Съдът реши окончателно делото "Карадере" в полза на природозащитниците

Плажът на Карадере

© Надежда Чипева, Капитал

Плажът на КарадереДружеството "Макси I", което имаше намерение да изгради "луксозен къмпинг" в местността Карадере край Бяла, ще трябва да изработи нов проект и да го внесе за оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ - Бургас. Това е постановил ден със свое решение Върховният административен съд.


Съдебното решението е постановено след конституирането като страни по делото на Българска фондация "Биоразнообразие" и "Българско сдружение за защита на птиците".


Постановеното днес решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Според него процедурата по инвестиционното предложение на "Макси I" трябва да продължи, "но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население".
Според съда предходното решение на директора на РИОСВ - Бургас, според което не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено и непораждащо правни последици.


Делото, по което днес Върховният административен съд се е произнесъл окончателно, беше заведено след обжалване на инвеститора "Макси I" срещу решение на Бургаския административен съд.


Фирмата инвеститор иска Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Бургас, да отмени решението си, че инвестиционният проект за изграждане на мащабен къмпинг подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Жалбата обаче беше отхвърлена, а по-късно подновена, но пред по-горна инстанция.


Впоследствие РИОСВ - Бургас отмени своето решение, с което се даде зелена светлина на проекта без изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда.


Тогава Министерството на околната среда и водите извърши проверка за начина, по който е било взето първоначалното решение на екоинспекцията  и установи редица нарушения, сред които пренебрегване на становища на Басейнова дирекция – Варна, и Регионалната здравна инспекция за нуждата от ОВОС, както и укриване на информация от служителите и директора на РИОСВ.


Според адвокатите на "Макси 1" проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Но еколозите напомниха, че при извършване на екологична оценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната.


На оценка според тях подлежи и въздействието върху околната среда от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи и т.н. Според прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е бил отчетен и кумулативният ефект от застрояването на местността.


Според информация във фейсбук групата "Да спасим Карадере" след седмица в Бургас трябва да бъде гледано и делото за оспорване на строителните разрешения, издадени на "Макси I" за изграждането на "луксозен къмпинг".

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lup25476256
  lup25476256
  Рейтинг: 213 Весело

  Каролев не харесва това.

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доволен съм от това решение и от хубавата новина!

 3. 3 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 617 Неутрално

  За щастие, най-лошият проект на сър Норман Фостър няма да се реализира. Карадере трябва да си остане така, както си е, но с отрязан автомобилан достъп на 50-ина метра от плажа. Палатки и каравани, също - не, твърдо не.

  Сега, обаче, топката е в екозащитниците - да покажат цивилизованост, а не да продължават да освинват всичко около импровизираните си биваци.

  Ето, на снимката се вижда как Бай Ганоьо Еколога си е паркирал пикапа на плажа, а на заден план други "еколози" ги е домързяло да раздвижат задни части и да походят малко. Друго си е, каруцата да е до плажа.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално
 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Добре че се вдигна шум!

 6. 6 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поздравления за еколозите! Още едно от малкото доказателства, че в България има случаи, в които бизнесът трябва да се съобразява с гражданския интерес.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Любопитно

  Днес какво става? Преди малко новина за Камен бряг, сега за Карадере.Седмицата започва добре.

 8. 8 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Поздравления! Надявам се само екологичната оценка, която ще изготвят, да е действителна и неопорочена!

 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Още една добра новина за България!

  chavo64
 10. 10 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#3:"irons"]Ето, на снимката се вижда как Бай Ганоьо Еколога си е паркирал пикапа на плажа, а на заден план други "еколози" ги е домързяло да раздвижат задни части и да походят малко. [/quote]Тея са местни. Къмпингуващите, които идват с коли, паркират край гората отвъд хълма в дъното на снимката. Само информативно.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Оставете малко природа за българските деца.

 12. 12 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 423 Любопитно

  Какво значи в полза на природозащитниците???

  По-скоро във вреда на поредния "добронамерен инвеститор", който щеше "добре да се погрижи" за природата в района...

  Решението е в полза на всички останали...

  Stef
 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Игаси наглата фирма! Няква държава институция под корупционен натиск и разрешава нещо незаконно, но след обществена реакция решението е оттеглено. Демек съдиш някой, който ти разрешава нещо незаконно, че не ти е разрешил нещо незаконно.

 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  [quote#2:"dmarev"]
  Доволен съм от това решение и от хубавата новина! [/quote]

  За съжаление си мисля, че ще е 'Една крачка напред, после две назад.'

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Най-добре ще е, ако и хора не се допускат до плажа, така ще остане наистина девствен.

 16. 16 Профил на lup25476256
  lup25476256
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нормално в седмицата преди изборите да ни залеят с хубави новини. От понеделник нататък - постарому.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Един път решението на съдиите да бъде правилно!
  А нататък?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Така, така, нека си продължан инвестицията по законния път "но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население".... там ще видим!!!
  Плажът и меренцето са там от векове, няма да избягат, когато са готови да заповядат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  А за издалите кметове разрешителни за строеж, затвор и/или солена глоба ще има ли? Или те са наши хора, на ГЕРБ.

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#17] от "Храбър":

  А нататък общината в Бяла да бъде така любезна да стопанисва и охранява плажа, което е нейно задължение м/у впрочем.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тези са луди за връзване! Кой нормален човек строи луксозен къмпинг или хотел на плажа?!? Там се правят питейни заведения, пицарии, дневни барове, колички със сладолед и кренвирши, отделно взимаш по 40 лв. на ден от циганите с царевица и други боклуци и по 60 от флинстоните, пинковците и другите изроди, дето карат децата да се снимат стях. Както ни учеха на времето: колкото по-малко влагаш, толкова повече присвояваш!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  А защо да го прави? Вие не сте ли достатъчно възпитани да не си хвърляте боклуците във водата и да не си сменяте маслото на плажа??? Спасители пък изобщо не ни трябват. Един плаж не остана без свиркаджии!!!

  Един Българин
 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Втора добра новина днес след новината за разрушаването на постройката на Яйлата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#14] от "galapagas":

  Мдаааа- не бързайте да се радвате толкова:

  -------
  "Според него (съдебното решение) процедурата по инвестиционното предложение на "Макси I" трябва да продължи, "но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население"."
  -------

  Може просто да "уведомят" още малко "компетентни органи", като уведомяването може да стане типично по български ($$$).

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  много, много добро решение!
  а на Макси И да им се забрани да се занимават с каквато и да е дейност. явно не са от най-умните и кадърни инвеститори. и банката, която им е отпуснала заем, да си изиска финансирането.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Само леко една забележка. Това на снимката е "Бяла река" и е по-красивото място заради близостта на (астероидно изпечените) скали от към град Бяла. Кара дере е в дъното на снимката, където планината се засича в плажа. Там се събират главно къмпингарите, заради равното към сушата и наличието на някъкъв път...

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Да видим ,до кога ще е валидно това.

 28. 28 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 418 Неутрално
 29. 29 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":

  Банката има други цели. А кой според теб трябва да им забрани да извършват дейност? И- ако все пак се случи- Макси I става Макси II и готово...

  Според мен трябва да се търси кой е дал баницата...

  И медиите да продължат да следят "процеса".

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 30. 30 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Браво!
  Честито на Гражданите!

 31. 31 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 213 Неутрално

  не знам къде е това дере, ама не ми харесва като го гледам на снимките

 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#29] от "952":

  нямам представа кой може да забрани каквото и да е в този казус. казах го в състояние на афект. честно казано, не искам никой да забранява на човек или организация каквото и да е. стига да е в рамките на закона.

  просто в случая с Макси И, трябва да се провери картата на региона, забрана за строителство в защитена местност, актуализиране на картите по морето, за да се увеличат териториите със забрана за строителство и при нови нарушения от този тип, да има по-високи глоби. които да се събират бързо.

  и разбира се, да се проведат разследвания за произхода на парите. дори само това ще изсветли огромна част от бизнесите на мутрите, депесарите и бепесарите по Черноморието.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "irons":

  Като цало съм съгласен, само защо правите директна връзка между къмпингари и природозащитници?

 34. 34 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Решението не е в полза на природозащитниците, а на всички нормални българи!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 35. 35 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защо делата за оценка в/у околната среда и за строителните разрешения са отделни?

  Не е ли един и същ казус?

  Или смятат да дадат строителни разрешения на ивеститора и да му остане само да направи "нова" оценка?

  Защо съдът не реши казуса веднъж за винаги, като забрани строителство в защитената зона "Карадере"?

  И още нещо- трябва да се промени закона и решително да се увеличат санкциите за незаконно къмпингуване!

  Незаконно къмпингуващите нанасят страшни поражения върху природата.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Отлична новина.да не повярва човек,но от време на време нашата съдебна система работи нормално!

 37. 37 Профил на noize_le_roc
  noize_le_roc
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#10:"globetrotter"]Тея са местни[/quote]
  Ако ще да са родени там, никъде по цивилизованите държави не е позволено къмпингуването по плажовете.

 38. 38 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#3:"irons"]Сега, обаче, топката е в екозащитниците - да покажат цивилизованост, а не да продължават да освинват всичко около импровизираните си биваци. [/quote]

  Защо се спекулира така с понятието природозащитници. Всички ли които ходят на палатки са природозащитници?! Далеч не. Много от палаткуващите не ходят на палатки заради по-близкият контакт с природата а защото им излиза по-евтино! Заради тези хора около биваците е като сметище. След като си тръгнат някой трябва да чисти след тях. Не приравнявайте палаткуващи с природозащитници.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 39. 39 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#37] от "noize_le_roc":

  Говорех за паркираните автомобили, не за палатките. Ползвай я тая глава и за друго освен за баланс на тялото.

 40. 40 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#35:"mr.innocent victim."]Или смятат да дадат строителни разрешения на ивеститора и да му остане само да направи "нова" оценка?
  Защо съдът не реши казуса веднъж за винаги, като забрани строителство в защитената зона "Карадере"? [/quote]
  Абсолютно правилно. Това трябва да се направи. Аз имам по-висок праг на толерантност към дивото къмпиране защото от години така бивакувам. Но трябва да се полагат усилия за да се подържа чисто. Всеки мой къмпинг започва и завършва с оборка тип "ленински съботник", като през останалото време церберски се следи за всяко станиолче, найлонче и хартийка.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#22] от "Един Българин":

  защото й е задължение на общината да стопанисва плажа, чистота, умрели, удавени, боклуци изхвърлени от морето, спасители за къпещите се, медицинска помощ, отходни места, охрана на обществения ред и собствеността на гражданите плауващи .... това е задължение на Общината към който и да е действащ плаж.. има право да установи входна такса, ако парите не й стигат ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  То решението е соломоновско. Трябвало ОВОС, ще си направят, ще получат разрешение и ще си построят, каквото искат. Едва ли ще се откажат. Природозащитниците печелят само време. Аз постоянно казвам, че срещу пари не се рита. Особено сега при тази небивала корупция. Някой ден това може да се промени, но вече няма да остане нещо за спасяване. Искахме демокрация, частна собственост, пазарна икономика. Ако не харесваме това, което получихме, значи не сме знаели какво искаме.

 43. 43 Профил на kiki2000
  kiki2000
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#38] от "Терорист за демокрация":

  И аз съм къмпингувала там на палатка и не поради липса на пари, а именно заради природата и спокойствието. Не съм против да се направи къмпинг, но "луксозен"? - не, благодаря! Всички видяхме какво стана на Иракли тонове бетон, шумно заведение на плажа и нагли концесионери. Тази година бях на къмпинг "Делфин" и къмпинг "Крапец". Това е начинът да се направят изи да се запазят съществуващите такива нормални къмпинги с минимална намеса в природата: нови тоалетни и бани, горичките си остават за палатки и каравани без да се пипат и бетонират, на "Крапец" освен баните са пуснали ток до горичката и има 10-тина бунгала от класически тип с олекотена конструкция, без излишни бетони. Всичко останало са просто замаскирани хотелски комплекси на алчни псевдобизнесмени - това е!

 44. 44 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Решението на съда гласи: "нахранете еколозите, ако искате да строите".

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  [quote#42:"Judjuk"]Искахме демокрация, частна собственост, пазарна икономика. Ако не харесваме това, което получихме, значи не сме знаели какво искаме.[/quote]

  Чудя се понякога - не ви ли писва да си говорите глупости? Кого си мислиш че лъжеш? Бабите пред блока може и да ти се вържат, ама тук във форума няма как да стане. Ние още си искаме демокрация, частна собственост и пазарна икономика. Това че слугите на руските сатрапи и децата им ни натресоха това в което живеем, се дължи най-вече на наличието на такива като теб, които им позволиха, понеже са повече от нас - тия дето знаем какво искаме. Надявам се ти и всички около теб да почувствате напълно това в което вкарахте България на гърба си. И не неуважаеми - то не е "частна собственост, демокрация и пазарна икономика".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  [quote#45:"Тюфлекчия"]Това че слугите на руските сатрапи и децата им ни натресоха това в което живеем, се дължи най-вече на наличието на такива като теб[/quote]
  [quote#45:"Тюфлекчия"] И не неуважаеми - то не е "частна собственост, демокрация и пазарна икономика".[/quote]
  Бъркаш ме с някой от твоето обкръжение. Освен това визираните не бяха никакви слуги а дребни подли тарикатчета. Я вземи да обясниш на всички що е частна собственост, демокрация и пазарна икономика. Ще е от голяма полза.

 47. 47 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално
 48. 48 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 425 Весело

  В България могат да се случват чудеса!!!!

 49. 49 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Природозащитниците нямат голям интелектуален багаж. Ползват ги за бухалки. Къмпинг няма да се изгради, защото го спират те, а утре на това място ще се изгради бетонен комплекс и тогава никой няма да ги пита. Защото днес, волно или не, са наливали вода в неговата воденица. Зелено мислещите хора днес се отвращават от кресливите природозащитници. Всичко се изражда в собственото си отрицание.

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 50. 50 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Алчността винаги побеждава! Сега, "инвеститорите", ще тръгнат по "заобиколни" пътеки, и законно ще реализират инвестиционните си намерения! Погледнете Черноморското крайбрежие, къде са спазени законите при застрояване на бреговата ивица и плажовете?! Никъде!

 51. 51 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Със сигурност един ден нашите деца ще споменават този политически елит като ОТРОДНИЦИ ,а природозащитниците като РОДОЛЮБЦИ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  [quote#48:"Медунчо"]В България могат да се случват чудеса!!!![/quote]

  Дано, дано, аз вече 60 години чакам чудо.

 53. 53 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Този път добра новина!

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 54. 54 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  [quote#49:"Ния"]Природозащитниците нямат голям интелектуален багаж. Ползват ги за бухалки. [/quote]
  Написани от комунист като теб, тези думи звучат като похвала за природозащитниците (това са Зелените). Благодаря ви, др. Ния.

  Пазете се от доносника vesolr
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK