Начинът на сгъване на бюлетините създаде затруднения и съмнения в тайната на вота

Гласуване за Референдум за електронно гласуване и Местни избори 2015

© Анелия Николова

Гласуване за Референдум за електронно гласуване и Местни избори 2015Начинът на сгъване на дългите бюлетини създаде проблеми на избирателите из много населени места в страната. Появиха се съмнения за опорочаване на тайната на вота. От БНТ съобщиха, че дори има вероятност да бъдат анулирани изборите в една от секциите в павелбанското село Александрово заради проблема.


На предишни избори дългите бюлетини бяха фабрично биговани и така се маркираше къде те биха могли да бъдат сгънати, за да може след това комисията да положи втория печат и да скъса контролния отрязък, без да се разкрие изборът. Сега обаче няма такова указание, а само методически насоки от ЦИК. Това затрудни някои избиратели, които сгъваха бюлетините си така, че после трябвало да бъдат отваряни, за да се стигне до мястото за печат. Или при късането на контролния отрязък, се виждало за кого са гласували. Къси бюлетини пък позволявали при пускането им да се разтгварят и отново да се види за кого е подаден гласа в прозрачните урни.


Сигнализираха ни, че в 17-та секция в 88-мо училище в София след откъсване на отрязъка на бюлетини се отварят и се вижда гласуването на избирателите, каза пред журналисти говорителят на ЦИК Александър Андреев. Имало няколко такива случая там.
Сигнал за къса бюлетина, която се разтваря при пускане в урната пък постъпил от Несебър. От ЦИК казаха, че този сигнал ще бъде разгледан. Оттам уточниха, че каквато и да е дължината на бюлетината, тя трябва да се сгъне така, че да не се разкрие тайната на вота.


Заради нарушаване тайната на вота има вероятност да бъдат анулирани изборите в една от секциите в павелбанското село Александрово, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Павел баня, предаде БНТ. За нарушението са подадени няколко жалби. В една от двете секции в Александрово бюлетините се пускаха в урната почти разтворени пред погледите на десетки застъпници на партии и кандидати за кметове. При влизане в "тъмната стаичка" гласоподавателите получаваха бюлетините, които не бяха прегънати правилно и при пускането им се разтваряха, казаха от Общинската избирателна комисия.


"Констатирахме, че в действителност при поставянето на втория печат се вижда вота на избирателя, както и в кутията", каза Цанка Христова – председател на ОИК Павел баня, цитирана от телевизията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK