Славчо Атанасов: Пловдив се управлява по болшевишки начин

Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив от Патриотичния фронт

© Анелия Николова

Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив от Патриотичния фронтВ поредица от интервюта "Дневник" представя основните претенденти за кметското място в Пловдив. Социологическите проучвания дотук прогнозират балотаж между сегашния кмет на града Иван Тотев (ГЕРБ) и Славчо Атанасов, издигнат от коалицията Патриотичен фронт. Атанасов управляваше втория по големина град в периода 2007 - 2011 г., избран като кандидат на ГЕРБ и ВМРО. На вота през 2011 г. двамата отново стигнаха до балотаж, който Тотев спечели с 2300 гласа. Сега Атанасов е амбициран за реванш.


Кои са проблемите на Пловдив?


- Няколко са ключовите проблеми на Пловдив. На първо място - той е затворен от собствените си табели и няма допълнителни територии. Градът се задушава в собствената си риза и двете общини, създадени изкуствено през 1987 г. - Марица и Родопи, като в клечки обхващат Пловдив. За да се развива в бъдеще, му трябват прилежащи територии.
Това неимоверно много пречи, защото границите на Пловдив свършват с последните блокове на нашия град. Големи индустриални зони не могат да се строят между блокове, където живеят хора. Тоест Пловдив няма прилежащи територии и този проблем е повдиган от всеки кмет на града, но не може да бъде решен от него. Трябва сериозна държавна политика, която зависи от три институции - Народно събрание, президент и министър-председател.


Когато вие бяхте кмет, какво направихте?


- Заедно с моя предшественик д-р Иван Чомаков повдигнахме този изключително важен въпрос. Градът няма вече свободни територии и площи, за да се реализират големи проекти. Давам пример - по време на моя мандат дойде фирмата "Сваровски", която търсеше терен от 55-60 декара терен за построяване на завод с 500 работни места. Тогава нямаше как да им предоставим такъв терен, а те имаха огромното желание да се ситуират в Пловдив, за да могат лесно да пласират продукта си на пазара в Истанбул. Не успяхме да ги задържим, в момента са в Румъния.


Вторият проблем на Пловдив е липсата на околовръстен пръстен. Има 7-километрова отсечка, която трябва да се направи, за да се завърши околовръстният път. Това не може да стане, защото тези 7 км са в територията на община Марица и те трябва да бъдат изградени от държавата. А отсечката е важна, защото от тук минава основният поток в посока Истанбул и Близкия изток. Сега какво става - тежките ТИР-ове от по 45 тона преминават директно през града, рушат нашата инфраструктура и създават огромни задръствания и проблеми в града.


Голямата мечта на пловдивчани е най-после да пием чиста питейна вода от каскада "Въча". Това е мегапроектът на Пловдив, струва 330 млн. лева и е мечта от 1974 г. Изтупах този проект от праха, водиха се разговори с правителството и за жалост на сегашния кмет този проект не му беше приоритет. Загубихме четири години, а пловдивската вода е с влошено качество и постоянно се покачва нивото на мангана в нея.


А кои са проблемите на гражданите?


- По мое време Пловдив беше най-социалният град, обявен от синдикатите. Градът беше с най-ниските данъци в България и в градския транспорт имаше сериозни преференции за 82 000 души - студенти, пенсионери, инвалиди и майки с деца до 3 години. При смяната на властта преди 4 години всички тези придобивки бяха отнети. И от града с най-ниските данъци в момента Пловдив е градът на едно от първите места по данъчна тежест. В момента софиянци плащат с около 20% по-нисък данък за автомобилите отколкото в Пловдив.


При мен детските градини бяха безплатни, а детските ясли бяха с най-ниски такси в България. Данъците бяха най-ниските, а имахме най-високата събираемост в страната - над 90%. Хората плащаха с добра активност, а сега най-голямата тайна в общината са т.нар. недобори, макар че кметът е длъжен да ги обявява на всеки 6 месеца. Обикновено неговият отговор е в рамките на нормалното за държавата, но без конкретни числа. Факт е обаче, че редица пловдивски общини се регистрираха в други общини, за да плащат по-ниски данъци, в това число и най-голямата транспортна фирма ПИМК. Хиляди гражданите също си регистрираха автомобилите в други общини, за да плащат по-ниски данъци.


Другият проблем задлъжнялостта на Пловдив, която наближава 100 млн. лв., а плащането на лихвите по кредитите на общината ще започне през 2017 г. Това създава опасност от банкрут на община Пловдив. Кметът ще бъде като гара-разпределителна - ще получава пари от бюджета и веднага ще разплаща свободните средства към банките. За развитието на града няма да остава почти нищо. 


Защо трябва да се смени сегашната общинска управа?


- Сериозен проблем е и прозрачността на обществените поръчки. Голяма част от бизнеса загуби вярата от почтеността на сегашната управа. Обикновено 3-4 фирми печелят почти всички поръчки на Пловдив. Не искам да им правя реклама, но това са "Главболгарстрой", асеновградската фирма "Запрянови" и пловдивската "Драгиев и Ко", която прави почти всички асфалтирания на булевардите. Това създава голям дискомфорт за останалия бизнес в града.


С кого са свързани тези фирми, има ли съмнения за конфликт на интереси?


- Самата фирма ГБС беше дала на майката на г-н Тотев заем от 1 млн. лв. официално и това се знае от целия град. Тази фирма освен че строи големи обекти на община Пловдив, построи и второто крило от хотела на фамилия Тотеви, личната му къща, в която живее. Бил съм кмет и не мога да проумея това ли са единствените три най-добри фирми, които печелят големите обществени поръчки. Затова казвам пълна ревизия на мандата на г-н Тотев.


Славчо Атанасов: Пловдив се управлява по болшевишки начин

© Анелия Николова


Каква оценка поставяте на управлението на Тотев?


- Оценката ще му я поставят гражданите на Пловдив на 25 октомври. Няма да си позволя да му дам оценка, казвам само, че сред гражданите, тъй като ежедневно се срещам с над 400 души, сериозно се дискутира за корупционни практики в общината. Поради тази причина съм обещал, ако стана кмет, да направя пълна ревизия.


Кои са вашите приоритети?


- Намаляване на данъците, затваряне на околовръстния кръг, прозрачност при провеждането на обществени поръчки с връщане на стария модел, когато всяка обществена поръчка минаваше за становище първо през прокуратурата. Това не е работа на прокуратурата, но все пак тя е гарант за почтеност на обществената поръчка.


Между другото аз съм най-проверяваният кмет в България - 198 проверки имам. И накрая разбира се нищо не се откри.


Какво ви накара да се включите в тази кампания?


- На първо място този модел, който се наложи, не го одобрявам. Не можеш да връщаш развитието 70 години назад и да управляваш по болшевишки начин - само партийни активисти в общината и дори чистачката е представител на управляващата партия. Няма партия, която да има потенциала сама да управлява. Затова общината се напълни с "калинки", самият кмет твърдеше, че "кой откъдето хартиса от ГЕРБ, аз го прибирам в общината".


На второ място, го дължа на тези 70 000 души, които гласуваха за мен преди 4 години. И останаха тотално излъгани от явната фалшификация на изборите в Пловдив. Тогава загубих с 2000 гласа разлика или 0,5%. Загубих по скандален начин - телевизионните камери заснеха как в центъра на Пловдив се купуват гласове, бяха се извили опашки да си вземат 30 лв., за колкото са си продали гласа за Тотев. Тези репортажи обаче бяха излъчени еднократно и повече не ги пуснаха.


Сега готви ли се нещо подобно?


- Да, разбира се, но ние сме взели мерки този път да не го допуснем. Преди 4 години аз бях сам срещу целия ГЕРБ, а сега зад мен са парламентарно представени партии със своето влияние, със своите лостове на въздействие, имам представители в секционните избирателни комисии.


С огромни усилия успяха да спечелят в кавички срещу мен и целият град го разбра. Затова тази година най-мощната неправителствена организация в Германия ще следи изборите в Пловдив. Това е "Инфра нюз", чийто президент ще дойде в Пловдив не по наша покана, а така да се каже се самопокани, защото от организацията твърдят, че не искат да се повтаря случилото се от 2011 г.


Как се свързахте с тях?


- По-скоро те се свързаха с нас. Скандалът с Пловдив и Плевен през 2011 г. беше много голям. Не подценявайте западните ни партньори, а те много държат на почтеност на изборите. Това е едно от най-големите престъпления, защото се убива идеята за демокрация.


Какво за вас ще бъде успех?


- Да победя на изборите. А след това имам управленска програма как да се развива Пловдив в следващите 20 години. Да се завърши подлезът Модър - Царевец, за да се свържат най-сетне двата района "Западен" и "Южен"; да се изгради северната тангента в самия град преди Панаира; да се направи южния обходен колектор, за да събира отточните води, защото след всеки дъжд Пловдив заприличва на Венеция; както и да се реши въпросът с пробива под Водната палата с движение на две нива, а не това безумно кръгово, направено от сегашния кмет, където се заформят огромни задръствания, а изхарчените пари са 1.2 млн. лв. А също да се затвори околовръстният пръстен, да докараме питейната вода от каскада "Въча", да се оправят вътрешно кварталните улици, за да не минаваме скоро с луноход по тях.


Един мандат ще стигне ли?


- Не съм се вперил в моя си мандат, между кметовете задължително трябва да има приемственост. Не страдам от тази болест, че с мен започва и с мен свършва Вселената, от която страда сегашният кмет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 968 Весело

  Някой да вярва на олялото се биФФше *зкпч*?!?Както казват в лИЮбимият му квъртал *Столипиново* - ай сиктир,славчу!

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1047 Весело

  "Когато вие бяхте кмет, какво направихте?"
  -Ми открих няколко много ефективни начина за бъркане в носа и определено постигнах много като ми порасна огромен нокът на кутрето за извличане на максималното от мен

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ""Сваровски", която търсеше терен от 55-60 декара терен" - Защо сега разбираме за тази оферта , защо не е била публична ?

  Все по-хубаво става :)
 4. 4 Профил на subev
  subev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този за 4г. не направи нищо за града ама с най-големи претенции.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Повечето градове се управляват така.Болшевики как да управляват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK