Част от дарените от Турция ваксини ще останат в резерв за бежанците

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Петър Москов, министър на здравеопазванетоИзбори 2022

Очевидно някой е много притеснен от това, че министерството успя да разреши кризата с ваксините. Очевидно някои клонове от българската фармацевтична индустрия губят. Моля да не влизаме в мръсна търговска игра."


Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти по повод публикация в онлайн агенция, че ваксините, които бяха внесени от Турция през лятото са опасни и съдържат живак. Мнистърът увери, че става въпрос за спекулации, че ваксините изобщо не са били използвани и че се чака становището на Изпълнителната агенция по лекарствата. 


"Абсолютно фалшива е тази новина. Истината е, че петвалентните ваксини, които взехме от Турция са част от задължителния имунизационен календар - съответно трите приема за бебета и част от тях започваме вече да реимунизираме. Отделно към това Турция ни е предоставила и 100 хиляди ваксини срещу хепатит В - моновалентни. Те никога не са били използвани и не са били нужни на българския задължителен имунизационен календар", разясни Москов. 
По думите му България има доставчик на моновалентните ваксини срещу хепатит В, които се поставят на децата по имунизационния календар, а допълнителното количество, доставено от Турция е всъщност за резерв в условията на засилен миграционен и бежанси натиск. "Това е продукт, който на европейско ниво е разрешен, в България сме отправили запитване към ИАЛ и към националния консултант за възможността извън обхвата на задължителния имунизационен календар при възрастни хора да се използва такъв тип ваксини", заяви здравният министър.


"Причината поради която ваксината е абсолютно безплатна извън размяната на ваксини между България и Турция е - предоставена е абсолютна на добра воля - защото търсихме възможността да имаме някакви количества от гледна точка на мигрантския, бежанския натиск през следващите седмици, месеци, години. Те нито са използвани тези ваксини, нито ще бъдат използвани, ако ИАЛ и националните консултанти преценят, че не е подходящо", успокои министърът. 


През юни тази година се наложи Министерството на здравеопазването да търси бързо решение за набавяне на необходимите ваксини за имунизация на новородените, след като преговорите и търговете с официалните доставчици бяха провалени. Москов се споразумя с Турция да получи необходимото количество петвалентни ваксини от там - 100 хиляди броя, в замяна за БЦЖ ваксини, които се произвеждат у нас. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK