Румяна Коларова: Електронното гласуване е необходимо както мобилният телефон и електронната поща

Румяна Коларова

© Юлия Лазарова

Румяна КолароваВъвеждането на електронното гласуване е толкова необходимо, колкото необходимо е да имате електронна поща и мобилен телефон. Това заяви в ефира на Би Ти Ви съветникът на президента Росен Плевнелиев и политолог Румяна Коларова, която беше министър на образованието в служебния кабинет.


"Електронното гласува отговаря на мобилността на съвременните хора. То би могло да мобилизира около 15% от хората, които в момента не гласуват. Българската политическа култура все още не е усвоили този модел за гласуване за местни избори", каза тя и добави, че живеещите в чужбина не винаги имат възможността да отидат до една секция, в която да пуснат бюлетина.


Коларова даде примери с европейски държави: във Франция е въведено електронно гласуване за французите, които живеят в чужбина, а в Швейцария повече от 90% от хората гласуват по пощата.
Според нея електронното гласуване гарантира по-силен контрол върху избирателните комисии и в много отношения улеснява гласуването. "Друг е въпросът кога ще бъде въведено в България и българските граници зад граница ще могат да го използват. Електронното гласуване може да бъде гласувано с промяна в закона за изборите", коментира Коларова.


Според нея не по-малко важен въпрос е провеждането на референдума заедно с изборите. "Референдумът никога няма да бъде невалиден. Той може да бъде незадължителен, ако в него не участват повече граждани от тези, които са гласували на последните парламентарни избори, но това не означава, че волята на избирателите няма тежест", заяви Коларова.


По думите й българската политическа култура все още не е усвоила моделът национален референдум да се провежда заедно с избори. "Политиците ни като че ли се страхуват, че едното може да блокира другото", коментира още Коларова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK