Вторият дебат на "Горичка" е за бежанците и България: отворени или затворени граници

Вторият дебат на "Горичка" е за бежанците и България: отворени или затворени граници

© Горичка4,5 милиона. Толкова са сирийските бежанци според официалната информация. Според неофициалната вероятно са повече. Когато светът понася война, заради която толкова много хора са принудени да напуснат дома си, всеки е засегнат, никой не остава просто очевидец на процеса. Затова Горичка вижда бежанската вълна като тема с първостепенна важност. Ние нямаме отговорите, но смятаме задаването на някои въпроси и разговорът с разумни доводи за абсолютно наложителни. Виждаме смисленият разговор като единствената възможност за вземане на решение как трябва да реагираме в тази безпрецедентна ситуация.


Вторият дебат от поредицата, организирана от Горичка, е посветен именно на тази голяма тема, която са решили да разгледат още "на границата".


Какво се случва по граничната бразда и как трябва да посрещаме бежанците – с отворени или затворени граници? Съществува ли еднозначно решение и има ли кой да го вземе? Какви ще бъдат последствията при отворени и затворени граници – за всеки един от нас, за България, за Европа?
Тезата на Горичка


Горичка смята, че отварянето на границите е по-добър отговор на мигрантската криза отколкото затварянето им. Мигрантската вълна не е просто статистика, а една от най-големите хуманитарни кризи, пред които се е изправяло човечеството напоследък.
 


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София.

Отборите в спора


Двата отбора ще защитават и ще оспорват тази теза. Макар че у нас обсъжданията по темата често се възползват от емоциите, участниците в този дебат ще разчитат най-вече на разумните доводи.


Аргументите на отбор "Затворени граници" са свързани предимно с правовата и икономическата страна на въпроса. Можем ли да охраняваме границите си по такъв начин, че да следим кой и с каква цел ги пресича? Имаме ли ясната представа какво коства на ЕС и на България приемането на бежанци? Можем ли чисто икономически да поемем евентуален приток на бежанци? Има ли реална заплаха пред България?


Отбор "Отворени граници" обръща внимание на това, че имигрантите често увеличават благосъстоянието на обществото с готовността си за работа; Европа застарява и има нужда от работна ръка; държавността не е застрашена, тъй като нейната цялост се определя от принципи, независещи от мигрантската криза; границите са все по-условно понятие в 21-и век, а и затварянето им не води до нищо добро – справка: през първите девет месеца на 2015 г. загиват над 3000 души в опитите си да влязат в Европа през Средиземно море.


Регламент


Дебатите на Горичка имат състезателен характер и се провеждат между два отбора, разполагащи със специално зададени параметри на отговорите и времетраенето.


За разлика от повечето форуми тук публиката има главна роля, защото освен жури, което ще определи победителя, ще може да участва активно с въпроси и коментари. Тя гласува за или против тезата на Горичка два пъти – преди и след дебата.


Победителят става ясен след преброяване на мнозинството или на базата на това кой отбор е успял да промени мнението на повече хора от публиката за времето, в което трае дискусията.


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Въобще темата не трябва да се дебатира! На който сириец е застрашен живота, да отиде в Турция като трябва да е доволен на храна и подслон! Всичко друго е простотии, граничещи с престъпление!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Не съм съгласен с Вас, лз2! Само в дебата истината ще надделее. Пък каквато и да е тя.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  ++++++++++++++

  Горното казва всичкото от ясно по-ясно!

 4. 4 Профил на Todor Marinov
  Todor Marinov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Защо си противоречите ? Нали защитавате идеите за устойчиво развитие, отговорно отношение към отпадъците и екологична култура ? Тогава как може да заставате зад тезата "Отворени граници", когато изброеното по-горе е непонятно и неприемливо според "културните" особености на пришълците ?

 5. 5 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Интересно защо се задават само едни крайно черно-бели тези или-или? Реалността в живота,както и при днешната имигрантска криза на границите на Европа и бежанска вълна от Сирия винаги са оцветени в различни нюанси и аспекти както на проблематичност, така и на решаемост.....

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Такива като "Горичка" са пример за вредата от разните "граждански" организации, "зелени", "био" и подобен тип градска интелектуалщина.

  Ясно, че "Дневник" има политика да рекламира такива движения. Но кажете честно - какво смислено и в полза на българите може да се очаква, като видиш че са спонсорирани от "финансов механизъм на Европейското икономическо пространство" и "Френски институт София"???

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Само един въпрос - Горичка има ли финансов интерес от организирането на този дебат? Благодаря

 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Темата на "дебата" е учебникарски пример за опит за промиване на мозъците.

 9. 9 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Какви дебати какви пет лева ! Кой от тези мигранти е добре дошъл ? Кой се радва от присъствието им в Европа ? НИКОЙ ! Не виждам някой да цвили от кеф , че пристигат на талази и осират отде що минат ! Тези нелегални мигранти са таралеж в гащите на Европа ! И най-лошото е, че ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НЯМАТ АМА НИКАКВА ИДЕЯ КАК ДА СПРАТ ТОЗИ ПРОЦЕС И ДА ЗАЩИТЯТ ПРАВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ ! ТОВА Е ДА НЯМАШ ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ СИЛИ ЗА ОТБРАНА !

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  [quote#2:"дедо Андро"]Само в дебата истината ще надделее. Пък каквато и да е тя.[/quote]
  В дебата се пропускат много детайли, при това важни.
  1. Кой стои зад този невероятен по мащабите си бежански поток с хора от няколко мюсюлмански страни, насочен точно към ЕС?
  2. Случайно ли е, че точно след руската инвазия в Сирия потокът се мултиплицира? Да не се окаже, че бежанският поток е част от новата руска стратегия за хибридна война срещу Европа?
  3. Путин се борил срещу ИД (!?) , а пък половината от мутрите в ИД са чеченци, т.е. руски граждани?
  4. Нещо се мълчи относно бежанците. На обикновените хора им прави лошо впечатление, че в огромната си част бежанците са млади мъже на 20 - 30 год. Това не може да не е направило впечатление на службите за сигурност!

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  а какво да кажем за спонсорираните от Русия партии Атака, ПФ, БСП, движения Русофили, Славяни...
  Ами ДПС?

 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 559 Весело

  Отбор "Отворени граници" обръща внимание на това, че имигрантите често увеличават благосъстоянието на обществото с готовността си за работа;

  А те как са разбрали че имигрантите имат готовност за работа?
  Фактите до тук посочват че те основно емигрират в страни със щедри социални системи и избягват такива предлагащи работа, но не отпускащи помощи на социално слаби

 13. 13 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Еми същото ще кажем. Трябва да си отваряме очите за промиването на мозъци отвсякъде.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ние нямаме отговорите, но смятаме задаването на някои въпроси и разговорът с разумни доводи за абсолютно наложителни.
  ----------------------------------------------------------------------
  Горичк ми се издигат в очите.
  Въпреки че не съм съглсен с тезата им за отварянето на границите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#10] от "historama":

  "2. Случайно ли е, че точно след руската инвазия в Сирия потокът се мултиплицира? Да не се окаже, че бежанският поток е част от новата руска стратегия за хибридна война срещу Европа? "
  5. Случайно ли е, че след НЕруските операции в Афганистан потокът от там не секва? Да не се окажется, че бежанският поток е част от старата НЕруска стратегия за хибридна война среду Европа?

 17. 17 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#11] от "historama":


  "а какво да кажем за спонсорираните от Русия партии Атака, ПФ, БСП, движения Русофили, Славяни...
  Ами ДПС?"

  A случайно ли е пропуснат АнтиБХК? Той от кого е спонсориран?

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  о, Горичката минали на "бежанци", м

 19. 19 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кои са "Горичка"?

  Горбачов
 20. 20 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#18:"extraCACA"]о, Горичката минали на "бежанци", м[/quote]

  [quote#19:"Горбачов"]Кои са "Горичка"?[/quote]

  известни са с това ,че са извектни

  търсят си място под слънцето , фонд от някое НПО

 21. 21 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#7:"neznaiko.bg"]Горичка има ли финансов интерес от организирането на този дебат? [/quote]

  На този въпрос ясно е отговорено в текста отляво. Явно са спечелили еу проект за да организират дебати. По теми актуални за еу. Нищо мистериозно няма.

 22. 22 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какви дебати?
  Някой в тези НПО-та трябва да бъде осъден ,че подстрекава да не се спазват ЗАКОНИТЕ в Република България!

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Отбор "Отворени граници" обръща внимание на това, че имигрантите често увеличават благосъстоянието на обществото с готовността си за работа; Европа застарява и има нужда от работна ръка; държавността не е застрашена, тъй като нейната цялост се определя от принципи, независещи от мигрантската криза; границите са все по-условно понятие в 21-и век, а и затварянето им не води до нищо добро – справка: през първите девет месеца на 2015 г. загиват над 3000 души в опитите си да влязат в Европа през Средиземно море.
  ========
  Невярно, нелегалните минават през цяла Европа за да достигнат държавите с най-щедри социални помощи, въпреки че биха намерили работа и в други държави.
  Европа наистина застарява, но търсенето на работнаръка трябва да бъде според конкретните нужди, с точкова система и издаване на разрешително за работа само на търсените работници.
  Държавността е застрашена, защото демографските промени могат да обърнат вота на гражданите така, че да се въведат ограничения в свободите по-най-демократичен път, да се наложат законите на шериата и мюсюлманските "ценности".
  Границите били условно понятие?! Хайде де! Никоя държава не иска в нея да навлизат безконтролно субекти без документи, които могат да бъдат убийци или терористи. Тогава защо съществува граничният контрол?
  И каква вина има Европа, че мигрантите се качват на лодки след като има държави като Австралия и Канада, които приемат законно имигранти? Защо не се търсят законни начини? Отговорът е само един: такива имигранти никой не ги иска, защото са малограмотни и трудно се интегрират.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изобщо без граници, това е решението.
  Всяка страна да заприлича на усъвършенствана Швейцария, а континентът - на още по-голяма Швейцария. Така културно-езиковите общности ще преливат плавно една в друга, вместо да настръхват като разгонени котараци от двете страни на граници с бодлива тел!

  Решението на бежанската криза в момента е невъзможно, защото настоящи и западащи империалистически държави ръчкат Близкия Изток, вместо да го оставят да се успокои. А как да накараме тези правителства да престанат? Виетнамската война на САЩ не я спряха протестите, а разходите и успеха на виенконгци. Афганската авантюра на СССР я спряха военните загуби и рухването на икономиката. Уви, така е.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Теллалов":

  Това, което искаш, се нарича "утопия". Няма лошо, доста хора са се пробвали в това упражнение, само дето никой досега не е успял.

 26. 26 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Без такива организации оставаме с една възможност - следвай повелята на партията - майка, която и да е тя и не се обаждай.

  Ако на теб ти се живее под команда, на другите не ни харесва идеята.

 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  засега политиката ни да се рекламираме в интернет като много лошо място за нашественици успява някак си, предлагам да я продължаваме

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  "Мигрантската вълна не е просто статистика, а една от най-големите хуманитарни кризи"
  Щеше да е вярно,ако идваха само от Сирия,а те са от цяла Африка и даже от Азия.Не може Европа да посреща и се грижи за всички бедни по света.Трябва и те да се погрижат за себе си.Не може да отидеш в една подредена държава,чиито граждани са положили много усилия за това и да я превърнеш в бардак,защото така ти харесва.

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#25] всичко е било утопия, преди да се случи.
  Ти какво предлагаш? Картечници? Напалм? Война до победа?
  Правено е милиони пъти и никакви проблеми не са решени по този начин, дори са предизвикани по-тежки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Червената АНОНИМНА "Горичка" е фактически маскирана марксичестка гпупировка. Те разчитат на ниската интелигентност и обща култура на младото поколение. Пробутват ревизионистични маркссистки възгледи известни като "политкоректност" и "мултикултурализъм", опаковани вече по друг начин и с нов външен вид. Набляга се на "състрадание", "човечност", взаимопомощ" и т.н. категории, които лишени от контекста са напълно безмислени. Изглежда тези "дебати" са режисирани постановки с ограничено присъствие...
  Интересно, ако някой е присъствал, да сподели мнение....

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Политкоректността и другите "грехве", съзряни от доброволния инквизитор Уточнител, всящност са доктрини на либералите и дори консерваторите, дето на марксизма вадят тамян, светена вода и връзки чесън (марак на практика да са съгласни с Маркс, че монополизмът е нещо хубаво, а държавата трябва да е охранителна фирма на бизнеса).
  От една болна глава на по малко болна глава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "pamela":

  +++++
  Една малка добавка към общите коментари по въпроса, които са показателни.
  Задава ли си някой у нас въпроса каква е стратегията на "локомотива на Европа" - Германия ? Май не. С цялото ми уважение към германския народ и германските постижения в областта на наука, култура, техника , технологии и особено със способността им да боравят с ЧИСЛАТА, по въпроса с емиграцията набутаха голям проблем на други народи и държави водени от собствения си тясно егоистичен интерес. Може да са силни и могъщи, но търсенето на евтина работна ръка по начина, по който го правят е тъп и глупав. Неслучайно са загубили 2 световни войни - за сведение. Просто защото са били тъпанари и в онова , в коеито са уж силни - в смятането са направили фатални грешки .
  Германския интерес: Мама Меркел кани всички от целия свят в Европа !!!! Че коя е тя, че ще ги кани от наше име. Ордите тръгват."Мама Меркел" изградена с психологическия стереотип на комсомолски секретар от бившата ГДР си мисли , че като управлява най-мощната икономика в Европа управлява и цяла Европа. Да , ама не .
  "Мама Меркел" си прави сметката да си докара работна ръка в Германия, да ги филтрира, да остави в Германия образованите и онези които могат да и бъдат от полза , а останалата паплач да я изтика извън Германия. Организирано. Нея не я интересува къде - там има някакви територии например като България , Гърция, Македония, Сърбия и не знам още какво, някакви тъмни Балкани. Тя мисли с тези категории. Това е германската стратегия. Който е работил с хора от протестантския свят лесно прочита интереса им. Той е материален. И нищо не им пука за останалия свят. Прочетете Хънтингтън ,мислете и не се поддавайте на глупави внушения. На нас нашите предци са ни завещали Майка България, която кой колкото може е длъжен да пази за нашите ДЕЦА Това е нашата Родина. Човек не може да избира две неща - майка и Родина. Всичко друго може да избира.

 33. 33 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И за сведение на неграмотните "грантаджии" - да ги образоваме малко де защо САЩ са мощна държава, а т.нар. Европейски съюз е сбирщина някаква. Ами просто - Конституцията на САЩ е от 8 стр. с десетина поправки. Има ред и законност. Конституцията на ЕС (такава практически няма) е 12 тома - правила, принципи и не се знае още какви щуротии.
  Бюджета на ЕС преразпределя 1,03 - 1,09 % от вътрешния национален доход (това не е втрешния национален продукт - ГДП!) и затова се водят епически войни с хиляди чиновници в националните столици и десетки хиляди в Брюксел. В САЩ по някои пр0верени данни отделните щати отделят около 30% за федералната държава. Т.е. въпросът на реалната кохезия в системата - дъравната система е 28 пъти по-висок от ЕС . Имат си и щатски данъци, ние си имаме общински - ама в Щатите този въпрос е уреден законово и никой не мърка. В един щат има смъртно наказание в друг няма - така решават хората. Не съм американофил по никакъв начин. И те не са стока за мирисане по ред въпроси но вътрешната уредба на държавата им е такава, че ако можеше половината свят щеше да се пресели там.

 34. 34 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  КАТЕГОРИЧЕН ОТГОВОР

  дА! Горичка има финансов интерес от организирането на този дебат.

  ....става дума за усвояване на едни пари, а това може да стане само в съгласие с утвърдената идеология на ЕС, базирана (засега само частично) върху принципите на Политкорекността и Мултикултурализма

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  [quote#32:"gosho3"]"Мама Меркел" си прави сметката да си докара работна ръка в Германия, да ги филтрира, да остави в Германия образованите и онези които могат да и бъдат от полза , а останалата паплач да я изтика извън Германия. Организирано. [/quote]
  Боя се, че в случая не става дума за меркантилност, а за наивност и глупост. Мигрантите ще бъдат отсявани не според ползата, а според това от коя държава идват, т.е. сирийците ще останат, а тези от Африка ще бъдат изгонени.
  И понеже са нелегални без право на статут няма никакъв начин да ни ги натресат на нас, щом не идват от застрашени държави.
  Защото ако беше за някаква полза щеше да има предварително отсяване, а не масово приемане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK