Как се гласува на местните избори и референдума

Как се гласува на местните избори и референдума

© Надежда Чипева, КапиталНа 25 октомври българските граждани ще избират кметове на общини, кметства и райони, общински съветници и ще дадат своя отговор "да" или "не" на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".


Така жителите на някои населени места - като кметствата около София, Пловдив и Варна, където ще се избират и районни кметове, ще гласуват с пет бюлетини. Най-често избирателите ще ползват четири бюлетини - за кмет на кметство, за кмет на община, за общински съветници и за референдума.


Всяка бюлетина за местните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването.
Бюлетините за местния вот са от кочан, за референдума - в плик


В бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати във съответния изборен район за съответния вид избор и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива.  Номерата на партиите и коалициите са в квадратчетата в лявата част на бюлетината, а вдясно в кръгчета са изписани номерата на кандидатите в съответната партийна листа, но не и имената им - с тях избирателите могат да се запознаят на табла пред секционните избирателни комисии.


Бюлетините за гласуване в националния референдум се получават в непрозрачен плик.


Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931г.).


След вписване на данните от личната карта той получава по една бюлетина за всеки вид избор за местна власт, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК.


Само със син химикал и знаците "Х" и "V"


С всички бюлетини избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за общински съветници като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него партия, коалиция или независим кандидат, което изразява по еднозначен начин неговия вот. Ако има предпочитание към някой от кандидатите на партия или коалиция, може да постави знак "Х" или "V" в кръгчето, в което е отпечатан неговият номер в кандидатската листа.


Отбелязването със знак "Х" или "V" е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


Бюлетините за кметове и общински съветници се сгъват по начин, който не позволява да се вижда как е гласувал, но дава възможност да бъде проверен номерът в долния десен ъгъл и откъснат.


За да е действителен гласът, трябва да е отбелязано само едно квадратче за партия, коалиция или независим кандидат. Ако не сте гласували и в кръгче или сте гласували в повече от едно кръгче, гласът се брои за партията или коалицията, а предпочитанието за водача на листата.


За кмет вотът също се отбелязва със знак "Х" или "V", с химикал, пишещ син цвят - в квадратчето пред името на партията или коалицията, където е изписано и името на кандидата.


За националния референдум се гласува отново със знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, върху квадратчето с избрания отговор на въпроса – "ДА" или "НЕ". Избирателят сгъва бюлетината и я поставя в плика.


Избирателят излиза от кабината за гласуване с бюлетините като подава сгънатите бюлетини на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху всяка бюлетина съответства на номера върху кочана, от който е откъсната съответната бюлетина и при съответствие да се подпечата повторно всяка бюлетина с печата на комисията и да се откъснат отрязъците с номерата на всяка бюлетина, и да бъдат пуснати в отделна непрозрачна кутия. След повторното подпечатване на бюлетините ги пуска в прозрачната избирателна кутия.


Ако избирателят е гласувал и в националния референдум пуска плика в друга урна. За да е действителен вотът, бюлетината не трябва да се пуска в урната без плик. По броя на намерените в изборните кутии пликове се определя и броят на гласувалите, съответно прагът на валидност на допитването.


Едва след това се полага подпис в избирателния списък и в списъка за гласуване в националния референдум, получава обратно документите си и напуска помещението.


Ако сгрешите бюлетината


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.


Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.


При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана, тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.


Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен. 


Забраните:


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение, с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в кабината за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица, извън гласуващите в момента избиратели, на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия, по начин, който позволява да се види начина на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Гласуването започва в 6ч. и приключва в 19ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 19 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 20 часа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Весело

  5 бюлетини! Мила майко! Хиксчета, пликове, кочани, номерца. На бабите ще им изпадат ченетата.

  И каква избирателна активност очакваме при този електорален барок?

 2. 2 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Весело

  Само да мине референдума,след това няма проблеми с никакви пенсии и бюлетини.Те,унуките, ще се оправят с тия пущини.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Дано референдума събере поне 20%,иначе не можеш накара политиците повече да има референдуми за каквото и да било.

 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Гласуващите в 50 секции в централните райони на София като Средец и Триадица ще имат щастието да избират дали да гласуват за общински съветници с хартиена бюлетина или машинно. Модерна работа.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ще падне мотане ...
  Дано няма много гъбари, че ... вместо манатарки и печурки ще изникнат маса и мухоморки (по места).

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 7. 7 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 685 Неутрално

  По-интересно ще е как ще се броят резултатите и от кого. И кой ще носи чувалите с бюлетините

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 8. 8 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално
 9. 9 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Dark Prince Of Bankya":

  При тегло около 38 кг чувалите ще се носят трудно. Има секции с по 7 дами, там ще трябва да помагат услужливи депутати. Макар, че няма значение кой ще ги носи, отдавна са преброени, описани в протоколите и от същите протоколи ще са раздадени поне по 30-40 копия на разни навлеци, за да си оправдаят сребърниците. Ще ги сравнят с публикуваните от ОИК резултати. Зулумите ще станат преди затварянето на секциите.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1165 Весело

  На следващите избори най-добре ще е да са 25 бюлетините. Така може нещат да се доближат до сценарий за "Сървайвър". Най-интересни ще са "обучаващите" клипове на партийните централи. Може да раздават и сертификати на успешно преминалите курса.

 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Ако питаш мен поради практически невъзможно въвеждане на образователен ценз може да се опита с усложняване на бюлетините /като ги погледне тъмнозеления да му се види като малко ребусче /.
  Сигурен съм ,че бая парици за избори ще отидат напразно.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Весело

  [quote#2:"Майндърбайндър"]Само да мине референдума,[/quote]
  Дано!После един лабав закон,и хакерите са на ход.Много секси ще бъде,ако успеят да им пробият системата.99.9 % за Яне Янев например,това е направо страхотно.
  Хакерите са хора с чувство за хумор.В тях ми е надеждата да устроят някаква веселба.
  Или Радан Кънев-президент от първи тур...това би било страхотно!

 13. 13 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Описаното в статията показва защо "дали да има електронно гласуване" дори не би следвало да бъде въпрос - просто е задължително!

 14. 14 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Еййййй тез съвсем объркаха хората къде видяха 5 :
  Примерно СФ/ПД/ВН - Кмет на кметство и на община е един, съветници, районен кмет и референдум - максимум 4 бюлетини.

  Малко село - кмет на кметство, кмет на община, съветници, референдум - пак макс 4 б

  Среден град - кмет на кметство/община, съветници, реф - 3 б.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ако електронното гласуване беше в полза на партиите - отдавна щеше да е въведено.
  Вместо това разни чичета тьоти ни обясняват колко страшно щяло да се злоупотребява и как демокрацията веднагически загивала .

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вячеслав Атанасов":

  После един лабав закон,и хакерите са на ход.
  ----------------------------------------------------
  Някои хора ALT+F4 не знаят какво е, камо ли какво прави, но са много вещи по туй нящу хакерствуту.
  А истината е много проста - няма злоупотреба, което ТЕОРЕТИЧНО може да се извърши при електронното гласуване, която ВЕЧЕ ДА НЕ ИЗВЪРШВАНА при хартиеното.
  Шит ин - шит оут както се казва...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  хих, е на тва му се казва информиран избор - таблата с имената на кандидатите щели да са пред сик... пълна мизерийка майна, в лотариите баре награди раздават...
  да вземем да сезираме омбудсмамката ли

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Полезно щеше да е да се опише и как се гласува машинно.
  (Което е също електронно, също има трафик на данни, също има сървър, ама нещо неандерталската част от матряла не се притеснява от хакери в случая....)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  Ако питат теб ,по-добре да се гласува с клечки

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Може ли някой по-умен гласоподавател да обясни защо поставянето на чавка с ЧЕРЕН химикал е тъй дълбоко фатално и нередно? Благодаря.

 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "caterpillar":
  къде видяха 5 :
  -----------------------------------
  Ами може би има 5-6 села край София и Варна, където ще са с по 5 бюлетини.
  Кмет на общината, кмет на района, кмет на кметството,
  По изборния кодекс на кюстендилската продавачка е така.....


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  Ако питат теб ,по-добре да се гласува с клечки
  -------------------
  Ъ?
  Два часа писане спестяват 2 секунди четене......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "Johnnie":

  който гласува дава по 1000 лева на свинята пеевски и правото да ги взима всеки ден през следващите 4 години...
  ---------------------------------------------------
  А всеки, който не гласува - правото да му бърка безконтролно в джоба .... и по други нежни места.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Глупаво изхарчени пари! Особено за предварително обреченият референдум, особено за провеждането му с местни, а не с национални избори. Защо мат'ряла продължава да си избира такива "умници"?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Ще настане едно объркване и бавене.

 27. 27 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "qwertqwert":

  надявай се... - не случайно пеевски ти плаща за да гласуваш

  Гледам, като гласувате, подредихте всичко, променихте бъдещето...

  А за бъркането в нежните места - нали гласувате, изберете други

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "Johnnie":

  А за бъркането в нежните места - нали гласувате, изберете други
  -------------------
  Тц. Аз си избирам точно тези, които да бъркат по нежните места на негласувалите. Ситуацията ме устройва идеално.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#21] от "Neda":
  Идеята е да не може да се разбере кой как е гласувал. Съответно се ползва един цвят на химикала - ако всички са със син, а само няколко с черен може да се приеме за маркирана бюлетина.

 30. 30 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Само като си представя колко невалидни бюлетини ше има ми става лошо...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 32. 32 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Ако от изборите зависеше нещо, отдавна да са ги забранили."

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Ще си помисли човек,че това са първите избори в България.Затова трябваше да се въведе образователен ценз,да могат гражданите да четат ,за кого гласуват.

 34. 34 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":
  Е как другояче си го представяте? Нима искате, агитирайки за референдума, политиците сами да отрежат клона, на който седят? Референдума е израз на пряка демокрация, а нашите политици са рожба на представителната демокрация. Е, кого ще представляват, ако започнем пряко чрез референдуми, да изразяваме политическата си воля? Референдумът им изяжда далаверата, не разбирате ли? Въвеждането на пряка демокрация е като лакмус за корумпирани политици. Колкото повече са корумпирани, толкова по-малко я подкрепят. Защото при пряката демокрация нещата спират да зависят от тях, ще рече "едни" пари спират да текат към тях. Блазе им на швейцарците! Колко много пряка демокрация и колко малко политици-паразити...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Гласува се с мислене и желание

 36. 36 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "sega_007":
  "Ако от изборите зависеше нещо, отдавна да са ги забранили."
  -------------------
  Интересно как в "белите" страни като САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Германия, Швеция и др. точно ИЗБОРИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ и хората се радват на достойно съществуване? Явно някои в България не искат реална, а фиктивна демокрация... В интерес на една малка продажна русофилска прослойка, за която е по-добре българинът да има мизерно съществуване...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Много е важно образованите българи да гласуват, ако искат нещо да се промени.

 38. 38 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Този път си гарантираха местата на водачите на листи, защото ако няма преференция се води, че сме гласували за първия от списъка с общински съветници. Ако имената на общинските съветнци няма да ги има какво пречи на един лист А4 да сложат 300 квадрадатчета с цифри в тях и да трябва да маркираме примерно 40 общински съветника? Но тогава пък съвсем ще се объркат сметките на многоуважаваните ни политици....

 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Номерата на партиите и коалициите са в квадратчетата в лявата част на бюлетината, а вдясно в кръгчета са изписани номерата на кандидатите в съответната партийна листа, НО НЕ И ИМЕНАТА ИМ - с тях избирателите могат да се запознаят на табла пред секционните избирателни комисии."

  Нарисуван сценарий за феномена 15/15. Големи майтапи ни чакат.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#30:"carebean"]Само като си представя колко невалидни бюлетини ше има ми става лошо... [/quote]

  Защо да е лошо - това елиминира част от неграмотния електорат. Даже не трябва и номера да има, те са обида към интелигентността на електората.

 41. 41 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#31:"Лелка"]Молим гъбарите да отидат до урните и да гласуват.Най-вече с ДА на референдума.После ще можем да гласуваме и когато сме за гъби.[/quote]
  И после няма да има нужда да гласувате, ще гласува шефа след като сте му предали КОДове, ПИНове, вашите, на членовете на семействата си и дори на децата зад граница, че може и без минималната заплата да останете.

 42. 42 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#40:"galapagas"]Защо да е лошо - това елиминира част от неграмотния електорат. Даже не трябва и номера да има[/quote]
  Няма да се разберем! Че то, ако е само интелигентен електорат как ще се купуват гласове? Напротив, при електронното гласуване няма да се купуват , а ще се получават безплатно, само срещу заплахата от оставане без работа!

 43. 43 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#12:"Вячеслав Атанасов"]После един лабав закон,и хакерите са на ход.Много секси ще бъде,ако успеят да им пробият системата.99.9 % за Яне Янев например[/quote]то 99% няма как защото електронно ще гласуват най, ама най много 25%!
  А иначе хуморът си е хумор ама сиренето е с пари! човек, който може така да пробие системата и да му се размине ще може и да си изтегли и няколко милиончета! кое ще избере?

 44. 44 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#41:"makadam"]И после ...ще гласува шефа след като сте му предали КОДове, ПИНове, вашите, на членовете на семействата си и дори на децата зад граница, че може и без минималната заплата да останете.[/quote]социалистическо мислене на червен левак. Да, повечето червени бяха некадърни и службицата им бе награда за послушание и вярност на БКП. И веднага ще си дадат пиновете.Но ние вършим работа и то на ниво! И ако някой шеф посмее да се опита нещо подобно - напускаме и отиваме при по-свестен шеф! щото сме красиви, умни и кадърни и лесно ще си намерим друга работа! И не за минимална заплата и не държавна! Ясно?

 45. 45 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1158 Разстроено

  Ние, пишещите тук, сме ясни.
  Проблемът ми е ... кака Айше от село Чучурково.
  Ако не са ѝ направили шестмесечна предизборна разяснителна програма, как, аджеба, ше си изкара кебапчетата, женурката?!?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 46. 46 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Мнозинството избиратели са открили и правилния начин за сгъване на бюлетината.

  http://i.imgur.com/DYaCxvn.jpg

 47. 47 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#32:"sega_007"]"Ако от изборите зависеше нещо, отдавна да са ги забранили."[/quote]
  Интересно защо тогава партийни централи трошат толкова пари да купуват вота на евтини и заблудени души???...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Най-накрая ще "уврат", вмест бюлетини да се печатат фишове и да се пускат в пунктовете на Тотализатора. Хем ще вървят и залозите!
  😀

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на hariman
  hariman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "caterpillar":

  Бъркаш, точно в София, Пловдив и Варна ще има местаю, където ще има по 5 бююлетини. Става дума за села, които влизат в границите на съответните общини.
  Баба ми живее в с. Лозен, което е границите на Столична община, район Панчарево и при тях са 5 бюлетини:
  1.Кмет на Столична община;
  2.За общински съветници;
  3.Кмет на р-н Панчарево;
  4.Кмет на с. Лозен;
  5. За референдум.

 50. 50 Профил на hariman
  hariman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "extraCACA":

  Ами и на предишни избори било така. Имената на кандидатите за общински съветници не се изписват откакто има интегрална бюлетине, а не отделна такава за всяка партия/коалиция. И това е така, защото няма място за исписване на всички имена. За София по-големите партии имат над 60 кандидата за ОС, ако трябва всички да се изпишат, то бюлетината предполагам ще е формат А0 (за справка това е лист с площ 1кв.м - 1189х820 мм) и тогава за да я сгънеш ще трябва да си защитил докторат по въпроса.

 51. 51 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "gdobranov":

  Е всички тия изисквания и забрани, ще могат ли да се прилагат при дистанционно електронно гласуване?

 52. 52 Профил на ade13477603
  ade13477603
  Рейтинг: Неутрално

  Гласува се с един голям хикс на всички.

 53. 53 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1258 Гневно

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.
  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.
  *Молим гъбарите да отидат до урните и да гласуват.Най-вече с ДА на референдума.После ще можем да гласуваме и когато сме за гъби.*
  Моля,да ми обясните с какво този коментар,публикуван преди дни на рушава ИК.Същият този ИК,по чиято ши.ана логика из България препускат адресни регистрации,щото 100 е заветното число за кмет?!

 54. 54 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#8] от "sega_007":

  " Баш ма брига."

  Благодаря, че го сподели, тавариш!

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 55. 55 Профил на lans_armstrong
  lans_armstrong
  Рейтинг: 462 Гневно

  Защо на пликовете и бюлетините за референдум няма печат??? Нито преди, нито след гласуване се поставя печат? Бюлетините изглеждат като принтирани в последния момент и по този начин подадени няма никаква гаранция, че няма да се намерят "отнякъде" други, които по нищо да не е различават от раздаваните! От ОИК София ми казаха, че така било правилно?? Сайтът на ЦИК не работи и няма секция за сигнали!!! И естествено към 13ч. за референдум ще са гласували 15%,защото не са раздавани бюлетини и за него!! Най-страшното нещо се оказва да питаш народа!

 56. 56 Профил на Valq Vaalqq
  Valq Vaalqq
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всичко е нагласено......аз не гласувам за никои


  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK