Пет дни преди изборите ВКС обяви оправдателната присъда за присвояване на Цветанов

Цветан Цветанов

© Цветелина Белутова

Цветан ЦветановПет дни преди изборите Върховният касационен съд съобщи, че вчера председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е обявен окончателно за невинен по обвинението за длъжностно присвояване чрез изплащане на заплатите в размер над 50 хил. лв.  на бившия шеф на РБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.


ВКС е разгледал делото през юни, а официалното решение е с дата 20 октомври и беше оповестено днес на страницата на съда. 


Цветанов бе оневинен по това обвинение първо от Софийсикя градски съд /СГС/, а Софийският апелативен съд /САС/ потвърди оправдателната присъда, която прокуратурата протестира пред ВКС.


"ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което бе потвърдена постановената от СГС присъда на Цветан Цветанов, с която е признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване, за улесняване на което е извършено престъпление по служба", съобщи днес ВКС.
Решението е окончателно и не подлежи на протест.


Орлин Тодоров, бивш началник на регионаллото звено на БОП по времето на Цветанов като вътрешен министър,  стана причина за две от делата срещу  Цветанов, които прокуратурата заведе докато той беше в опозиция: едното за длъжностното присвояване, по което вчера е  оправдан окончателно; другото - за отказа на бившия вътрешен министър да бъдат приложени СРС спрямо Орлин Тодоров въпреки искането на прокуратурата и разрешението на съда /шестте "НЕ" на Цветанов/, по което той  беше осъден от СГС и САС, но ВКС върна делото и миналата седмица друг състав на САС отмени присъдата, предстои прокуратурата да протестира пред ВКС.


по третото дело - за неправомерно прилагане на СРС /прословутото подслушване с т. нар. кечъри/ прокуратурата сама спря да поддържа обвиненията, като се мотивира със законодателни промени, които обаче не й попречиха да поддържа обвинения срещу други лица по други дела с аналогични казуси.


Цветан Цветанов беше обвинен, че от края на декември 2011 г. до края на февруари 2012 г., в качеството си на министър на вътрешните работи, е присвоил 50 хил. 569 лева в полза на бившия шеф на БОП във Велико Търново, като е разрешил Орлин Тодоров да получи сумата като заплати, неползвани платени отпуски и обезщетение за пенсиониране за време, в което Тодоров е разследван и задържан под стража.


Върховните съдии приемат за правилни изводите на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, че Цветанов  не е нарушил действащото законодателство, като е оставил на поста му шефа на БОП-Велико Търново и е позволил той сам да напусне системата на МВР, като получи и съответното възнаграждение, въпреки че е бил обвиняем. 


"Според Закона за МВР, образуването на наказателно производство и привличането на служител в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебните правоотношения на държавния служител в МВР. Противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност", казват върховните съдии.


Да си обвиняем е пречка да влезеш в системата на МВР, но не е нарушение да останеш в нея, ако по-късно си привлечен  под наказателна отговорност, става ясно от решението на върховните съдии.


Ето какво казват върховните съдии:


"Нормата (от Закона за МВР, която според обвинението е нарушена - бел. ред.) се намира в Глава петнадесета, Раздел втори "Изисквания за постъпване на служба в МВР". Тя визира едно от общите изисквания за заемане на длъжност държавен служител в МВР, а именно лицето да не е привлечено като обвиняем или да не е подсъдимо за умишлено престъпление от общ характер. Тази разпоредба според прокуратурата е единствената в ЗМВР, която съдържа универсални базови правила за съвместимост, респективно несъвместимост със статута на държавния служител в МВР и въвежда принципни постоянни положителни и отрицателни предпоставки, като настъпването на отрицателните води (според прокуратурата - бел. ред.) до невъзможност за заемане на държавна служба във всеки един момент от времетраенето на службата. Върховните съдии са категорични, че подобни разсъждения водят до едно разширително тълкуване, каквото е недопустимо от гледна точка на материалното наказателно право и независимо че става въпрос за норма от ЗМВР, за нея важат правилата за наказателното право", обясняват върховните съдии. 


В мотивите върховните съдии тълкуват разпоредбите на Закона за МВР относно дисциплинарната отговорност и прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР и правят извода, че чл. 179, ал. 1, т. 3 от ЗМВР  урежда само материята, засягаща първоначалното постъпване на служба в МВР и не обхваща действащите служители, за които има друга нормативна уредба.


"Образуването на наказателно производство и привличане на служителя в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР, противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност по чл. 16 от Наказателно-процесуалния кодекс" – категорични са върховните съдии.


Това е втората влязла в сила оправдателна присъда на Цветан Цветанов, след делото за кечърите.


Висящо остава само делото за шестте "Не". Последната дума по него ще има пак Върховният касационен съд.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Весело

  Момчето обеща да слуша батковците Делян и Доган,

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2498 Весело

  Ква стана тя-Сотир обвинява,съда оневинява.Защо РБ блок иска реформи в правосъдната система,когато явно на повечето политици,сегашната им харесва.

 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 838 Гневно

  Надявайте се на съдебна реформа!

 4. 4 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1181 Весело

  [quote#1:"fragment_ot..."]Момчето обеща да слуша батковците Делян и Доган, [/quote]

  http://www.segabg.com/pic/11945/774429-l.jpg

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 772 Весело

  Ако има 3 инстанции,
  чухте ли добре - 3,
  бързо, бързо му звънни -
  Цецо е невинен, (нивинен),
  а Цацо е префинен!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хи, хи, Цветанов обвинен че спазил закона..а ха хаа. Чудя се само - Аамбубата плаща ли на прокурорите или те и играят по свирката щото отдела има компромати за тях?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коментирах го и в Капитал. Просто да махнем частта от прокуратурата, която се занимава с богатите и влиятелните. Напълно ненужна. И съдът ще се поосвободи, вместо да хаби време, за да изкаже задължителното "Невинен" или при много, много тежки ситуации "Условна присъда". Тук е заключена истината:

  "А по третото дело - за неправомерно прилагане на СРС /прословутото подслушване с т. нар. кечъри/ прокуратурата сама спря да поддържа обвиненията, като се мотивира със законодателни промени, които обаче не й попречиха да поддържа обвинения срещу други лица при аналогични казуси."

  Прокуратурата трябва да е под диктата на правителството (защото така или иначе си е) и толкоз. Няма какво да се лъжем и да пилеем пари за съдебен театър, за който плащаме ние. Дайте парите на Москов, та да спре ненужния данък и ако толкова му пука за здравето на хората (а не за парите им) да забрани опасните храни, вместо да ги оскъпява и да ощети и без това супер бедните българи, които ги купуват, защото не могат да си купят друго.

  Леко обезчовечен...
 9. 9 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Хайде да не се залъгваме всяко нещо има цена в Б-я и Цветанов я е платил,за да може това да се случи,разбира се в такива моменти цената не е пари,а услуги!

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#2:"chicago514"]Ква стана тя-Сотир обвинява,съда оневинява.Защо РБ блок иска реформи в правосъдната система,когато явно на повечето политици,сегашната им харесва. [/quote]

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Мийто момче! Дали си минавал прав под масата, или още не си бил направен, Но предшественика на РъБ имаше 2-ма главни прокурори за по 7 години. Те бяха Франкенщайнското чудовище Филчо-Татарчев. Никва работа не свършиха, никого в затвора не вкараха! А сега бвиненията към РъБ-четата, е че искат властта в съдебната с-ма за себе си. Т.е. ЕДВА ЛИ ТЕХНИТЕ ХОРА щЕ СВЪРшАТ НЯКВА РАБОТА! ПАК!
  Да, и човекът, посочен от Първанов за глав прок не свърши нищо, но поне бе възпитан, и не е зпозлвал сатър по адвокатки от Ямбол (опа)

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дали е виновен или невинен,това не го знаем,но е факт че съдебната с-ма,ама по Никакъв начин не работи,да бъдеш виновен на две инстанции и изведнъж на третата невинен,определено е сбъркана ценностната с-ма на живота ни в Б-я,и нз хората дават ли си сметка в каква кал сме,държавата е на Колене поставена от много дълго време,а светлина в тунела няма,това е добре да го разберат гербаджии и всякакви русофили други.

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И каква стана тя ?Добър реверанс към Цв.Цв.,към Б.Б.

  Tony
 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Позор!
  ЗА МАФИОТСКАТА НИ ДЪРЖАВА!

 14. 14 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Цветанов е новият Исус - без грехове!

  Every cradle is a grave.
 15. 15 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Изненадани, нещо, някой!?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Голямо препиране на имиджа на този не особено умен физкултурник. Ама ние си го знаем.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1001 Гневно

  А нима Александър Божков, Евгений Бакърджиев, или пък Р.ОВЧ. се оказаха виновни?
  Не занам точния случай с Ц.Ц, но защо е тази учуда, защо е това недоволстово!
  ВИЕ ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ!
  Аз скромно икам справедливост!
  Която е НЕВЪЗМОЖНО да се съчетае на това място с вашата демокрация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  От всичките дела, които заформиха срещу Цветанов, това беше най-куцото и без да съм юрист бях сигурен бях сигурен, че ще го оправдаят! Просто самото обвинение е повече от глупаво! Иначе, за апартаментите и за някои други работи си е повече от оцапан!
  Извън всичко останало, вече би трябвало и слепите да са видели, искрената любов между всенародния любимец бате Бойко и аркадашите от ДПС! РБ да си събира багажа и да напуска коалицията, че да може да се консумира брака между ДПС и ГЕРБ! Най-добре, малко след Нова година и най-късно до пролетта!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 708 Весело

  Ей, отдъхнах си. Сън не ме хващаше, бях се изринал и само сънувах кошмари как ще вкарат този невинен жребец в затвора за едното нищо. Слава на Бога, справедливостта възтържествува за пореден път в България изпращайки силен сигнал към Вселената, че ние сме колос на стабилността не само в региона, но и на глобалната карта на мафията.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Какво е виновен Цветанов или съда, че прокуратурата не става и за чеп за зеле?

  Още като бяха скалъпени тия обвинения, експерти по право коментираха, че няма как да издържат в съд.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  И за апартаментите не можеш да го пипнеш. Законите по, които работи НАП са врата в полето, един добър счетводител ще прокара от там каквото му кажеш!

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#10] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Нещо пропускате Велчев, като главен прокурор, който също нищо не свърши и за награда ГЕРБ го прати в конституционния съд...! Така, че нещо ви куцат доводите...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 958 Неутрално

  на герб не им трябва съдебната реформа. само прах в очите на хората са всичките им приказки за реформи.

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Много народ ще плаче под тази новина как ЦвЦв е виновен, а съдът - корумпиран. А новината е, че в България все пак има пречка пред политическата репресия и тя е съдът. Няма пречка обаче пред манипулирането на изборите чрез скалъпен иобвинения.

 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#23] от "tww09306483":
  нещо си пропуснал да прочетеш! Я се върни и чети пак Бе!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  ,,Пет дни преди изборите ВКС обяви оправдателната присъда на Цветанов за присвояване,,
  До коментар [#1] от "fragment_ot...":


  До коментар [#2] от "chicago514":

  И всички останали. Защо тогава скочихте срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Нали го чухте как от трибуната на НС, се закани срещу Цветанов и Борисов, че той като станел шеф тези двамата ще лежат в затвора. Момчето харно са беше заканило и щеше да удовлетвори ваште желания, а вие го свалихте от власт, ми хапете се по лактете тогава

 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Поредното доказателство, че съдът не съди или осъжда мафиоти!
  Няма значение, червени или пребоядисани, синове или дъщери на червената буржоазия! Те са от една Мафия!

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#18:"calc"] На следващата Панорама само той ще й е участник само. Даже и водещият може да не участва. [/quote]
  Има ли още някой да гледа Панорама, с такива участници, които до един лъхат на бодряшки оптимизъм, за които сме по-добре от Швейцария. Да те са, но ние не сме! И няма да станем!
  До коментар [#18] от "calc":

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3445 Весело

  ,,Пет дни преди изборите ВКС обяви оправдателната присъда на Цветанов за присвояване,,

  Еех умните ми те ДСБ-ари и РБ-исти, що не оставихте Пеевски да стане шеф на ДАНС ве, ей на момчето е умно, неподкупно (щото е богато) и се беше заканило от трибуната на НС да вкара в затвора тези двамата, Цветанов и Борисов и щеше да го направи. А сега гризкайте ноктите на палците на краката си

 31. 31 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Цвъцвъ е, по решение на българския съд, агнец невинен! Достоен за подражание пример. А колкото до зависимоста сте прав - компромат взима, компромат дава...

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  [quote#25:"spiegel"]Много народ ще плаче под тази новина как ЦвЦв е виновен, а съдът - корумпиран. А новината е, че в България все пак има пречка пред политическата репресия и тя е съдът. Няма пречка обаче пред манипулирането на изборите чрез скалъпен иобвинения. [/quote]

  Горките ,,умни,, от ДСБ и РБ направо са за съжаление, щото техните тролове тука не ги бива и за чеп за зеле

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#30] от "сидер":

  Всъщност, сега е повече от ясно, че това беше един тъп театър. Пеевски нямаше достатъчно власт и направи протест уж срещу себе си, който в последствие му докара доста по-голяма власт чрез Герб. Кой видял - видял.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ами освен ББ сега пак да каже крилатото 'ние го хващаме, те ги пускат!"...А че Цв.Цв. е за затвора го знаят вече и кварталните кучета (а и доста от гласуващите за Герб между другото...)

 35. 35 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2869 Весело

  Горещо сърце, хладен ум, чисто чисти ръце!

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Най- после ВКС 'разбраха" , беше им подсказано , че ПОДПИСЪТ на Цв. - за подслушването ,/ да не се подслушва един 'човек"/ , е
  височайш подпис ,
  НАД подписите на разни съдии..
  Разбраха , че каквото Цв. каже или направи , то е 'законното" ,...)
  Нищо ,че единият е учил във ВИФ-а , а
  а другите - са 'върховни съдиии..на България :))

  BIG AL
 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#9:"gembirdkz"]Хайде да не се залъгваме всяко нещо има цена в Б-я и Цветанов я е платил,[/quote]
  Не е така в случая - та по това дело го оправдаха на всички инстанции, обвинението беше абсурдно !!!
  Цветанов вероятно има за какво да бъде съден, но всичките досегашни обинения са поръчкови, и делата срещу него са смешни !
  И аз си мисля, че СЦ рано или късно ще си плати за това, а може би и не само той ... вместо да му избодат очите, му изписаха вежди !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  "Пеевски нямаше достатъчно власт и направи протест уж срещу себе си, който в последствие му докара доста по-голяма власт чрез Герб"
  Това нова опорна точка на позитанчетата ли е? Ако тогава ДПС/Пеевски искаха власт на ГЕРБ просто можеха да направят коалиционно правителство с тях, а не с БСП, щяха да имат около 130 гласа. А те били направили коалиция с БСП, пък после организирали протести против себе си
  На протестите бяха хора от сегашния РБ - и те ли са били организирани от Пеевски?

 39. 39 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Разбира се, то какво друго би могло да се очаква... Процесите срещу Цветанов са политическа поръчка, част от сценария да се свали ГЕРБ от власт с всякакви средства, щото така би било добре и за Масква и за нещастната опозиция...

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Още при повдигането на обвиненията към ЦЦ, твърдях че са скалъпени, неправомерни и са политически мотивирани! Дневник намерете и прочетете в какво е реално обвинен ЦЦ по делата, как са мотивирани обвиненията, не да дъвчете вестникарски лафове и журналистически партенки. А заглавието ви е направо за учебник по манипулации!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4501 Весело
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Така разочароват другарите, които вече му издадоха присъда

 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":
  Театър беше и разследването за Сапио, ама ти беше щастлив и се радваше като цигане на писано яйце

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#26] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Да де, защо все пак ГЕРБ възнагради така щедро Велчев въпреки, че не свърши нищо!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Едва ли има изненадани.
  Даже не знам що се хабя да пиша изобщо..

  Fail with honour then succeed by fraud
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Колко пари пръснахме да го съдим?

 47. 47 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 214 Неутрално

  e- media: "Пет дни преди изборите ВКС обяви..." Независимо е решението (обявяването) и случайно е "съвпадението" с датата 25 октомври 2015...

 48. 48 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Това обвинение си беше смешно, дори за Българските стандарти. Не че Цветанов няма за какво да го обвиниш де.

 49. 49 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  Цигулар се изгубил в пустинята. Както си вървял, го нападнал един лъв. Цигуларят от страх извадил цигулката и почнал да свири, и в същия момент лъвът се успокоил, седнал кротко и заслушал. След малко един по един дошли още лъвове, лъвчета, лъвици, и се наредили да слушат. А нашият музикант вече два-три часа се скъсал от свирене. И в един момент пристига още един лъв, скочил върху него и го изял. Тогава едно малко лъвче вика на другото:

  - Аз к'во ти казах, че като дойде оня глухия, ще ни развали моабета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK