленните и петчленните състави се формират от всички съдии в зависимост от това по кой закон се решава спорът.


Ако се създаде третата колегия от "десетимата постоянни най-висши", те ще се произнасят окончателно "за всичко".


Предложението на Колев е мотивирано с голямата натовареност на върховните съдии и с препоръки на Европейската комисия за изграждане на постоянни петчленни състави.


С новото предложение обаче освен че не се гарантира, а повече се компрометира случайният принцип на формиране на петчленните състави, казват съдии,  не се и посочва какви точно препоръки е отправяла ЕК и в кой доклад.


Ако днес пленумът на ВАС приеме предложението на Колев, той ще поиска на това основание от Висшия съдебен съвет да се увеличи щатният състав бройки на съда или на първо време командироване на съдии. Според информация на "Дневник" до административните съдилища в страната е изпратено писмо, с което се разяснява  необходимостта и целите на преструктурирането и причините.


Писмото на председателя до окръжните съдилища кореспондира с информацията на сайта "Съдебни репортажи", според която във ВАС гравитирала и идеята да се създаде колегия, която да е само първоинстанционна - да разглежда само делата, по които се разпитват свидетели, възлагат се експертизи - а тази фаза на съдебните спорове е по-принцип най-тежката. Такава първоинстанционна колегия е замислена да се състои предимно от командированите съдии и най-новите съдии, спечелили конкурс за върховни магистрати. Това означава, че най-съществената част от процеса, в която се оценяват доказателствата, ще се извършва от съдии, които са посочени от председателя Георги Колев, а той еднолично определя кои  да бъдат командировани във ВАС.


Като добавим и липсата на критерии извън стажа за излъчването на новата  най-върховна "специална десятка", то структурната "база" за безпристрастно правосъдие силно се стеснява  и то ще се опира единствено в личната почтеност на всеки отделен съдия.


Юристи са коментирали пред същия сайт, че предложението на председателя на ВАС много прилича на опит да се реализират част от идеите, заложени в проекта за АПК за разтоварване на върховните съдии от редица дела, който беше внесен в парламента и после оттеглен заради критики към ограничаването на правото на обжалване.


Съдиите във ВАС споделят различни и противоречиви мнения за идеята на председателя, на първо място намират много странно да им бъде съобщена в петък на 16 октомври и да се иска мнението им чрез гласуване в понеделник, 19 октомври.


В становище до председателя на ВАС, с което "Дневник" се запозна


  от името на всички съдии от Пето отделение Марина Михайлова изразява несъгласие с идеята


В писмото са зададени въпроси, от които си личи, че съдиите се съмняват дали Еврокомисията е отправяла императивни изисквания, на каквито се позовава председателят Колев, за да обоснове предложението си. В писмото съдиите напомнят, че ЕК никога не е определяла начина за решаване на процесуалните въпроси в държавите членки. И настояват да бъдат запознати с писменото становище на ЕК и по какъв повод Еврокомисията е поставяла подобни изисквания.


Липсата на критерии за създаването на трета (касационна) колегия е един от основните доводи в писмото на Марина Михайлова. "Старшинството не е и не може да бъде единственият критерий", посочва съдията, извън въпроса дали идеята има законова опора. Според писмото няма  - нито в Закона за съдебната власт, нито в Административнопроцесуалния кодекс.


От Пето отделение предлагат детайлно алтернативно решение


според което  всички петчленни състави да бъдат разпределяни общо и за двете колегии, като всяко отделение ще има по два петчленни състава, които да са постоянни. При разпределението да се изключват съдиите от онова отделение, от което е бил формиран тричленният състав, който е произнесъл първоинстанционното решение.
Така се постигат и двете  цели:  натоварване за всеки съдия от ВАС по отношение на петчленните състави и същевременно се гарантира безпристрастно финално решение, защото във вземането му  няма да участват от отделението, което се е произнесло първо. Така ще бъде изпълнено европейското изискване, което и сега съществува в Съда на ЕС в Люксембург, където има постоянни тричленни и петчленни състави, казват съдиите в тяхното предложение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Баси критерия...В годините човек просто остарява, не става по-умен, честен или морален.
  А случайното разпределение...
  Случайното разпределение на дела е (необходим) срам за българското правосъдие......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 975 Весело

  Не само по старшинство а да са завършили и Магнаурското Школо в Симеоново.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Колев минава всякакви граници !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  И най-важно,да са близки до Пеевски.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Гневно

  Колев - мене ме е срам !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  10те най-корумпирани ли, Гошка!
  Само тъпотии отт тоя мюлюционер!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, него не го е срам изобщо!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 825 Гневно

  Крайно време е да се забрани на "юристи" завършили школата в Симеоново, да стават съдии.
  Това е школата на МВР и практически там веднага ставаш агент.
  Да не говорим, че оценките от изпитите там се дават по старшинство.
  Веднага следва симеоновеца Колев да бъде свален от власт !
  ВСС обаче в сегашния си състав, една проверка не може да направи във ВАС, камо ли да свали Колев.
  Явно КОЙ е решил да торпилира административното правосъдие в България.
  Пробваха чрез РъБ, който внесения злополучния и скандален проект на АПК, киго изтеглиха като пръдня из гащи.
  На Колев само старшинство му е в главата.
  Тва знания, опит - не важат, важното е колко време си служил, ама на КОЙ!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Само 10! И да са наши хора!

 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Интересно КОЙ ли направи милюционера Колев председател на ВАС? Кой, кОй, коЙ???

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#10] от "BG Status Quo":

  ТОЙ си го избра заедно с Ц.Ц.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#7] от "Нефертити":

  очевАдно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Намирам това предложение за дълбоко аморално.

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK