Кандидатите за ректор на СУ поеха ангажимент за финансова стабилност до 3 години

От ляво на дясно: проф. Анастас Герджиков, преподавател във факултета по класически филологии и настоящ зам.-ректор на СУ, проф. Александър Кьосев, преподавател и директорът на Културния център на университета, и проф. Тони Спасов, ръководител катедра "Приложна неорганична химия".

© Анелия Николова

От ляво на дясно: проф. Анастас Герджиков, преподавател във факултета по класически филологии и настоящ зам.-ректор на СУ, проф. Александър Кьосев, преподавател и директорът на Културния център на университета, и проф. Тони Спасов, ръководител катедра "Приложна неорганична химия".Повече от три часа продължи първият дебат на двамата кандидати за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В аулата на Ректората в понеделник вечер се събраха десетки преподаватели и студенти, за да чуят проф. Анастас Герджиков и проф. Тони Спасов и техните предложения за това как да се подобри качеството на обучението и състоянието на най-стария университет в България. Като първи приоритет и двамата поставиха финансовата стабилност на висшето училище, но предложиха различни подходи за постигането й.


В основата на дискусията бяха 13-е искания към новия ректор, които група преподаватели от СУ съставиха в подготовката за избора. Двама от авторите - проф. Александър Кьосев и проф. Анна Пройкова бяха модератори на обсъждането. Изборът ще се проведе по време на Общото събрание на университета на 17 ноември, а причината за смяната е това, че изтича вторият мандат на досегашния ректор проф. Иван Илчев.


По време на дискусията и Герджиков и Спасов поеха като лични ангажименти това в рамките на 2-3 години да преодолеят финансовите трудности в университета, и ако не успеят - да се оттеглят. Те бяха единодушни, че за целта ще помогнат промените в закона за висшето образование, който въвежда нова схема на държавна субсидия според качеството на висшето образование, но са необходими усилия и вътре в университета.
И двамата планират да опитат да привлекат повече чуждестранни и студенти - Герджиков с въвеждане на курсове на английски език, Спасов - с изследователска работа на високо ниво и сътрудничество с бизнеса.  


Кандидатите срещнаха съгласие и по това, че заплатите на преподавателите и служителите на университета отдавна имат нужда от увеличение, но преди да се подходи към него е необходим ясен разчет и схема за диференциране на възнагражденията. Последното символично увеличение на заплатите е било преди 7 години, а в момента има демотивиращата практика часовете над норматива да остават неизплатени, отбеляза Анастас Герджиков. Спасов уточни, че няма как увеличение да има от утре за всички, защото трябва да се направят и разчетите как в университета да остават достатъчно средства за развитие. 


Проф. Тони Спасов постави акцент върху финансирането на научната дейност и осигуряването на добра експериментална база за изследователите в университета. По думите му в момента университетът не осигурява никакви условия за работа в лабораториите си. Според него вузът може да печели много средства и престиж, ако е по-активен в участието си в международни проекти, оперативни програми и инвестиционни програми. За целта е необходима и по-тясна връзка с бизнеса, като например се изготвят съвместни програми с конкретни компании или да се предлагат курсове за следдипломна квалификация на служителите им, посочи Спасов. 


Според ръководителя на катедра "Приложна неорганична химия", първото искане на преподавателите - одит на разходите на университета за последните 12 години ще е много трудна задача и той трябва да е по-скоро фокусиран върху едрите суми, отколкото да прилича на ревизия, в която всяка стотинка се брои. Според него вбъдеще, за да има ясно разходване на пари, трябва да има и много ясна стратегия и дефинирани цели.


Според проф. Анастас Герджиков и одитът и ревизията са еднакво необходими. За него финансовата изрядност и оптимизация на разходите е от съществено значение. За целта предлага електронна система, в която да се следят разходите и финансовото поведение на всеки факултет през цялата година. Герджиков би назначил и постоянен одитор в администрацията на университета. Спасов, от своя страна, смята да раздели напълно финансовото управление на университета от задълженията на ректора - като ги повери на мениджър или изпълнителен директор.


"Каквито и да са резултатите от одита, най-общо те ще покажат, че за някои от проблемите във финансовата сфера сме си виновни сами, а за други имаме недостиг на държавно финансиране", обобщи Герджиков. Той коментира, че обвързването на държавната субсидия с броя на студентите е лош стимул, защото така качеството остава на заден план, когато е очевидно, че по-ниското качество е редно да струва по-малко пари. По думите му от Софийския университет се очаква най-много в страната, но "не можем да имаме различно качество при същото финансиране. Заедно с още десетина университета заслужаваме повече, докато други заслужават по-малко", заяви той. При добре работеща система факултетите, които привличат повече хора заради по-добро качество, ще имат повече средства за заплати и вътрешни подобрения, смята той. 


Кандидатите обсъдиха също и имотите и поддръжката на универститета, съдбата на именитото заведение "Яйцето" в Ректората, което сега пустее, възможностите за подобряване на докторските програми, кредитната система и още много подробности около управлението на висшето училище. Като основно условие за успех във всички тях те поставиха финансовата стабилност и ясната стратегия за бъдещето на университета, по които тепърва предстои да се работи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  има ли кандидат ректор , който не обещава ?

  както и политиците...

  докато има верващи..ще има и обещаващи !

  и колелото се върти ...панта рей

 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Добре щеше да е Герджиков да обясни какво направи за 4 години като заместник ректор. Защото отстрани се вижда едно ГОЛЯМО НИЩО. Тони Спасов спечели европейски проект за 4 млн евро за факултета си и наложи новата силно печаливша специалност 'фармация', като пребори обструкциите на МА и другите заинтересовани вузове. А като става дума за одит на СУ, добре беше Герджиков да обясни за гигантските злоупотреби, които излязоха при одита на ФНИ за времето, когато той му беше управител.

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Последните няколко ректора бяха "хуманитаристи". В резултат няколко безлични мандата, като изключим шумния, но ненужния Биолчев.
  От професорите в другото направление нямам впечатления. Но те не се занимават с алабалистика, а с точни науки. Да се надявам че техният практицизъм ще е по-полезен при управлението на СУ.
  Но не съм обнадежден. Статуквото ще избере Герджиков. Нали трябва да продължава в същият дух.

  Миша
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Айде да не обещават неизпълними неща.

 5. 5 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":


  [quote#2:"galapagas"]Добре щеше да е Герджиков да обясни какво направи за 4 години като заместник ректор. Защото отстрани се вижда едно ГОЛЯМО НИЩО. [/quote]

  Как точно го преценихте? Или очаквате "магически" резултат? Тази работа е административна, а не някакво шоу. Работил е по подобряването нормативната уредба на Университета, не се е занимавал с това да "усвоява" средства за себе си и за "своите". Един добър управляващ това трябва да прави – да се старае нещата да се подобряват в перспектива, а не да кърпи дупки в бюджета и да организира моментни ефекти. Точно защото е бил шест години (не четири) заместник-ректор, затова е наясно точно какво и как трябва да се свърши.

  [quote#2:"galapagas"]А като става дума за одит на СУ, добре беше Герджиков да обясни за гигантските злоупотреби, които излязоха при одита на ФНИ за времето, когато той му беше управител. [/quote]

  Той добре ги е обяснил, но за някои хора е по-изгодно да повтарят едни и същи лъжи до втръсване. Който иска да се заблуждава е свободен в този си стремеж, но да прави и другите съпричастни към заблудите си, може в определени случаи да се схване и като клевета.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#5] от "a.":

  Явно а. е самият Герджиков, защото друг човек не знае какво точно е правил с правилниците и разпоредбите. Герджиков беше зам-ректор по докторантите, нещо да се промени? Докторантският бизнес във Философския факултет си процъфтява с пълна сила и той го гледа доброжелателно.

  Избирането на Герджиков ще е голям имиджов и субстанционален проблем на СУ. Имиджов, защото в сивито му със страшна сила тежи ФНИ. Освен това той е абсолютно неизвестен в научните среди. Студията и статиите му по римска литература никога не са пресичали границите ни, вероятно за да стоят далеч от критичния поглед на света. Субстанционален, защото досегашната му административна дейност се отличава или с бездействие (като зам-ректор), или със скандали и далавери (ФНИ).

 7. 7 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":

  Добре щеше да е Герджиков да обясни какво направи за 4 години като заместник ректор. Защото отстрани се вижда едно ГОЛЯМО НИЩО. - цитат на коментар #2 от “galapagas”


  Как точно го преценихте? Или очаквате "магически" резултат? Тази работа е административна, а не някакво шоу. Работил е по подобряването нормативната уредба на Университета, не се е занимавал с това да "усвоява" средства за себе си и за "своите". Един добър управляващ това трябва да прави – да се старае нещата да се подобряват в перспектива, а не да кърпи дупки в бюджета и да организира моментни ефекти. Точно защото е бил шест години (не четири) заместник-ректор, затова е наясно точно какво и как трябва да се свърши.

  А като става дума за одит на СУ, добре беше Герджиков да обясни за гигантските злоупотреби, които излязоха при одита на ФНИ за времето, когато той му беше управител. - цитат на коментар #2 от “galapagas”


  Той добре ги е обяснил, но за някои хора е по-изгодно да повтарят едни и същи лъжи до втръсване. Който иска да се заблуждава е свободен в този си стремеж, но да прави и другите съпричастни към заблудите си, може в определени случаи да се схване и като клевета.

 8. 8 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "galapagas":


  [quote#6:"galapagas"]Явно а. е самият Герджиков[/quote]

  Мога само да се лаская от такова сравнение, защото последният има наистина прекрасен стил на говорене и писане... Съжалявам, ще Ви разочаровам. Най-обикновен студент съм. Просто се интересувам живо какво става в моята Алма Матер, затова забелязвам кой колко работи. Ако и Вие прекарвахте в ректората толкова време колкото и аз, без съмнение щяхте да забеляжите същото, стига да гледате с непредубедено око. Отказвам се от този спор. Започнах го, защото ми се стори несправедливо да се охулва човек, без да се привеждат сериозни доказателства. Исках чрез мен да се чуе и другата страна. Наивно. Вместо да допринеса за изясняването на действителната картина, създадох имиджов проблем на професора. Това е последното, което исках. От сърце съжалявам, че се включих в тези спорове.

 9. 9 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "a.":

  Вие сте "трол" на Герджиков, това сте. Човек като ви проследи коментарите в профила ви и вижда как лъжете за статута си, т.е. имате нужда да скривате самоличността ви. Ако пиша това (не исках да го пиша, защото е лична нападка, а форумите не са места за размяна на такива, заради което моля за извинение), то е за да защитя "студентския профил". Не го "яхвайте", заемайки позицията на "трол", за да пишете защитни коментари в полза на Герджиков. Не прави чест!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK