Съдът реши окончателно делото "Карадере" в полза на природозащитниците

Плажът на Карадере

© Надежда Чипева, Капитал

Плажът на КарадереДружеството "Макси I", което имаше намерение да изгради "луксозен къмпинг" в местността Карадере край Бяла, ще трябва да изработи нов проект и да го внесе за оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ - Бургас. Това е постановил ден със свое решение Върховният административен съд.


Съдебното решението е постановено след конституирането като страни по делото на Българска фондация "Биоразнообразие" и "Българско сдружение за защита на птиците".


Постановеното днес решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Според него процедурата по инвестиционното предложение на "Макси I" трябва да продължи, "но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население".
Според съда предходното решение на директора на РИОСВ - Бургас, според което не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено и непораждащо правни последици.


Делото, по което днес Върховният административен съд се е произнесъл окончателно, беше заведено след обжалване на инвеститора "Макси I" срещу решение на Бургаския административен съд.


Фирмата инвеститор иска Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Бургас, да отмени решението си, че инвестиционният проект за изграждане на мащабен къмпинг подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Жалбата обаче беше отхвърлена, а по-късно подновена, но пред по-горна инстанция.


Впоследствие РИОСВ - Бургас отмени своето решение, с което се даде зелена светлина на проекта без изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда.


Тогава Министерството на околната среда и водите извърши проверка за начина, по който е било взето първоначалното решение на екоинспекцията  и установи редица нарушения, сред които пренебрегване на становища на Басейнова дирекция – Варна, и Регионалната здравна инспекция за нуждата от ОВОС, както и укриване на информация от служителите и директора на РИОСВ.


Според адвокатите на "Макси 1" проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Но еколозите напомниха, че при извършване на екологична оценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната.


На оценка според тях подлежи и въздействието върху околната среда от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи и т.н. Според прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е бил отчетен и кумулативният ефект от застрояването на местността.


Според информация във фейсбук групата "Да спасим Карадере" след седмица в Бургас трябва да бъде гледано и делото за оспорване на строителните разрешения, издадени на "Макси I" за изграждането на "луксозен къмпинг".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK