Гражданите имат нужда от вътрешни хора в общинския съвет

Ноември 2011 - първото заседание на Столичния общински съвет, чийто мандат завършва сега.

© Надежда Чипева, Капитал

Ноември 2011 - първото заседание на Столичния общински съвет, чийто мандат завършва сега."Страшно нелогично е, че при положение, че 25 години София се управлява от "десни" кметове и общински съвети, тази сфера все още е монопол на общината. И се занимаваме с дефицити все едно сме още в социализма и чакаме за банани. Според мен парите трябва да следват детето. Ако то не бъде прието в общинска градина, общината трябва да предоставя ваучер на родителите на стойност колкото е реалната субсидия, която се плаща за дете, което посещава градина (реалният разход минус таксата). Този ваучер да може да се усвоява за посещение в частна градина, родителски кооператив, au pair, за гледане от баба и тн. Така хем ше решим проблема, хем решението ще е напълно пазарно и поошряващо частната инициатива в областта. Така и стимула да си плащаш рушвет за прием ще намалее значително. Така че намаляваме и корупцията. Допълнителните разходи на общината ще са колкото струва "строежа" на римските останки. Демек поносими. За общинарите има един сериозен проблем - от ваучерите няма да може да се краде. Което обяснява защо не са въведени толкова време. Иначе за построяването на нужния брой нови детски градини са нужни примерно 90 млн. лева. Колкото общината загуби в КТБ чрез дъщерното си дружество Топлофикация."


Това написа в профила си във "Фейсбук" Владислав Панев днес и предизвика дискусия за модела на подобно финансиране и ролята на общината. Панев е кандидат за общински съветник от листата на "Зелените" и един от най-честите въпроси, които получава покрай идеите за промени в управлението на София е, че на практика дори и представители на партии извън статуквото да влезнат със свои представител/и в Общинския съвет гласовете им няма да са достатъчни за смяна на модела. Каква ще е тежестта на различните партии в СОС ще ясно след няколко дни. За влизането в съвета е и истинската битка в София, където победата на настоящия кмет Йорданка Фандъкова изглежда възможна още на първи тур. Другото подозрение към по-малките политически играчи е, че ако влезнат в управлението лесно ще се изкушат от коалиции с по-големите или постепенно гласът им ще бъде заглушен.


Похитахме Владислав Панев наистина би смята, че един или двама предстватели от дадена политическа сила в Общинския съвет могат да влияят. Публикуваме отговора му:
Столичният общински съвет (а и голяма част от тези в провинцията) се е доказал във времето като място, в което не се води реална политика в интерес на града, а по-скоро като брокерски център за разпределение на бюджетната баница. В него реално няма мнозинство и опозиция, нито сблъсък на идеи за развитието на София. Неслучайно в бордовете на общинските фирми влизат представители на всички партийни цветове.


Съветът е повече сбор от хора, чиято цел е да извличат облаги за себе си и приятелските си кръгове. Поне аз съм с това впечатление от контактите, които съм имал през годините с няколко бивши съветници. Затова и хората с право не се интересуват много от състава на тази аморфна маса. Както и да го подредят, реална полза няма да имат. Разбира се винаги има и изключения, които както казва клишето – само потвърждават правилото.


Затовя смятам, че излъчването дори на един-двама независими от статуквото общински съветника има голям смисъл и


може да направи разликата във функционирането на тази институция, ако са спазени няколко условия:


- Първо, трябва да са хора, които наистина са в час с това, което се случва. Да имат нужната икономическа и финансова грамотност, така че да могат да правят разлика между работеща инициатива и откровена глупост, която се предлага само с цел да се "усвоят" едни пари.


- Да са достатъчно финансово независими, така че да няма как да бъдат изнудвани или "купувани" от съответното мнозинство. И по този начин да се влеят в сивата маса от вдигащи ръце при показване на съответния знак машини за гласуване. Няма как да очакваме умни решения от зависими хора. Или дори от такива, които са със съвсем чисти намерения, но нямат и един ден опит като мениджъри на нещо.


С влизането на смарт (позволявам си тази чуждица) съветници, дори и да са тотално малцинство, постигаме важна цел. На безобразията, които се случват зад стените на "Московска" най-малкото ще се дава достатъчно гласност.


Имаме нужда от очи, уши, а и уста в общинския съвет


Колкото и кражби да се стават с общинските пари (ето днес ми разказаха за случай, когато на строителна фирма са поискани 40% подкуп, за да построи детска градина), ние няма да ги разберем и съответно няма как да протестираме, ако гражданите не са истински представени вътре - да имат "свои хора". "Свои" в смисъл на такива, които реално защитават техните интереси.


Местният парламент няма нужда от нови управляващи, такива на практика са всичките 61 съветника досега. Той има нужда от реална опозиция, която да информира гражданите и медиите за случващото се. Така лека полека схемите за източване на бюджета (между другото той вече е на стойност 1.5 млрд. лева годишно) ще намалеят. И ще има пари и за детски градини, и за велоалеи, и за реални мерки за постигане на по-чист въздух.


А сметките показват, че да вкараме "вътрешните хора" (инсайдерите), от които имаме нужда въобще не е толкова сложно, стига да се организираме добре. Ако избирателната активност в София е такава, каквато я предричат социолозите, една партия ще влезе в общинския съвет с 6000-7000 гласа. А един кандидат може да мине напред в листата й с около 420-500 преференции. Трудно, но не чак толкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Ами тогава външните да си ходят.
  И какво означава външни и вътрешни?
  Ако човек е почтен,той ще си работи за гражданите или бъркам?

 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Гражданите имали нужда от вътрешни хора в общинския съвет...
  Защо, да не би в общинския съвет да има роботи или селяни, или ...външни хора?
  Докато върхът на мисълта е, че гражданите и създадените от тях институции са две и повече различни неща, вместо граждани ще има стадо. Когато такава "свежа" мисъл се "изпрасква" като слоган на кампанията на граждани за място в гражданска институция, тя е нещо повече от ПР. Тя е символ за сбъркано мислене.
  !

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Неутрално

  А кой определя кой е инсайдер или аутсайдер г-н Панев???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  тези, за когото гласуват МНОЗИНСТВОТО от гражданите в Сф-все десни мнзинства НЕ ЗАЩИТАВАТ техните интереси-конкретно за детските градини. Колко сгради на детски градини се използват за ДРУГИ дейности? Веднага се сещам за сградата на общината в Люлин! КОлко детски градини по времето на Стефан Антонов Софиянски-усмихнатото лице на корупцията бяха ХАРИЗАНи или се дават на символичен наем на частни алианси, школи, училища?
  КОгато Боко и Фандъков се юрнаха да сторят уж детски градини, те строяха СКЪПИ такива. С парите построиха ПО-малко, но с басейни и други НЕзадължителни неща! Навместо с наличните пари да построят максимален брой детски градини! ЛОША политика! Предлагам ви да гласувате ПРОТИВ! Има ЗАЩО!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#2:"AzDebil"]Гражданите имали нужда от вътрешни хора в общинския съвет...


  Защо, да не би в общинския съвет да има роботи или селяни, или ...външни хора?

  Докато върхът на мисълта е, че гражданите и създадените от тях институции са две и повече различни неща,

  вместо граждани ще има стадо[/quote]

  УдушИ гарджето с този коментар

  Гражданите изобщо не занят по кой свят ходят..
  кого да избират , как да го избират...
  с бюлетина или с "интегрална" Бухалка ........

  Правилният "вътрешен" човек ще им го "съоПщят" по телевизора


  не ги наричай Стадо , ще отнесеш минусите

  нещо повече от Стадо са...

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#4] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Сградата на община Люлин е бившето 9-то РПУ/никога не е било ОДЗ.
  Не подвеждайте хората.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#6] от "nessarox": [quote#6:"nessarox"]Сградата на община Люлин е бившето 9-то РПУ/никога не е било ОДЗ.
  Не подвеждайте хората. [/quote] извинявам се, на социалната служба! Тя си е точно ниска сграда с дворче и всичко за детска градина, каквато е била !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  До коментар [#5] от "Бодил":

  Ами, така ми се пада - минуси до дупка. Като съм такъв гадняр да казвам на бялото бяло и на черното черно....

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#6] от "nessarox":

  Не че нещо, но тази сграда никога не е била РПУ. Била е районен комитет на БКП.
  !

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Още в заглавието и първото изречение си личи, че тези, за който гласуваме гледат единствено своя интерес, и НАПЪЛНО са забравили КОЙ и ЗАЩО ги е пратил там! И какви са интересите на техните избиратели! Затова силен протестен вот би бил отрезвяващ шамар, за тези, които си мислят, че са АБОНИРАНИ за властта вече 26 години!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  [quote#8:"AzDebil"]Ами, така ми се пада - минуси до дупка. Като съм такъв гадняр да казвам на бялото бяло и на черното черно....[/quote] готов съм да се подпиша под всяка дума от коментар # [quote#2:"AzDebil"]Гражданите имали нужда от вътрешни хора в общинския съвет...
  Защо, да не би в общинския съвет да има роботи или селяни, или ...външни хора?
  Докато върхът на мисълта е, че гражданите и създадените от тях институции са две и повече различни неща, вместо граждани ще има стадо. Когато такава "свежа" мисъл се "изпрасква" като слоган на кампанията на граждани за място в гражданска институция, тя е нещо повече от ПР. Тя е символ за сбъркано мислене. ! [/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#8:"AzDebil"]Ами, така ми се пада - минуси до дупка. Като съм такъв гадняр да казвам на бялото бяло и на черното черно....[/quote]

  хора които не разбират нещата са

  Най-чувствителни откъм Обективни оценки

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всичко зависи от морала !

  Tony
 14. 14 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 237 Весело

  Така е, трябва и вътрешно да са хора, аман от рептили!

 15. 15 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 237 Весело

  "Похитахме Владислав Панев"
  Я да пуснете човека, похитАтели такива!

 16. 16 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#2] от "AzDebil":


  [quote#2:"AzDebil"]Когато такава "свежа" мисъл се "изпрасква" като слоган на кампанията на граждани за място в гражданска институция, тя е нещо повече от ПР. Тя е символ за сбъркано мислене. [/quote]
  +++++! Много точен коментар!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Те всички са вътрешни,нали гражданите ги избират.

 18. 18 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#17:"rosiraycheva50._"]Те всички са Вътрешни,нали гражданите ги избират.[/quote]

  отчитам иронията ти , но за матряла трябва истината в Прав текст

  гражданите са "Обучени" да избират "Външни"..
  това го "можем" отдавна , това е алтерегото ни

  иначе нямаше да има Пенсии-равни на една пита кашкавал

 19. 19 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Зелени, че зелени... Все мъдрости от тия зелени в тоя сайт, нали уж беше ден за размисъл?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK