Преди второто четене на промените на Конституцията: Съдебният бюджет да се раздели на три

Промените в конституцията бяха внесени с внушителните 180 депутатски подписа на 24 юли, но междувременно ДПС и АБВ поставиха въпроса за парламентарната квота в прокурорската колегия на ВСС и историческият консенсус се пропука.

© Юлия Лазарова

Промените в конституцията бяха внесени с внушителните 180 депутатски подписа на 24 юли, но междувременно ДПС и АБВ поставиха въпроса за парламентарната квота в прокурорската колегия на ВСС и историческият консенсус се пропука.Финансите на съдебната власт да се разделят на три самостоятелни бюджета - на съда, прокуратурата и ВСС.


Това предложение е сред открояващите се за промени в Конституцията преди второто четене на проекта. То предвижда всяка от двете бъдещи колегии на Висшия съдебен съвет - съдийската и прокурорската, да изготвя проекта за бюджет на съответната структура, а


пленумът на ВСС да одобрява самостоятелните бюджети на съда и на прокуратурата, да приема своя - на ВСС, и да ги внася и трите за разглеждане в Народното събрание.
Вносителите от Реформаторския блок (Радан Кънев, Гроздан Караджов, Иван Иванов, Вили Лилков, Корман Исмаилов и др.) го обясняват  със съмненията,  че досега нито един  Висш съдебен съвет досега не е доказал, че управлява добре парите на съдебната власт и това е една от причините те все да не стигат. И  възлагат надежда за решаване на  хроническия проблем, като натоварят с отговорност всяка от структурите на системата чрез разделяне на бюджета на съдебната власт на три - на съда, на прокуратурата и на управляващия орган ВСС. Всяка колегия управлява своя бюджет, а пленумът - този на ВСС. Идеята кореспондира със становището на Венецианската комисия, в което, според предварителната информация, се препоръчва да се делегират повече административни правомощия на двете колегии, а пленумът да решава само въпроси от общ характер.


Венецианската комисия /органът на Съвета на Европа за демокрация чрез право/, ще обяви официално становището си  на своето заседание днес.


Депутати от четири  парламентарни партии - АБВ, Реформаторският блок, Атака, БДЦ и депутатът Георги  Кадиев внесоха предложения за второто четене на проекта за промени на Конституцията.


Срокът изтече в сряда и в четвъртък  обобщеният доклад за второто четене беше качен на страницата  на Временната парламентарна комисия. От него е видно, че ГЕРБ, БСП и ДПС не са  направили нови предложения, въпреки че от ДПС настояваха за преразглеждане на договореното на първото четене разпределение на парламентарната квота в двете бъдещи колегии на Висшия съдебен съвет.


Вместо ДПС, АБВ депозира промяна в сърцевината на вече приетия  проект, като предложи от 11-членната парламентарна квота шестима да влязат в съдийската колегия, а петима в прокурорската, а решенията на всяка колегия да се одобряват от пленума на ВСС.


Сърцевината на проекта е продиктувана от международния стандарт -  разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска камара, като в първата да преобладават съдии, избрани от съдии, като целта на промяната  е да се осигури независимост на съда.


От Реформаторския блок и вчера потвърдиха пред "Дневник", че няма да отстъпят от вече договореното разпределение /5-има избраници на парламента в 13-членната съдийска  колегия и  и 6-има в 12-членната прокурорска колегия/.  Очаква се този въпрос да стане център на предстоящите до второто четене преговори и ако той не се превърне в препъни-камък, до началото на декември проектът трябва да мине на второ четене, коментираха вчера от РБ.


Сред внушителният брой предложения се очертават като най-съществени за реална реформа тези, които


в съответствие с препоръките на Венецианската комисия изчистват от правомощия пленума на ВСС и натоварват с тях двете колегии


Не пленумът, а съответната колегия на ВСС  /съдийската/  да предлага на президента председатели на ВКС и ВАС, прокурорската - за  главния прокурор. Съответните колегии и да освобождават изборните членове от своите квоти при определени условия; Пак колегиите  да се занимават с обучението на магистратите, предлагат от РБ.


За първи път се предвижда процедура за временно отстраняване на главен прокурор, този въпрос е поставян в решения на Европейския съд за правата на човека


Според българската конституционна уредба и според сегашната структура на прокуратурата главният прокурор е априорно изключен от наказателна отговорност, тъй като той е върховният ръководител на прокуратурата, а единствено тя има правото да извършва  наказателно преследване. Сега за първи път от Реформаторския блок се предлага възможност една пета от народните представители да могат да поискат от Висшия съдебен съвет да отстрани временно главния прокурор в случай на обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер.


Сред предложенията се откроява намаляване на мандата на тримата големи - главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, и на ВСС - от 5 на 3 години. Намаляване на мандатите фигурираше и в първоначалните идеи за промени, но отпадна по пътя към  историческия компромис.


Общото в предложенияна на всички е избирането на параментарната квота да се извършва с квалифицирано мнозинство от народните представители. Такова е и мнението на Венецианската комисия, то се практикува в други страни за да се избегне политизиране  на избора от управляващата партия. Но в нашите условия председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази наскоро опасение дали няма да се блокира изборът от невъзможност да се договорят парламентарните партии.


Както се полага, най-революционната идея е на "Атака": без парламентарна квота във ВСС!

Докато ДПС умува как да убеди ГЕРБ да променят квотите в прокурорската колегия, от "Атака" с един замах  решават въпроса по предложение на Волен Сидеров, Явор Нотев и Десислав Чуколов: съдийската колегия  да се състои от председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, прокурорската - от главния прокурор, а всички останали членове в двете колегии да се избират от съответната гилдия. Така хем се запазва гласуваният на първо четене брой на двете колегии /13 и 12/, хем  няма да стои проблемът как да се разпредели парламентарната квота -  нея просто я няма!.


Въпросът за парламентарната квота се поставя периодично пред избори - още през 2009 г. от ГЕРБ лансираха идея да се намали, после забравиха. Конституционалистите не са единни дали това е възможно без Велико Народно събрание. Затова и този въпрос се заобикаля при всички промени на Конституцията досега.


Другата радикална идея е да се въведе фигурата на зам.-главен прокурор извън йерархията на прокуратурата за разследване на корупцията във властта

Предложението, заедно с голяма част от внесените от реформаторите,  идва от гражданската организация "Правосъдие за всеки".


Идеята кореспондира с първоначалното намерение за създаване на независима структура извън  прокуратурата, аналогична на румънския модел за разкриване и преследване на корупцята във високите нива на властта, включително и в прокуратурата и съда. Заради съмненията за конституционни пречки, а и заради съпротивата срещу идеята, тя беше изоставена.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Когато се говори за конституцията, лицето ЦвЦв не трябва да е на снимката. Освен, ако последната не е с решетки.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  И на 16 да го разделят бюджета, докато съдии и прокурори са безконтролни, файда няма да има! Въпреки всички недостатъци, съдии и прокурори трябва да се избират пряко от народа, в името на когото съдят! Ако не си гледа работата, след изтичане на мандата-чао Гергино! Няма да е повече съдия или прокурор! Че и механизъм за отзоваване! Не може съдии да ни се подиграват в очите, а ние да нямаме право да ги сменим! Дори при Тодор имаше "избор" на съдии! Макар да беше с един кандидат, но имаше! Може и на ужким да беше, ама имаше! Сега съдиите пред кого се отчитат? Май само пред банковите си сметки! Хотели, скъпи коли, глезотии, не се постигат със заплати!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#2:"lz2"]И на 16 да го разделят бюджета, докато съдии и прокурори са безконтролни, файда няма да има! Въпреки всички недостатъци, съдии и прокурори трябва

  да се избират пряко от Народа, в името на когото съдят[/quote]

  тов е Така но и Не е Така !
  същият този народ избира вече 26 год....
  и все" късата клечка"

  Изводите - за теб
  ............

  Осъзнат избор трябва , т.е. да Плащаш за грешния си избор , както е в Акционерното дружество

  лошото е ,че а Аз плащам за избора на хора които трудно

  решават Житейските прости задачи ,
  да не говорим за Житейските Сложни уравнения !

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  [quote#3:"Побелелият пудел"]тов е Така но и Не е Така !
  същият този народ избира вече 26 год....
  и все" късата клечка" [/quote]
  Може и да е така, но не мислиш ли, че народа трябва до си плаща за собствения избор, вместо да плаща за избора на някой друг?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мафиотите оплитат съдиите в мрежите си с компромати, та няма мърдане. Пък и повечето магистрати хич и не се дърпат - ако не е компромат, нещо кошница плодове, нещо Черния...ще намерят начин да свършат работа.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#4:"lz2"]Може и да е така, но не мислиш ли, че народа трябва до си плаща за собствения избор, вместо да плаща за избора на някой друг?[/quote]
  това е Така но и Не е Така !

  народът Винаги плаща за Действията/Бездействията си !

  лошото е ,че не плаща Достатъчно
  и не получава това което заслужава

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Прокуратурата няма място в Съдебната власт понеже е страна в процеса .
  Мястото и е в изпълнителната власт с Главен Прокурор - Министърът на Правосъдието.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#7:"mamuncho"]Прокуратурата няма място в Съдебната власт понеже е страна в процеса .
  Мястото и е в изпълнителната власт с Главен Прокурор - Министърът на Правосъдието. [/quote]
  така е Било когато БГ е била нормална
  Държава.. до 9.09.1944 год

  след това идват "мандраджиите" и "шивачите" и въвеждат друга практика , което не е проблем ...всичко се сменя

  но няма българи които да го Искат така , че да не се Отказва

  може и без прокурори...Разследващият полицай събира доказателства , обобщава ,внася резултатите в Съда и ги Защитава...

  няма да се връща дело за доразследване , да се прехвърля топката м-у полиция и прокуратура

  но трябват Осъзнати българи...за Натиск ..
  а не матрЯл

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Сега съдиите пред кого се отчитат?[/quote]

  Пред тези, които им плащат под масата.

 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Бюджетът на съдебната власт трябва да бъде намален, така че като процент от бюджета да отговаря на средното в ЕС. Сега сме номер 1 в това отношение.

 11. 11 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "Побелелият пудел":

  Избира късата клечка просто защото няма дълги клечки - всички клечки се оказаха къси, макар че някои може би са малко по-дълги от другите, но недостатъчно дълги.
  Иначе въпросът не е само до избор, по-важното е да има възможност за ефективен контрол по време на мандата. Щото и не мен, ако ми кажат, че 4 години съм несменяем на работното си място - познай дали ще си давам зор да бачкам.

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"ivanalex2"]Иначе въпросът не е само до избор, по-важното е да има възможност за ефективен контрол по време на мандата.[/quote]

  колега...бъркаш
  Силата на правото .......с
  правото на Силата
  ...........
  или: сит на гладен не вярва !!

  ако чакаш някой да те освободи от нещо..
  получаваш Нов Ездач и нов Самар

 13. 13 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "Побелелият пудел":

  Имаш право. Но всички няма как да са ездачи - трябва да има и коне. Въпросът е все пак ездачите да не тероризират прекалено много конете, щото конете ще рухнат и ездачите няма да има какво да яздят. Или могат конете да избягат и пак ездачите остават без коне - или само с кранти.

 14. 14 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#13:"ivanalex2"]Имаш право. Но всички няма как да са ездачи - трябва да има и коне. Въпросът е все пак ездачите да не тероризират прекалено много конете, щото конете ще рухнат и ездачите няма да има какво да яздят. Или могат конете да избягат и пак ездачите остават без коне - или само с кранти.[/quote]

  ние избираме кой да ни язди и КАК ?!

  дали една минимална пенсия ще е

  равна на една пита Кашкавал...

  или на Пет пити Кашкавал
  ..............
  примирените винаги са потърпевши

  не се ли защитаваш - Губиш

 15. 15 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "Побелелият пудел":

  Кой да ни ясди - да! Ама КАК да ни язди - ми ездача, като се качи на коня - да не би да пита коня как да го язди. Той вече е качен на коня. Какво да направи коня, ако ездача го тероризира, а нов ездач ще има чак след 4-годишна езда.

 16. 16 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Този парламент ще остане в историята със съдебната реформа. Въпросът е дали ще остане в историята с грандиозен провал или с голям успех. Най-вероятно ще е някакъв мутирал исторически компромис.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8404 Неутрално

  Те по-мекия вариант не искат да приемат,вие направо революционен предлагате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK