Съюзът на съдиите с отворено писмо до медиите

Съюзът на съдиите с отворено писмо до медиите

© Анелия НиколоваСъюзът на съдиите в България излязоха с отворено писмо поради нарастващото напрежение и коментари в медиите по повод дискусията за увеличение на заплатите в съдебната система.


Те отново подчертаха, че възнагражденията на народните представители, председателя на Народното събрание, президента, министрите, главния прокурор и други, сред които и на съдиите, прокурорите и следователите, се определя от законодателната власт на базата на средномесечните възнаграждения в обществения сектор или в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.


За последните три години единствено заплатите на магистратите не са привеждани в съответствие с 

нарастването на средномесечните възнаграждения в обществения сектор. Поради което намират изявленията на финансовия министър за, леко казано, странни, след като неговото възнаграждение, което се определя по същите правила, е актуализирано на всеки три месеца от встъпването му в длъжност.
Съюзът на съдиите винаги се е съобразявал с икономическите трудности в държавата, но няма как да не реагира както преди, така и сега на опитите на представители на изпълнителната власт, които противопоставят магистратите на останалата част от обществото с популистки изказвания. Изказванията целят внушението, че средствата от бюджета на съдебната власт биха могли да бъдат насочени към най-уязвимите социални групи.


Не би следвало да се противопоставят най-важните отговорности на държавата към обществото - образование, здравеопазване, социална закрила, правосъдие и обществен ред. Задачата на едно отговорно управление е да обезпечи всички сфери, което е гарант за устойчивост на държавата.


От съюза подчертаха, че не се поставя въпросът за увеличение на заплатите, а за привеждането им в съответствие с реалните доходи в обществената сфера. Отбелязаха още, че това не изключва актуалността на въпросите за прозрачното управление на бюджета на съдебната власт от Висшия съдебен съвет (ВСС) и за задълженията на финансовият министър във връзка със събирането на задължения към бюджета на съдебната власт, които представляват близо 750 млн. лв., като само по актове от предходната година възлизат на 35 млн. лв.


Съюзът на съдиите нееднократно е изразявал загриженост, че съдебният бюджет не се управлява оптимално и прозрачно, което пречи на убедителността на разходването му, нито позволява да се проследи движението на средствата в системата, тъй като се разделят в три отделни бюджета. Също така сме отправяли конкретни предложения за задълбочен анализ и няма да спрем с настояването ВСС да предприеме решителни мерки за преодоляване на дефицитите.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Ма тия многоимотните да не искат да ни накарат да повярваме ,че оцеляването им зависи от заплатите им ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  АКО (което трябва да се докаже обаче) заплатите им не са = държавни заплати * 2 , тогава са прави.
  Има закон и трябва да се спазва.
  Но много ме съмнява да е така,защо тогава такъв силен аргумент не бе използван от ВСС, а повишиха заплатите тихомълком??????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да не излезе само,че в обосновките за съдебния бюджет са предвидени средства според закона и държавата е давала колкото трябва, но пътьом парите са изтичали по знайни и незнайни дупки ......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изтрих много дългия си коментар, защото не можах да го направя нециничен. Вчера освободихте (да, условната присъда си е чисто освобождаване) човек, откраднал 1 000 000. Колко още тава случая имате на година? Ами те да ви хранят бе! Те от нас ги вземат, после вие ги "мъмрите" с условни присъдки. Почнете да работите, защото освен съдиите, които гледат малки селски и градски спорове, всичко друго е пропито с нашите пари, които изчезват, а съдът все е "честен".

  Леко обезчовечен...
 5. 5 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 286 Гневно

  Как имат лице изобщо да излизат да искат повече?!

  Хората са го казали - преди да поискаш трябва да дадеш!
  Българските магистрати обаче не обичат да дават, а предимно да получават. Фактите са такива.

  Сега казват, дайте ни още пари, нищо че системата на практика не функционира, нищо че самата държава се разпада в следствие на нашите действия и явно бездействие.. Дайте ни а ние ще продължим да се оправяме както знаем, т.е. да пазим предимно собствения си интерес, а т.нар. институция, която представляваме ще ползваме като личен инструмент, според конюнктурата.

  Това ни се казва.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  На какво отгоре искат увеличение на заплати?! Който не ще дя ряботи, прав му път! Има достатъчно юристи, които с радост ще ги сменят, че и ще са по-добри съдии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Защо обаче забравят да споменат и за мината година включително,какви милиони бонуси получават накрая на годината.Това също е заплата.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  за безобразията си няма да седнат да пишат, но за заплатите са много бързи.
  И колко вземат сега, та им е малко?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#6] не споделям оптимизма ти, че ще бъдат "по-добри".
  Не ти ли бе поука участието на двама ярки представители на юридическата ******* в коментарите под статията на Смилов?
  Практически всички са такива. Още от втори курс студенти стават... ммм, абе различни от нормалните хора. Изключенията са редки.
  На скромната база лични наблюдения върху мои връстници, с които израснахме заедно, но влязоха да учат право, мога да кажа, че с тях бързо стана трудно да се говори...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ама те и заплата ли получават...?

 11. 11 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "navy":
  По стечение на обстоятелствата познавам много съдии. Многоимотните са от върховните съдилища и в София, а те са по-малко от 10% от всички съдии. Не казвам, че имате грешно впечатление от съдиите, но вероятно сте софиянец.

 12. 12 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Финансовият министър е един счетоводител на по-голяма организация. Той дори не взима решения,а предлага на парламента да ги гласува. Това сравнено със съдия, който ежедневно взима решения за съдбите на хората е несравнимо по-леко. Може и някои съдии да са корумпирани и да злоупотребяват, но това е така, защото парламентът назначил министъра на финансите е приел закони, които само се прилагат от съдиите. Та на въпроса за заплатата. Да смятам, че някои съдии заслужават по-високи от тази на министъра на финансите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK