Пет дни преди изборите ВКС обяви оправдателната присъда за присвояване на Цветанов

Цветан Цветанов

© Цветелина Белутова

Цветан ЦветановПет дни преди изборите Върховният касационен съд съобщи, че вчера председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е обявен окончателно за невинен по обвинението за длъжностно присвояване чрез изплащане на заплатите в размер над 50 хил. лв.  на бившия шеф на РБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.


ВКС е разгледал делото през юни, а официалното решение е с дата 20 октомври и беше оповестено днес на страницата на съда. 


Цветанов бе оневинен по това обвинение първо от Софийсикя градски съд /СГС/, а Софийският апелативен съд /САС/ потвърди оправдателната присъда, която прокуратурата протестира пред ВКС.


"ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което бе потвърдена постановената от СГС присъда на Цветан Цветанов, с която е признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване, за улесняване на което е извършено престъпление по служба", съобщи днес ВКС.
Решението е окончателно и не подлежи на протест.


Орлин Тодоров, бивш началник на регионаллото звено на БОП по времето на Цветанов като вътрешен министър,  стана причина за две от делата срещу  Цветанов, които прокуратурата заведе докато той беше в опозиция: едното за длъжностното присвояване, по което вчера е  оправдан окончателно; другото - за отказа на бившия вътрешен министър да бъдат приложени СРС спрямо Орлин Тодоров въпреки искането на прокуратурата и разрешението на съда /шестте "НЕ" на Цветанов/, по което той  беше осъден от СГС и САС, но ВКС върна делото и миналата седмица друг състав на САС отмени присъдата, предстои прокуратурата да протестира пред ВКС.


по третото дело - за неправомерно прилагане на СРС /прословутото подслушване с т. нар. кечъри/ прокуратурата сама спря да поддържа обвиненията, като се мотивира със законодателни промени, които обаче не й попречиха да поддържа обвинения срещу други лица по други дела с аналогични казуси.


Цветан Цветанов беше обвинен, че от края на декември 2011 г. до края на февруари 2012 г., в качеството си на министър на вътрешните работи, е присвоил 50 хил. 569 лева в полза на бившия шеф на БОП във Велико Търново, като е разрешил Орлин Тодоров да получи сумата като заплати, неползвани платени отпуски и обезщетение за пенсиониране за време, в което Тодоров е разследван и задържан под стража.


Върховните съдии приемат за правилни изводите на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, че Цветанов  не е нарушил действащото законодателство, като е оставил на поста му шефа на БОП-Велико Търново и е позволил той сам да напусне системата на МВР, като получи и съответното възнаграждение, въпреки че е бил обвиняем. 


"Според Закона за МВР, образуването на наказателно производство и привличането на служител в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебните правоотношения на държавния служител в МВР. Противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност", казват върховните съдии.


Да си обвиняем е пречка да влезеш в системата на МВР, но не е нарушение да останеш в нея, ако по-късно си привлечен  под наказателна отговорност, става ясно от решението на върховните съдии.


Ето какво казват върховните съдии:


"Нормата (от Закона за МВР, която според обвинението е нарушена - бел. ред.) се намира в Глава петнадесета, Раздел втори "Изисквания за постъпване на служба в МВР". Тя визира едно от общите изисквания за заемане на длъжност държавен служител в МВР, а именно лицето да не е привлечено като обвиняем или да не е подсъдимо за умишлено престъпление от общ характер. Тази разпоредба според прокуратурата е единствената в ЗМВР, която съдържа универсални базови правила за съвместимост, респективно несъвместимост със статута на държавния служител в МВР и въвежда принципни постоянни положителни и отрицателни предпоставки, като настъпването на отрицателните води (според прокуратурата - бел. ред.) до невъзможност за заемане на държавна служба във всеки един момент от времетраенето на службата. Върховните съдии са категорични, че подобни разсъждения водят до едно разширително тълкуване, каквото е недопустимо от гледна точка на материалното наказателно право и независимо че става въпрос за норма от ЗМВР, за нея важат правилата за наказателното право", обясняват върховните съдии. 


В мотивите върховните съдии тълкуват разпоредбите на Закона за МВР относно дисциплинарната отговорност и прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР и правят извода, че чл. 179, ал. 1, т. 3 от ЗМВР  урежда само материята, засягаща първоначалното постъпване на служба в МВР и не обхваща действащите служители, за които има друга нормативна уредба.


"Образуването на наказателно производство и привличане на служителя в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР, противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност по чл. 16 от Наказателно-процесуалния кодекс" – категорични са върховните съдии.


Това е втората влязла в сила оправдателна присъда на Цветан Цветанов, след делото за кечърите.


Висящо остава само делото за шестте "Не". Последната дума по него ще има пак Върховният касационен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK