Евродепутатът Емил Радев е изопачил становище на Еврокомисията в предизборно изказване

Емил Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Емил РадевЕвродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е изопачил становище на Европейската комисия по време на участието си в предизборна пресконференция във Варна. Това става ясно от съдържанието на кореспонденция, разменена между Радев и комисаря по правосъдие Вера Йоурова. Пълният текст на двете писма е публикуван в сайта на Европейската комисия.


На 18 октомври т. г. след среща в подкрепа на един от кандидатите на ГЕРБ за районни кметове във Варна, евродепутатът заяви следното:


"Европейската комисия призна законността на събарянето на незаконни постройки в ромската махала "Максуда" във Варна".
След това Радев обяснява, че в писмо до Комисията е попитал "дали политиките на ЕС към ромите предполагат те да имат правото да не спазват законодателството на държавата, чиито граждани са, и което е абсолютно синхронизирано с европейското".В действителност въпросът, зададен от Радев до Европейската комисия гласи:


"Политиките на Европейския съюз за ромите предполагат ли неспазването на националното законодателство да остава ненаказано и това не е ли прилагане от ЕК на двойни стандарти спрямо гражданите на държавите членки от различни етноси?".


На 13 октомври Вера Йоурова изпраща отговор до Радев като на конкретно зададения от него въпрос дава също толкова конкретен отговор:


"Всяка евикция (fтстраняване владелеца чрез съд от владението върху вещта - бел. ред.) от домовете на жители на незаконни жилища, разпоредени от компетентните органи на държавата членка, следва да се основава на съдебно или административно решение, което включва и дължими гаранции за отстранените лица (обосновка на заповедта за евикция, възможност за обжалване и т.н.).


Същевременно компетентните органи ще бъдат задължени да спазват основните права, заложени в съответните международни договори, а именно Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.


Това засяга всички граждани, независимо от етническия им произход".


"Казаното от Емил Радев по време на пресконференцията му във Варна представлява умишлена, груба и подвеждаща интерпретация на отговора, който е получил от комисар Йоурова", коментира за "Дневник" адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на сдружението "Инициатива за равни възможности".


В действителност съобщеното от Радев по време на пресконференцията му от миналата неделя няма никаква информативна стойност, тъй като нито една от правозащитните организации, ангажирани с проблемите на ромите в България, не е твърдяла, че събарянето на "незаконни" къщи противоречи на закона.


Всички призиви, отправени както от страна на съда по правата на човека, така и от правозащитниците бяха свързани с искането за спазване на европейското законодателство, което предвижда осигуряване на алтернативно жилище за хората, останали без дом.


Важна подробност в случая е, че изказването на Емил Радев от миналата неделя, е направено по време на предизборно събитие, свързано с кандидатурата на досегашния кмет на варненския район "Младост" Христо Христов (ГЕРБ) за нов мандат.


Гетото "Максуда", в което на 20 август т.г. бяха разрушени около 40 ромски къщи, се намира на територията на района, управляван досега от Христов. По тази причина именно той беше длъжностното лице, натоварено, както с провеждането на акцията по събарянето, така и с осигуряването на алтернативни жилища за останалите без дом – нещо, което Христов така и не извърши.


В същото време, независимо от острата реакция на Европейския съд по правата на човека след акцията в "Максуда", последиците й, нямащи нищо общо със спазването на европейската законодателство бяха използвана от Христов като основен аргумент в предизборните му изяви до момента.


Пълните текстове на кореспонденцията, разменена между евродепутата Емил Радев и комисаря по правосъдие Вера Йоурова можете да проследите в прикачените файлове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK