Михаил Константинов: Има масирана атака от ентусиазирани хакери към сайта на ЦИК

Михаил Константинов.

© Анелия Николова

Михаил Константинов.Директорът на държавната фирма "Информационно обслужване" Михаил Константинов заяви, че има масирана хакерска атака от "противници на електронното гласуване и ентусиазирани хакери" срещу сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).


"В момента се прави необходимото сайтът да заработи, а страницата на фирмата вече е възстановена", заяви той пред "Дарик радио". Сайтът на ЦИК се срина по-рано днес, като от комисията заявиха, че причината е в твърде големия трафик към него. По-рано днес се сринаха и сайтовете на МВР, "Информационно обслужване" и ГРАО, където всеки може да провери онлайн в коя секция да гласува. Към момента все още е недостъпна интернет страницата на вътрешното ведомство.


"Това е масирана атака от България и чужбина, но тя е овладяна", каза Константинов. По думите му случаят няма отношение към изборния резултат, защото при обработката на резултатите от страна на "Информационно обслужване" не се използва интернет." Дори интернет да изчезне, дори ако мине комета и отнесе целия интернет, ние пак ще обработим резултатите", каза той.


"Информирани са службите за злонамерената атака. Това са противници на електронното гласуване и ентусиазирани хакери", заяви още Константинов. Той допълни, че сайтът на ЦИК търпи временни сривове, но очаква скоро да бъде стабилно включен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK