Изборите в Хасково: Изкуството на статуквото

Паметникът на кауна (диалектна форма на пъпеш), който е поставен в ремонтирания център на Хасково.

© Юлия Лазарова

Паметникът на кауна (диалектна форма на пъпеш), който е поставен в ремонтирания център на Хасково.Страшно е" - смята Георги Иванов, кандидат за пети мандат кмет от коалиция "За Хасково", подкрепен и от Реформаторския блок. И това се забелязва в града - в ромската махала "Република" има постоянно присъствие на жандармерия, заради сигнали за купуване на гласове, а екипът на "Дневник" беше предупреден да внимава какви въпроси задава на гражданите в квартала, защото "шефът знае, че сте тук" (подробности по-надолу в текста). В града хората също неохотно говорят за изборите.


Георги Иванов е подозрителен към критични въпроси и се оплаква, че цялата държавна машина се е задействала срещу него, за да го отстрани. Основните му опоненти от ГЕРБ Добри Беливанов - в момента областен управител, и от ДПС Мюмюн Мюмюн - досега общински съветник, искат смяна на статуквото в града, въпреки че ДПС е давала три мандата подкрепата си за Иванов, който управлява от 1999г. Реформаторският блок го подкрепя само за кмет, но не и листата му с общински съветници. Реформаторите имат отделна с идеята след изборите да сформират мнозинство в общинския съвет заедно с коалицията зад Иванов. А от БСП са най-критични, защото "16 години управлението на града е ултрадясно и антисоциално". Общо кандидатите са осем.


В програмите на кандидатите се въртят проблеми, характерни за много градове - безработица, високи данъци, миграция на младите хора към по-големи градове или в чужбина, липса на външни инвестиции, липса на канализация в част от кварталите...
Но впечатление правят и някои местни стрелички към управлението на Георги Иванов - намеци за корупция, която пречи на развитието на местния бизнес и привличането на инвестиции, както и няколко паметника в центъра на Хасково, определяни като нехристиянски символи и кич и от граждани, и от кандидати. Плахо се говори за бизнеса на двамата синове на Георги Иванов, както и за имотите му, заснети с дрон от Би Ти Ви тази пролет. Един от синовете му - Станислав Иванов, е депутат от Реформаторския блок, след като на парламентарните избори през 2014 г. коалицията постигна доста по-висок от средния за страната резултат. Дори лидерът на ДПС Лютви Местан призова председателя на ДСБ Радан Кънев да се дистанцира. Опонентите на Георги Иванов чакат след проверките институциите да съобщят има ли нарушения. Това очевидно ще стане след изборите.


Кандидатът за кмет от "За Хасково" Георги Иванов, той е подкрепен и от Реформаторския блок.

© Юлия Лазарова

Кандидатът за кмет от "За Хасково" Георги Иванов, той е подкрепен и от Реформаторския блок.


Атака или не


"Много често ме питат и все казвам: "Щом разговарям с вас, значи нищо не е станало". Това си беше организирана атака срещу мен, в момента има атака от всички държавни структури. Заявявам го и с големи букви може да го напишете - прокуратурата, полицията, Агенцията по храните, Инспекцията по труда, Държавният строителен контрол, Държавният финансов контрол, Сметната палата... Нещо да не изпуснем. Всичко това е струпано в момента и човърка. Но към този момент няма нарушения", каза дългогодишният кмет Георги Иванов пред "Дневник". Отказва да отговори чия е атаката - "цяла България ги знае".


Опонентите на Иванов са предпазливи по тази тема. Казват, че има сигнали, но проверките текат и не могат да коментират. Претендентът на ДПС Мюмюн Мюмюн смята, че приходите на семейството на Иванов идва от бизнеса им - имат хотел в центъра на Хасково, първата строителна фирма в града след промените и други. Кандидатът на БСП Божидар Драганов посочва, че за да развиваш бизнес в града, трябва да направиш дарение на общината. Това твърди и претендентът на ДЕОС Иван Господинов.


Центърът на Хасково е ремонтиран и досегашният кмет Георги Иванов се гордее с това.

© Юлия Лазарова

Центърът на Хасково е ремонтиран и досегашният кмет Георги Иванов се гордее с това.


Данъчен ад или град на самоиздръжка


Сред основните критики към сегашния кмет са високите данъци, такса смет и цени за детски градини. Дори в града се говори, че те са най-високи в цялата страна. Всички кандидати, освен Иванов, обещават намаляването им. В момента на месец таксата за детска градина е 50 лева, а за предучилищния етап - 70 лева.


Според Мюмюн Мюмюн за един и същи автомобил се плаща 300 лева данък моторно превозно средство в Хасково, а в съседната община Димитровград - 150 лева. "Високи са данъците - всеки може да го каже", добавя той и обещава намаляването им. Божидар Драганов разказва, че администрацията изпълнява устна заповед на Иванов за отказ от всякакви услуги, ако не си си платил данъците, което е противозаконно. Срещу общината дори вече се водили десетки съдебни дела. "Всички, които имат желание да си изкарат разрешително за строеж, минават през кръговете на Ада, така ми казват хората. През много гишета, през много началници на отдели, през много спонсориране, чрез дарение или нещо от сорта", допълва кандидатът на левицата.


От щаба на ГЕРБ в града, от където не намериха време за среща с кандидата им Добри Беливанов - графикът му бил натоварен, също обещават намаляването на данъците. В рекламна брошура, която от партията разпространяват тази седмица в Хасково, сравняват програмата на Георги Иванов с тази на  Беливанов. В нея се обещава и намаляването на таксите за детски градини.


Кандидатът за кмет на ДЕОС Иван Господинов.

© Юлия Лазарова

Кандидатът за кмет на ДЕОС Иван Господинов.


"За мен данъците са нормални. Вижте сега в една предизборна кампания, която се води, има два варианта да се каже - че този, който до този момент е ръководил града, нищо не е направил, и другото, че всички ще намалят данъците, таксите, водата, тока, даже и ще увеличат пенсиите. И обикновено публиката не е наясно кое от кого зависи", отвърна на нападките Георги Иванов и добави, че неговият принцип на управление е градът да се самоиздържа. "50 лева много ли е за една детска градина според вас, след като майката пуши цигари за 150 лева. Или 70 лева до предучилищна възраст".


Въпреки че опонентите му твърдят, че Хасково има дългове, Иванов посочва, че няма неразплатени задължения, както и вноски по кредит от 20 млн. лева, който вече се изплаща навреме от 10 години. "Идвайки тук и коментирайки, че онова, което сме правили с данъците, няма резултати, някакси не ми звучи много добре", каза още той, показвайки отново подозрение към въпроса.


За да убеди екипа на "Дневник", че събраните данъци и такси се влагат в града, вика представител на щаба си за гид из центъра на Хасково.


Паметникът на Баба Яга, яхнала електрически стълб през сградата на общината, също се приема противоречиво.

© Юлия Лазарова

Паметникът на Баба Яга, яхнала електрически стълб през сградата на общината, също се приема противоречиво.


Център с паметници и периферия без канализация


Центърът на Хасково е ремонтиран. Настилките са сменени, плочките изглеждат поставени добре, в приятни цветове. Сградите в историческата част са боядисани и в автентичен вид. Чисто е. Градинките са поддържани. Фонтаните работят. Възстановена е градската кула от XIX век. В галерията се подготвя откриването на изложба. От щаба на "За Хасково" се хвалят, че театърът е един от най-добрите извън София. Афишът е пълен.


Тема на спор и сред гражданите, и сред кандидатите, е кич ли са паметниците на кауна (бел.ред. - диалектна форма на пъпеш), на Баба Яга, яхнала електрически стълб точно пред сградата на общината, завързаният Икар, който се опитва да скочи във фонтана на площада, както и бухалът, кацнал на един от прозорците на общината. Допреди няколко дни в една от градинките в центъра са били поставени пластмасови крави в реален размер, които според щаба на "За Хасково" са били посрещнати с голям интерес от децата. Сега фигурите са прибрани, защото идва зимата.


Бухал, кацнал на прозорец на общината.

© Юлия Лазарова

Бухал, кацнал на прозорец на общината.


Кандидатът на БСП Божидар Драганов ги определя като паметници на безпаметността на някои неправославни символи, изградени върху монументи от социализма. "Ние строим такива паметници, но не строим бъдещето на децата си", добави той.


На площада възрастна жена, представила се за Марина, спира екипа на "Дневник", след като около километър е вървяла след него, за да се убеди, че е от софийски журналисти. "Вижте тази Баба Яга, ей там сложиха и паметник на кауна - колко ли пари дава кметът за такива глупости", пита тя, докато ни води към дома си - малко встрани от центъра, за да ни покаже, че плаща 150 лева такса смет за 70 кв. м, а почти до входа на кооперацията й - зад "Информационно обслужване", има малко незаконно сметище. "Чисто е само в центъра, по кварталите е страшно - няма канализация, мръсно е, няма пътища, няма осветление...", добавя Марина.


"Разликата е главозамайваща. Много хора остават с прекрасно впечатление от Хасково, но истината е, че виждат само центъра", смята кандидатът на ДЕОС Иван Господинов. Според него това е резултат от безработицата и липсата на каквито и да е чуждестранни инвестиции. "Почти няма външни инвестиции, не можем като Пловдив да се похвалим, че тук искат да инвестират чуждестранни компании. Макар че в големи градове около Хасково работи - Стара Загора, Пловдив. Нещо го задушава", допълва той.


На подобно мнение е и кандидатът на ДПС, за когото ситуацията в кварталите е доста зле. "Хубав е центърът, но големите проблеми са в кварталите - няма канализация, няма асфалт, улично осветление... Явно живеем в различни градове. Трябва да има повече инвестиции, които градът може да намери от европейски фондове", смята Мюмюн Мюмюн. И от БСП смятат, че градът трябва да кандидатства повече по програмите на Европейския съюз.


Lafka има поне 15 павилиона в центъра на Хасково.

© Юлия Лазарова

Lafka има поне 15 павилиона в центъра на Хасково.


Lafka - на всеки ъгъл


Наравно с броя на градските часовници, които са символ на Хасково, е броят на павилионите на Lafka. Веригата, свързвана с Делян Пеевски, в която се продават вестници, цигари и лотарийни билети, е буквално на всеки ъгъл в центъра на Хасково - поне 15 обекта, като някои от тях са един срещу друг. Според общинари павилионите имат разрешителни за общо 40 места в града.


"Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че ДПС ще наклони везните в изборите, говори за смяна на статуквото, а в същия момент подкрепя кмет за пети мандат. Радан Кънев не харесва Lafka, а същевременно подкрепя кандидат, в чийто предишен мандат, са били дадени разрешителните. Имаше търг. Условията бяха тежки, имаше изискване за голям предварителен депозит", заяви Мюмюн Мюмюн от ДПС, попитан защо има толкова много павилиони от тази верига в града.


Butka е един от малкото павилиони в центъра, който не е част от веригата Lafka.

© Юлия Лазарова

Butka е един от малкото павилиони в центъра, който не е част от веригата Lafka.


Според Божидар Драганов от БСП Lafka e в цяла България. "Има Lafka, има и Butka, има и други. И това е факт, който показва, че съществуват някакви меко казано полурегламентирани схеми за печелене на обществени поръчки", добави кандидатът на левицата. И Иван Господинов от ДЕОС, и кандидатът за общински съветник от Реформаторския блок Антони Пашов твърдят, че препоръчват на гражданите да не пазаруват от Lafka.


Георги Иванов прехвърля отговора към общинския съвет, защото той е провел търга за обектите. В предходния общински съвет от общо 41 съветници коалиция "За Хасково" е имала 13 съветници, ГЕРБ - 8, ДПС - 6, Национална политическа партия "Българе" (местната бизнес партия) - 4, БСП - 3, ДСБ - 3, СДС - 1, "Гергьовден" - 1, и един независим. Управлението е протичало с плаващи мнозинства, в зависимост от предложението на "За Хасково".


На ключово място на центъра на града - точно срещу сградата на общината, се намира станалият известен преди няколко месеца павилион Butka. Името дошло като опит за противопоставяне на агресивното навлизане на местния пазар на Lafka. "Има натиск върху нас", каза продавачката в павилиона и добави, че няма как толкова много павилиони Lafka на едно и също място да бъдат рентабилна инвестиция. Щастлива е, че си има постоянни клиенти, които протестират с пазаруването си при нея.


Кандидатът за кмет на ДПС Мюмюн Мюмюн.

© Юлия Лазарова

Кандидатът за кмет на ДПС Мюмюн Мюмюн.


Няма бизнес, няма млади


В града преобладават малките и средните фирми, основно шивашки за спортни облекла на големи световни марки, както и земеделие и животновъдство. През последните години е имало няколко опита на големи чужди компании да построят фабрики, заводи или офиси, но в крайна сметка те са избирали съседни области и общини като Димитровград, Кърджали, Стара Загора и Пловдив.


Според кмета основна причина за този проблем носи държавата, защото депутати на ГЕРБ от предишния парламент са проваляли сделки, защото са искали да станат посредници, а фирмата е искала да комуникира директно с общината. Според опонентите обаче вина носи основно досегашното управление.


Иванов посочва за пример терена на бившото летище в града, за което имало инвестиционен интерес за 250 млн. лева, но точно депутати от ГЕРБ са попречили за сключването на сделката. "Когато работите в общината, нещата стават много по-бързо и много по-елегантно", аргументира се той. "Засега оставаме един силно земеделски район - земеделие, млечна промишленост, винарство. Тук са може би едни от най-големите предприятия за поточни линии. Всичко, което е необходимо за производството на вино, като се почне от съдовете, бутилиране, или за мляко - масло, извара...".


Кандидатът за кмет на БСП Божидар Драганов.

© Юлия Лазарова

Кандидатът за кмет на БСП Божидар Драганов.


"Нула преки инвестиции през последните години", смята кандидатът на БСП и добавя, че безработицата е висока и това кара много млади хора да напускат града. Отиват да учат в други големи градове, където после се устройват и си намират работа. Подобно мнение изразяват и от ДПС, и от ГЕРБ, и от ДЕОС.


"Въпреки че коментират, че има безработица, безработицата е между тези, които нямат никаква квалификация, но иначе всяка фирма търси хора, което за съжаление е малко трудно. Себестойността на нашата продукция не позволява големи заплати и някак си демотивира хората да търсят работа тук и всеки гледа да се изнесе нанякъде", смята обаче Георги Иванов.


Всички кандидати обещават университет. В момента в Хасково има филиали на Пловдивския университет и на Университета за национално и световно стопанство, но претендентите смятат, че е необходимо голям университет - национален или дори световен, да бъде привлечен и да отвори филиал за редовно обучение на студенти.


Най-голямата ромска махала "Република", където има постоянно присъствие на жандармерия от началото на предизборната кампания.

© Юлия Лазарова

Най-голямата ромска махала "Република", където има постоянно присъствие на жандармерия от началото на предизборната кампания.


Ухажваният квартал "Република"


Най-големият ромски квартал в града се казва "Република". В него по неофициални данни живеят между 7 и 8 хиляди души, а избирателите са около 3500. От началото на предизборната кампания там има постоянно присъствие на жандармерия - заради множество сигнали за купуване на гласове. Всички кандидати казват, че вероятно има купуване на гласове, но никой не посочва кой ги купува.


Във вторник по обяд в центъра на "Република" пазарът работи. Продава се зарзават, туршии, дрехи... Улицата е пълна с хора. На маса в едно от кафенетата са седнали група от десетина мъже - очевидно обсъждат екипа на "Дневник". "Нищо не става тук", обръща се единият от мъжете, който все пак се съгласи да говори. "Когато има скандал, полицията не идва, а сега вече са тук цял месец", продължава да разказва той и добавя, че няма купуване на гласове.


В ромската махала "Република" малцина бяха съгласни да бъдат снимани.

© Юлия Лазарова

В ромската махала "Република" малцина бяха съгласни да бъдат снимани.


През последните седмици няколко телевизии излъчиха репортажи за частно енерго. Според мъжа, който отказва да се представи, това не е незаконно. "Не е ли правилно, когато не мога са си платя тока, да взема от съседа. Той нали има електромер", добавя. По думите на Георги Иванов тази версия потвърждава и EVN, защото използваната електроенергия все пак е отчитана.


Причината за такъв тип доставка на ток е, че част от постройките в "Република" са незаконни и не могат да имат партиди в електроразпределителното дружество. Мюмюн Мюмюн предлага собствениците да изкупят имотите си и така да се узаконят сградите, защото ако общината предложи наем, хората пак ще бъдат зависими от управляващите.


Подозиращи, че са влезли в кадър, в друго кафене на стотина метра, възразяват шумно срещу екипа на "Дневник". "Не искам да ни снимате, нищо не става тук, тръгвайте си", казва млад мъж. След малко друг мъж приближава и прошепва: "Нали знаете, че трябва да внимавате какво питате, иначе нищо добро няма да стане", казва той и добавя: "Не помните ли вчера къде бяхте - при шефа". Отказва да уточни кой е шефът, а повтаря предупреждението какво трябва да бъдат питани хората.


В крайна сметка същият мъж е видял екипа на "Дневник" на влизане в партийния офис на Георги Иванов в понеделник. Попаднал е случайно на снимка - седнал е стол до входа офиса.


Този мъж в понеделник е видял екипа на "Дневник" на влизане в офиса на щаба на Георги Иванов, а във вторник отправи предупреждение какви въпроси да бъдат питани жителите на ромския квартал "Република".

© Юлия Лазарова

Този мъж в понеделник е видял екипа на "Дневник" на влизане в офиса на щаба на Георги Иванов, а във вторник отправи предупреждение какви въпроси да бъдат питани жителите на ромския квартал "Република".


Прогноза


В община Хасково живеят по документи 97 хил. души, като от тях избирателите са около 83 хил.  На местните избори през 2011 г. на балотаж отиват Георги Иванов и тогавашният кандидат на ГЕРБ Иван Панайотов. На първи тур съответно получават 18 531 гласа (40.83%) и 9926 (21.87%), а на втори - 26 107 гласа (60.32%) и 17 176 (39.68%).


Вероятно и на този вот ще се стигне до балотаж между претендентите на "За Хасково" и ГЕРБ. Кандидатът на ДПС критикува досегашното управление на Георги Иванов. Партията на Лютви Местан успява да активизира на последните няколко избори между 7 и 10 хил. избиратели, които биха натежали в евентуален балотаж на тези местни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Хмм... В Добрич например, кандидата Детелина Николова се бори за четвърти мандат, като кандидат на ГЕРБ! Ама това, явно не е статукво! Добрич, по същия начин умира, като Хасково, но щом кмета е от ГЕРБ, проблем няма...! До колкото е известно в Добрич, има осъдени за купуване на гласове в полза на Детелина Николова! Обаче никой не обвинява за нищо самата нея, един вид тя нямала нищо общо с тия, които купували гласове за нея!
  Предполагам, че и на доста други места положението из България е подобно и ако например Георги Иванов в Хасково, се беше спазарил с ГЕРБ, въобще нямаше да го обвиняват, че представлявал статуквото...!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Данък за кола в Хасково - 300 лева и завижда на Димитровград заради 150-те лева. В София - 20 лева. После се оплакват, че 20 години не могат да ремонтират тротоарите, защото няма къде да дянат колите върху тях.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  РБ много сгрешиха с кандидатурата на настоящия кмет.

 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Държавната бухалка се размахва вече без никакви задръжки. КОЙ управлява държавата.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Защо само в Хасково? Навсякъде е ТАКА!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Любопитно

  До коментар [#2] от "cinik":
  Разлика в даниците за МПС в Хасково и Димитровград аз поне не можах да открия:
  http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html
  Господин Мюмюн май си плямпа ей така

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#6] от "lustmord":

  Пробвах със 70 кВ , София е 35 лева, Хасково - 52 лева и това при 40% по-ниски заплати спрямо София. Какво се учудваме тогава, че софиянци си използват старите трошки за мазета и кокошарници, като не ги раздигат от улицата десетилетия след бракуването (за което получават пълния патронаж на общината)

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#1:"tww09306483"]Добрич, по същия начин умира, като Хасково, но щом кмета е от ГЕРБ, проблем няма...![/quote]

  май разликата, е че няма кандидат на ДЕОС. Дневник напоследък ни ги набутва толкова очеизвадно, че чак става досадно.

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Отличен репортаж, с различни гледни точки, който иска да чете и да си прави изводите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#5] от "virtual brain":

  Именно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Разбирам какво казваш но и разликата от 17лв (3 кутии цигари) няма да стресне Бай Ганя толкова много - и в Хасково си има трошки-паметници по улиците.
  Отделен въпрос е и че цялата система на данъците по колите е доста странна

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мисля,че досегашният кмет е направил много за Хасково и не е чудно,че отново се кандидатира за кмет.Не е редно да бъде оплюван - често пътувам до Хасково и виждам,че градът се променя в положителна посока.Има и перспектива за развитие на определени отрасли,въпросът е да има инвестиции.За данъците в Хасково не знам дали са най-високи,нямам преки впечатления.

  Tony
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#12] от "Free person":

  Хасково на външен вид изглежда така, както ще се радвам да изглежда София след 10 години, но няма да успее да го постигне.

  Което е много поучително, как един кмет може да прави каквото си иска 10 години, но докато градската среда е на ниво - пешехдни зони, паркове, паркинги около центъра (макар сериозно платени), без коли по тротоарите - тогава хората са склонни да простят, или нека да го кажем - да си траят за някоя и друга работа през просото. Хасковските тролеи са като от музея на техниката - даже и пеша ходят, щом има здрав тротоар под краката и няма автоталибани, паркирали отгоре както в София.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#11] от "lustmord":

  Значи тези 52 лева просто не се събират. Тук в центъра на държавата, около жълтите павета им сложиха 150 лева за синя зона и те избушиха кочината. Чак след 2-3 години вдянаха, че по-добре 30 стотинки на ден повече и да не въртиш всяка вечер кръгчета.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  По-добре жандармерията да се занимае с ГЕРБ и ДПС,ама къде ти.

 16. 16 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Критикувал съм многократно Георги Иванов и ще продължавам да го правя, защото за мен такъв феодален стил на управление е недопустим, колкото и красив да ни е центърът. Човекът сериозно е загубил представа за реалността и наистина си е повярвал, че всичките му шмекерии са ОК и така е навсякъде. Но пък как да е иначе, когато и на национално ниво имаме абсолютното му копие за премиер. Най-голямата грешка на РБ в тези избори. Да, ще спечелят много цигански гласове, но те сами ще се убедят, че това са преходни гласове. Докато истинските им симпатизанти в града, колкото и малко да са, са крайно разочаровани и много трудно ще бъдат спечелени отново. Тепърва ще си правят равносметката.

  Това, което е наистина лошо за града, обаче, е абсолютната липса на алтернатива. Георги Иванов най-вероятно няма да е кмет. И резонно се поставя въпросът кой ще е? За пореден път виждам, че кандидатът на ГЕРБ е отказал да говори с екип на медиите. Този човек не излезе на нито един дебат в тази кампания. БНТ, БТВ, местните телевизии и сайтове, сега и Дневник. Защо? Страх ли го е? Некомпетентен ли е? Какъв е този човек изобщо? Как очаква да гласуваме за него като не се е показал нито веднъж да каже какво ще прави, какви са му идеите? Да не коментираме, че става въпрос за човек на 70 години.

  Кандидатът на БСП се яви на дебати, но честно казано може би беше по-добре да не го прави. Абсолютно неадекватен, говорещ общи приказки, сякаш се дразни, че изобщо го занимават журналистите с някакви въпроси. Никакви идеи, само клишета!

  Кандидатът на ДПС е млад и образован, но е ясно, че в тази партия задкулисието си разиграва коня и няма защо изобщо да се коментира. Шансовете на ДЕОС няма да коментирам, за съжаление не сме дорасли за такива партии все още, поне ние в Хасково.

  Трагедията е пълна и за първи път аз, човек който с две ръце би гласувал за задължително гласуване, няма да го направя.

 17. 17 Профил на Ivaylo Ivanov
  Ivaylo Ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Радан Кънев си го каза в прав текст един път, че в Хасково се надява положителното влияние да дойде от общинските съветници на РБ, понеже кмета е ясен кой ще е със или без тяхната подкрепа.

 18. 18 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поздравления за автора за сравнително обективния материал. Пропагандистите да се поучат.

 19. 19 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  В кой български град положението е по-различно ? Каква е разликата между Иванов, Фандъкова, Портних, Тотев, Николов, Паунов и сие

 20. 20 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"tww09306483"]В Добрич например, кандидата Детелина Николова се бори за четвърти мандат, като кандидат на ГЕРБ! Ама това, явно не е статукво! Добрич, по същия начин умира, като Хасково, но щом кмета е от ГЕРБ, проблем няма...![/quote]
  Напълно съм съгласен с Вас. Лицемерите от Герб действат спрямо често цитирания израз на Рузвелт "Може да е копеле, но е нашето копеле“. Макар и (меко казано) доста спорната репутация на Георги Иванов, прави му често, че е един от малкото независими кметове, които не застават в поза партер пред Герб - затова и го обвиняват едва ли не, че е най-корумпирания в България.
  Иначе лично мога да потвърдя, че в и около циганския квартал Република е пълно с полицаи. Интересна гледка, която ме кара да се чудя дали не съм във Северна Корея - по изборите централата власт праща милиционерите да следят и респектират избирателите да гласуват за правилната партия - досущ като другаря Ким.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#19:"antonio_vivaldi"]В кой български град положението е по-различно ? Каква е разликата между Иванов, Фандъкова, Портних, Тотев, Николов, Паунов и сие[/quote]
  Разликата ,примерно,може да е тази:
  Бюджетът на София е за пъти по-голям от този на Хасково,а като се добавят и републиканските и евпорейски пари за София, става ясно че във София влизат 10 пъти повече пари на човек от населението.Защо тогава в Хасково е много по-чисто,подредено?
  В Перник гербаджийката си признава че купуват изборите, но съд няма. Същата работа с лекцията на Тотев,прилежно записана на видео. А в Хасково съдят кмета за подкуп по банков пък?Защо? Защото не е от Гроб. И тоя град ли трябва да го вземе Гроб и да прави каквото си иска?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Ivaylo Ivanov
  Ivaylo Ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#22:"чобанмахала"] [/quote]

  Аз ти говоря с аргументи, ама ти хейтвай. Няма проблеми... твоите "работодатели" плащат едно и също така или иначе.

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivaylo Ivanov":Къде са ти аргументите? В моя пост има факти,които ги знаят всички- не само в Хасково,ами в цялата страна.

 25. 25 Профил на Ivaylo Ivanov
  Ivaylo Ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#24:"чобанмахала"]Къде са ти аргументите? В моя пост има факти,които ги знаят всички- не само в Хасково,ами в цялата страна. [/quote]

  На всички е ясно, че кой ще е кметът е предизвестено. Най-голямата положителна промяна, за която който и да е може да се бори, е да издигне по-свестни общински съветници, които да вържат ръцете на кмета от към злоупотреби.

  - Това ми е аргумента за причината РБ да са в Хасково.

 26. 26 Профил на Todor Marinov
  Todor Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бостанците ще го преборят този път. От трън, та на глог !

 27. 27 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 388 Весело

  "50 лева много ли е за една детска градина според вас, след като майката пуши цигари за 150 лева. Или 70 лева до предучилищна възраст".
  Аргумент-желязо!

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  [quote#3:"daam"]РБ много сгрешиха с кандидатурата на настоящия кмет. [/quote]
  И не им е за първи път, т.е. това не е случайна грешка, моментно поддаване пред съблазънта. Съвсем целенасочено посягане към услугите на мафията за да се получат политически позиции. И след такива изпълнения имат наглостта да претендират за морален коректив на управлението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK