Христо Иванов: Поискал съм срещи с всички политически сили, ще ги заявя пак

Христо Иванов

© Георги Кожухаров

Христо ИвановВ първото си интервю след обявяването на становището на Венецианската комисия за конституционните промени министърът на правосъдието Христо Иванов предупреди:


Кредитът на доверие е изчерпан


"Имах срещи на високо ниво в Брюксел преди заседанието на Венецианската комисия - кредитът на доверие, който получихме с миналия доклад на ЕК,  е изчерпан. И трите власти през следващите месеци трябва да направим много ясни стъпки в реформата на съдебната власт, които минават през промените в Конституцията, за да гарантираме на обществото повече сигурност. Заявил съм срещи с всички политически сили, ще ги заявя пак" - каза Христо Иванов в предаването "Лице в лице" по БиТиВи в отговор на въпрос какво предприема за да осигури подкрепа и ускоряване на промените на Конституцията.
Венецианската комисия - експертният орган на Съвета на Европа за демокрация чрез право, огласи в петък становището си, с което подкрепи  промените и дори изрази мнение, че е можело да бъдат по-дълбоки.


Министърът оцени документа като даващ силна експертна, а и политическа подкрепа за предложените мерки, като с това снема от дневен ред целия шум необходими ли са точно такива промени.


Становището на авторитетния орган е второто след Европейската комисия, което не само подкрепя, но приветства разделянето на Висшия съдебен съвет като едан от стъпките за постигане независимост на съда като основна ценност и цел  на реформата, коментира Христо Иванов. И допълни: "Надявам се след това откровените спекулации дали са небоходими тези промени някак си ще загубят почва".


 Прокуратурата - дълготраен проблем


На въпрос за прокуратурата министърът припомни, че Венецианската комисия посочва институцията като дълготраен политически проблем в България като една от  постсоциалистическите страни,  в които прокуратурата има твърде голяма тежест в политическия процес. А тежестта й би трябвало да бъде силна в наказателния процес.  Затова и промените в управлението на съдебната власт трябва да предвидят стъпки за отчетност на прокуратурата, не за контрол, коментира министър Иванов.


За съдебния бюджет: Христо Иванов възразява да се определят заплатите на магистратите  ежегодно от политическото мнозинство


"Ще се противопоставя на премахването на сега действащото автоматично обвързване на възнагражденията на магистратите със средната заплата в бюджетната сфера и замяната й с ежегодно определяне със Закона за държавния бюджет", заяви Христо Иванов в отговор на въпрос.


В момента основното възнаграждение на магистратите се определя според разпоредба на Закона за съдебната власт в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. В проектозакона за бюджет 2016  финансовият министър предлага тази разпоредба да бъде изменена по следния начин: "Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България." Което означава, че министърът на финансите иска той да определя заплатите на съдиите, прокурорите и следователите, което според традицията означава тяхното замразяване.


"В момента, в който кажем, че средствата за магистратите се определят от Народното събрание, означава че казваме - определят се от политическото мнозинство", заяви Христо Иванов. И напомни, че същностният въпрос е друг - дали сме заинтересувани да поддържаме доходите на магистратите такива, че да служат като имунитет срещу икономическо влияние над тях.


В Конституцията е посочено, че  съдебната власт има свой самостоятелен бюджет. По повод промяната, поискана от Владислав Горанов в проектозакона за бюджета, утре Висшият съдебен съвет се събира на извънредно заседание.


За третата колегия на ВАС: "Проблематична стъпка"


Така Христо Иванов определи решението на пленума на  Върховния административен съд по искането на председателя Георги Колев за създаване на малобройна трета колегия, която да се произнася само по касационни дела като последна инстанция. Според министъра промяна в начина на формиране на петчленните състави е необходима, но тя трябва да се направи с "по-обмислени решения в закона, а не чрез вътрешни   решения" (на съдиите – б.а.). Министър каза, че смята да се обърне с писмо към ВАС по въпроса.


За депутатския имунитет: Предпазливост за премахването му, а твърда и бърза институционална реакция, когато депутат се въвлече в скандал


По повод неизбежния въпрос за скандалния случай с лидера на Атака Волен Сидеров и обявеното от ГЕРБ намерение за премахване на депутатския имунитет, Христо Иванов коментира, че защитата на депутатите от наказателно преследване не е случайно залегнала в конституциите и добави: "Вероятно има място за прецизиране на текста, особено след като опитни парламентаристи поставят този въпрос. Аз не бих с лека ръка изчистил изцяло имунитета. Това, което е възможно и необходимо, е твърда и бърза институционална реакция за конкретния случай".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  И трите власти през следващите месеци трябва да направим много ясни стъпки в реформата на съдебната власт, които минават през промените в Конституцията, за да гарантираме на обществото повече сигурност."Проблема е,че без ДПС не става,а пък БСП не щът.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Така е, същите муцуни продължават да спъват България по пътя към нормалното развитие. Дъртите соц номенклатурчици не искат да се промени каквото и да било, защото вече няма да могат да въртят интриги и да си правят каквото си искат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  г-н Иванов, 3 месеца за реформа на съдебната система и начало на арести, дела и ефективни минимални присъди от 10 години за корупция и престъпления.

  ако не се случи, Реформаторите да се оттеглят от това правителство.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Прокуратурата е дълготраен политически проблем .......

  Много добре казано,а трябва да е независима и силна в наказателния кодекс,откъдето ще дойдат и присъдите

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#3] от "полувишис":

  Ще е грешка,ако се оттеглят РБ,тогава и тези реформи няма да станат и отново ще бъдем на РеСтарт през 4 години

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "nessarox":

  със съглашателската политика на Бойчо и постоянната съпротива и саботаж от страна на ВМРО, НСФБ, ДПС, БПС, Атака и отчасти ГЕРБ, реформи няма да има изобщо.

  ако има някакви реформи, то те ще са проформа и нещата ще си продължат по същия начин до следващата финансова криза. и тогава дефицитите и необходимите ни заеми ще са над 10 млрд. евро.

  тогава червените бабички да не се чудят защо остават без пари дори за жито, в деня след последния им ден.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всъщност становището на Венецианската комисия е в подкрепа на реформата,която министъра провежда,но съдебното статукво не позволява.Вярвам,че Христо Иванов ще извърши реформата успешно.

  Tony
 8. 8 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1472 Весело

  До коментар [#3] от "полувишис":

  Ще е весело ако се оттеглят.

  Реално трябваше охлюварски да продължи, та реално да кипне шита и да има кръв.

  Явно без кръв не става. Просто Мада Нейча си иска нейното.

  Facing Worlds
 9. 9 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Май пак ще се налага едни американски сенатори да идват на приятелско посещение на министър-председателя на Република България. Ако разчитаме на наш'те родни корумпета да направят реформи в съдебната система работата няма да стане.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Прокуратурата! Там е заровено кучето!

 11. 11 Профил на kcq15477879
  kcq15477879
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  само куче да беше, според мен има магарета, свине, кокошки...

 12. 12 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А аз искам оставката на Цацаров. Досега работа за 5ст не е свършил. Заема поста за парлама... Кого е улепил? Има ли един осъден по високите етажи за нещо? Какво стана с Бисеров? Колко години трябва да се минат? Да изтече давността сигурно....Ами БТК? Изобщо да ги сменят докато не се намери един, който да вкарва всеки месец някой в пандиза. Определено трябва да се промени закона и главният прокурор да докладва на парламента какво е свършил на всеки три месеца и ако не е задоволително да ги махат...Само така ще се оправим. И това народа трябва да го отвоюва да се случи иначе ще продължава държавата да тъне...

 13. 13 Профил на bkhir3v2ds
  bkhir3v2ds
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " кредитът на доверие, който получихме с миналия доклад на ЕК, е изчерпан"

  Накратко, излъгахме ги още веднъж?

  ...Гарантирано от ГЕРБ?

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#12] от "patriotyt":

  Той е там за да пази „нашите“ и добре си върши работата

 15. 15 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Незнам кви си комисии, венециански ли ,венецуелски ли . Ей го примера съвсем наблизо-Румъния , ама не щат . Що така ,аджеба ?

 16. 16 Профил на panel
  panel
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#11] от "kcq15477879":

  ... и много трупове... за кучетата.

 17. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Точно това целят руските подлоги БСП, ДПС и Гоце. Хем да се отдалечим от ЕС, хем да си запазят бандитското статукво, за по лесно крадене.

  chavo64
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "България като една от постсоциалистическите страни, в които прокуратурата има твърде голяма тежест в политическия процес"

  Това си го знаем, но е изгодно и на разни престъпни организации /вкл. партии/. Не мисля, че с този главен прокурор и в обозримо бъдеще нещата ще се променят

 19. 19 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 644 Неутрално

  ДА СЕ ПРАВИ СЪДЕБНА РЕФОРМА, ЧЕ ДА ВИДИМ НАЙ-СЕТНЕ ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ В ЗАТВОРА, А НЕ ДА ВЛИЗАТ ОРГАНИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИНСКО И НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ!

 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Цялата тази каша забъркаха кукловодите от БКП-КДС във Великото народно събрание.
  Така те барикадираха в съда и прокуратурата старите си кадри, обучавани и закърмени в духа на прокурора Вишински.
  А след това със зъби и нокти се бориха и успяха да предотвратят провеждането на лустрация в нещастната ни Родина.
  Така кадрите на терористическата организация, узурпирала властта преди повече от 70 години на върха на руските щитове, определят съдбата на нашите деца и внуци и до днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK