Кандидат-кметове се обявиха срещу събарянето на "Къщата с ягодите"

Кандидат-кметове се обявиха срещу събарянето на "Къщата с ягодите"

© Здравко ЙончевНа импровизиран дебат на тротоара пред къщата-паметник на културата, по-известна като "Къщата с ягодите" на столичната ул. "Сан Стефано" четирима кандидат-кметове на София се обявиха против грозящото я събаряне с цел преизграждане. Виктор Лилов от ДЕОС, Ангел Джамбазки от ВМРО, Иван Велков от "Зелените" и Михаил Мирчев от БСП адресираха отворено писмо до бъдещия кмет и общински съвет, Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство, в което настояват да се вземе решение за укрепване и възстановяване на автентичния й вид. Срещата бе организирана в последните дни от кандидата на ДЕОС Лилов и на нея бяха поканени кандидатите на всички големи политически партии.


"Вярно е, че след събарянето на този прекрасен дом се предвижда "преизграждане". Но тъкмо в него ние виждаме голяма опасност, защото от много примери от строителната практика в София се вижда, че


чудесни сгради под предлог да бъдат "обновени" или вградени в нови постройки първо биват събаряни,
а после така "преизградени", че от автентичния им вид нищо не остава. Последен такъв пример е "вграждането" на Бирената фабрика в сградата на нов бизнес център. Всеки, който мине оттам, може да види, че от бившата Бирена фабрика всъщност нищо не е останало", гласи писмото, под което се подписаха присъстващите кандидати и граждани. Паралелно в интернет тръгна подписка, която настоява за спиране на проекта и нова експертна оценка за състоянието на къщата.


Отвореното писмо се позовава на мнението на експерти от НИНКН, според които състоянието на къщата не налага събаряне, а "преизграждането" най-вероятно ще доведе до тотална загуба на нейната автентичност. Тяхното становище обаче остава неподписано от директора на института Даниела Джуркова и съответно не е официален документ. Същевременно участвали в срещата на компетентния съвет към Министерството на културата казаха пред "Дневник", че той вече е гласувал, но не е оповестил окончателното разрешение за преизграждането, планирано от собственика на сградата - шефът на "Лукойл" Валентин Златев. 


"Министерството на културата е длъжно да се намеси в този случай и да пресече некомпетентните частни ръце, които искат да разрушат "Къщата с ягодите", настояват кандидат-кметовете в отвореното писмо. На срещата те се ангажираха да поставят въпроса пред министъра на културата Вежди Рашидов в парламента.


Ако ведомството му одобри и подпише инвеститорското намерение, единственото, което може да спре събарянето на къщата, е отказът на Столична община да издаде разрешение за строеж. За това обаче бъдещият Общински съвет трябва да намери не само воля, но правни основания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK