Инициативен комитет: Не бива да се сравнява хакването на сайт със сигурността на електронното гласуване

Инициативен комитет: Не бива да се сравнява хакването на сайт със сигурността на електронното гласуване

© Георги КожухаровОт инициативния комитет на Магдалена Малеева "Гласувай без граници" за референдума обявиха, че не бива да се сравнява хакването на един сайт със сигурността на електронното гласуване.


На пресконференция в НДК от комитета съобщиха, че сайтовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) и Министерството на вътрешните работи са били обект на атака от половин милиард едновременни опита за влизането в тях.


"Първо да отбележим, че това е безпрецедентна атака. Важно е да се отбележи, че функционалността на един сайт няма общо с електронното гласуване. Това не е хакерства атака. Симулирани са половин милиард потребители. Преди седмица в Канада също падна сайтът на местния ЦИК. Не трябва да се сравнява степента на защита на един сайт с една система за електронно гласуване", казаха от комитета.


Според Мануела Малеева референдумът е бил абсолютно неглижиран от партиите, дори и тези, които са се регистрирали за застъпници на тезата "за". "Изглежда тези партии не искат да бъдат затруднени в манипулацията на гласуването, както виждаме, че се прави от години. Статуквото прави всичко електронният вот да не бъде глас на гражданите. Днес много позитивното беше, че гражданите казаха какво искат, независимо дали са гласували "да" или "не". Те казват, че искат да има референдум", каза още тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK